Stamboom Voorhaar » Wolf Grishaver (1933-2013)

Persoonlijke gegevens Wolf Grishaver 


Gezin van Wolf Grishaver

(1) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 14 december 1954 te Amsterdam, hij was toen 21 jaar oud.Bron 7


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)

Het echtpaar is op 11 mei 1965 gescheiden.Bron 8

Oorzaak: echtscheiding


(2) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 15 januari 1971 te Amsterdam, hij was toen 37 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 3 augustus 1977 te Amsterdam.Bron 5

Oorzaak: echtscheiding


(3) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 27 februari 1992 te Amsterdam, hij was toen 58 jaar oud.Bron 5

Het echtpaar is gescheiden 30 maart 1994 te Haarlem.Bron 5

Oorzaak: echtscheiding


Notities over Wolf Grishaver

Eenzame uitvaart nummer 163
I.M. Wolf Grishaver, 22-11-1933 + 23-4-2013
Begraafplaats St. Barbara, donderdag 2 mei, 11.30 uur
Dichter van dienst: Eva Gerlach
Een bijzondere uitvaart. Als het allemaal is afgelopen, ik thuisgekomen ben en me aan het verslag wil zetten, vind ik geen begin. Een paar uur later mail ik aan Eva Gerlach: 'Weet je wat? Misschien ga ik hier eens helemaal niets over schrijven. Ik kan de toon niet vinden, ik weet niet wat ik wel en wat ik niet vertellen wil. Ik plaats je gedicht en dat is dat.' Zij mailt terug dat ze vermoedt dat de zoon van Wolf, Chiel, die de uitvaart bezocht het verhaal toch graag verteld wil hebben. En dat zij bereid is te proberen het verhaal te vertellen. Ik heb zijn mobiele nummer gekregen, dat geef ik aan Eva door. Zij zal de komende dagen intensief contact met de zoon die de uitvaart van zijn vader toch bezocht onderhouden. En ja, hij wil graag dat het verslag gemaakt wordt, en geplaatst. Daaruit volgt onderstaand verslag, van de hand van Eva Gerlach dus, met toevoegingen van en goedgekeurd door Chiel Grishaver:
Starik mailt: “In eerste instantie vond Van Bokhoven twee kinderen in de administratie van W., via het Bevolkingsregister kwamen er nog zes bij. Van de acht waren er inmiddels drie overleden. Alle vijf overlevende kinderen werden aangeschreven, sommigen reageerden. Die verhalen waren niet best. Geweld, ontzetting uit de ouderlijke macht, kindertehuizen, nee, men wilde er niet meer aan herinnerd worden.
W. is drie keer getrouwd geweest en ook weer drie keer gescheiden. Hij woonde op het laatst in een seniorenwoning in Noord (Van Bokhoven omschrijft de woning als chaotisch) en overleed in het Boven IJ ziekenhuis, op de afdeling cardiologie.
Als ik, met het oog op het gedicht, probeer me voor te stellen hoe het allemaal geweest moet zijn voor Wolf, merk ik dat het niet lukt. Het verhaal van W. heeft, tot de voorletter aan toe, zoveel gemeen met dat van mijn eigen vreemde vader dat ik me, telkens als ik het probeer, onmiddellijk verplaats in zijn acht kinderen. Maar voor hen hoef ik niets te schrijven.
Tenslotte schrijven 32 regels zich woensdagnacht min of meer vanzelf. Donderdagochtend vertrek ik ermee naar begraafplaats Sint Barbara, waar ik bij wijze van uitzondering 20 minuten te vroeg aankom. Het is fris, er staat een stevige wind. Starik is er nog niet; een meneer in zwarte trui en spijkerbroek, motorhelm in de hand, leunt tegen de deur van de koffiekamer; wat waardigheidsbekleders in het zwart houden zich gereed om de rouwauto, die juist komt aanrijden, te ontvangen. Als de auto stopt, wordt er diep gebogen: het ritueel van de laatste reis gaat over respect.
