Genealogie Krook » Lourens Krook (1865-1944)

Persoonlijke gegevens Lourens Krook 

  • Hij is geboren op 15 oktober 1865 in Zwolle ,OV.
    Kind: Lourens Krook, vader: Lourens Krook, moeder: Heloisa Paulina Schoenmaker
  • Registratie van geboorte op 17 oktober 1865.Bron 1
  • Beroep: Direct.Gem.Werken Zwolle.
  • Functie: Architect.Bron 2
    Lourens Krook (1865-1944)
    Lourens Krook werd op 13 oktober 1865 in Zwolle geboren als zoon van de bekende Zwolse aannemer R. Krook. Krook jr. volgde een opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs in Amsterdam en aan de Technische Hochschule in Aken.
    Na deze opleiding kreeg Krook een aanstelling in Halle/Saale. In 1896 kwam Krook in Lübeck waar hij ging werken voor de overheid, de zogenaamde 'Baudeputation', die 'einen erfahrenen Techniker' vroeg voor 'Entwurfbearbeitung und (...) Baufürung grösserer Hochbauten'
    In december 1896 was Krook werkzaam bij de aanleg van het Elbe-Trabekanaal. Dit kanaal loopt vanaf de Elbe bij Lauenburg naar Lübeck, het verbindt de Lübecker Bucht in de Oostzee en de Elbe. Travemünde was een belangrijke havenplaats voor de hanzestad Lübeck. Op 16 januari 1900 was het kanaal gereed en daarna bleef Krook werknemer bij publieke werken. Volgens historicus Th.J. de Vries heeft Krook in Lübeck nog een aantal gebouwen ontworpen, zoals de Lorenzkirche, een gevangenis, een school, een politiebureau en een overdekt zwembad.
    Op zijn verzoek werd aan Krook op 19 oktober 1902 per 1 december 1902 ontslag verleend in Lübeck en vertrok naar Amsterdam. Daar werd Krook chef de bureau van de bekende architect Eduard Cuypers. Krook werkte tot juni 1904 in Amsterdam, hij woonde in Naarden.
    Krook kwam in mei 1904 naar Zwolle, waar hij tot met 1930 werkte als directeur van het Bureau Gemeentewerken. Hij ontwierp voor zichzelf een villa aan de Veerallee 31 (1904-1905).
    De werkzaamheden van Krook in Zwolle omvatten ontwerpen voor een aantal gebouwen voor de gemeente, waaronder een nieuw stadhuis, verschillende scholen en de uitbreidingsplannen van de gemeente buiten de eigenlijke stadskern.

    Stadhuis te Zwolle
    Lourens Krook maakte met zijn ontwerp voor een nieuw stadhuis een einde aan een jarenlange discussie over een nieuw stadhuis voor Zwolle of de verbouwing van het bestaande stadhuis.
    Het stadhuis van Zwolle stond en staat op de hoek Sassenstraat-Grote Kerkplein.
    Hij maakte een nieuw ontwerp voor een stadhuis op het terrein Eekhout.
    De eerste wereldoorlog maakte aan dit plan een einde doordat de gemeente het einde van de oorlog wilde afwachten. Van het stadhuisontwerp van Krook rest nog de maquette en een tekening.
    In 1963 kreeg de, in Parijs wonende, Nederlandse architect J. Konijnenburg de opdracht tot een verbouwing van het stadhuis in de Sassenstraat.

    Restauratiearchitect
    Krook toonde steeds een grote belangstelling voor het behoud en de restauratie van historische monumenten. Bij de bouw van het stadhuis had Krook al blijk gegeven voorstander te zijn van behoud van de oude schepenzaal. Op 7 september 1915 nam de Zwolse gemeenteraad het besluit om het Reventer te verbouwen tot een handelsschool. Bij deze verbouwing bleek Krooks bekwaamheid als restauratiearchitect. Dit reventer is een van de oudste gebouwen van de stad Zwolle.

    Scholen
    In Zwolle was in de jaren dertig een verzuiling in schoolontwerpen: L. Krook ontwierp openbare scholen, M. Meijerink (1873-1943) christelijke scholen en architect Voogd de katholieke scholen. In 1928 ontwierp Krook het gebouw voor de Rijks-HBS op de Bagijnensingel 2, het tegenwoordige IJsselcollege. Het ontwerp heeft verwijzingen naar de 'rondboogstijl' en neoclassicisme. Het Gymnasium Celeanum (18) uit 1930 aan de Veerallee 30 is gebouwd in een stijl verwant aan de architecuur van Berlage.
    In 1933-1934 ontwierp Krook een ambachtsschool aan de Mimosastraat, die nu een gemeentelijk monument is als voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het ontwerp werd door Krook gemaakt in samenwerking met architect A. Baart uit Leeuwarden.
    Drie scholen, drie verschillende stijlen. Het is moeilijk vast te stellen in welke stijl Krook ontwierp. Krook ontwierp aan de Lijnbaan in de toen nieuwe stadsuitbreiding buiten de Kamperpoort, de Elbertschool, een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. In 1933-1934 ontwierp Krook, samen met de Leeuwarder architect A. Baart, de ambachtsschool in de Mimosastraat, een schoolvoorbeeld van de stijl van het Nieuwe Bouwen. Deze school is een gemeentelijk monument.

