Généalogie Kuijper » Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)

Données personnelles Pieter Claasz (Pieter) Kuijper 

  • Il est né environ 14 janvier 1782 dans Huijswaart, Koedijk (nu: Alkmaar).Source 1
    1782. Den 14 Jannuarie van Huijswaart:
    Infans .... Pieter
    Pater ...... Pieter (verschrijving?) Claasze
    mater ..... Willempie Maartens
    matr(ina). Neeltje Maartens (meter/tante)
    dito ......... Maartje Ariens

    (Bron: Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp)

    Huiswaard-Noord=Koedijk

    P.S. er was geen RK-doop in Koedijk mogelijk!
  • Il a été baptisé le 14 janvier 1782 dans Oudorp.Source 2
  • Professions:
    • en l'an 1827 arbeider.Source 3
    • le 29 mai 1831 schulpenvisscher.Source 4
      bron 2: Bevolkingsregister Heiloo 1851-1861, deel 1, bladen 59 en 97
  • Entrée le 19 septembre 1799: Slag bij Bergen- 19 september 1799.Source 5
    In 1799 woedt de slag om Bergen. Dat zal de familie Kuijper niet ontgaan zijn, want zij woonden indertijd op de buurtschap Oostdorp (voorm. buurtschap Bergen, NH). Juist daar sloegen de Franse troepen, na afloop van de strijd, aan het plunderen. Een buurjongen van Kuijper, Jan Aris Dheu, was om die reden gevlucht uit Oostdorp. Bij de Viaanse Molen ving hij, 16 jaar oud, een kogel van een Franse soldaat. Op het moment dat de fatale kogel zijn zij doorboorde, hield Jan Dheu zijn twee kleine broertjes vast aan beide handen. Dat gebeurde in de nacht van zondag 27- op maandag 28 oktober 1799.

    De buurtschap Zanegeest maakte al eerder kennis met het oorlogsgeweld. Daar woonde Pieters achterneef Cornelius Dirkse Kuijper, die watermolenaar was op de Middelreker watermolen, met zijn gezin. Die buurtschap kreeg namelijk al op donderdag 19 september, ongewenst bezoek van Russische troepen. Twee buren van Cornelius kwamen daarbij om het leven. Zie de melding van het overlijden van twee leden van de familie Groot op het Zanegeest: Klaas Rijniersz Groot, 60 jaar en zijn zoon Reinier Claasz Groot, 18 jaar. Verderop in het dorp ging het die dag niet veel beter. De schoenlapper, Tijmon Schipper, moest een onprettige interactie met de Russen in de Kerkbuurt bekopen met zijn leven. Waarvan akte op 19 september 1799.
  • Religion: RK.Source 6
    Pieter Kuijper is de peetoom van zijn oomzegger Nicolaas (Klaas) Kuijper, geboren in Heemskerk op 25 september 1811.
  • Résidant le 14 janvier 1782: Huijswaard, Koedijk.Source 1
  • Il est décédé le 4 juin 1856 dans Egmond-Binnen.Source 7
    72 jaar, volgens Bartjens' rekenmethode moet dat 74 jaar zijn.
  • Enregistrement de décès le 5 juin 1856.
  • Un enfant de Nicolaus Claasz (Klaas Klaasz) Kuijper et Willimie (Willemtje) Maertens de Wilt
  • Klaas (Nicolaas) Kuijper est son filleul
  • Elisabeth Kuiper est son filleul
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 20 mai 2017.

Famille de Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

Il est marié avec Maartie Jacobs (Maartje) Smit.

