Généalogie Krook » Lourens Krook (1865-1944)

Données personnelles Lourens Krook 

  • Il est né le 15 octobre 1865 dans Zwolle ,OV.
    Kind: Lourens Krook, vader: Lourens Krook, moeder: Heloisa Paulina Schoenmaker
  • Enregistrement de naissance le 17 octobre 1865.Source 1
  • Profession: Direct.Gem.Werken Zwolle.
  • Fonction: Architect.Source 2
    Lourens Krook (1865-1944)
    Lourens Krook werd op 13 oktober 1865 in Zwolle geboren als zoon van de bekende Zwolse aannemer R. Krook. Krook jr. volgde een opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs in Amsterdam en aan de Technische Hochschule in Aken.
    Na deze opleiding kreeg Krook een aanstelling in Halle/Saale. In 1896 kwam Krook in Lübeck waar hij ging werken voor de overheid, de zogenaamde 'Baudeputation', die 'einen erfahrenen Techniker' vroeg voor 'Entwurfbearbeitung und (...) Baufürung grösserer Hochbauten'
    In december 1896 was Krook werkzaam bij de aanleg van het Elbe-Trabekanaal. Dit kanaal loopt vanaf de Elbe bij Lauenburg naar Lübeck, het verbindt de Lübecker Bucht in de Oostzee en de Elbe. Travemünde was een belangrijke havenplaats voor de hanzestad Lübeck. Op 16 januari 1900 was het kanaal gereed en daarna bleef Krook werknemer bij publieke werken. Volgens historicus Th.J. de Vries heeft Krook in Lübeck nog een aantal gebouwen ontworpen, zoals de Lorenzkirche, een gevangenis, een school, een politiebureau en een overdekt zwembad.
    Op zijn verzoek werd aan Krook op 19 oktober 1902 per 1 december 1902 ontslag verleend in Lübeck en vertrok naar Amsterdam. Daar werd Krook chef de bureau van de bekende architect Eduard Cuypers. Krook werkte tot juni 1904 in Amsterdam, hij woonde in Naarden.
    Krook kwam in mei 1904 naar Zwolle, waar hij tot met 1930 werkte als directeur van het Bureau Gemeentewerken. Hij ontwierp voor zichzelf een villa aan de Veerallee 31 (1904-1905).
    De werkzaamheden van Krook in Zwolle omvatten ontwerpen voor een aantal gebouwen voor de gemeente, waaronder een nieuw stadhuis, verschillende scholen en de uitbreidingsplannen van de gemeente buiten de eigenlijke stadskern.

    Stadhuis te Zwolle
    Lourens Krook maakte met zijn ontwerp voor een nieuw stadhuis een einde aan een jarenlange discussie over een nieuw stadhuis voor Zwolle of de verbouwing van het bestaande stadhuis.
    Het stadhuis van Zwolle stond en staat op de hoek Sassenstraat-Grote Kerkplein.
    Hij maakte een nieuw ontwerp voor een stadhuis op het terrein Eekhout.
    De eerste wereldoorlog maakte aan dit plan een einde doordat de gemeente het einde van de oorlog wilde afwachten. Van het stadhuisontwerp van Krook rest nog de maquette en een tekening.
    In 1963 kreeg de, in Parijs wonende, Nederlandse architect J. Konijnenburg de opdracht tot een verbouwing van het stadhuis in de Sassenstraat.

    Restauratiearchitect
    Krook toonde steeds een grote belangstelling voor het behoud en de restauratie van historische monumenten. Bij de bouw van het stadhuis had Krook al blijk gegeven voorstander te zijn van behoud van de oude schepenzaal. Op 7 september 1915 nam de Zwolse gemeenteraad het besluit om het Reventer te verbouwen tot een handelsschool. Bij deze verbouwing bleek Krooks bekwaamheid als restauratiearchitect. Dit reventer is een van de oudste gebouwen van de stad Zwolle.

    Scholen
    In Zwolle was in de jaren dertig een verzuiling in schoolontwerpen: L. Krook ontwierp openbare scholen, M. Meijerink (1873-1943) christelijke scholen en architect Voogd de katholieke scholen. In 1928 ontwierp Krook het gebouw voor de Rijks-HBS op de Bagijnensingel 2, het tegenwoordige IJsselcollege. Het ontwerp heeft verwijzingen naar de 'rondboogstijl' en neoclassicisme. Het Gymnasium Celeanum (18) uit 1930 aan de Veerallee 30 is gebouwd in een stijl verwant aan de architecuur van Berlage.
    In 1933-1934 ontwierp Krook een ambachtsschool aan de Mimosastraat, die nu een gemeentelijk monument is als voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het ontwerp werd door Krook gemaakt in samenwerking met architect A. Baart uit Leeuwarden.
    Drie scholen, drie verschillende stijlen. Het is moeilijk vast te stellen in welke stijl Krook ontwierp. Krook ontwierp aan de Lijnbaan in de toen nieuwe stadsuitbreiding buiten de Kamperpoort, de Elbertschool, een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. In 1933-1934 ontwierp Krook, samen met de Leeuwarder architect A. Baart, de ambachtsschool in de Mimosastraat, een schoolvoorbeeld van de stijl van het Nieuwe Bouwen. Deze school is een gemeentelijk monument.