    Watertoren
    Zwolle had voordat de Afsluitdijk kwam, vaak last van hoog water. Zo hadden bewoners van de Pannekoekendijk speciale schotten voor hun deur die ze met zand konden opvullen. Krook ontwierp een kademuur bij deze dijk. Directe aanleiding was de storm van 13 januari 1916, die met grote wateroverlast gepaard ging. Krook bleek over een ruime civieltechnische kennis te beschikken om de steeds terugkerende wateroverlast voorgoed op te lossen.
    Brandblussen was een ander probleem waar Krook mee te maken kreeg. De watertoren van ir. Schotel heette niet hoog genoeg om voldoende waterdruk te geven. Daarom werd besloten om ten behoeve van de waterleiding een groot reservoir in de Peperbus te plaatsen. Krook nam daarvoor contact op met de firma Numann uit Eschweiler in Duitsland, die de naar Zwolle getransporteerde onderdelen in de toren zelf in elkaar zette.

    Uitbreidingsplannen
    In de tijd waarin Krook in Zwolle werkte zijn er veel uitbreidingsplannen tot stand gekomen. Hiervan zijn de tekeningen nog in het Zwolse gemeentearchief te vinden. Op de oeuvrelijst van het Bureau Gemeentelijke Monumenten worden verschillende maquettes genoemd die Krook maakte van uitbreidingen buiten de stad.
    Een belangrijke uitbreiding, onder leiding van Krook, was de wijk aan de Veerallee. Er was daar een kanaal gepland dat haaks op de Willemsvaart naar het Zwarte Water liep, ongeveer waar nu de snelweg ligt. Het kanaal is er nooit gekomen. In de jaren twintig was de Veerallee een statige laan met bomen. De achter de Veerallee geplande wijk kreeg dan ook de status van een woonwijk voor welgestelden in Zwolle. In 1923 ontwierp architect M. Meijerink er een Christelijk Lyceum en in 1929 Krook het gymnasium.

    Het Oversticht
    In 1926 werd op aandringen van een aantal Overijsselse architecten en de 'Vereniging tot beoefening van Overijssels recht en geschiedenis' het genootschap 'Het Oversticht' opgericht, met daarin opgenomen de Provinciale Schoonheidscommissie. Het doel van dit genootschap was en is nog steeds 'bevordering en in standhouding van het landelijk en stedelijk schoon in de provincie Overijssel'. De toenmalige Zwolse burgemeester mr. dr. I.A. van Royen werd voorzitter van Het Oversticht en Krook werd voorzitter van de schoonheidscommissie.
    Deze schoonheidscommissie kreeg de bouw en uitbreidingsplannen in de verschillende Overijsselse gemeenten te beoordelen. Bovendien trachtte de commissie te stimuleren dat ontwerpen door daartoe bevoegde architecten werden gemaakt en niet meer door allerlei plaatselijke bouwers. Het werd een vorm van kwaliteitsbewaking en het was de taak van Krook om met zijn commissie bekendheid en vooral vertrouwen te krijgen bij verschillende gemeenten en opdrachtgevers.

    Stijlen
    Het oeuvre van architect Krook is niet in een bepaalde stijl te vatten of te omschrijven. Krook gebruikte verschillende stijlen voor zijn ontwerpen. De stijl van de Amsterdamse School gebruikte Krook voor de Elbertschool en de Sassenpoortenbrug uit 1908.
    De Rijks-HBS en de verbouwing aan de Stationslaan gebeurden in een neoclassicistische stijl. Het gymnasium daarentegen vertoont evenals de Parkschool verwantschap met de stijl van Berlage. Krook's eigen huis, Veerallee 31 lijkt beïnvloed door villa's van Kromhout in het Gooi.
    Tekst Tineke Loggers, Het Nieuwe Instituut (bewerkt)
  • Onderscheiding op 3 juli 1939: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
  • Hij is overleden op 16 mei 1944 in Zwolle ,OV, hij was toen 78 jaar oud.Bron 3
  • Registratie van overlijden op 19 mei 1944.Bron 4
  • Hij is begraven op 19 mei 1944 in Zwolle ,OV.Bron 5
  • Een kind van Lourens Krook en Helouise Pauline Schoenmaker
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 februari 2022.

Gezin van Lourens Krook

Hij is getrouwd met Anna Maria Louise Rüppell.

