Family tree Samuel Meijer en Esther Meiboom

Picture of Ronald van 't Hoff
The Family tree Samuel Meijer en Esther Meiboom publication was prepared by (contact the author) and consists of 1,203 persons. Because of privacy, 15 persons are not made visible. More statistical information about the publication (like numbers and dispersion of genealogical events) can be found on the statistics page. A list with used sources can be found on the sources page. This publication was last updated on Saturday, December 9, 2023.


Deze zoektocht is begonnen vanwege de vader van mijn vrouw die op de Bentinckslaan in Hoogeveen woonde gedurende WWII. In de familie was WWII een niet bespreekbaar item. Schijnbaar had de vader van mijn vrouw ook na WWII nog last van de gedachte aan alle vriendjes die verdwenen en nooit meer zijn terug gekomen. Met specifiek zijn buurkinderen (van Samuel Meijer) is deze zoektocht begonnen, alhoewel hun identiteit eerst niet bekend was hebben wij deze in 2019 gevonden en van daar is het begonnen.

Na de zoektocht van mijn vrouw ben ik begonnen om de buurman van haar vader (Samuel Meijer 1898-1945) in de WWII die als jood werd afgevoerd naar een concentratiekamp een gezicht te geven. Als amateur genealoog is mijn beste manier om dat te doen via een stamboom. Uit de stamboom is te zien dat vele joden het beroep vleeshouwer, slager etc hadden. Wat ik heb gelezen over de geschiedenis van de joden in Nederland verbaasde mij, en dan met name de intolerantie van ons tolerante landje. Tot ver in de jaren 1800 wilden de meeste Nederlands steden niet dat joden er zich vestigden. En de weinige steden, dorpen waar dit wel was toegestaan mochten de joden in zijn algemeenheid zich alleen aan de rand van het dorp vestigen (met voornamelijk slager als beroep). Oftewel, je bent welkom in onze gemeenschap maar niet in ons midden, humane intolerantie. Uiteraard werden de joden in andere landen (zoals Polen) met pogroms veel harder vervolgt, het Nederlandse anti-semitisme lijkt wat geciviliseerder. Ik pretendeer niet een historicus te zijn maar interpreteer hetgeen ik gelezen heb op mijn manier. De leden van de familie Meijer die bij het begin van WWII nog in leven waren hebben een treurige statistiek, meer als 75 is overleden in een concentratiekamp, meer als 70 mensen met de achternaam Meijer, ca. 67 van de joden in Hoogeveen heeft WWII niet overleeft.

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.


Index of surnames
Today in the past


Other publications by Ronald van 't Hoff


Collections

This publication is part of the following collection(s):

Logo Vereniging Veluwse GeslachtenVereniging Veluwse Geslachten
Publicaties van leden van Vereniging Veluwse Geslachten.
Try the service without any obligation

more than 10 thousand genealogists preceded you!