Terwijl de kist naar buiten glijdt, komt de meneer in zwarte trui en spijkerbroek naar mij toe. 'Bent u hier voor hem?’ vraagt hij.' 'Ja' zeg ik, ‘U ook?' 'Ja' zegt hij, 'Wie bent u?' Op dit moment weet ik dat hij een van de kinderen is en met grote kracht hoopt dat ik een zuster, halfzuster van hem ben. Ik zie zijn teleurstelling als ik mijn naam noem en zeg wat ik hier kom doen. 'En u?' vraag ik. Hij zegt het, spierwit. 'Ik ben een zoon.'
We stellen ons aan elkaar voor en wisselen wat verleden uit. Chiel Grishaver was twee jaar toen hij in het kindertehuis kwam, aan het gezinsleven heeft hij geen herinneringen. Op zijn zestiende is hij op bezoek geweest bij zijn biologische vader Wolf. Chiel: 'Je wilt toch weten wie het is, je denkt dat hij jou misschien ook… je weet nooit.' De vader deed open en zei hem zich nooit meer te laten zien. Chiel is nu 54 jaar jong en heeft zijn vader dus nooit meer gezien. 'En toen kwam die onpersoonlijke brief van de gemeente Amsterdam, dat hij – mijn vader dus – dood was, en ik dacht Ík ga. Maar ik laat niet vooraf weten dat ik kom. Als het niet lukt, ga ik niet.'
Hij staat rechtop, motorhelm tussen zijn handen, met alle stilte van Sint Barbara om zich heen. Het is gelukt.
Starik, ook al geen familie, is inmiddels gearriveerd en rookt een sigaret met Chiel, die vervolgens met zijn telefoontoestel in de kapel foto’s gaat maken van de kist. 'Dat heb ik dan toch nog, van hem.' Hij wil ook graag iets zeggen straks, meldt hij als hij terugkomt. Hij weet nog niet wat, 'maar dat komt wel,' zegt de uitvaartleidster. Hij knikt. Zij ook. We gaan naar binnen.
Na het eerste muziekstuk, een Partita van Bach, komt Chiel naar voren. Hij kijkt naar de kist en zwijgt een tijdje. Dan zegt hij met vaste stem: 'Ik weet niet wat ik moet zeggen' zwijgt opnieuw, brengt moeilijk uit: 'Behalve dat ik veel van je gehouden heb draait zich om naar de kist, aait geruime tijd over het hout. Tenslotte geeft hij het een soort van schouderklopje en loopt terug naar zijn plaats. Het is met gemak de meest indrukwekkende toespraak die ik ooit heb gehoord.
Ik lees mijn 32 regels. Ergens moet een deur opengewaaid zijn, het papier trilt vervaarlijk. We luisteren naar het tweede muziekstuk, Keith Jarrett, een gedeelte van Testament, live gespeeld in Parijs, geheel geïmproviseerd, af en toe stijgt er een kort intrinsiek kermen uit op. Daarna (de uitvaartleidster: '' We begeleiden straks meneer Wolf Grishaver naar zijn laatste rustplaats, ik vraag u allen nu te gaan staan uit respect voor zijn leven') klinkt het laatste stuk, opnieuw een Partita van Bach. De dragers zijn met ruisende stap naar voren gekomen, ze staan al aan weerskanten, hebben al gebogen, het 'Heren, mag ik u verzoeken?' heeft al geklonken, als Chiel zegt: 'Mag ik iets vragen? Ik wil hem ook dragen. Kan dat?'
Het mag, tussen de anderen loopt hij naast zijn vader. Carry that load. Jaspanden waaien op, links en rechts schieten bomen in blad en bloei. 'Dit neemt hij me niet meer af,' zal hij in de koffiekamer zeggen. 'Ik heb het gedaan zoals ik het wilde. Ik ben gekomen en hij heeft me niet weggestuurd. Dit regisseert hij niet meer.'
De moed om het te doen, zonder verdoving: wond dichtbranden, met een schoon litteken verder leven.
Starik maakt een foto met Chiel's telefoontoestel als ze de kist naar het graf tillen. We staan met zijn allen te zwijgen bij de groene holte, we gooien een handje zand, we gaan naar de koffie. Op de terugweg krijgt Starik zijn aansteker niet aan. Zijn handen trillen, maar dat is het niet. Het waait.

