Genealogy Krook » Lourens Krook (1865-1944)

Personal data Lourens Krook 

  • He was born on October 15, 1865 in Zwolle ,OV.
    Kind: Lourens Krook, vader: Lourens Krook, moeder: Heloisa Paulina Schoenmaker
  • Birth registration on October 17, 1865.Source 1
  • Profession: Direct.Gem.Werken Zwolle.
  • Function: Architect.Source 2
    Lourens Krook (1865-1944)
    Lourens Krook werd op 13 oktober 1865 in Zwolle geboren als zoon van de bekende Zwolse aannemer R. Krook. Krook jr. volgde een opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs in Amsterdam en aan de Technische Hochschule in Aken.
    Na deze opleiding kreeg Krook een aanstelling in Halle/Saale. In 1896 kwam Krook in Lübeck waar hij ging werken voor de overheid, de zogenaamde 'Baudeputation', die 'einen erfahrenen Techniker' vroeg voor 'Entwurfbearbeitung und (...) Baufürung grösserer Hochbauten'
    In december 1896 was Krook werkzaam bij de aanleg van het Elbe-Trabekanaal. Dit kanaal loopt vanaf de Elbe bij Lauenburg naar Lübeck, het verbindt de Lübecker Bucht in de Oostzee en de Elbe. Travemünde was een belangrijke havenplaats voor de hanzestad Lübeck. Op 16 januari 1900 was het kanaal gereed en daarna bleef Krook werknemer bij publieke werken. Volgens historicus Th.J. de Vries heeft Krook in Lübeck nog een aantal gebouwen ontworpen, zoals de Lorenzkirche, een gevangenis, een school, een politiebureau en een overdekt zwembad.
    Op zijn verzoek werd aan Krook op 19 oktober 1902 per 1 december 1902 ontslag verleend in Lübeck en vertrok naar Amsterdam. Daar werd Krook chef de bureau van de bekende architect Eduard Cuypers. Krook werkte tot juni 1904 in Amsterdam, hij woonde in Naarden.
    Krook kwam in mei 1904 naar Zwolle, waar hij tot met 1930 werkte als directeur van het Bureau Gemeentewerken. Hij ontwierp voor zichzelf een villa aan de Veerallee 31 (1904-1905).
    De werkzaamheden van Krook in Zwolle omvatten ontwerpen voor een aantal gebouwen voor de gemeente, waaronder een nieuw stadhuis, verschillende scholen en de uitbreidingsplannen van de gemeente buiten de eigenlijke stadskern.

    Stadhuis te Zwolle
    Lourens Krook maakte met zijn ontwerp voor een nieuw stadhuis een einde aan een jarenlange discussie over een nieuw stadhuis voor Zwolle of de verbouwing van het bestaande stadhuis.
    Het stadhuis van Zwolle stond en staat op de hoek Sassenstraat-Grote Kerkplein.
    Hij maakte een nieuw ontwerp voor een stadhuis op het terrein Eekhout.
    De eerste wereldoorlog maakte aan dit plan een einde doordat de gemeente het einde van de oorlog wilde afwachten. Van het stadhuisontwerp van Krook rest nog de maquette en een tekening.
    In 1963 kreeg de, in Parijs wonende, Nederlandse architect J. Konijnenburg de opdracht tot een verbouwing van het stadhuis in de Sassenstraat.

    Restauratiearchitect
    Krook toonde steeds een grote belangstelling voor het behoud en de restauratie van historische monumenten. Bij de bouw van het stadhuis had Krook al blijk gegeven voorstander te zijn van behoud van de oude schepenzaal. Op 7 september 1915 nam de Zwolse gemeenteraad het besluit om het Reventer te verbouwen tot een handelsschool. Bij deze verbouwing bleek Krooks bekwaamheid als restauratiearchitect. Dit reventer is een van de oudste gebouwen van de stad Zwolle.

    Scholen
    In Zwolle was in de jaren dertig een verzuiling in schoolontwerpen: L. Krook ontwierp openbare scholen, M. Meijerink (1873-1943) christelijke scholen en architect Voogd de katholieke scholen. In 1928 ontwierp Krook het gebouw voor de Rijks-HBS op de Bagijnensingel 2, het tegenwoordige IJsselcollege. Het ontwerp heeft verwijzingen naar de 'rondboogstijl' en neoclassicisme. Het Gymnasium Celeanum (18) uit 1930 aan de Veerallee 30 is gebouwd in een stijl verwant aan de architecuur van Berlage.
    In 1933-1934 ontwierp Krook een ambachtsschool aan de Mimosastraat, die nu een gemeentelijk monument is als voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het ontwerp werd door Krook gemaakt in samenwerking met architect A. Baart uit Leeuwarden.
    Drie scholen, drie verschillende stijlen. Het is moeilijk vast te stellen in welke stijl Krook ontwierp. Krook ontwierp aan de Lijnbaan in de toen nieuwe stadsuitbreiding buiten de Kamperpoort, de Elbertschool, een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. In 1933-1934 ontwierp Krook, samen met de Leeuwarder architect A. Baart, de ambachtsschool in de Mimosastraat, een schoolvoorbeeld van de stijl van het Nieuwe Bouwen. Deze school is een gemeentelijk monument.

