Genealogy Kuijper » Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)

Personal data Pieter Claasz (Pieter) Kuijper 

  • He was born about January 14, 1782 in Huijswaart, Koedijk (nu: Alkmaar).Source 1
    1782. Den 14 Jannuarie van Huijswaart:
    Infans .... Pieter
    Pater ...... Pieter (verschrijving?) Claasze
    mater ..... Willempie Maartens
    matr(ina). Neeltje Maartens (meter/tante)
    dito ......... Maartje Ariens

    (Bron: Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp)

    Huiswaard-Noord=Koedijk

    P.S. er was geen RK-doop in Koedijk mogelijk!
  • He was christened on January 14, 1782 in Oudorp.Source 2
  • Occupations:
    • in the year 1827 arbeider.Source 3
    • on May 29, 1831 schulpenvisscher.Source 4
      bron 2: Bevolkingsregister Heiloo 1851-1861, deel 1, bladen 59 en 97
  • Record on September 19, 1799: Slag bij Bergen- 19 september 1799.Source 5
    In 1799 woedt de slag om Bergen. Dat zal de familie Kuijper niet ontgaan zijn, want zij woonden indertijd op de buurtschap Oostdorp (voorm. buurtschap Bergen, NH). Juist daar sloegen de Franse troepen, na afloop van de strijd, aan het plunderen. Een buurjongen van Kuijper, Jan Aris Dheu, was om die reden gevlucht uit Oostdorp. Bij de Viaanse Molen ving hij, 16 jaar oud, een kogel van een Franse soldaat. Op het moment dat de fatale kogel zijn zij doorboorde, hield Jan Dheu zijn twee kleine broertjes vast aan beide handen. Dat gebeurde in de nacht van zondag 27- op maandag 28 oktober 1799.

    De buurtschap Zanegeest maakte al eerder kennis met het oorlogsgeweld. Daar woonde Pieters achterneef Cornelius Dirkse Kuijper, die watermolenaar was op de Middelreker watermolen, met zijn gezin. Die buurtschap kreeg namelijk al op donderdag 19 september, ongewenst bezoek van Russische troepen. Twee buren van Cornelius kwamen daarbij om het leven. Zie de melding van het overlijden van twee leden van de familie Groot op het Zanegeest: Klaas Rijniersz Groot, 60 jaar en zijn zoon Reinier Claasz Groot, 18 jaar. Verderop in het dorp ging het die dag niet veel beter. De schoenlapper, Tijmon Schipper, moest een onprettige interactie met de Russen in de Kerkbuurt bekopen met zijn leven. Waarvan akte op 19 september 1799.
  • Religion: RK.Source 6
    Pieter Kuijper is de peetoom van zijn oomzegger Nicolaas (Klaas) Kuijper, geboren in Heemskerk op 25 september 1811.
  • Resident on January 14, 1782: Huijswaard, Koedijk.Source 1
  • He died on June 4, 1856 in Egmond-Binnen.Source 7
    72 jaar, volgens Bartjens' rekenmethode moet dat 74 jaar zijn.
  • Death registration on June 5, 1856.
  • A child of Nicolaus Claasz (Klaas Klaasz) Kuijper and Willimie (Willemtje) Maertens de Wilt
  • Klaas (Nicolaas) Kuijper is his godchild
  • Elisabeth Kuiper is his godchild
  • This information was last updated on May 20, 2017.

Household of Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

He is married to Maartie Jacobs (Maartje) Smit.

They got married on June 14, 1827 at Egmond-Binnen.Source 8

vader van de bruid is overleden .. zijnde de grootouders mede overleden dog onbekend waar en wanneeer hetwelk de bruid en getuigen constateren.
In 1827 kan de bruidegom schrijven. De bruid en haar moeder verklaren niet te kunnen schrijven als hebbende het niet geleerd.

opmerkelijk: de vier huwelijksgetuigen zijn dezelfden als bij het huwelijk tussen Pieters volle nicht Maartje Kuijper (1794-1870) X Cornelis Zoon, in dezelfde plaats op 28 juni 1927 (14 dagen later). Het zijn A. van Egmond ontvanger, Piet Leur schoolonderwijzer, P. de Groot timmerbaas en Jacob Bakker dorpsdienaar. Blijkens omliggende akten werden zij vaker gevraagd als (standaard)getuigen.

Uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort.
(Bron: Egmond-Binnen tafels geboorte-aktes jan.1811 t/m ultimo dec.1842)

Notes about Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

In 1827 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) zijn trouwakte, zijn "bruid verklaard niet te kunnen schrijven, als hebbende het niet geleerd".
In 1831 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) de trouwakte van zijn oudste broer Maarten die in 1831 heeft verklaart "niet te kunnen schrijven".
(Bron 1: Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6)
(Bron 2: Burgerlijke Stand Castricum trouwakte 29 mei 1831, aktenr 7)

~ Oudorp RK ~

De Rooms-Katholieken van Oudorp vormden tezamen met parochianen uit omliggende plaatsen (zoals Heerhugowaard, Huiswaard, Oterleek, Rustenburg, de Schermeer en Sint Pancras) de statie Oudorp. Deze statie was gewijd aan St. Laurens en werd opgericht na de droogmaking van de Heerhugowaard in 1632; in 1640 kwam de eerste pastoor. De kerk stond te Oudorp, terwijl van circa 1640 tot 1650 een boerderij genaamd "de Jagerplaats" dienst deed als kerk. Die boerderij stond te Heerhugowaard (bron: Van Papier Naar Digitaal)

Dat Pieter Kuijper in 1782 is geboren te Huiswaard (onder Koedijk) maar gedoopt te Oudorp komt omdat er te Koedijk geen RK kerk was om in te
dopen, men week dan uit naar de dichtstbijzijnde plaats waar wel een kerk was. Zo ook met nog een kind die na hem is beschreven.
Zij werden geboren te Huiswaard (onder Koedijk) en gedoopt te Oudorp. Oudorp was nl. nog dichter bij Huiswaard dan bv Bergen.

