Stamboom Samuel Meijer en Esther Meiboom

Foto van Ronald van 't Hoff
De publicatie Stamboom Samuel Meijer en Esther Meiboom is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 1.203 personen. Vanwege privacy zijn 15 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 9 december 2023.


Deze zoektocht is begonnen vanwege de vader van mijn vrouw die op de Bentinckslaan in Hoogeveen woonde gedurende WWII. In de familie was WWII een niet bespreekbaar item. Schijnbaar had de vader van mijn vrouw ook na WWII nog last van de gedachte aan alle vriendjes die verdwenen en nooit meer zijn terug gekomen. Met specifiek zijn buurkinderen (van Samuel Meijer) is deze zoektocht begonnen, alhoewel hun identiteit eerst niet bekend was hebben wij deze in 2019 gevonden en van daar is het begonnen.

Na de zoektocht van mijn vrouw ben ik begonnen om de buurman van haar vader (Samuel Meijer 1898-1945) in de WWII die als jood werd afgevoerd naar een concentratiekamp een gezicht te geven. Als amateur genealoog is mijn beste manier om dat te doen via een stamboom. Uit de stamboom is te zien dat vele joden het beroep vleeshouwer, slager etc hadden. Wat ik heb gelezen over de geschiedenis van de joden in Nederland verbaasde mij, en dan met name de intolerantie van ons tolerante landje. Tot ver in de jaren 1800 wilden de meeste Nederlands steden niet dat joden er zich vestigden. En de weinige steden, dorpen waar dit wel was toegestaan mochten de joden in zijn algemeenheid zich alleen aan de rand van het dorp vestigen (met voornamelijk slager als beroep). Oftewel, je bent welkom in onze gemeenschap maar niet in ons midden, humane intolerantie. Uiteraard werden de joden in andere landen (zoals Polen) met pogroms veel harder vervolgt, het Nederlandse anti-semitisme lijkt wat geciviliseerder. Ik pretendeer niet een historicus te zijn maar interpreteer hetgeen ik gelezen heb op mijn manier. De leden van de familie Meijer die bij het begin van WWII nog in leven waren hebben een treurige statistiek, meer als 75 is overleden in een concentratiekamp, meer als 70 mensen met de achternaam Meijer, ca. 67 van de joden in Hoogeveen heeft WWII niet overleeft.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen




Vandaag in het verleden


Andere publicatie van Ronald van 't Hoff


Collecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Vereniging Veluwse GeslachtenVereniging Veluwse Geslachten
Publicaties van leden van Vereniging Veluwse Geslachten.




Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!