Stamboom Kim de Wildt » Wilhelmus Suijkerbuijk (1896-1964)

Persoonlijke gegevens Wilhelmus Suijkerbuijk 


Gezin van Wilhelmus Suijkerbuijk

(1) Hij is getrouwd met Anna Cornelia Bouwens.

Zij zijn getrouwd op 16 augustus 1924, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)


(2) Hij is getrouwd met Maria Wagenmakers.

Zij zijn getrouwd op 7 mei 1923, hij was toen 26 jaar oud.


Notities over Wilhelmus Suijkerbuijk

Wilhelmus.Suijkerbuijk, die geboren was in Hoeven in een klein huisje aan de Koedijk, was een van de 12 kinderen uit een groot gezin. Hij was de derde zoon, maar na hem kwamen er nog maar zes broertjes en drie zussen bij. De meeste broers van hem begonnen hun loopbaan bij de boer, omdat ze aan de rand van de polder geboren waren. Hij zal ook wel eens bij mijn Moeder thuis zijn geweest, om wat te spelen met mijn oompjes, want bij mijn opa waren er ook maar 16 kinderen in alle leeftijden en zij woonden maar enkele honderden meters van elkaar vandaan. Mijn Moeder heeft mij, nadat ik verkering kreeg met mijn tegenwoordige vrouw, heel wat over die familie verteld. Willem kreeg verkering met een Oudgastelse schone en trouwde met haar. Hierover is maar zeer weinig bekend, omdat de kinderen uit zijn 2e huwelijk daarvan geen gegevens aan mij hebben verstrekt en er ook nooit over gesproken werd. Ik zal mettertijd in de streekarchieven nog eens neuzen, en proberen een tipje van de sluier op te lichten en zal dan niet nalaten hierover meer te vertellen. Wel heb ik van kinderen van Toontje Wagemakers, die een broer was van zijn eerste vrouw, vernomen dat zij na negen maanden huwelijk een kind van hem verwachtte. Zij en ook het kindje overleefden de bevalling niet en overleden in het kraambed. Mogelijk, dat Willem daardoor zo,n moeielijk mens is geworden. Cornelia Bouwens, die dus eigenlijk zijn tweede vrouw was en de moeder van zijn kinderen, door de neven en nichten tante Kee genoemd, was echt een heel goed en lief mens. Ik heb hun beiden wel gekend, maar alleen maar oppervlakkig. Ik ben er wel eens met mijn toekomstige vrouw aan huis geweest, maar nooit verder dan in hun winkeltje in Kruisland om er wat boodschappen te doen. Ook ben ik eigenlijk nooit of zelden in contakt geweest met die neven en nichtjes. Willem heb ik meermalen ontmoet bij mijn schoonouders aan huis. Hij probeerde altijd wel wel wat aan zijn schoonzus Marie te verkopen(aan te smeren), ook al had zij geen geld hier voor. Weigeren durfde zij niet goed, want dan liep hij vloekend en tierend de deur uit. Hij probeerde altijd zo,n beetje zijn broer Jan op te stoken tegen zijn vrouw.
Het ergste was dan, dat Jan zijn broer dikwijls geloofde. Thuis was hij voor zijn vrouw en kinderen ook vast geen lievertje. Maar de kinderen trokken toch steeds de partij van hun moeder. Zij gaf stiekem haar kinderen achter haar rug alles wat van Willem zeker niet mocht. Hij was de gierigheid zelve. Je kunt je karakter niet veranderen en hij probeerde dat zeker niet. Tante Kee Bouwens, zo mijn vrouw haar altijd noemde, bracht hem wat meer geluk, dan zijn eerste vrouw. Hij woonde met haar tot +/-1930 in het dorpje Oudgastel, waar de dochters Rietje en Luus geboren zijn. Of hij in oudgastel al een winkel had, is mij niet bekend. Hij was verkoper op de baan, zo genoemd, en verkocht allerlei goederen bij zijn klanten aan huis. Hij verhuisde naar Kruisland, dat wat korter naar Steenbergen was gelegen, waar Kee geboren was. Daar in Kruisland hadden zij een winkeltje, ik dacht dat het in de Molenstraat was. Zijn vrouw Kee deed de winkel en het huishouden, dat inmiddels was uitgebreid met twee zonen en nog een dochter, die zo ik zie op de zelfde dag jarig is dan ik, op 13 Juni. Alleen is zij zo,n 7 jaar jonger dan mijn persoontje. In die winkel werd zowat van alles verkocht. Willem deed de buitendienst, de baan, waar hij in hoofdzaak kleding en textiel aan de man probeerde te brengen. Zo probeerden zij samen de kost te verdienen voor hun gezin. Zij hadden vijf kinderen, wat toch al een heel gezin was. Onder de oorlog heeft hij heel wat in het ZWART kunnen verhandelen, wat hem zeker geen windeieren heeft opgeleverd. Voor de oorlog kwam hij met de transportfiets, met een mand op het stuur en tassen van achter. Een paard en wagen heeft hij voor zover ik weet nooit gehad, zoals zijn broer Toon, die op de Beek woonde en ook in textiel handelde. Na de oorlog reed hij in een kleine stationwagen of bestelbusje. Zo kan ik mij hem het best herinneren. In 1953, op het zilveren huwelijksfeest van mijn schoonouders was hij ook aanwezig. Daar kon hij gratis eten en vooral drinken, want van die kleintjes kreeg hij n ooit genoeg, vooral als het voor niets gaat. Tate Kee, die van darmkanker was geopereerd en daardoor noodgedwongen ook nog stomapatient werd, heeft heel wat met hem te stellen gehad. Zij is ook niet zo heel oud geworden. Zij overleed op 59 jarige leeftijd. Hij Willem probeerde nog wat van het leven te genieten. Hij zocht en vond zelfs nog een derde vrouw. Zij was afkomstig uit Limburg. De plaats weet ik niet meer. Ik dacht zo uit de buurt van Weert. Zij was een weduwe met een nog thuis wonende dochter van 19 jaar. Willem beloofde haar GOUDENBERGEN. Van die goudenbergen kwam natuurlijk niets terecht. Het tegendeel zelfs.
Wanneer de dochter bv een eierkoek of beschuit belegde met wat veel boter en ook nog goed wat hagelslag daarop, viel hij daarover behoorlijk uit. Wat minder boter en wat suiker i p v die dure hagelslag was ook wel goed genoeg. Het was gewoon maar geldverkwisten. Daar bleef hij dan de gehele dag over nazeuren. Dit was maar een van de vele manieren waarop hij zijn zuinigheid en gierigheid tentoon spreidde. Het is natuurlijk geen wonder, dat er iets stond te gebeuren. Op een dag kwam hij thuis en de vogel was gevlogen. De dochter was al eerder vertrokken. Met de weduwe was hij toch getrouwd. Niet alleen dat, maar zij had heel wat van de spulletjes, huisraad, meegenomen. Daar zat hij dan weer alleen. Hij is haar dikwijls gaan vragen om terug te komen. Misschien wel op zijn blote knieen gesmeekt. Zij was niet over te halen. Hij is meermalen bij haar geweest, want zij waren toch met elkaar getrouwd. Toch kwam zij nooit meer naar Kruisland terug. De rest van zijn leven, dacht ik dat hij bij een van zijn dochters in Roosendaal doorbracht. Na een kort ziekbed overleed hij uiteindelijk in het franciscus ziekenhuis te Roosendaal op 67 jarige leeftijd, 9 jaar na zijn vrouw Cornelia. Hij is in Breda gecremeerd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelmus Suijkerbuijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wilhelmus Suijkerbuijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wilhelmus Suijkerbuijk