    Watertoren
    Zwolle had voordat de Afsluitdijk kwam, vaak last van hoog water. Zo hadden bewoners van de Pannekoekendijk speciale schotten voor hun deur die ze met zand konden opvullen. Krook ontwierp een kademuur bij deze dijk. Directe aanleiding was de storm van 13 januari 1916, die met grote wateroverlast gepaard ging. Krook bleek over een ruime civieltechnische kennis te beschikken om de steeds terugkerende wateroverlast voorgoed op te lossen.
    Brandblussen was een ander probleem waar Krook mee te maken kreeg. De watertoren van ir. Schotel heette niet hoog genoeg om voldoende waterdruk te geven. Daarom werd besloten om ten behoeve van de waterleiding een groot reservoir in de Peperbus te plaatsen. Krook nam daarvoor contact op met de firma Numann uit Eschweiler in Duitsland, die de naar Zwolle getransporteerde onderdelen in de toren zelf in elkaar zette.

    Uitbreidingsplannen
    In de tijd waarin Krook in Zwolle werkte zijn er veel uitbreidingsplannen tot stand gekomen. Hiervan zijn de tekeningen nog in het Zwolse gemeentearchief te vinden. Op de oeuvrelijst van het Bureau Gemeentelijke Monumenten worden verschillende maquettes genoemd die Krook maakte van uitbreidingen buiten de stad.
    Een belangrijke uitbreiding, onder leiding van Krook, was de wijk aan de Veerallee. Er was daar een kanaal gepland dat haaks op de Willemsvaart naar het Zwarte Water liep, ongeveer waar nu de snelweg ligt. Het kanaal is er nooit gekomen. In de jaren twintig was de Veerallee een statige laan met bomen. De achter de Veerallee geplande wijk kreeg dan ook de status van een woonwijk voor welgestelden in Zwolle. In 1923 ontwierp architect M. Meijerink er een Christelijk Lyceum en in 1929 Krook het gymnasium.

    Het Oversticht
    In 1926 werd op aandringen van een aantal Overijsselse architecten en de 'Vereniging tot beoefening van Overijssels recht en geschiedenis' het genootschap 'Het Oversticht' opgericht, met daarin opgenomen de Provinciale Schoonheidscommissie. Het doel van dit genootschap was en is nog steeds 'bevordering en in standhouding van het landelijk en stedelijk schoon in de provincie Overijssel'. De toenmalige Zwolse burgemeester mr. dr. I.A. van Royen werd voorzitter van Het Oversticht en Krook werd voorzitter van de schoonheidscommissie.
    Deze schoonheidscommissie kreeg de bouw en uitbreidingsplannen in de verschillende Overijsselse gemeenten te beoordelen. Bovendien trachtte de commissie te stimuleren dat ontwerpen door daartoe bevoegde architecten werden gemaakt en niet meer door allerlei plaatselijke bouwers. Het werd een vorm van kwaliteitsbewaking en het was de taak van Krook om met zijn commissie bekendheid en vooral vertrouwen te krijgen bij verschillende gemeenten en opdrachtgevers.

    Stijlen
    Het oeuvre van architect Krook is niet in een bepaalde stijl te vatten of te omschrijven. Krook gebruikte verschillende stijlen voor zijn ontwerpen. De stijl van de Amsterdamse School gebruikte Krook voor de Elbertschool en de Sassenpoortenbrug uit 1908.
    De Rijks-HBS en de verbouwing aan de Stationslaan gebeurden in een neoclassicistische stijl. Het gymnasium daarentegen vertoont evenals de Parkschool verwantschap met de stijl van Berlage. Krook's eigen huis, Veerallee 31 lijkt beïnvloed door villa's van Kromhout in het Gooi.
    Tekst Tineke Loggers, Het Nieuwe Instituut (bewerkt)
  • Decoration on July 3, 1939: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
  • He died on May 16, 1944 in Zwolle ,OV, he was 78 years old.Source 3
  • Death registration on May 19, 1944.Source 4
  • He is buried on May 19, 1944 in Zwolle ,OV.Source 5
  • A child of Lourens Krook and Helouise Pauline Schoenmaker
  • This information was last updated on February 18, 2022.

Household of Lourens Krook

He is married to Anna Maria Louise Rüppell.