    Watertoren
    Zwolle had voordat de Afsluitdijk kwam, vaak last van hoog water. Zo hadden bewoners van de Pannekoekendijk speciale schotten voor hun deur die ze met zand konden opvullen. Krook ontwierp een kademuur bij deze dijk. Directe aanleiding was de storm van 13 januari 1916, die met grote wateroverlast gepaard ging. Krook bleek over een ruime civieltechnische kennis te beschikken om de steeds terugkerende wateroverlast voorgoed op te lossen.
    Brandblussen was een ander probleem waar Krook mee te maken kreeg. De watertoren van ir. Schotel heette niet hoog genoeg om voldoende waterdruk te geven. Daarom werd besloten om ten behoeve van de waterleiding een groot reservoir in de Peperbus te plaatsen. Krook nam daarvoor contact op met de firma Numann uit Eschweiler in Duitsland, die de naar Zwolle getransporteerde onderdelen in de toren zelf in elkaar zette.

    Uitbreidingsplannen
    In de tijd waarin Krook in Zwolle werkte zijn er veel uitbreidingsplannen tot stand gekomen. Hiervan zijn de tekeningen nog in het Zwolse gemeentearchief te vinden. Op de oeuvrelijst van het Bureau Gemeentelijke Monumenten worden verschillende maquettes genoemd die Krook maakte van uitbreidingen buiten de stad.
    Een belangrijke uitbreiding, onder leiding van Krook, was de wijk aan de Veerallee. Er was daar een kanaal gepland dat haaks op de Willemsvaart naar het Zwarte Water liep, ongeveer waar nu de snelweg ligt. Het kanaal is er nooit gekomen. In de jaren twintig was de Veerallee een statige laan met bomen. De achter de Veerallee geplande wijk kreeg dan ook de status van een woonwijk voor welgestelden in Zwolle. In 1923 ontwierp architect M. Meijerink er een Christelijk Lyceum en in 1929 Krook het gymnasium.

    Het Oversticht
    In 1926 werd op aandringen van een aantal Overijsselse architecten en de 'Vereniging tot beoefening van Overijssels recht en geschiedenis' het genootschap 'Het Oversticht' opgericht, met daarin opgenomen de Provinciale Schoonheidscommissie. Het doel van dit genootschap was en is nog steeds 'bevordering en in standhouding van het landelijk en stedelijk schoon in de provincie Overijssel'. De toenmalige Zwolse burgemeester mr. dr. I.A. van Royen werd voorzitter van Het Oversticht en Krook werd voorzitter van de schoonheidscommissie.
    Deze schoonheidscommissie kreeg de bouw en uitbreidingsplannen in de verschillende Overijsselse gemeenten te beoordelen. Bovendien trachtte de commissie te stimuleren dat ontwerpen door daartoe bevoegde architecten werden gemaakt en niet meer door allerlei plaatselijke bouwers. Het werd een vorm van kwaliteitsbewaking en het was de taak van Krook om met zijn commissie bekendheid en vooral vertrouwen te krijgen bij verschillende gemeenten en opdrachtgevers.

    Stijlen
    Het oeuvre van architect Krook is niet in een bepaalde stijl te vatten of te omschrijven. Krook gebruikte verschillende stijlen voor zijn ontwerpen. De stijl van de Amsterdamse School gebruikte Krook voor de Elbertschool en de Sassenpoortenbrug uit 1908.
    De Rijks-HBS en de verbouwing aan de Stationslaan gebeurden in een neoclassicistische stijl. Het gymnasium daarentegen vertoont evenals de Parkschool verwantschap met de stijl van Berlage. Krook's eigen huis, Veerallee 31 lijkt beïnvloed door villa's van Kromhout in het Gooi.
    Tekst Tineke Loggers, Het Nieuwe Instituut (bewerkt)
  • Décoration le 3 juillet 1939: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
  • Il est décédé le 16 mai 1944 dans Zwolle ,OV, il avait 78 ans.Source 3
  • Enregistrement de décès le 19 mai 1944.Source 4
  • Il est enterré le 19 mai 1944 dans Zwolle ,OV.Source 5
  • Un enfant de Lourens Krook et Helouise Pauline Schoenmaker
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 18 février 2022.

Famille de Lourens Krook

Il est marié avec Anna Maria Louise Rüppell.

