Stamboom Voorhaar » Mario Wolf Olof Grishaver (1961-1983)

Persoonlijke gegevens Mario Wolf Olof Grishaver 


Gezin van Mario Wolf Olof Grishaver


Notities over Mario Wolf Olof Grishaver

Een publicatie in de Nieuwe Revu in 1984 behandelt leven en dood van Mario Grishaver. Dat blijkt uit het verslag van een zitting bij de Raad voor de Journalistiek op 19 december 1985. Klaagster is mevrouw A. Koreman, de moeder van Mario. Zij vindt dat zij ten onrechte herkenbaar als hoofdschuldige van zijn dood wordt aangemerkt. De Raad wijst haar klacht in meerderheid af. Wel wordt geoordeeld dat de hoofdredacteur van de Nieuwe Revu als eindverantwoordelijke voor de tekst van de tussenkoppen in het artikel teveel de suggestie bevatten dat zij hoofdschuldige op de achtergrond is. Hieronder het verslag van de zitting:
A. Koreman contra Nieuwe Revu
Beslissing van de Raad voor de Journalistiek inzake de klacht van A. Koreman tegen de hoofdredacteur van de Nieuwe Revu en Hans Wierenga
In een brief van 8 september 1984 heeft mevrouw A. Koreman te Amsterdam (klaagster) een klacht ingediend tegen Derk Sauer als hoofdredacteur van de Nieuwe Revu en Hans Wierenga (betrokkenen). In een rapport van 31 bladzijden van 17 oktober 1984 heeft klaagster haar klacht nader toegelicht. Betrokkenen hebben in een verweerschrift van 13 november 1984 op de klacht geantwoord. De behandeling van de zaak is geruime tijd aangehouden op verzoek van klaagster in verband met door haar bij het Openbaar Ministerie ingediende klachten en verzoeken om informatie. In een brief van 21 oktober 1985 met 11 bijlagen heeft Mr. H. F. Doeleman, advocaat te Amsterdam, de klacht verder toegelicht. Betrokkenen hebben hierop schriftelijk geantwoord.
De zaak is behandeld ter zitting van de Raad van 19 december 1985. Klaagster was in persoon aanwezig samen met haar advocaat Mr. H. F. Doeleman. Betrokkene Wierenga was eveneens in persoon verschenen samen met Mr. F. N. Vlaar. advocaat te Amsterdam.
DE FEITEN
De Raad gaat op grond van de stukken en het verhandelde ter zitting uit van de volgende feiten. Op 9 december 1983 overleed te Nijmegen de 22-jarige Mario Grishaver. Op 13 december 1983 verscheen in De Volkskrant een rouwadvertentie met de volgende tekst.
Heroïne heeft weer een slachtoffer geëist.
Op 9 december overleed te Nijmegen op 22 jarige leeftijd MARIO GRISHAVER. Namens de familie W. R. O. Grishaver Mario Grishaver is een zoon uit het door echtscheiding ontbonden huwelijk van klaagster en W. Grishaver. Uit dit huwelijk werden 7 kinderen geboren. Na 9 jaar is dit gezin uit elkaar gevallen. Als gevolg hiervan werd Mario op de leeftijd van 2 jaar ondergebracht in een pleeggezin. Ook de andere kinderen werden ondergebracht in een pleeggezin of een tehuis.
Klaagster woont in Amsterdam met drie kinderen uit een tweede huwelijk. Met Mario heeft zij na diens opname in het pleeggezin geen contact meer gehad. Met een aantal andere kinderen heeft zij nog wel contact. De advertentie in De Volkskrant is geplaatst door een broer van Mario.
In de Nieuwe Revu van 30 augustus 1984 is onder de titel 'Mario (22) wilde eindelijk rust' een artikel verschenen van de hand van betrokkene Wierenga over de achtergrond van de dood van Mario Grishaver. In het artikel komen o.a. aan het woord de pleegmoeder van Mario, twee van zijn broers en een medepatient uit een psychiatrische inrichting. Zowel de pleegmoeder als de broers gaan uitvoerig in op de ontwrichting van het gezin Grishaver en de rol, die de ouders daarin hebben gespeeld. Over de vader wordt o.a. meegedeeld dat hij zich schuldig maakte aan crimineel gedrag waardoor hij veel in gevangenissen heeft verbleven. Ten aanzien van de moeder wordt o.a. gezegd dat zij de kinderen in de steek heeft gelaten. Bij het artikel zijn afgedrukt de advertentie uit De Volkskrant en een foto van Mario.
DE STANDPUNTEN VAN KLAAGSTER EN BETROKKENEN
De Raad vat de bezwaren van klaagster als volgt samen.
1. Klaagster heeft het artikel ervaren als een inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer en een bedreiging voor de veiligheid van haar gezin. Klaagster meent dat zij door het openlijk gebruik in het artikel van de naam Grishaver herkenbaar is, ook al draagt zij deze naam zelf niet meer. In de buurt waarin zij thans woont, kent iedereen haar als de moeder van de kinderen Grishaver. Er wonen leden van de familie Grishaver vlakbij haar. Het artikel heeft negatieve reacties opgeroepen, o.a. bij één van haar dochters. Dit heeft geleid tot bedreigingen van de zijde van die dochter van zodanige aard, dat politieassistentie nodig is geweest.
Klaagster meent dat het in het artikel voorgesteld wordt alsof de vroegtijdige dood van Mario haar schuld is. Klaagster wijst erop dat volgens de brief van de Officier van Justitie te Arnhem van 8 augustus 1985 de doodsoorzaak niet vaststaat en dus ook niet of het inderdaad een zelfmoord geweest is.
2. Klaagster meent dat het artikel niet geschreven en gepubliceerd had mogen worden zonder dat zij gehoord werd. Zij had dan haar visie kunnen geven op al hetgeen door de anderen over haar is gezegd en had alle beschuldigingen aan haar adres kunnen weerspreken.