Ils se sont mariés le 14 juin 1827 à Egmond-Binnen.Source 8

vader van de bruid is overleden .. zijnde de grootouders mede overleden dog onbekend waar en wanneeer hetwelk de bruid en getuigen constateren.
In 1827 kan de bruidegom schrijven. De bruid en haar moeder verklaren niet te kunnen schrijven als hebbende het niet geleerd.

opmerkelijk: de vier huwelijksgetuigen zijn dezelfden als bij het huwelijk tussen Pieters volle nicht Maartje Kuijper (1794-1870) X Cornelis Zoon, in dezelfde plaats op 28 juni 1927 (14 dagen later). Het zijn A. van Egmond ontvanger, Piet Leur schoolonderwijzer, P. de Groot timmerbaas en Jacob Bakker dorpsdienaar. Blijkens omliggende akten werden zij vaker gevraagd als (standaard)getuigen.

Uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort.
(Bron: Egmond-Binnen tafels geboorte-aktes jan.1811 t/m ultimo dec.1842)

Notes par Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

In 1827 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) zijn trouwakte, zijn "bruid verklaard niet te kunnen schrijven, als hebbende het niet geleerd".
In 1831 kan Pieter schrijven. Hij ondertekent (mede) de trouwakte van zijn oudste broer Maarten die in 1831 heeft verklaart "niet te kunnen schrijven".
(Bron 1: Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6)
(Bron 2: Burgerlijke Stand Castricum trouwakte 29 mei 1831, aktenr 7)

~ Oudorp RK ~

De Rooms-Katholieken van Oudorp vormden tezamen met parochianen uit omliggende plaatsen (zoals Heerhugowaard, Huiswaard, Oterleek, Rustenburg, de Schermeer en Sint Pancras) de statie Oudorp. Deze statie was gewijd aan St. Laurens en werd opgericht na de droogmaking van de Heerhugowaard in 1632; in 1640 kwam de eerste pastoor. De kerk stond te Oudorp, terwijl van circa 1640 tot 1650 een boerderij genaamd "de Jagerplaats" dienst deed als kerk. Die boerderij stond te Heerhugowaard (bron: Van Papier Naar Digitaal)

Dat Pieter Kuijper in 1782 is geboren te Huiswaard (onder Koedijk) maar gedoopt te Oudorp komt omdat er te Koedijk geen RK kerk was om in te
dopen, men week dan uit naar de dichtstbijzijnde plaats waar wel een kerk was. Zo ook met nog een kind die na hem is beschreven.
Zij werden geboren te Huiswaard (onder Koedijk) en gedoopt te Oudorp. Oudorp was nl. nog dichter bij Huiswaard dan bv Bergen.

~ de schulper ~

De schelpenvissers gingen met hun schelpenkar naar het strand om schelpen met een schepnet uit zee te halen. Soms ging de kar kapot en moest dan gerepareerd worden bij een smit in het dorp. De schepeln werden overigens niet gebruikt voor consumptie, maar er werd in kalkovens, kalk van gebrand voor de buw. Het schelpenvissen was een zwaar karwei. Meestal verrrichte de schelpenvisser ook nog andere werkzaamheden. Zoals het telen van tuinbouwprodukten of het vervoer van mest of goederen. Deze film die we zagen op Omroep Castricum geeft een voorbeeld van het werkterrein van een schelpenvisser.

C-TV: Schelpenkar
De schelpenkar van het Strandvondstenmuseum is zaterdag 29 juni (in 2013 te Castricum, red.) ingewijd. Aan de schelpenkar is lang gewerkt door de medewerkers van het museum. Op traditionele wijze is er een route gereden door het Castricumse duingebied richting het strand. Voor deze ene keer stond de PWN toe dat er met paard en wagen door het duingebied werd gereden. Onderweg was er alleen één klein obstakel, een slagboom ging niet open. Toch kwam de schelpenkar op het strand aan. Op het strand werd ook nog naar schelpen gevist. De schelpenkar krijgt voortaan een prominente plek in het museum.

