Stamboom Kim de Wildt » Lambertus Suijkerbuijk (1909-1986)

Persoonlijke gegevens Lambertus Suijkerbuijk 


Gezin van Lambertus Suijkerbuijk

Hij is getrouwd met Catharina Adriana Geerts.

Zij zijn getrouwd op 11 september 1941, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Lambertus Suijkerbuijk

Deze oom Bertus, een van de jongere broers van mijn schoonvader, was een van de kinderen van opa Marinus, die nog met opoe Jaan mee naar Breda zijn getrokken. Naar ik hoorde was hij eens tramconducteur op de stoomtram, die reed tussen Breda en Nieuwvosmeer. Hoe lang hij in die functie is geweest, is mij onbekend. Hij zal wel meer beroepen hebben uitgeoefend, want ook hij was niet te lui om te werken. Toch probeerde hij op een andere manier aan de kost te komen. Hij had wel in de gaten, dat er met de een of andere handel meer te verdienen viel dan met werken. Zo kwam hij in de handel of verkoop en inkoop van tweedehands meubelen terecht. Hij deed dat samen met een zekere Jan Schonen, die in de Fijnaart woonde.
De zaken gingen zo goed, dat er ook de verkoop van nieuwe meubelen bij was gekomen. Toch bleven de financiele zaken gescheiden van zijn gezin, dat hij op 11-September 1941 te Breda stichtte. Zo ik vernam van een familielid trouwde hij een redelijk vermogende vrouw, die van een beurtschippersfamilie afstamde. Zij trouwden daarom op eigen goed, om bij een fallietsement van de een of andere zaak niet meegesleept te worden. Het is eigenlijk maar goed dat het zo is gegaan, want hij was met Jan Schonen een fabriekje begonnen. Daar produceerden zij huishoudelijke keukenstoelen. De verkoop hiervan ging zo goed, dat ze zelfs naar het buitenland exporteerden. Dat bedrijfje stond in de Klundert. Daar werden zij getroffen door de watersnoodramp van 1953, waardoor zij uiteindelijk naar Roosendaal moesten uitwijken. Zij hadden een kleine bestelauto met open bakje, een Studybaker, waarin of op zij de stoelen naar het station brachten om die daar verder te laten vervoeren. Naar ik hoorde van Jan, stapelden ze de stoelen zo hoog op dat wagentje, dat ze er niet mee onder de bovenleiding van het spoor door konden. Er moesten er telkens enkelen worden afgehaald. Er stond zelfs iemand achterop die bak, om de stapels in evenwicht te houden. Het fabriekje stond aan de kade bij de Polardbeer, waar enkele jaren later de Gamma bouwmarkt in werd gevestigd. Jan Schonen woont daar nog steeds en vertelde mij dit verhaal. Uitendelijk ging het bedrijf, dat S&S was gedoopt uit elkaar. Jan begon daarin een kleine bouwmarkt, later Gamma, dat inmiddels ook alweer is verhuisd naar het meubelplein aan de andere kant van Roosendaal. Het is al enkele jaren te koop en staat op dit moment nog steeds leeg. Maar om bij de familie te blijven, Bertus was getrouwd en woonde op de Teteringsedijk in een bovenwoning, waar mijn vrouw, voor ons trouwen wel eens een bezoekje aflegde. Zelf had hij een meubelzaak in de Esserstraat, waar hij zeker wel goede zaken heeft gedaan. Ik ontmoette hun beiden op de zilveren bruiloft van mijn schoonouders. Het feest was zoals gebruikelijk was gewoon aan huis aan de Vaartweg. Hij, Bertus, zou voor het gezamelijke cadeaux zorgen, dat werd geschonken door de broers en zussen Suijkerbuijk. Het werd een dressoir uit zijn winkel. Er waren wat problemen met het geleverde, maar dat lostte hij zo meteen op met de woorden, dan betaal ik hem desnoods alleen, als jullie dat te veel vinden. Het is uiteindelijk een nieuwe hoor!! waar wel eens aan getwijfeld is. Na die bruiloft was er weer een familieverbroedering. Zijn kinderen, toen nog op een leeftijd van een jaar of 8/9. hebben daarna enkele malen gelogeerd bij mijn schoonouders in den Ouwenbosch. Dat was echt iets anders dan op een bovenhuis, waar zij niet eens veilig op de straat konden spelen.
s,Avonds voor het naar bed gaan zagen ze zo zwart als een turk van het buitenspelen op het kolenerf van mijn schoonvader, oom Jan. Ze moesten dan ook zoals anderen in een grote wastijl om schoon gewassen te worden. Thuis hadden zij een douche, maar mijn vrouw heeft in dat huis nooit een douche gekend, die zij eigenlijk toch niet konden missen met al dat zwarte kolengruis. Neef en nichtjes hebben wel een kleurtje van het logeren overgehouden. Het was er toch wel wat gezonder dan in de stad. Enkele jaren na die logeerpartijtjes was er eigenlijk geen contakt meer met deze familie. Bertus, die uiteindelijk zijn zaak over heeft gegeven aan zijn jongste kind Peter, ging echt rentenieren. Zij verhuisden naar een toch wel prijzige flat aan het Ruitershof, waar ik ook de vrouw van mijn werkgever naar toe heb helpen verhuizen, toen haar man was overleden. Haar zoon, die daarna mijn werkgever werd, noemde mij eens die huurprijs. Maar hij, Bertus en zijn vrouw konden dat best betalen. Hij reed zelfs nog een Mercedes, als hij eens alleen bij zijn broer Jan op bezoek kwam. Wij zijn ook wel enkele keren met mijn schoonouders bij oom Bertus op bezoek geweest. Er werd dan ook altijd over vroeger tijd gebabbeld. Zijn vrouw, tante Toos, nam daar geen deel aan. Zij voelde zich wat boven de Suijkerbuijken verheven en liet dat ook goed merken. Ik kon echter best met haar een gesprekje voeren. Het ging nogal eens over onze haven, waar zij meer van wist dan ik. Zo kwam oom Bertus wel eens bij ZIJN broers langs als hij eens in de buurt was voor zaken. Toos hoefde dat niet te weten. Ook hij lustte wel een paar kleintjes, die broer Jan royaal schonk. Uiteindelijk kreeg hij ook gezondheidsproblemen en moest eens aan zijn ogen worden geopereerd, zo verteld werd van het vele drinken, anders zou hij blind zijn geworden. Bij een keuring voor de verlenging van zijn rijbewijs kreeg hij te horen, dat het gedaan was met het autorijden. Nu kon hij nergens meer naar toe. Hij werd ziek en overleed te Breda op de leeftijd van 77 jaar. De familie nam afscheid van hem in het crematorium in Breda. Tante Toos, die nu nog steeds in leven is, 86 jaar, ontmoetten mijn vrouw en ik voor het laatst bij de uitvaart van oom Piet Eikhout op 28 Febr 1987 te Breda.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lambertus Suijkerbuijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lambertus Suijkerbuijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Lambertus Suijkerbuijk