Voor een onvoorstelbare meneer
Ik heb een lege plek gemaakt, die dood heet.
Ik kijk van alle kanten, geen idee.
Je bent er niet. Daar niet en niet in mij.
Als iemand uit het midden nu ging fluiten
zou ik iets weten, hoe je klonk bijvoorbeeld,
dus ik verzin een fluittoon en het gras
komt overeind om die te horen, ik zou
zo’n toon zomaar in mijn hand kunnen houden,
die was dan even leeg als nu, maar ik
zou om die holte vingers dichtdoen, zeggen
dat ik je had, van iedereen gescheiden,
ik zou je aan de mensen laten zien
en iedereen zou dan die plek herkennen
als plek waar iemand is die er niet is
en weten dat de dood dus niet bestaat
en leegte niet. Want wat niet kan gedacht
kan niet bestaan. En als je dus opnieuw –
Maar het is denkelijk beter dat er leegte,
een lege plek, bestaat en dat de dood
een plek is, zo voorstelbaar als een mens
die je niet kent maar zijn kan, gedroomd huis.
Ik denk dat ik er uit en in zou lopen
zoals die toon in en uit mij, misschien
dat dood bestaat als je maar rond en rond
een soort van lege plek loopt, dat een plek
alles is wat een mens zich voor kan stellen:
dat er iets woont, desnoods alleen maar licht
of donker, desnoods leegte, ook al heeft
geen mens daar kennis van. Dode, ik was
daar waar je woonde, ik keek door je raam,
ik dacht dat ik je zien zou maar ik zag
niets, lege plek om te bestaan.
(C) voor gedicht en verslag: Eva Gerlach
(bron: www.eenzameuitvaart.nl)
=
Meerdere kranten publiceren in november 1963 een waarschuwing van de politie tegen Wolf Grishaver. Hij bedient zich ook van andere namen: Klaters, De Groot en Meijer. Vanaf oktober 1963 heeft hij zich al 20 keer schuldig gemaakt aan oplichting en flessentrekkerij. Winkeliers zijn al voor ruim fl 5.000 de dupe van hem geworden. Hij hangt als verhaal op dat hij werkt bij de stadsreiniging en van het geld van de kinderbijslag een cadeau voor zijn vrouw wil kopen. Echter, de verjaardag van zijn vrouw is eerder dan de uitbetaling van de kinderbijslag. Op deze manier bemachtigt hij o.a. sieraden, een bromfiets, een naaimachine en een radiotoestel. En ook voorbijgangers spreekt hij aan en besteelt hen van paspoorten, geld en giroboekjes. Zijn methoden worden steeds geraffineerder.
Op 22 november 1963 bericht De Telegraaf dat Wolf Grishaver is opgepakt in een restaurant op het Damrak in Amsterdam. Een vage kennis die de oproep van de politie kende sprak hem aan en stelde voor een kop koffie te gaan drinken. De kennis informeerde ongemerkt de portier die de politie waarschuwde.
(bronnen: o.a. Het Parool - Elburger Courant - De Telegraaf)
=
Wolf Grishaver is failliet verklaard. Het faillissement is in 1978 opgeheven bij gebrek aan baten.
(bron: NRC Handelsblad)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wolf Grishaver?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wolf Grishaver

