Genealogie Kuijper » Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)

Persönliche Daten Pieter Claasz (Pieter) Kuijper 

  • Er wurde geboren rund 14. Januar 1782 in Huijswaart, Koedijk (nu: Alkmaar).Quelle 1
    1782. Den 14 Jannuarie van Huijswaart:
    Infans .... Pieter
    Pater ...... Pieter (verschrijving?) Claasze
    mater ..... Willempie Maartens
    matr(ina). Neeltje Maartens (meter/tante)
    dito ......... Maartje Ariens

    (Bron: Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp)

    Huiswaard-Noord=Koedijk

    P.S. er was geen RK-doop in Koedijk mogelijk!
  • Er wurde getauft am 14. Januar 1782 in Oudorp.Quelle 2
  • Berufe:
    • im Jahr 1827 arbeider.Quelle 3
    • am 29. Mai 1831 schulpenvisscher.Quelle 4
      bron 2: Bevolkingsregister Heiloo 1851-1861, deel 1, bladen 59 en 97
  • Eintrag am 19. September 1799: Slag bij Bergen- 19 september 1799.Quelle 5
    In 1799 woedt de slag om Bergen. Dat zal de familie Kuijper niet ontgaan zijn, want zij woonden indertijd op de buurtschap Oostdorp (voorm. buurtschap Bergen, NH). Juist daar sloegen de Franse troepen, na afloop van de strijd, aan het plunderen. Een buurjongen van Kuijper, Jan Aris Dheu, was om die reden gevlucht uit Oostdorp. Bij de Viaanse Molen ving hij, 16 jaar oud, een kogel van een Franse soldaat. Op het moment dat de fatale kogel zijn zij doorboorde, hield Jan Dheu zijn twee kleine broertjes vast aan beide handen. Dat gebeurde in de nacht van zondag 27- op maandag 28 oktober 1799.

    De buurtschap Zanegeest maakte al eerder kennis met het oorlogsgeweld. Daar woonde Pieters achterneef Cornelius Dirkse Kuijper, die watermolenaar was op de Middelreker watermolen, met zijn gezin. Die buurtschap kreeg namelijk al op donderdag 19 september, ongewenst bezoek van Russische troepen. Twee buren van Cornelius kwamen daarbij om het leven. Zie de melding van het overlijden van twee leden van de familie Groot op het Zanegeest: Klaas Rijniersz Groot, 60 jaar en zijn zoon Reinier Claasz Groot, 18 jaar. Verderop in het dorp ging het die dag niet veel beter. De schoenlapper, Tijmon Schipper, moest een onprettige interactie met de Russen in de Kerkbuurt bekopen met zijn leven. Waarvan akte op 19 september 1799.
  • Glaube: RK.Quelle 6
    Pieter Kuijper is de peetoom van zijn oomzegger Nicolaas (Klaas) Kuijper, geboren in Heemskerk op 25 september 1811.
  • Wohnhaft am 14. Januar 1782: Huijswaard, Koedijk.Quelle 1
  • Er ist verstorben am 4. Juni 1856 in Egmond-Binnen.Quelle 7
    72 jaar, volgens Bartjens' rekenmethode moet dat 74 jaar zijn.
  • Sterberegister am 5. Juni 1856.
  • Ein Kind von Nicolaus Claasz (Klaas Klaasz) Kuijper und Willimie (Willemtje) Maertens de Wilt
  • Klaas (Nicolaas) Kuijper ist sein Patenkind
  • Elisabeth Kuiper ist sein Patenkind
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 20. Mai 2017.

Familie von Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

Er ist verheiratet mit Maartie Jacobs (Maartje) Smit.

Sie haben geheiratet am 14. Juni 1827 in Egmond-Binnen.Quelle 8

vader van de bruid is overleden .. zijnde de grootouders mede overleden dog onbekend waar en wanneeer hetwelk de bruid en getuigen constateren.
In 1827 kan de bruidegom schrijven. De bruid en haar moeder verklaren niet te kunnen schrijven als hebbende het niet geleerd.

opmerkelijk: de vier huwelijksgetuigen zijn dezelfden als bij het huwelijk tussen Pieters volle nicht Maartje Kuijper (1794-1870) X Cornelis Zoon, in dezelfde plaats op 28 juni 1927 (14 dagen later). Het zijn A. van Egmond ontvanger, Piet Leur schoolonderwijzer, P. de Groot timmerbaas en Jacob Bakker dorpsdienaar. Blijkens omliggende akten werden zij vaker gevraagd als (standaard)getuigen.

Uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort.
(Bron: Egmond-Binnen tafels geboorte-aktes jan.1811 t/m ultimo dec.1842)

Notizen bei Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

In 1827 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) zijn trouwakte, zijn "bruid verklaard niet te kunnen schrijven, als hebbende het niet geleerd".
In 1831 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) de trouwakte van zijn oudste broer Maarten die in 1831 heeft verklaart "niet te kunnen schrijven".
(Bron 1: Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6)
(Bron 2: Burgerlijke Stand Castricum trouwakte 29 mei 1831, aktenr 7)

~ Oudorp RK ~

De Rooms-Katholieken van Oudorp vormden tezamen met parochianen uit omliggende plaatsen (zoals Heerhugowaard, Huiswaard, Oterleek, Rustenburg, de Schermeer en Sint Pancras) de statie Oudorp. Deze statie was gewijd aan St. Laurens en werd opgericht na de droogmaking van de Heerhugowaard in 1632; in 1640 kwam de eerste pastoor. De kerk stond te Oudorp, terwijl van circa 1640 tot 1650 een boerderij genaamd "de Jagerplaats" dienst deed als kerk. Die boerderij stond te Heerhugowaard (bron: Van Papier Naar Digitaal)

Dat Pieter Kuijper in 1782 is geboren te Huiswaard (onder Koedijk) maar gedoopt te Oudorp komt omdat er te Koedijk geen RK kerk was om in te
dopen, men week dan uit naar de dichtstbijzijnde plaats waar wel een kerk was. Zo ook met nog een kind die na hem is beschreven.
Zij werden geboren te Huiswaard (onder Koedijk) en gedoopt te Oudorp. Oudorp was nl. nog dichter bij Huiswaard dan bv Bergen.

~ de schulper ~

De schelpenvissers gingen met hun schelpenkar naar het strand om schelpen met een schepnet uit zee te halen. Soms ging de kar kapot en moest dan gerepareerd worden bij een smit in het dorp. De schepeln werden overigens niet gebruikt voor consumptie, maar er werd in kalkovens, kalk van gebrand voor de buw. Het schelpenvissen was een zwaar karwei. Meestal verrrichte de schelpenvisser ook nog andere werkzaamheden. Zoals het telen van tuinbouwprodukten of het vervoer van mest of goederen. Deze film die we zagen op Omroep Castricum geeft een voorbeeld van het werkterrein van een schelpenvisser.

C-TV: Schelpenkar
De schelpenkar van het Strandvondstenmuseum is zaterdag 29 juni (in 2013 te Castricum, red.) ingewijd. Aan de schelpenkar is lang gewerkt door de medewerkers van het museum. Op traditionele wijze is er een route gereden door het Castricumse duingebied richting het strand. Voor deze ene keer stond de PWN toe dat er met paard en wagen door het duingebied werd gereden. Onderweg was er alleen één klein obstakel, een slagboom ging niet open. Toch kwam de schelpenkar op het strand aan. Op het strand werd ook nog naar schelpen gevist. De schelpenkar krijgt voortaan een prominente plek in het museum.

(Bron: Omroep Castricum, bronnenverzameling YouTube, kanaal Omroep Castricum, geüpload op 13-jul-2013, geraadpleegd 2016)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Claasz (Pieter) Kuijper?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Claasz (Pieter) Kuijper


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Pieter Claasz (Pieter) Kuijper



