Family tree Kroon en Telleman » Cornelis Rochus Klootwijk (± 1578-????)

Personal data Cornelis Rochus Klootwijk 

  • He was born about 1578 in IJsselmonde.
  • Birth registration.Source 1
  • Profession: Smit te IJsselmonde.Source 2
  • Function from 1609 till 1645: Heemraad.Source 1
    tussen 1609 en 1645, west IJsselmonde
  • Record.Source 1
    * Het is wel aan te nemen dat Cornelis Rochus de vader was van Rochus Corneliszn aangezien vader en zoon dezelfde beroepen hadden en de voornaam van de moeder komt weer terug bij de dochter van Rochus. Het e.e.a. moet nog uitgezocht worden.
    Uit een transcriptie van het dingboek van het oostambacht van IJsselmonde 1603-1640 van M.G.A. Ball ontlenen we het volgende: Op 2 juni 1605 heeft Cornelis Rokus een onenigheid met Cornelis Voppen over een 'coopcedulle'.
    Op 30 juni 1605 eist Cornelis Rokus van Pieter Cornelis 'wagenmaecker' de somme van 'XXXXIII pond IX stuiver'.
    Op 1 februari 1607 eist Cornelis van Pieter Foppen 'moelennaer' de som van 'acht gulden en eennen stuijver.
    In 1607 treed Cornelis enkele malen als borg op voor Jan Janssz Brul.
    In datzelfde jaar eist Cornelis Roochus Clootwijck 'smit' van Jacob Anthonisse de som van 4 gulden, 15 stuivers en 9 duiten.
    Ook in dat jaar, op 6 december, eist Cornelis wederom wat van Pieter Cornelis 'wagenmaecker': 40 gulden.
    In 1609 zijn er wat problemen met het graven van een sloot.
    Op 4 maart 1610 eist Cornelis maar liefst 118 gulden en 17 stuivers van Adriaen jan Harmense voor geleverd 'yserwerck' plus 1 gulden en 18 stuivers omdat de broer van Adriean Jan Harmense wat bier had 'gehaeld ende verdroncken'.
    In 1614 bekent Leennert Dirckse aan Cornelis Roochusse 'smit' het bedrag van 7 gulden en 9 stuivers schuldig te zijn 'uut saecke van vier schepel boonen ende gelevert yserwerck'.
    In 1627 treed Cornelis Roochusse Clootwijck nogmaals op als borg.
    Op 1 jan 1618 en 16 apr 1630 komt Corn Rochusz Clootwijck voor in de rechtelijke archieven van IJsselmonde.
    (Enkele van deze aktes zijn hierbij ook opgenomen zonder transcriptie)
  • Record.Source 3
    I. Comelis Rochusz. Clootwijck alias Smidt, geb. (Oost-Barendrecht?) naar schatting ca. 1570, weduwnaar en smid tot IJsselmonde (1616), smid (zeker sedert 1597), gemeenlandssmid (1632) te (Oost-)IJsselmonde, heemraad / schepen van het ambacht Oost-IJsselmonde (1618-1645), laagheemraad van de polder Oost IJsselmonde (1618-1645), begr. IJsselmonde (in de kerk in het koor) tussen 21-12- 1647 en 19-12-1648," tr. Ie Ariaentgen Pietersdr., overl. voor medio 1615, tr. 2e Ridderkerk (Ie afk. aldaar 17-1) 21-2-1616 Adriana (Adriaentgen) Bastiaensdr., ged. Ridderkerk 29-6-1586,j.d. van Ridderkerk (1616), begr. IJsselmonde (in de kerk in het koor) tussen 12-5-1632 en 1-7-1633,18 dochter van (Se)Bastiaen Adriaensz. Saentgen (Aryswager), boer te Bolnes onder Ridderkerk, heemraad van Ridderkerk, en Elisabeth (Lijsken) Jansd
  • Record.Source 3
    Mogelijk is Clootwijck door huwelijk in Oost-IJsselmonde terecht gekomen. Aldaar werd in ieder geval geen spoor van zijn ouders aangetroffen.