Ils se sont mariés le 18 avril 1900 à Groszalmerode, Duitsland, il avait 34 ans.Source 6


Enfant(s):



Notes par Lourens Krook

Uitgebreide levensloop: https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/a95e7450-379d-5288-ab0c-fb444fc59856

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Lourens Krook?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Lourens Krook

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Lourens Krook

Lourens Krook
1785-1864
Lourens Krook
1822-1911

Lourens Krook
1865-1944

1900

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Historisch centrum Overijssel: Toegangsnr: 0123 Burgerlijke Stand in Overijssel, Inventarisnr: 14449, Aktenr: 523, Soort akte:Geboorteakte, Akteplaats: Zwolle, Aktedatum: 17-10-1865, Adres: Eekwal
    2. 700-1-927
    3. eigen p.k.
    4. Historisch Centrum Overijssel: Toegangsnr: 0123 Burgerlijke Stand in Overijssel, Inventarisnr: 17066, Aktenr: 377, Soort akte:overlijdensakte, Aktedatum: 19-05-1944, Akteplaats: Zwolle
    5. Online Begraafplaatsen: Verenigings begraafplaats Bergklooster‎Adres:Bergkloosterweg 92 8034 PS Zwolle, Graf id-nummer:320713, Begraafplaatsnr.:424, (Plaats)aanduiding:1C064 iC065
    6. Huwelijksindex van Hessen, 1849-1931

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 15 octobre 1865 était d'environ 9,2 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. La pression du vent était de 0.5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-est. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 90%. Source: KNMI
    • Du 1 février 1862 au 10 février 1866 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke II avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1865: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 27 janvier » signature du traité Vivanco-Pareja.
      • 30 janvier » aux États-Unis, le Congrès vote l'abolition de l'esclavage, officialisant la proclamation de l'émancipation des Noirs faite par Abraham Lincoln le 22 septembre 1862.
      • 31 janvier » |vote du XIII amendement de la Constitution des États-Unis.
      • 17 février » |la ville de Columbia en Caroline du Sud est mise à feu lors de la guerre de Sécession. En conséquence, la ville de Charleston est évacuée.
      • 15 avril » assassinat d'Abraham Lincoln, Andrew Johnson lui succède au poste de président des États-Unis.
      • 6 novembre » reddition du CSS Shenandoah.
    • La température le 18 avril 1900 était d'environ 13,1 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 47%. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1897 au 1 août 1901 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Pierson avec comme premier ministre Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • En l'an 1900: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 18 février » premier jour de la bataille de Paardeberg, parfois appelé Bloody Sunday, pendant la Seconde guerre des Boers.
      • 29 mai » Émile Gentil fonde Fort-Lamy, aujourd'hui N'Djaména.
      • 17 juin » victoire de l'Alliance, à la seconde bataille des forts de Taku, pendant la guerre des Boxers, en Chine.
      • 14 juillet » victoire de l'Alliance, à la bataille de Tien-Tsin, pendant la guerre des Boxers.
      • 14 août » fin de la révolte des Boxers.
      • 7 novembre » bataille de Leliefontein pendant la deuxième guerre des Boers.
    • La température au 16 mai 1944 était entre 1,9 et 12,0 °C et était d'une moyenne de 7,0 °C. Il y avait une précipitation de 1,1 mm pendant 0.9 heure(s). Il y avait 4,1 heures de soleil (26%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1944: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
      • 10 mai » par la Déclaration de Philadelphie, l'Organisation internationale du travail (OIT) marque la préoccupation des États et de la société civile en matière de droits de l'homme.
      • 9 août » |promulgation à Alger, par le Gouvernement provisoire de la République française, de l’ordonnance du 9 août 1944 relative au rétablissement de la légalité républicaine sur le territoire continental.
      • 21 août » |ouverture de la conférence de Dumbarton Oaks, laquelle jette les bases de l'Organisation des Nations unies et de ses institutions.
      • 21 octobre » |Yoshiyasu Kuno lance la première attaque kamikaze, mais échoue.
      • 3 décembre » |début des événements du Dekemvrianá en Grèce.
      • 18 décembre » premier numéro du journal Le Monde.
    • La température au 19 mai 1944 était entre 0.9 et 16,1 °C et était d'une moyenne de 9,0 °C. Il y avait 0.2 mm de précipitation. Il y avait 8,9 heures de soleil (56%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1944: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 9,1 millions d'habitants.
      • 22 juin » déclenchement de l'opération Bagration, première des cinq grandes offensives de l'Armée Rouge de l'été 1944.
      • 17 juillet » catastrophe de Port Chicago en Californie.
      • 29 août » début du soulèvement national slovaque pendant la Seconde Guerre mondiale.
      • 4 septembre » un cessez-le-feu met fin à la guerre de Continuation.
      • 25 septembre » fin de l'opération Market Garden (Seconde Guerre mondiale). Cette opération, menée par les Alliés, se solde par un échec.
      • 14 novembre » offensive française de la 1armée en direction de Belfort. De Lattre de Tassigny avance par la trouée de Belfort.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Krook

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Krook.
    • Afficher des informations sur Krook sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Krook.

    La publication Généalogie Krook a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Mart Krook, "Généalogie Krook", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-krook/I4410.php : consultée 12 mai 2024), "Lourens Krook (1865-1944)".