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp
    2. Tweede Doop-Boek van de Rooms Katholijke Gemeente te Ouddorp 1754-1811
    3. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14-06-1827, aktenr 6
    4. trouwakte broer Maarten met Engeltje
    5. Bergen NH Register van aangifte voor de impost op het begraven 1717-1810
    6. R.K. statie van St. Laurens, pastoor Henri(cus) Kok
    7. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen overlijdensakte 5 juni 1856, aktenr 13
    8. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 14. Januar 1782 war um die 3,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1782: Quelle: Wikipedia
      • 25. Januar » In Florenz wird die Oper Armida abbandonata von Luigi Cherubini uraufgeführt.
      • 25. Januar » Während des Amerikanischen Unabhängigkeitskrieges beginnt vor der Karibikinsel St. Kitts die zweitägige Seeschlacht von St. Kitts zwischen einer britischen Flotte unter Samuel Hood, 1. Viscount Hood und einer französischen Flotte unter François Joseph Paul de Grasse.
      • 16. April » Die Oper Adriano in Siria von Luigi Cherubini mit dem Libretto von Pietro Metastasio wird in Livorno uraufgeführt.
      • 2. Juni » In Madrid wird mit Erlaubnis und unter dem Patronat von König KarlIII. die Banco Nacional de San Carlos gegründet. Aus ihr entsteht die Zentralbank Banco de España.
      • 4. August » Wolfgang Amadeus Mozart heiratet Constanze Weber in Wien.
      • 2. November » Kaiser Joseph II. erlässt im Rahmen des Josephinismus das Toleranzpatent für die Juden, das ihnen bessere wirtschaftliche Betätigung eröffnet und Beschränkungen in der Religionsausübung aufhebt.
    • Die Temperatur am 14. Juni 1827 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Ost-Nordost. Charakterisierung des Wetters: helder winderig. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1827: Quelle: Wikipedia
      • 11. Januar » Die Stadt Bremen kauft vom Königreich Hannover Gelände nördlich der Geestemündung und legte in den Folgejahren dort einen Seehafen und die Stadt Bremerhaven an.
      • 28. Januar » Nach einem erfolgreichen Aufstand in Peru gegen den in Personalunion mit Großkolumbien herrschenden Simón Bolívar wird Andrés de Santa Cruz peruanischer Präsident.
      • 13. Februar » In der Enzyklika Quanta laetitia strukturiert Papst Leo XII. die Römisch-katholische Kirche in Schottland neu.
      • 29. April » Die Uraufführung der Oper Die Hochzeit des Camacho von Felix Mendelssohn Bartholdy mit einem Libretto nach Miguel de Cervantes erfolgt im Schauspielhaus Berlin.
      • 20. Oktober » Die Schlacht von Navarino markiert den Höhepunkt der Griechischen Revolution, an deren Ende Griechenland seine Unabhängigkeit vom Osmanischen Reich erlangt.
      • 21. November » Die einaktige Farsa Viva la Mamma von Gaetano Donizetti wird im Teatro Nuovo in Neapel uraufgeführt. Vier Jahre später erweiterte sie Donizetti auf zwei Akte.
    • Die Temperatur am 4. Juni 1856 war um die 16,4 °C. Es gab 0.4 mm Niederschlag. Die relative Luftfeuchtigkeit war 82%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1856: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 12. Mai » Mitglieder des Akademischen Vereins Hütte Berlin gründen auf einem Ausflug in Alexisbad im Harzgerode den Verein Deutscher Ingenieure (VDI).
      • 10. August » Ein Hurrikan tötet in Louisiana ca. 400 Menschen.
      • 2. September » Der Schweizer Kanton Neuenburg erlebt einen Putschversuch von Royalisten. Sie wollen den preußischen König wieder als Landesherrn haben.
      • 15. Oktober » Die Norddeutsche Bank wird in Hamburg gegründet, nachdem ihre Gesellschafter auf ursprüngliche Pläne, auch Banknoten auszugeben, verzichten. 1929 geht das Anleihen begebende Kreditinstitut in der Deutschen Bank auf.
      • 1. Dezember » Mit Malmö–Lund sowie Jonsered–Göteborg werden die ersten Abschnitte eines nationalen schwedischen Schienennetzes der SJ eröffnet.
      • 13. Dezember » Preußen bricht die diplomatischen Beziehungen zur Schweiz wegen des Streits um das Fürstentum Neuenburg ab und ordnet die Mobilmachung von Truppen an. Erst im Vertrag von Paris wird der Konflikt beigelegt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Kuijper

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Kuijper.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Kuijper.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Kuijper (unter)sucht.

    Die Genealogie Kuijper-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Helga Kuijper, "Genealogie Kuijper", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I33.php : abgerufen 7. Mai 2024), "Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)".