    In het huizenkohier der 100e penning van Oost-IJsselmonde over 1597 is Comelis Rochusz. Smidt genoemd 'hem gen(erende) mit smeeden'.
    Clootwijck was mogelijk identiek met de Comelis Roken die op 24-10-1599 te Ridderkerk doopgetuige was voor een kind van Comelis Comelissen en Bastiaentien Pleunen. Sedert 1600 komt Comelis Roochusz. Smidt tal van keren voor als koper van tienden in Nieuw-Reijerwaard onder Ridderkerk, terwijl hij zich hierbij ook wel als borg voor medekopers stelde.
    Van de in Zaltbommel wonende Hendrick de Raedt Elyasz. kreeg Comelis Rochusz. Smidt op 14-5-1602 een 'huyssinge en hoff in het dorp van IJsselmonde getransporteerd, aan de oostzijde belend aan de 'kerckstrate'.Dezelfde dag werd er hiervoor een schuldbrief van 1000 car. gld. ten behoeve van De Raedt opgemaakt.
    Zeker al in 1605 voerde Comelis de naam Clootwijck. In dat jaar procedeerde hij
    tegen Comelis Voppens, die draalde met de koopcedulle van een door Clootwijck aan hem verkocht huis, waarvan ik overigens geen transport van heb kunnen terugvinden. In 1612 was Clootwijck overigens borg voor deze Cornelis Foppensz. toen deze een tiende kocht in Nieuw-Reijerwaard.
    Tot in 1627 komt hij tal van keren voor op rechtdagen te Oost-IJsselmonde, o.a. als eiser voor geleverde arbeid en materiaal. Zo is Clootwijck op 24-5-1607 genoemd als borg voor Jan Janss. Brul, die tienden te Oost-IJsselmonde had gekocht.
    Blijkens zijn verklaring van 5-2-1609 verontschuldigde Clootwijck zich bij de ambachtsheer of diens moeder voor het graven van een sloot in de aanwas recht tegenover zijn huis en het afvoeren van de aarde. Hij verklaarde onrecht te hebben gedaan, de aarde terug te zullen brengen en onkosten en schaden te betalen, indien de ambachtsheer maar niet tegen hem zou procederen.
    In 1610 was Clootwijck borg voor ene Willem Geeritsse.
    Sedert ca. 1610 werd Cornelis Roochusz. Smit jarenlang in de kerkrekeningen vermeld gevonden als pachter van land van de kerk van IJsselmonde. In de rekening van 1610/1611 eenmalig van een stukje 'kercken dycx' en sedertdien met Harmen Adriaensz. van 3 morgen 200 roeden in 't halff houffken'. Harmen deed dit voordien tezamen met ene Pieter Voppen Meullenaer. Later had Clootwijck een andere hoeveelheid land van de kerk in pacht. Hij leverde ook jarenlang ijzerwerk en spijkers en verrichtte arbeid aan de kerk, het predikantshuis en het schoolhuis te IJsselmonde.
    Voor medio 1615 stierf de eerste vrouw van Clootwijck. Haar begrafenis komt niet voor in de rekeningen van de kerkmeester. Vermoedelijk is zij te IJsselmonde op eenvoudige wijze op het kerkhof ter aarde besteld en derhalve niet in de rekeningen opgetekend.
    Op 20-5-1626 deed Cornelis Roochussen Clootwijck vanwege zijn huisvrouw met de mede-erfgenamen te Ridderkerk transport van de schoonouderlijke hofstede met huurlanden op Bolnes.
    In het in 1626 opgestelde kohier der 1000e penning over Oost-IJsselmonde is Cornelis Rocusse Smit geboekt voor 5 gld. waaruit blijkt dat hij met een vermogen van 5000 gld. behoorlijk welgesteld was.
    Op 27-5-1627 is Clootwijck genoemd als borg voor de onder Katendrecht wonende Jan Harbartsse30 en bij akte van 18-9-1627 transporteerde hij als inwoner van IJsselmonde en als man en voogd van Adriaentgen Bastiaensdr. aan Pietertgen Ariens Fonckaertsdr., weduwe van Arye P(iete)r Woutersz., een perceel van 1 morgen 400 roeden in Nieuw-Reyerwaard." Ongetwijfeld ouderlijk erfgoed van zijn vrouw.