They got married on April 18, 1900 at Groszalmerode, Duitsland, he was 34 years old.Source 6


Child(ren):



Notes about Lourens Krook

Uitgebreide levensloop: https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/a95e7450-379d-5288-ab0c-fb444fc59856

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Lourens Krook?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Lourens Krook

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Lourens Krook

Lourens Krook
1785-1864
Lourens Krook
1822-1911

Lourens Krook
1865-1944

1900

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Historisch centrum Overijssel: Toegangsnr: 0123 Burgerlijke Stand in Overijssel, Inventarisnr: 14449, Aktenr: 523, Soort akte:Geboorteakte, Akteplaats: Zwolle, Aktedatum: 17-10-1865, Adres: Eekwal
    2. 700-1-927
    3. eigen p.k.
    4. Historisch Centrum Overijssel: Toegangsnr: 0123 Burgerlijke Stand in Overijssel, Inventarisnr: 17066, Aktenr: 377, Soort akte:overlijdensakte, Aktedatum: 19-05-1944, Akteplaats: Zwolle
    5. Online Begraafplaatsen: Verenigings begraafplaats Bergklooster‎Adres:Bergkloosterweg 92 8034 PS Zwolle, Graf id-nummer:320713, Begraafplaatsnr.:424, (Plaats)aanduiding:1C064 iC065
    6. Huwelijksindex van Hessen, 1849-1931

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on October 15, 1865 was about 9.2 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 0.5 kgf/m2 and came mainly from the south east. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 90%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from February 1, 1862 to February 10, 1866 the cabinet Thorbecke II, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
    • In the year 1865: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
      • March 2 » East Cape War: The Völkner Incident in New Zealand.
      • April 2 » American Civil War: Defeat at the Third Battle of Petersburg forces the Army of Northern Virginia and the Confederate government to abandon Richmond, Virginia.
      • April 12 » American Civil War: Mobile, Alabama, falls to the Union Army.
      • April 15 » President Abraham Lincoln dies after being shot the previous evening by actor John Wilkes Booth. Vice President Andrew Johnson becomes President upon Lincoln's death.
      • May 26 » American Civil War: The Confederate General Edmund Kirby Smith, commander of the Confederate Trans-Mississippi division, is the last full general of the Confederate Army to surrender, at Galveston, Texas.
      • July 21 » In the market square of Springfield, Missouri, Wild Bill Hickok shoots and kills Davis Tutt in what is regarded as the first western showdown.
    • The temperature on April 18, 1900 was about 13.1 °C. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 47%. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1900: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
      • February 23 » Second Boer War: During the Battle of the Tugela Heights, the first British attempt to take Hart's Hill fails.
      • March 14 » The Gold Standard Act is ratified, placing the United States currency on the gold standard.
      • April 30 » Hawaii becomes a territory of the United States, with Sanford B. Dole as governor.
      • June 20 » Baron Eduard Toll, leader of the Russian Polar Expedition of 1900, departs Saint Petersburg in Russia on the explorer ship Zarya, never to return.
      • November 7 » Second Boer War: Battle of Leliefontein, a battle during which the Royal Canadian Dragoons win three Victoria Crosses.
      • December 14 » Quantum mechanics: Max Planck presents a theoretical derivation of his black-body radiation law.
    • The temperature on May 16, 1944 was between 1.9 °C and 12.0 °C and averaged 7.0 °C. There was 1.1 mm of rain during 0.9 hours. There was 4.1 hours of sunshine (26%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the north-northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1944: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • February 15 » World War II: The Narva Offensive begins.
      • July 21 » World War II: Claus von Stauffenberg and four fellow conspirators are executed for the July 20 plot to assassinate Adolf Hitler.
      • August 6 » The Warsaw Uprising occurs on August 1. It is brutally suppressed and all able-bodied men in Kraków are detained afterwards to prevent a similar uprising, the Kraków Uprising, that was planned but never carried out.
      • August 9 » Continuation War: The Vyborg–Petrozavodsk Offensive, the largest offensive launched by Soviet Union against Finland during the Second World War, ends to a strategic stalemate. Both Finnish and Soviet troops at the Finnish front dug to defensive positions, and the front remains stable until the end of the war.
      • August 24 » World War II: Allied troops begin the attack on Paris.
      • October 29 » World War II: The Soviet Red Army enters Hungary.
    • The temperature on May 19, 1944 was between 0.9 °C and 16.1 °C and averaged 9.0 °C. There was 0.2 mm of rain. There was 8.9 hours of sunshine (56%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1944: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • January 31 » World War II: American forces land on Kwajalein Atoll and other islands in the Japanese-held Marshall Islands.
      • August 15 » World War II: Operation Dragoon: Allied forces land in southern France.
      • August 22 » World War II: Holocaust of Kedros in Crete by German forces.
      • August 24 » World War II: Allied troops begin the attack on Paris.
      • September 18 » World War II: The British submarine HMSTradewind torpedoes Jun'yō Maru, killing 5,600, mostly slave labourers and POWs.
      • October 5 » The Provisional Government of the French Republic enfranchises women.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Krook

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Krook.
    • Check the information Open Archives has about Krook.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Krook.

    The Genealogy Krook publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Mart Krook, "Genealogy Krook", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-krook/I4410.php : accessed April 23, 2024), "Lourens Krook (1865-1944)".