Betrokkenen menen dat klaagster niet herkenbaar is uit het artikel behalve voor ingewijden. Die zouden haar echter ook herkend hebben wanneer de naam Grishaver niet gebruikt was of wanneer met initialen gewerkt was. Bovendien was door de advertentie van de broer van Mario Grishaver al in het openbaar gesteld dat het om een heroïnedood ging.
Betrokkenen vonden het niet nodig klaagster te horen. Immers, klaagster had sinds de zeer prille jeugd van Mario geen contact meer met hem gehad. De bedoeling van het artikel was een beschrijving te geven van de levensloop van Mario Grishaver en de achtergronden van zijn vroege dood. De journalist heeft dit zo zorgvuldig mogelijk gedaan door de pleegmoeder en de broers van Mario zo veel mogelijk zelf aan het woord te laten. Betrokkenen ontkennen dat in het artikel klaagster wordt aangewezen als de uiteindelijke schuldige aan de voortijdige dood van Mario. Ook dat was dus geen reden klaagster te horen.
Betrokkenen menen dat de volgende koppen:
't was een kind van een criminele vader en een labiele moeder dan weet je wel',
't was bij hem geen kwestie van een overdosis, er is een hele lijdensweg aan vooraf gegaan. Hij heeft in een rotwereld geleefd',
'Mijn vader en moeder zijn er ooit vandoor gegaan en hebben gezegd: laat de boel maar stikken. Daarvan zijn wij het slachtoffer geworden'.
welke koppen tussen de interviews staan, niet suggereren dat de schuld bij de ouders gezocht moet worden. De bedoeling van het artikel is duidelijk te maken dat de maatschappij niet bij machte is gebrek aan liefde en tekortkomingen in de jeugd van mensen op te vangen.
BEOORDELING VAN DE KLACHT
De Raad zal de bezwaren van klaagster afzonderlijk bespreken.
De Raad is van oordeel dat de persoonlijke levenssfeer van klaagster en de veiligheid van haar gezin door het artikel niet in het geding zijn gekomen. Hoewel klaagster 9 jaar lang de naam Grishaver heeft gedragen acht de Raad het, mede gezien het feit dat sedertdien twintig jaar zijn verstreken, onaannemelijk dat klaagster door derden uit het artikel herkend zal worden. De door klaagster zelf genoemde negatieve reacties waren afkomstig van buurtbewoners of familie, derhalve uit een kring van personen waarbinnen het verleden van klaagster reeds bekend was.
Anders dan betrokkenen is de Raad van oordeel dat klaagster uit het artikel naar voren komt als één van de hoofdpersonen op de achtergrond. De tekortkomingen in de jeugd van Mario zijn immers zowel volgens de pleegmoeder als de broers van Mario terug te voeren op het gedrag van o.a. klaagster. Nu vanuit de visie van de schrijver van het artikel, Hans Wierenga, het accent lag op de onmacht van de maatschappij tot een passende reactie hierop acht de Raad het evenwel niet onzorgvuldig dat hij het niet nodig geoordeeld heeft klaagster te horen, ook al werd zij in het overige door hem verzamelde materiaal steeds genoemd.
De Raad meent echter dat door de bovenaangehaalde tussenkoppen wel degelijk de suggestie wordt gewekt als zou klaagster gezien moeten worden als hoofdschuldige aan het ongelukkige leven en de voortijdige dood van Mario. Deze vorm van publikatie had niet gekozen mogen worden zonder dat klaagster in de gelegenheid was gesteld haar weerwoord te geven. Als eindverantwoordelijke voor de tussenkoppen had de hoofdredacteur van de Nieuwe Revu, Derk Sauer, hierop moeten toezien.
BESLISSING
De Raad is van oordeel dat door de tekst van het artikel van Hans Wierenga over de dood van Mario Grishaver geen inbreuk gemaakt is op de persoonlijke levenssfeer van klaagster en dat het artikel evenmin een bedreiging vormt voor de veiligheid van haar gezin, omdat zij uit het artikel voor derden niet herkenbaar is.
De Raad is voorts van oordeel dat Hans Wierenga niet onzorgvuldig heeft gehandeld door klaagster niet te horen, omdat hij in zijn artikel het accent heeft willen leggen op de onmacht van de maatschappij en niet op de persoon van klaagster.
De Raad meent echter dat de hoofdredacteur van de Nieuwe Revu wel onzorgvuldig heeft gehandeld door toe te laten dat het artikel voorzien werd van tussenkoppen, die suggereren dat klaagster de hoofdschuldige op de achtergrond is, zonder dat klaagster ook zelf was gehoord.
De Raad verzoekt betrokkenen deze beslissing integraal of in samenvatting in de Nieuwe Revu te publiceren, althans dat te bevorderen.
Aldus vastgesteld ter zitting van de Raad van 19 december 1985 door Mr. R. de Waard, voorzitter, D. F. Houwaart, Mr. T. Faber-de Heer, Mr. A. J. Heerma van Voss en T. Lücker, leden, in tegenwoordigheid van Mr. A. C. M. Karsten, secretaris.
RvdJ 1985, 28.
(bron: www.rvdj.nl)
=
Zoals meerdere personen in zijn nabije familie heeft Mario Grishaver in tehuizen en gevangenissen verbleven. Van 1 mei 1962 tot 11 februari 1964 woonde hij in een huis van deze vereniging aan de Roggeveenstraat 6-10 in Amsterdam.
Van 3 augustus 1979 tot 18 april 1980 verbleef hij aan de Tolstraat 86 in Amsterdam in Je Eigen Stek, een woonvoorziening voor daklozen. Aansluitend en tot 20 februari 1981 zat hij in de Bijlmerbajes aan de Wenckebachweg 48 in Amsterdam. Het laatste adres op de persoonskaart wordt aangeduid als 'briefadres' (dit betekent in de regel dat er geen woonadres bekend is - jv)
(bron: persoonskaart Mario Wolf Olof Grishaver [verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie])