~ de schulper ~

De schelpenvissers gingen met hun schelpenkar naar het strand om schelpen met een schepnet uit zee te halen. Soms ging de kar kapot en moest dan gerepareerd worden bij een smit in het dorp. De schepeln werden overigens niet gebruikt voor consumptie, maar er werd in kalkovens, kalk van gebrand voor de buw. Het schelpenvissen was een zwaar karwei. Meestal verrrichte de schelpenvisser ook nog andere werkzaamheden. Zoals het telen van tuinbouwprodukten of het vervoer van mest of goederen. Deze film die we zagen op Omroep Castricum geeft een voorbeeld van het werkterrein van een schelpenvisser.

C-TV: Schelpenkar
De schelpenkar van het Strandvondstenmuseum is zaterdag 29 juni (in 2013 te Castricum, red.) ingewijd. Aan de schelpenkar is lang gewerkt door de medewerkers van het museum. Op traditionele wijze is er een route gereden door het Castricumse duingebied richting het strand. Voor deze ene keer stond de PWN toe dat er met paard en wagen door het duingebied werd gereden. Onderweg was er alleen één klein obstakel, een slagboom ging niet open. Toch kwam de schelpenkar op het strand aan. Op het strand werd ook nog naar schelpen gevist. De schelpenkar krijgt voortaan een prominente plek in het museum.

(Bron: Omroep Castricum, bronnenverzameling YouTube, kanaal Omroep Castricum, geüpload op 13-jul-2013, geraadpleegd 2016)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Pieter Claasz (Pieter) Kuijper?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Pieter Claasz (Pieter) Kuijper


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Pieter Claasz (Pieter) Kuijper



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp
    2. Tweede Doop-Boek van de Rooms Katholijke Gemeente te Ouddorp 1754-1811
    3. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14-06-1827, aktenr 6
    4. trouwakte broer Maarten met Engeltje
    5. Bergen NH Register van aangifte voor de impost op het begraven 1717-1810
    6. R.K. statie van St. Laurens, pastoor Henri(cus) Kok
    7. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen overlijdensakte 5 juni 1856, aktenr 13
    8. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6

    Historical events

    • The temperature on January 14, 1782 was about 3.0 °C. Wind direction mainly south-southeast. Weather type: betrokken. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1782: Source: Wikipedia
      • January 7 » The first American commercial bank, the Bank of North America, opens.
      • April 19 » John Adams secures the Dutch Republic's recognition of the United States as an independent government. The house which he had purchased in The Hague, Netherlands becomes the first American embassy.
      • June 20 » The U.S. Congress adopts the Great Seal of the United States.
      • August 7 » George Washington orders the creation of the Badge of Military Merit to honor soldiers wounded in battle. It is later renamed to the more poetic Purple Heart.
      • November 30 » American Revolutionary War: Treaty of Paris: In Paris, representatives from the United States and Great Britain sign preliminary peace articles (later formalized as the 1783 Treaty of Paris).
      • December 14 » The Montgolfier brothers first test fly an unmanned hot air balloon in France; it floats nearly 2km (1.2mi).
    • The temperature on June 14, 1827 was about 19.0 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: helder winderig. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1827: Source: Wikipedia
      • March 7 » Brazilian marines unsuccessfully attack the temporary naval base of Carmen de Patagones, Argentina.
      • March 7 » Shrigley abduction: Ellen Turner is abducted by Edward Gibbon Wakefield, a future politician in colonial New Zealand.
      • March 15 » University of Toronto is founded.
      • July 4 » Slavery is abolished in the State of New York.
      • August 17 » Dutch King William I and Pope Leo XII sign concord
      • October 1 » Russo-Persian War: The Russian army under Ivan Paskevich storms Yerevan, ending a millennium of Muslim domination of Armenia.
    • The temperature on June 4, 1856 was about 16.4 °C. There was 0.4 mm of rain. The atmospheric humidity was 82%. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • From April 19, 1853 till July 1, 1856 the Netherlands had a cabinet Van Hall - Donker Curtius with the prime ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) and Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In The Netherlands , there was from July 1, 1856 to March 18, 1858 the cabinet Van der Brugghen, with Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) as prime minister.
    • In the year 1856: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
      • April 11 » Second Battle of Rivas: Juan Santamaría burns down the hostel where William Walker's filibusters are holed up.
      • April 21 » Australian labour movement: Stonemasons and building workers on building sites around Melbourne march from the University of Melbourne to Parliament House to achieve an eight-hour day.
      • May 1 » The Province of Isabela was created in the Philippines in honor of Queen Isabela II.
      • August 10 » The Last Island hurricane strikes Louisiana, resulting in over 200 deaths.
      • November 17 » American Old West: On the Sonoita River in present-day southern Arizona, the United States Army establishes Fort Buchanan in order to help control new land acquired in the Gadsden Purchase.
      • November 27 » The Coup of 1856 leads to Luxembourg's unilateral adoption of a new, reactionary constitution.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Kuijper

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Kuijper.
    • Check the information Open Archives has about Kuijper.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Kuijper.

    The Genealogy Kuijper publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Helga Kuijper, "Genealogy Kuijper", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I33.php : accessed May 9, 2024), "Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)".