(Bron: Omroep Castricum, bronnenverzameling YouTube, kanaal Omroep Castricum, geüpload op 13-jul-2013, geraadpleegd 2016)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Claasz (Pieter) Kuijper?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Claasz (Pieter) Kuijper

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pieter Claasz (Pieter) Kuijper


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Pieter Claasz (Pieter) Kuijper



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Doopboek der Roomsch Catholijke Gemeente van Oudorp
    2. Tweede Doop-Boek van de Rooms Katholijke Gemeente te Ouddorp 1754-1811
    3. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14-06-1827, aktenr 6
    4. trouwakte broer Maarten met Engeltje
    5. Bergen NH Register van aangifte voor de impost op het begraven 1717-1810
    6. R.K. statie van St. Laurens, pastoor Henri(cus) Kok
    7. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen overlijdensakte 5 juni 1856, aktenr 13
    8. Burgerlijke Stand Egmond-Binnen trouwakte 14 juni 1827, aktenr 6

    Événements historiques

    • La température le 14 janvier 1782 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-est. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
    • En l'an 1782: Source: Wikipedia
      • 4 février » prise du fort Saint-Philippe-Mahon, par Louis de Crillon. Le roi d'Espagne Charles III, pour le récompenser de ce glorieux succès et de la conduite qu'il avait tenue au siège de Gibraltar, le créa duc de Mahon.
      • 5 février » l'Espagne prend Minorque à la Grande-Bretagne, avec l'aide de la France.
      • 8 mars » massacre de Gnadenhütten pendant la guerre d'indépendance des États-Unis.
      • 3 avril » seconde bataille pour Gondelour.
      • 6 avril » exécution du roi de Thaïlande Taksin.
      • 2 juillet » capitulation de Genève, assiégée par trois armées coalisées - française, sarde et bernoise -, qui veulent mettre fin à la «Révolution de Genève», inspirée par les idées de Jean-Jacques Rousseau, dont l'exemple pourrait être contagieux.
    • La température le 14 juin 1827 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: helder winderig. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1827: Source: Wikipedia
      • 30 avril » à Alger, le consul de France Pierre Deval est outragé par le dey, qui le soufflette avec son éventail, pour une dette que Pierre Deval a omis de payer encore à ce jour.
      • 5 juin » prise d'Athènes par les troupes ottomanes, dans le cadre de la guerre d'indépendance grecque.
      • 30 juin » arrivée à Paris de la girafe de Charles X, offerte par le pacha d'Égypte Méhémet Ali, première girafe vivante à entrer en France.
      • 6 juillet » signature du traité de Londres, pour la pacification de la Grèce.
      • 1 octobre » l'armée russe sous Ivan Paskevitch prend d'assaut Erevan, mettant fin à un millénaire de domination musulmane en Arménie (guerre russo-persane).
      • 20 octobre » bataille de Navarin. Les coalisés britannico-franco-russes écrasent la flotte ottomane dans la baie de Navarin.
    • La température le 4 juin 1856 était d'environ 16,4 °C. Il y avait 0.4 mm de précipitation. Le taux d'humidité relative était de 82%. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Du 19 avril 1853 au 1 juillet 1856 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • En l'an 1856: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
      • 30 mars » traité de Paris. Fin de la guerre de Crimée, neutralisation de la mer Noire et protection de l'Empire ottoman et des détroits. La Russie cède les bouches du Danube à l'Empire ottoman.
      • 27 juin » la Castiglione devient la maîtresse de Napoléon III.
      • 31 juillet » Christchurch devient une ville, par décret royal.
      • 8 octobre » incident de l'Arrow déclenchant la seconde guerre de l'opium.
      • 27 novembre » coup d'État de 1856 au Luxembourg.
      • 9 décembre » la garnison perse de la ville de Bouchehr se rend aux forces d’occupation britanniques.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Kuijper

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Kuijper.
    • Afficher des informations sur Kuijper sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Kuijper.

    La publication Généalogie Kuijper a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Helga Kuijper, "Généalogie Kuijper", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I33.php : consultée 5 mai 2024), "Pieter Claasz (Pieter) Kuijper (± 1782-1856)".