Stamboom Voorhaar » Samuel Grishaver (1883-1942)

Persoonlijke gegevens Samuel Grishaver 


Gezin van Samuel Grishaver

Hij is getrouwd met Aaltje van der Velde.

Zij zijn getrouwd op 28 november 1906 te Amsterdam, hij was toen 22 jaar oud.Bron 8


Kind(eren):

  1. Gerrit Grishaver  1909-1986 


Notities over Samuel Grishaver

Samuel Grishaver is voor de stamboom Voorhaar relevant omdat hij de vader is van Gerrit Grishaver die trouwt met Wilhelmina Engelina Hoevers, die afstamt van stamvader Leendert Voorhaar. Normaliter wordt dan volstaan met het vermelden van de namen van de ouders. In dit geval voeg ik er ondermeer aan toe dat Samuel Grishaver een aantal keren voor misdrijven is veroordeeld en in de strafgevangenis aan de Havenstraat 6 in Amsterdam heeft verbleven. In 1899 betreft het een veroordeling tot 3 maanden gevangenisstraf vanwege diefstal en in 1902 tot 2 jaar vanwege diefstal met als verzwarende omstandigheid dat nog geen 5 jaar zijn verstreken sinds de vorige veroordeling.
Zowel in 1911 als in 1915 is in het signalementenregister van Stadsarchief Amsterdam een signalement van Samuel Grishaver beschikbaar. In 1911 gaat het om medeplichtigheid aan een poging tot diefstal, in 1915 om heling. Hij wordt uit de gevangenis ontslagen resp. op 2 februari 1913 en 6 december 1916.
In de oorlogsjaren komt Samuel Grishaver een aantal keer voor in politiemeldingsrapporten in het Stadsarchief Amsterdam. Een keer omdat de bezittingen die hij voor zijn verblijf op het bureau heeft moeten achterlaten worden genoteerd. In 1943 komt zijn naam in meerdere rapporten na elkaar voor als iemand die als arrestant in het bureau verblijft, wordt overgeplaatst, etc. De meest opvallende melding is van 1942. Dan wordt hij van zijn huisadres (Louis Bothastraat 24) opgehaald samen met een andere persoon. Een dag later blijkt dat het om verdenking van diefstal gaat, die andere persoon blijft vastzitten, Samuel Grishaver wordt heengezonden aangezien niet blijkt dat hij bij het misdrijf betrokken is. Overigens is hij thuis is opgehaald op last van de afdeling Joodsche Zaken van het Hoofdbureau.
Deze toevoegingen maak ik om te duiden dat net als bij nazaten van Samuel Grishaver veelvuldig sprake is van het in aanraking komen met justitie, het leven in tehuizen voor mensen zonder dak boven het hoofd, het ontzetten uit de ouderlijke macht, etc. (jv)
(bronnen: www.archieven.nl - politie-meldingsrapporten 1940-1945 [verkregen via Stadsarchief Amsterdam] - signalementenregister [verkregen via Stadsarchief Amsterdam])
=
Samuel Grishaver overleed op 1 oktober 1942 in concentratiekamp Auschwitz. Kennelijk was het bericht van zijn dood op 18 februari 1943 nog niet bekend bij zijn familie en de autoriteiten in Amsterdam. Want op die datum wordt door de rechtbank Amsterdam op verzoek van Aaltje van der Velde de echtscheiding tussen haar en Samuel Grishaver uitgesproken. Uit het krantenbericht hieromtrent blijkt dat de woonplaats van Samuel Grishaver niet bekend was.
(bron: familiebericht [verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie])
=
Op de website www.joodsmonument.nl is de volgende informatie over Samuel Grishaver te vinden:
Samuel Grishaver was een zoon van Levie Grishaver en Rachel Boeznak. Samuel was gehuwd. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren: Rachel (jong gestorven), Elsje (jong gestorven) en een kind dat de oorlog heeft overleefd. Samuel's echtgenote overleefde ook de oorlog.
Van deze persoon is ook een JOKOS-dossier (nummer 60129) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk (een JOKOS-dossier gaat over claims die na de Tweede Wereldoorlog bij de Bondsrepubliek Duitsland werden neergelegd vanwege geroofde inboedels - jv).
(bron: www.joodsmonument.nl)


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Samuel Grishaver?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Samuel Grishaver

Voorouders (en nakomelingen) van Samuel Grishaver

Samuel Grishaver
1883-1942

1906

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. politie-meldingsrapporten 1940-1945 (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - www.dutchjewry.org
  2. politie-meldingsrapporten 1940-1945 (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
  3. Noord-Hollands Archief
  4. www.dutchjewry.org - Arolsen Archives
  5. www.dutchjewry.org
  6. marktkaart (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
  7. politie-meldingsrapporten 1940-1945 (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - Arolsen Archives
  8. Noord-Hollands Archief - www.dutchjewry.org

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 december 1883 lag rond de 1,9 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noorden. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 81%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1883: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 8 februari » Lewis Waterman vindt de vulpen uit.
    • 13 april » Alfred Packer wordt schuldig bevonden aan kannibalisme.
    • 1 juli » Oprichting van de ANWB.
    • 11 juli » Het waterschap Het Woud werd opgericht bij besluit van Provinciale Staten van Noord-Brabant.
    • 12 augustus » De laatste levende Quagga (een zebra-soort) sterft in dierentuin Artis
    • 15 oktober » Inhuldiging van het Brusselse Justitiepaleis.
  • De temperatuur op 28 november 1906 lag tussen 6,4 °C en 9,9 °C en was gemiddeld 8,5 °C. Er was 0,3 mm neerslag. Er was 0,5 uur zonneschijn (6%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 1 februari » In Rotterdam wordt de korfbalclub RSC Velox opgericht.
    • 7 april » Kurt Wegener en Alfred Wegener landen na met een luchtballon 52 uur in de lucht gebleven te zijn; een record.
    • 18 april » De Gereformeerde Bond wordt binnen de Nederlandse Hervormde Kerk opgericht.
    • 15 juni » Aanvaring tussen twee schepen nabij Den Helder, 11 doden.
    • 20 juni » De eerste elektrische tramlijn van Utrecht wordt geopend.
    • 4 juli » Goedkeuring van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door paus Pius X.
  • De temperatuur op 1 oktober 1942 lag tussen 6,7 °C en 17,6 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 2,6 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 20 januari » De nazi's beslissen op de Wannseeconferentie over de 'Endlösung der Judenfrage' ('oplossing van het Jodenvraagstuk').
    • 10 februari » Glenn Miller ontvangt de eerste officiële gouden grammofoonplaat voor meer dan een miljoen verkopen.
    • 3 mei » Alle joden in Nederland moesten een kenteken van geel katoen op hun kleding dragen: de zespuntige 'jodenster'.
    • 22 mei » Mexico verklaart de oorlog aan Duitsland, Italië en Japan.
    • 9 augustus » Zeeslag bij het eiland Savo: De Amerikaanse marine lijdt zware verliezen tegen Japan.
    • 22 augustus » Brazilië verklaart de oorlog aan Duitsland, Italië en Japan.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Grishaver


De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I8553.php : benaderd 17 mei 2024), "Samuel Grishaver (1883-1942)".