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Wolf Grishaver


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Wolf Grishaver



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. persoonskaart Gerrit Grishaver (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - www.eenzameuitvaart.nl - persoonslijst (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  2. NRC Handelsblad
  3. persoonskaart Gerrit Grishaver (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
  4. marktkaart (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
  5. www.eenzameuitvaart.nl - persoonslijst Wolf Grishaver (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  6. www.eenzameuitvaart.nl
  7. www.eenzameuitvaart.nl - Algemeen Handelsblad - www.rvdj.nl - persoonslijst Wolf Grishaver (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  8. www.eenzameuitvaart.nl - Algemeen Handelsblad - persoonslijst Wolf Grishaver (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 november 1933 lag tussen -2,2 °C en 4,0 °C en was gemiddeld 1,9 °C. Er was 0,8 mm neerslag gedurende 1,3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
    • 15 februari » President Franklin Roosevelt ontsnapt ternauwernood aan een moordaanslag.
    • 14 maart » René Felber, Zwitsers politicus
    • 24 maart » Via het 'Ermächtigungsgesetz' wordt Adolf Hitler dictator van Duitsland.
    • 15 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Deportivo Social y Cultural Iberia, kortweg Iberia.
    • 7 augustus » Begin van de Genocide van Simele. Het Irakese leger vernietigt, onder toezicht van de Britten, tientallen Assyrische dorpen en vermoordt daarbij duizenden Assyriërs.
    • 10 september » Plechtige opening van de Sint-Annatunnel, een voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen door burgemeester Camille Huysmans.
  • De temperatuur op 27 februari 1992 lag tussen 4,5 °C en 12,7 °C en was gemiddeld 8,5 °C. Er was 4,8 uur zonneschijn (45%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1992: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,1 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Ondertekening van het Verdrag van Maastricht betreffende de Europese Unie.
    • 24 april » De militaire junta van Birma deelt mee dat alle politieke gevangenen die "geen bedreiging voor de veiligheid vormen" binnen zes maanden worden vrijgelaten.
    • 16 september » Het Verenigd Koninkrijk wordt door speculatie gedwongen het Europees Wisselkoersmechanisme te verlaten.
    • 2 oktober » In het Tokyo Disneyland wordt de attractie Splash Mountain geopend.
    • 11 oktober » Bemiddelaars van de Verenigde Naties vliegen naar UNITA-leider Jonas Savimbi om een opleving van de burgeroorlog in Angola te voorkomen. Ze namen die stap nadat bij zware gevechten tussen UNITA en militairen in de hoofdstad Luanda vijf doden waren gevallen
    • 9 december » De Verenigde Naties, onder leiding van de Verenigde Staten, gaat op vredesmissie in Somalië om stabiliteit te bewerkstelligen en de vrije doorgang van hulpgoederen in het Oost-Afrikaanse land.
  • De temperatuur op 23 april 2013 lag tussen 6,5 °C en 14,7 °C en was gemiddeld 10,5 °C. Er was 1,2 mm neerslag gedurende 3,8 uur. Er was 2,1 uur zonneschijn (15%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2013: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,8 miljoen inwoners.
    • 11 januari » De inwoners van Tsjechië trekken voor het eerst naar de stembus om zelf rechtstreeks een president te kiezen.
    • 26 januari » De Wit-Russische Viktoryja Azarenka wint voor de tweede maal op rij de Australian Open bij de vrouwen.
    • 7 februari » De Vrijheid leidt het volk, het beroemde schilderij van de romantische schilder Eugène Delacroix, wordt door een bezoekster van het nieuwe Louvre-Lensmuseum met een markeerstift beklad.
    • 15 augustus » Zestien scholen in een arme voorstad van Kaapstad sluiten voor twee dagen hun deuren vanwege het oplaaien van een bendeoorlog. Leraren durven niet meer naar hun werk.
    • 29 oktober » Het meesterbrein van een groep blanke extremisten in Zuid-Afrika, die Nelson Mandela wilde vermoorden, wordt veroordeeld tot 35 jaar cel. De voormalig universiteitsdocent Mike du Toit behoort tot de rechts-extremistische groepering Boeremag (boerenstrijdkracht).
    • 8 november » Tyfoon Haiyan, een van de zwaarste stormen ooit, trekt over de Filipijnen. Hierbij komen meer dan 10.000 mensen in met name de Visayas om het leven.
  • De temperatuur op 2 mei 2013 lag tussen 5,9 °C en 17,0 °C en was gemiddeld 11,3 °C. Er was 1,7 uur zonneschijn (11%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2013: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,8 miljoen inwoners.
    • 11 januari » Frankrijk grijpt militair in in Mali om AQIM, dat machtig is in het zelfverklaard onafhankelijke noordelijke gebied Azawad, te bestrijden.
    • 2 februari » De Belgische veldrijder Sven Nys wordt in het Amerikaanse Louisville voor de tweede maal wereldkampioen. Bij de vrouwen wordt de Nederlandse Marianne Vos voor de zesde maal wereldkampioene.
    • 9 mei » AZ wint voor de vierde maal in de geschiedenis de KNVB beker. Het wint de finale van het toernooi met 2-1 van titelverdediger PSV.
    • 25 mei » Bayern München wint de geheel Duitse finale van de UEFA Champions League 2012/13 door met 2-1 van Borussia Dortmund te winnen.
    • 26 mei » Go Ahead Eagles promoveert na een afwezigheid van zeventien jaar naar de Eredivisie.
    • 2 oktober » Omdat het Britse gemenebest door Gambia als een neokoloniale instelling wordt bestempeld, stapt het land eruit.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Grishaver


De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I8570.php : benaderd 24 mei 2024), "Wolf Grishaver (1933-2013)".