Zij zijn getrouwd op 18 april 1900 te Groszalmerode, Duitsland, hij was toen 34 jaar oud.Bron 6


Kind(eren):



Notities over Lourens Krook

Uitgebreide levensloop: https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/a95e7450-379d-5288-ab0c-fb444fc59856

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lourens Krook?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lourens Krook

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Lourens Krook

Lourens Krook
1785-1864
Lourens Krook
1822-1911

Lourens Krook
1865-1944

1900

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Historisch centrum Overijssel: Toegangsnr: 0123 Burgerlijke Stand in Overijssel, Inventarisnr: 14449, Aktenr: 523, Soort akte:Geboorteakte, Akteplaats: Zwolle, Aktedatum: 17-10-1865, Adres: Eekwal
    2. 700-1-927
    3. eigen p.k.
    4. Historisch Centrum Overijssel: Toegangsnr: 0123 Burgerlijke Stand in Overijssel, Inventarisnr: 17066, Aktenr: 377, Soort akte:overlijdensakte, Aktedatum: 19-05-1944, Akteplaats: Zwolle
    5. Online Begraafplaatsen: Verenigings begraafplaats Bergklooster‎Adres:Bergkloosterweg 92 8034 PS Zwolle, Graf id-nummer:320713, Begraafplaatsnr.:424, (Plaats)aanduiding:1C064 iC065
    6. Huwelijksindex van Hessen, 1849-1931

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 oktober 1865 lag rond de 9,2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
      • 15 april » Abraham Lincoln sterft aan zijn verwondingen die hij de vorige dag opliep.
      • 5 mei » De eerste treinroof vindt plaats in de buurt van North Bend, Ohio (Verenigde Staten).
      • 2 juli » William Booth richt The Christian Mission op. Dit wordt later het Leger des Heils.
      • 21 juli » Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
      • 9 oktober » In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt gestart met de aanleg van de eerste oliepijplijn.
    • De temperatuur op 18 april 1900 lag rond de 13,1 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 47%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1900: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 13 maart » In de Tweede Boerenoorlog veroveren de Britten Bloemfontein.
      • 11 april » In de VS loopt de eerste bruikbare duikboot van stapel, de USS Holland (SS-1).
      • 19 september » Butch Cassidy en de Sundance Kid plegen hun eerste overval.
      • 31 oktober » Officiële oprichtingsdatum van de voetbalafdeling van omnisportclub AA La Gantoise, het huidige KAA Gent.
      • 15 november » Voetbalclub Eendracht ziet het levenslicht.
      • 12 december » US Steel wordt opgericht.
    • De temperatuur op 16 mei 1944 lag tussen 1,9 °C en 12,0 °C en was gemiddeld 7,0 °C. Er was 1,1 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 4,1 uur zonneschijn (26%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 22 januari » De geallieerden beginnen Operatie Shingle met een aanval op de plaats Anzio in Italië.
      • 5 september » Dolle Dinsdag: Nederland wacht tevergeefs op de bevrijders.
      • 6 september » Tweede Wereldoorlog: Poolse troepen van het 10e regiment Jagers te paard, tankregiment uit de Poolse Eerste Pantserdivisie van generaal Maczek, vallen België binnen. Ze bevrijden Ieper en Poperinge op diezelfde dag.
      • 21 oktober » Aken is de eerste grote Duitse stad die in geallieerde handen valt.
      • 30 oktober » Walcheren is geheel in geallieerde handen.
      • 31 oktober » Terugtrekkende Duitse strijdkrachten blazen de brug bij Keizersveer gedeeltelijk op.
    • De temperatuur op 19 mei 1944 lag tussen 0.9 °C en 16,1 °C en was gemiddeld 9,0 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 8,9 uur zonneschijn (56%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 22 februari » Het centrum van Nijmegen wordt getroffen door een bombardement door Amerikaanse vliegers die denken dat het de Duitse stad Kleef is. Er vallen ongeveer 800 doden en de binnenstad wordt grotendeels weggevaagd.
      • 13 april » Crash van een B-17 bommenwerper te Berismenil (La roche en ardenne)
      • 8 september » Lancering van de eerste V2-raket vanuit Nederland richting Londen; doel wordt getroffen.
      • 11 september » De Britse 2e divisie bereikt Zeebrugge; patrouilles passeren de Belgisch-Nederlandse grens tot Valkenswaard; de Amerikaanse 3e divisie bevrijdt Eupen; in het gevechtsfront van het Amerikaanse 5e korps in het groothertogdom Luxemburg passeert om 18.05 het 85e verkenningseskadron van de Amerikaanse 5e pantserdivisie als eerste de Duitse grens bij Stalzenburg.
      • 19 oktober » In Japan ontstaan de Kamikaze, een zelfmoord groep ter verdediging van Japan in de Tweede Wereldoorlog.
      • 3 november » Vlissingen wordt bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Krook

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Krook.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Krook.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Krook (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Krook is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Mart Krook, "Genealogie Krook", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-krook/I4410.php : benaderd 19 april 2024), "Lourens Krook (1865-1944)".