Genealogie Kuijper » Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)

Persoonlijke gegevens Pieter Claasz (Pieter) Kuijper 

  • Hij is geboren rond 14 januari 1782 in Huijswaart, Koedijk (nu: Alkmaar).Bron 1
    1782. Den 14 Jannuarie van Huijswaart:
    Infans .... Pieter
    Pater ...... Pieter (verschrijving?) Claasze
    mater ..... Willempie Maartens
    matr(ina). Neeltje Maartens (meter/tante)
    dito ......... Maartje Ariens

    (Bron: Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp)

    Huiswaard-Noord=Koedijk

    P.S. er was geen RK-doop in Koedijk mogelijk!
  • Hij werd gedoopt op 14 januari 1782 in Oudorp.Bron 2
  • Beroepen:
    • in het jaar 1827 arbeider.Bron 3
    • op 29 mei 1831 schulpenvisscher.Bron 4
      bron 2: Bevolkingsregister Heiloo 1851-1861, deel 1, bladen 59 en 97
  • Vermelding op 19 september 1799: Slag bij Bergen- 19 september 1799.Bron 5
    In 1799 woedt de slag om Bergen. Dat zal de familie Kuijper niet ontgaan zijn, want zij woonden indertijd op de buurtschap Oostdorp (voorm. buurtschap Bergen, NH). Juist daar sloegen de Franse troepen, na afloop van de strijd, aan het plunderen. Een buurjongen van Kuijper, Jan Aris Dheu, was om die reden gevlucht uit Oostdorp. Bij de Viaanse Molen ving hij, 16 jaar oud, een kogel van een Franse soldaat. Op het moment dat de fatale kogel zijn zij doorboorde, hield Jan Dheu zijn twee kleine broertjes vast aan beide handen. Dat gebeurde in de nacht van zondag 27- op maandag 28 oktober 1799.

    De buurtschap Zanegeest maakte al eerder kennis met het oorlogsgeweld. Daar woonde Pieters achterneef Cornelius Dirkse Kuijper, die watermolenaar was op de Middelreker watermolen, met zijn gezin. Die buurtschap kreeg namelijk al op donderdag 19 september, ongewenst bezoek van Russische troepen. Twee buren van Cornelius kwamen daarbij om het leven. Zie de melding van het overlijden van twee leden van de familie Groot op het Zanegeest: Klaas Rijniersz Groot, 60 jaar en zijn zoon Reinier Claasz Groot, 18 jaar. Verderop in het dorp ging het die dag niet veel beter. De schoenlapper, Tijmon Schipper, moest een onprettige interactie met de Russen in de Kerkbuurt bekopen met zijn leven. Waarvan akte op 19 september 1799.
  • Geloof: RK.Bron 6
    Pieter Kuijper is de peetoom van zijn oomzegger Nicolaas (Klaas) Kuijper, geboren in Heemskerk op 25 september 1811.
  • Woonachtig op 14 januari 1782: Huijswaard, Koedijk.Bron 1
  • Hij is overleden op 4 juni 1856 in Egmond-Binnen.Bron 7
    72 jaar, volgens Bartjens' rekenmethode moet dat 74 jaar zijn.
  • Registratie van overlijden op 5 juni 1856.
  • Een kind van Nicolaus Claasz (Klaas Klaasz) Kuijper en Willimie (Willemtje) Maertens de Wilt
  • Klaas (Nicolaas) Kuijper is zijn petekind
  • Elisabeth Kuiper is zijn petekind
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 mei 2017.

Gezin van Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

Hij is getrouwd met Maartie Jacobs (Maartje) Smit.

Zij zijn getrouwd op 14 juni 1827 te Egmond-Binnen.Bron 8

vader van de bruid is overleden .. zijnde de grootouders mede overleden dog onbekend waar en wanneeer hetwelk de bruid en getuigen constateren.
In 1827 kan de bruidegom schrijven. De bruid en haar moeder verklaren niet te kunnen schrijven als hebbende het niet geleerd.

opmerkelijk: de vier huwelijksgetuigen zijn dezelfden als bij het huwelijk tussen Pieters volle nicht Maartje Kuijper (1794-1870) X Cornelis Zoon, in dezelfde plaats op 28 juni 1927 (14 dagen later). Het zijn A. van Egmond ontvanger, Piet Leur schoolonderwijzer, P. de Groot timmerbaas en Jacob Bakker dorpsdienaar. Blijkens omliggende akten werden zij vaker gevraagd als (standaard)getuigen.

Uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort.
(Bron: Egmond-Binnen tafels geboorte-aktes jan.1811 t/m ultimo dec.1842)

Notities over Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

In 1827 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) zijn trouwakte, zijn "bruid verklaard niet te kunnen schrijven, als hebbende het niet geleerd".
In 1831 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) de trouwakte van zijn oudste broer Maarten die in 1831 heeft verklaart "niet te kunnen schrijven".
(Bron 1: Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6)
(Bron 2: Burgerlijke Stand Castricum trouwakte 29 mei 1831, aktenr 7)

~ Oudorp RK ~

De Rooms-Katholieken van Oudorp vormden tezamen met parochianen uit omliggende plaatsen (zoals Heerhugowaard, Huiswaard, Oterleek, Rustenburg, de Schermeer en Sint Pancras) de statie Oudorp. Deze statie was gewijd aan St. Laurens en werd opgericht na de droogmaking van de Heerhugowaard in 1632; in 1640 kwam de eerste pastoor. De kerk stond te Oudorp, terwijl van circa 1640 tot 1650 een boerderij genaamd "de Jagerplaats" dienst deed als kerk. Die boerderij stond te Heerhugowaard (bron: Van Papier Naar Digitaal)

Dat Pieter Kuijper in 1782 is geboren te Huiswaard (onder Koedijk) maar gedoopt te Oudorp komt omdat er te Koedijk geen RK kerk was om in te
dopen, men week dan uit naar de dichtstbijzijnde plaats waar wel een kerk was. Zo ook met nog een kind die na hem is beschreven.
Zij werden geboren te Huiswaard (onder Koedijk) en gedoopt te Oudorp. Oudorp was nl. nog dichter bij Huiswaard dan bv Bergen.

~ de schulper ~

De schelpenvissers gingen met hun schelpenkar naar het strand om schelpen met een schepnet uit zee te halen. Soms ging de kar kapot en moest dan gerepareerd worden bij een smit in het dorp. De schepeln werden overigens niet gebruikt voor consumptie, maar er werd in kalkovens, kalk van gebrand voor de buw. Het schelpenvissen was een zwaar karwei. Meestal verrrichte de schelpenvisser ook nog andere werkzaamheden. Zoals het telen van tuinbouwprodukten of het vervoer van mest of goederen. Deze film die we zagen op Omroep Castricum geeft een voorbeeld van het werkterrein van een schelpenvisser.

C-TV: Schelpenkar
De schelpenkar van het Strandvondstenmuseum is zaterdag 29 juni (in 2013 te Castricum, red.) ingewijd. Aan de schelpenkar is lang gewerkt door de medewerkers van het museum. Op traditionele wijze is er een route gereden door het Castricumse duingebied richting het strand. Voor deze ene keer stond de PWN toe dat er met paard en wagen door het duingebied werd gereden. Onderweg was er alleen één klein obstakel, een slagboom ging niet open. Toch kwam de schelpenkar op het strand aan. Op het strand werd ook nog naar schelpen gevist. De schelpenkar krijgt voortaan een prominente plek in het museum.

(Bron: Omroep Castricum, bronnenverzameling YouTube, kanaal Omroep Castricum, geüpload op 13-jul-2013, geraadpleegd 2016)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Claasz (Pieter) Kuijper?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Claasz (Pieter) Kuijper


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Pieter Claasz (Pieter) Kuijper



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp
    2. Tweede Doop-Boek van de Rooms Katholijke Gemeente te Ouddorp 1754-1811
    3. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14-06-1827, aktenr 6
    4. trouwakte broer Maarten met Engeltje
    5. Bergen NH Register van aangifte voor de impost op het begraven 1717-1810
    6. R.K. statie van St. Laurens, pastoor Henri(cus) Kok
    7. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen overlijdensakte 5 juni 1856, aktenr 13
    8. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 januari 1782 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1782: Bron: Wikipedia
      • 13 januari » Eerste opvoering van Die Räuber van Friedrich Schiller in Mannheim.
      • 6 april » Rama I wordt koning van Thailand. Begin van de thans regerende Chakri-dynastie.
      • 16 juli » Première van de opera Die Entführung aus dem Serail van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
      • 4 augustus » Constanze trouwt met Wolfgang Amadeus Mozart.
      • 30 november » Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tekenen een voorlopig vredesverdrag, waarmee een eind komt aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • De temperatuur op 14 juni 1827 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
      • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
      • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
      • 29 maart » Ludwig van Beethoven wordt, drie dagen na zijn overlijden ten gevolge van een niet-uitgeklaarde oorzaak, op het Währinger Friedhof in Wenen ten grave gedaald.
      • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
      • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
      • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.
    • De temperatuur op 4 juni 1856 lag rond de 16,4 °C. Er was 0.4 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 82%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • In het jaar 1856: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 2 maart » De vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir barst uit en maakt 2.806 slachtoffers. De vulkaan blijft tot half maart as spugen.
      • 3 juni » Lewis Carroll maakt voor het eerst foto's van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
      • 4 juni » In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen
      • 20 juni » Karel III volgt zijn overleden vader Florestan I op als vorst van Monaco.
      • 31 oktober » Vorming van de Oblast Primorski van het Russische Rijk
      • 2 december » Frankrijk en Spanje bereiken een overeenkomst over het verloop van hun gezamenlijke grens.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Kuijper

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kuijper.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kuijper.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kuijper (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Kuijper is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Helga Kuijper, "Genealogie Kuijper", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I33.php : benaderd 13 mei 2024), "Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)".