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 10 april 1909 lag tussen 0.4 °C en 12,6 °C en was gemiddeld 6,1 °C. Er was 4,1 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
      • 15 januari » De (Koninklijke) Vereniging De Friesche Elf Steden wordt opgericht.
      • 16 februari » Ernest Shackleton bereikt de magnetische zuidpool.
      • 17 maart » Aanvaring tussen Duits en Noors schip bij de ingang van de Nieuwe Waterweg, acht doden.
      • 26 juli » In Catalonië begint de Tragische week, een opstand die hardhandig wordt neergeslagen.
      • 28 juli » Derde dag van de Tragische week in Catalonië: scholen en kerken worden in brand gestoken.
      • 17 september » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Real Sociedad.
    • De temperatuur op 11 september 1941 lag tussen 11,4 °C en 18,3 °C en was gemiddeld 14,3 °C. Er was 7,7 mm neerslag gedurende 7,2 uur. Er was 4,2 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1941: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,9 miljoen inwoners.
      • 11 maart » President Franklin Delano Roosevelt van de VS ondertekent de Lend-Lease Act.
      • 14 maart » Wolfgang Petersen, Duits filmregisseur
      • 22 juni » Nazi-Duitsland begint Operatie Barbarossa, de grootste militaire onderneming in de geschiedenis, tegen de Sovjet-Unie.
      • 3 oktober » De eerste spuitbussen op drijfgas komen op de markt, in de VS.
      • 26 november » Libanon wordt onafhankelijk van Frankrijk.
      • 8 december » Het Congres van de Verenigde Staten verklaart Japan de oorlog. Alleen de vrouwelijke afgevaardigde Jeannette Rankin stemt tegen. Ook Engeland en Australië verklaren Japan de oorlog.
    • De temperatuur op 6 juni 1986 lag tussen 8,4 °C en 13,6 °C en was gemiddeld 10,2 °C. Er was 13,0 mm neerslag gedurende 8,8 uur. Er was 1,3 uur zonneschijn (8%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1986: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,5 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Aruba scheidt zich af van de overige Nederlandse Antillen en wordt een autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.
      • 27 maart » Fata Morgana in de Efteling wordt geopend.
      • 26 april » De Nederlandse wielrenner Steven Rooks wint de 21ste editie van de Amstel Gold Race.
      • 2 mei » De nucleaire wolk van de Tsjernobylramp zweeft over België.
      • 9 augustus » Queen geeft haar laatste concert met Freddie Mercury in Knebworth (Engeland).
      • 21 augustus » Ruim 1700 mensen komen om het leven na een limnische uitbarsting bij het Nyosmeer in Kameroen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Suijkerbuijk


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    René de Wildt, "Stamboom Kim de Wildt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kims-stamboom/I2558.php : benaderd 17 juni 2024), "Lambertus Suijkerbuijk (1909-1986)".