Stamboom Voorhaar » Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo (1792-1862)

Persoonlijke gegevens Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo 


Gezin van Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo

(1) Zij is getrouwd met Jacobus Isarin (ook Isaren - ook Izarink - ook Issarin).

Zij zijn getrouwd in het jaar 1809 te Woerden, zij was toen 16 jaar oud.Bron 8


Kind(eren):

  1. Hendrikus Isaren  1821-1905
  2. Leendert Isarin  1825-1828


(2) Zij had een relatie met N N.

De relatie startte voor 1830.


Kind(eren):

  1. Dirk Voorhaar  1829-1866


(3) Zij is getrouwd met Willem van Putten.

Zij zijn getrouwd op 19 november 1830 te Woerden, zij was toen 38 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):

  1. Johanna van Putten  1832-1858 


Notities over Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo

Geertruida Voorhaar staat in diverse akten met verschillende namen vermeld. In totaal 6 voor- en 8 achternamen.
=
In een akte van bekendschap d.d. 3 september 1830 uit Woerden staat 1790 als geboortejaar vermeld, echter zonder dat Johanna Geertruij Verhaar in staat is van die geboorte een extract noch een doopakte te produceren. Deze akte stelt haar in staat om ondanks dat onvermogen te kunnen huwen. In de akte staat dat zij in een tent in het leger in de omtrek van Maubeuge ter wereld is gekomen en door een veldprediker gedoopt. 7 Gepensioneerde militairen (t.w. Jan Frederick Dreijer, Johann George Pfaff, Johannes Abel, Jan Druppers, Bart Opbroek, Maurits Dijenburg en Gerrit de Vries), allen wonende te Woerden, verklaren eenparig dat zij haar zeer wel kennen en sedert vele jaren hebben gekend, dat zij een dochter is van Philippus Verhaar en Cornelia Meternik en is gedoopt door een veldprediker (akte in bezit - bron: stamboom Vermaat). Overigens wordt in het bevolkingsregister van Hilversum als geboorteplaatse Sas van Gent (België) vermeld (bron: stamboom Vermaat).
=
Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat vrouwen met hun man in legerkampen waren. Op de site: http://home.planet.nl/~Kees.Leseman/soldaat.html staat hierover het volgende "De legers brengen veel werkgelegenheid in de plaatsen waar zij komen. Met eten, drinken, wassen en door 'vertier' te bieden kan de lokale bevolking aan de soldaten 'verdienen'. Getrouwde militairen hebben vaak hun vrouw en kinderen bij zich. Hele gezinnen reizen mee van garnizoen naar garnizoen."
=
Pieter Hartog voegt in zijn stamboom op internet de volgende informatie hieromtrent toe:
Zij woonde vanaf 1815 in Woerden tot september 1830, daarna Bergen op Zoom gevolgd door Hilversum. Volgens haar eigen opgave, hetwelk ook bevestigd werd door zeven gepensioneerde soldaten, was ze geboren in een legertent in Maubeuge (Frankrijk). Het was niet ongewoon voor soldatenvrouwen om mee te reizen met het leger - meestal verdienden de echtgenotes de kost als kokkin, waster, of kantonierster - er is een opgave waarin ze vermeld werd als waster.
Als kind moet ze meegetrokken zijn met het legeronderdeel van haar vader - 1793 in Arnhem, daarna Breda/Meer in 1794-1795, gevolgd door Hoorn en Enkhuizen in de periode 1796-1799, Leiden in 1800, Maastricht in 1802 en vanaf 1806 in Amsterdam. Rond 1808 woonde ze waarschijnlijk in Woerden maar in 1809 opnieuw in Amsterdam. Na terugkeer van haar echtgenoot Jacobus Isarin uit Rusland in 1813 zou het gezin in Woerden wonen.
Als Jacobus in 1826 in Woerden overlijdt (hij is sinds 1817 geen soldaat meer), blijft zijn weduwe Geertruij achter met 9 kinderen, varierend in leeftijd van 1 tot 17 jaar. In 1829 bevalt ze van een zoontje waarvan de vader onbekend is - ze woont dan nog steeds in Woerden.
In 1830 trouwt ze te Woerden met 29-jarige Willem van Putten, een goede 10 jaar jonger dan zijzelf. Uit dit huwelijk wordt in 1832 te Bergen op Zoom een dochter geboren: het lijkt er op dat Willem van Putten als militair betrokken was bij de 10-daagse veldtocht en de nasleep daarvan, en Geertruij doet opnieuw wat ze haar hele leven gedaan heeft: achter het leger aantrekken.
Aan Willem van Putten werd in 1832 het Metalen Kruis uitgereikt, duidelijk teken van actieve deelname aan de 10-daagse veldtocht van 1831. Inmiddels is Geertruij dan 40 jaar, een hele leeftijd om dan nog een kind te krijgen!
De reden waarom Woerden als een rode draad door het leven van Geertruij loopt is waarschijnlijk de volgende: de stad had sinds 1791 een eigen kazerne. De geschiedenis van de kazerne van Woerden hangt samen met de strijd tussen de prinsgezinden (aanhangers van stadhouder Willem V) en de patriotten. De prins was in 1787 door de Staten van Holland buiten spel gezet en als gevolg daarvan naar Nijmegen uitgeweken. Om te voorkomen dat de prins met behulp van een leger zou proberen zijn positie te heroveren werd er besloten de grenzen van het gewest Holland extra te versterken.
De controleur-generaal A.J. de Bock kreeg opdracht om grond aan te kopen voor de bouw van een kazerne in Woerden, omdat deze plaats in het centrum lag van de Hollandse Waterlinie. Men vond een geschikt terrein aan de Lange en Korte Groenendaal, bijna tegen de stadswal aan. Het terrein, waarop drie huizen stonden werd in augustus 1787 gekocht. Er leek haast bij te zijn dus moesten de drie eigenaren voor 1 november hun panden ontruimen. In september zat Willem V echter weer stevig in het zadel. Het plan om in Woerden een permanent garnizoen te plaatsen was echter nog niet van de baan. In juni 1788 herinnerde kapitein Dalhoff zijn chef De Bock "vermits geen militaire etablissementen sigh hier ten steede bevinden en reets een zeer bequaam erff door den landen ten dien eynden aangekoght is, dat het ten uyttersten nodig zal zijn de geprojecteerde baracquen off casernes hoe eer soo beeter onder handen genoome worden."
De controleur-generaal kwam direct in actie. De huizen werden gesloopt en er werd opdracht gegeven voor het maken van tekeningen en bestek, welk werk door genie-ingenieur Arie Blanken (dezelfde ingenieur Blanken die het Noord-Hollandsch Kanaal ontwierp) werd uitgevoerd. De aanbesteding vond op 5 juni 1789 plaats aan Jan Christiaan van der Bosch. Eind 1790 was de bouw vrijwel voltooid. In 1791 deden de eerste militairen er hun intrede. Het ijzeren toegangshek en de bestrating van het binnenplein volgden in 1792. Het gebouw bestond toen uit drie vleugels: aan de Groenendaal, de Kazernestraat en tegen de huizen van de Willemshof. Aan de Kruittorenweg stond een gebouwtje dat dienst deed als opslagruimte.
Tot 1879 is de kazerne permanent door het garnizoen gebruikt. Nadien deed de kazerne nog sporadisch dienst, o.a. tijdens de mobilisatie van 1914-1918 en in 1938. In de 2e wereldoorlog werd het door de Duitse Wehrmacht gebruikt. Na de Indonesische onafhankelijkheid werden er in 1951 Ambonese oud-KNIL militairen en hun gezinnen in de kazerne ondergebracht. Ze hielden er tot 1967 verblijf. Aanvankelijk wilde de gemeente Woerden het pand slopen, maar zover kwam het niet: in 1974 werd begonnen met de restauratie en verbouwing tot politiebureau. Aan de zijde van de Kruittorenweg verrees een nieuwe garage, met daaronder een schietkelder en een muur met hekwerk. De officiële opening vond plaats in 1976. De kazerne heeft tot medio 1997 dienst gedaan als politiebureau en is momenteel weer eigendom van de gemeente.
(bron: http://gw.geneanet.org/pietercostarica)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo