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mario Wolf Olof Grishaver?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Mario Wolf Olof Grishaver

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Mario Wolf Olof Grishaver

Mario Wolf Olof Grishaver
1961-1983


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Mario Wolf Olof Grishaver



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. www.eenzameuitvaart.nl - De Volkskrant - Stadsarchief Amsterdam - persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
    2. persoonskaart Mario Wolf Olof Grishaver (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
    3. www.eenzameuitvaart.nl - De Volkskrant - persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 19 april 1961 lag tussen 3,2 °C en 16,5 °C en was gemiddeld 10,2 °C. Er was 10,3 uur zonneschijn (73%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • In het jaar 1961: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,6 miljoen inwoners.
      • 20 april » De eerste stereo radio-uitzendingen, in de Verenigde Staten.
      • 28 mei » De Oriënt Express vertrekt voor de laatste maal uit Parijs.
      • 15 juni » DDR-leider Walter Ulbricht verklaart 'Niemand is van plan een muur te bouwen'.
      • 23 augustus » Ranger 1 wordt gelanceerd.
      • 17 september » Premier Adnan Menderes van Turkije wordt geëxecuteerd, omdat hij schuldig is bevonden aan het schenden van de grondwet.
      • 4 december » Anton Geesink wordt in Parijs als eerste niet-Japanner wereldkampioen judo.
    • De temperatuur op 10 december 1983 lag tussen -1,3 °C en 6,0 °C en was gemiddeld 3,0 °C. Er was 3,5 mm neerslag gedurende 4,6 uur. Er was 2,9 uur zonneschijn (37%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1983: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Paus Johannes Paulus II creëert achttien nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen-Brussel Godfried Danneels.
      • 17 februari » Algehele herziening van de Nederlandse Grondwet.
      • 18 mei » In de Efteling wordt de attractie Piraña geopend.
      • 21 september » Het Nederlands voetbalelftal speelt in Brussel met 1-1 gelijk tegen België. Nieuwkomer Marco van Basten scoort na rust voor Oranje. Adri van Tiggelen (FC Groningen) maakt zijn debuut voor Oranje.
      • 8 november » Uit handen van koning Boudewijn van België ontvangt de dichter Lucebert de Prijs der Nederlandse Letteren.
      • 17 december » IRA-bomaanslag op het Londense warenhuis Harrods, waarbij zes mensen om het leven komen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Grishaver


    De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I11597.php : benaderd 10 mei 2024), "Mario Wolf Olof Grishaver (1961-1983)".