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 december 1896 lag rond de 2,7 °C. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1896: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Emile Grubbe past voor het eerst röntgenstraling toe bij de behandeling van borstkanker.
      • 1 februari » Première van de opera La bohème van Giacomo Puccini in Turijn, onder leiding van Arturo Toscanini.
      • 15 april » Einde van de eerste moderne Olympische Spelen, zie Olympische Zomerspelen 1896.
      • 2 juni » De in Engeland werkende Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi ontvangt patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie.
      • 12 augustus » Voetbalclub Willem II wordt opgericht in Tilburg.
      • 25 december » John Sousa componeert "The Stars and Stripes Forever".
    • De temperatuur op 7 mei 1923 lag tussen 10,1 °C en 18,3 °C en was gemiddeld 13,6 °C. Er was 5,1 mm neerslag. Er was 1,6 uur zonneschijn (11%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Verheffing van het Rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië in de Sovjet-Unie tot Bisdom Vladivostok.
      • 4 juni » Moord op de Spaanse kardinaal Juan Soldevilla y Romero, aartsbisschop van Zaragoza.
      • 13 juli » In de heuvels boven Los Angeles worden de vijftien meter hoge letters 'Hollywoodland' geplaatst. Deze reclame-uiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters.
      • 1 november » In Antwerpen wordt het Bosuilstadion geopend met een galawedstrijd tussen België en Engeland.
      • 6 november » Jacob Schick verkrijgt een octrooi op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat.
      • 12 november » Adolf Hitler wordt gearresteerd wegens zijn mislukte poging om op 8 november de macht te grijpen.
    • De temperatuur op 26 september 1964 lag tussen 7,7 °C en 18,6 °C en was gemiddeld 13,2 °C. Er was 5,2 mm neerslag gedurende 5,1 uur. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
    • In het jaar 1964: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 12,0 miljoen inwoners.
      • 29 februari » Zwemster Dawn Fraser uit Australië scherpt in Sydney haar eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 58,9.
      • 6 april » De Pietà van Michelangelo verlaat voor het eerst sinds 1499 de Sint-Pietersbasiliek in Rome om te worden verscheept naar de Wereldtentoonstelling in New York.
      • 28 juni » Bisschopswijding van Johannes Willebrands, Nederlands secretaris van het Secretariaat voor de Eenheid onder de Christenen, in Rome door paus Paulus VI.
      • 21 september » Malta wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
      • 1 december » President Lyndon B. Johnson en zijn adviseurs besluiten tot een tweefasenplan voor bombardementen op Vietnam.
      • 4 december » Het Beatles album Beatles for Sale komt uit.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Suijkerbuijk


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    René de Wildt, "Stamboom Kim de Wildt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kims-stamboom/I2553.php : benaderd 26 mei 2024), "Wilhelmus Suijkerbuijk (1896-1964)".