Voorouders (en nakomelingen) van Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Akte van bekendschap Johanna Geertruij Verhaar
    2. Noord-Hollands Archief - Akte van bekendschap Johanna Geertruij Verhaar
    3. Markiezenhof, Historisch Centrum Bergen op Zoom
    4. Archief Eemland
    5. Het Utrechts Archief
    6. overlijdensakte
    7. Noord-Hollands Archief
    8. stamboom Roelofs - Gens Nostra (jaargang 41)

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 juli 1792 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1792: Bron: Wikipedia
      • 25 april » De Marseillaise, het Franse volkslied wordt gecomponeerd.
      • 10 augustus » Bestorming van de Tuilerieën, de woning van koning Lodewijk XVI in Parijs wordt bestormd door een woedende menigte. Het zou resulteren in de bloedigste dag van de Franse Revolutie en was de opmaat voor de Septembermoorden.
      • 6 november » Tijdens de Eerste Coalitieoorlog vindt de Slag bij Jemappes plaats.
    • De temperatuur op 19 november 1830 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1830: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,6 miljoen inwoners.
      • 25 maart » De pangeran Diponegoro wordt ondanks een vrijgeleide door luitenant-generaal baron De Kock te Magelang gevangengenomen. Einde van de Java-oorlog (opstand tegen het Nederlands gezag in Java).
      • 18 mei » Het dorp Gendringen in de Achterhoek wordt door een grote brand grotendeels in de as gelegd.
      • 5 juli » Frankrijk valt Algerije binnen.
      • 31 juli » Koning Karel X van Frankrijk wordt gedwongen tot troonsafstand en vlucht naar het buitenland.
      • 25 augustus » De opvoering van de opera La muette de Portici van Daniel Auber in de Brusselse Koninklijke Muntschouwburg mondt uit in rellen: Belgische separatisten komen in opstand tegen koning Willem I.
      • 4 oktober » België heeft de troepen van Koning Willem I verjaagd en roept de onafhankelijkheid uit bij monde van het Voorlopig Bewind.
    • De temperatuur op 7 februari 1862 lag rond de -2.2 °C. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 55%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1862: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 9 maart » Slag bij Hampton Roads, De Slag bij Hampton Roads vond plaats tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het was de eerste zeeslag tussen gepantserde stoomschepen.
      • 7 april » De Slag bij Shiloh wordt de bloedigste veldslag uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.
      • 25 mei » Eerste Slag bij Winchester tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Beslissende Zuidelijke overwinning.
      • 23 oktober » Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland
      • 26 november » Lewis Carroll (Charles Dodgson) stuurt het manuscript van Alice's Adventures in Wonderland naar de tien jaar oude Alice Liddell.
      • 8 december » Met het Verdrag van Dappes vindt er een grenscorrectie plaats tussen Frankrijk en Zwitserland.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia



    De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I578.php : benaderd 29 april 2024), "Geertruida (ook Geertruij - ook Gertruijde - ook Geertrui - ook Gertrude - ook Johanna Geertruij - ook Anna Geertruij - ook Johanna Geertrui)/Voorhaar (ook Verhaar - ook Farrar - ook Voora - ook Vorhaar - ook Voraar - ook Vooraar - ook Da Vo (1792-1862)".