    Op 12-6-1632 verkocht Cornelis Roochus Clootwijck, 'gemeennelants smidt' tot IJsselmonde, een losrente van jaarlijks 37 ponden 5 schellingen aan Adriaen Lenertsen Besemer, regerend burgemeester en raad in de vroedschap van Rotterdam. Hij verzekerde dit op 4 morgen onder Nieuw-Reyerwaard.
    Cornelis Roochus Clootwijck transporteerde bij akte van 5-4-1635 aan Dirck Jan Ariens 1 1/2 morgen eigen land in de vierde houve van Oost IJsselmonde, genaamd 'Jan de Jouwe (Jaers) houve en nog eens 1 1/2 morgen in genoemde houve aan Pieter Jan Ariens. Op 29 juni dat jaar transporteerde hij aan Cornelis Willemsz Koon zijn achterhuis met boomgaard, staande aan de zuidzijde van de 'dorpssteenstraet'. De middelmuur zouden zij gezamenlijk moeten onderhouden. Er werden afspraken gemaakt m.b.t. het dichtmetselen en de materialen. Dezelfde dag werd er een schuldbrief opgemaakt van 1027 ponden 10 schellingen t.b.v. van Clootwijck. Uit het hoge bedrag blijkt dat het een vrij aanzienlijke woning moet zijn geweest. Pieter van Golen, schout van Ridderkerk, als bloed- en oppervoogd van de drie nagelaten weeskinderen van zaliger Adriana Bastiaensdr. bij Cornells Roochusen Clootwijck, transporteerde op 28-11-1637 aan Adriaen Goossens 1 morgen 133 roeden 6 voeten in Nieuw-Reyerwaard. Op 5 november dat jaar hadden de gerechten van IJsselmonde toestemming voor deze verkoop gegeven. Het land was belast van 150 gld. hoofdgeld t.b.v. Adriaen Lenertsz. Besemer, vroedschap van Rotterdam." Blijkens het kohier der 200e penning over 1638 was toen het vermogen van Clootwijck enigszins verminderd; mogelijk ten gevolge van de uitkoop van zijn kind of kinderen uit het eerste huwelijk, van wie ik overigens geen spoor heb gevonden.
    Hij werd geboekt voor 17 gld. 10 stuivers.
    Op 20-11-1642 transporteerde Clootwijck zijn (voor)huis, dan genoemd als gelegen aan de zuidzijde van de 'zeedijcx' en oostelijk belend aan de 'kerckstraet' op het dorp IJsselmonde, met het schuurtje en de boomgaard met beteling aan (zijn schoonzoon) Lenert Huygen Blocq.
    Helaas is er geen enkele akte aan het licht gekomen waaruit zijn bij name genoemde kinderschaar blijkt. In Brielle en Poortugaal leefden in de eerste helft van de zeventiende eeuw twee en zeer waarschijnlijk wel drie gebroeders Smidt en Clootwijck, die zeer nauw verwant moeten zijn geweest aan de familiegroep uit Oost IJsselmonde en mogelijk stamden uit een eerder huwelijk van Cornells Rochusz. Clootwijck te Oost-IJsselmonde, maar ook op andere wijze nauw aan hem gerelateerd kunnen zijn geweest. Bij gebrek aan nadere gegevens heb ik hen voorzichtigheidshalve niet als zijn mogelijke kinderen ingepast. Het betreft de volgende personen in willekeurige volgorde vermeld:
    Rochus Cornelisz Klootwijk (van Brielle, een andere dan ingevoerd in mijn stamboom!)
    Adriaen Cornelisz Klootwijk (wel ingevoerd als zoon in mijn stamboom maar met zeer summiere bronnen, verwijderd.)
    Leendert Cornelis Klootwijk (niet ingevoerd)
    Over deze 3 personen is meer info te vinden in het brondocument
  • Record starting around 1605: originele akte van bovenstaande feiten.Source 4
    cornelis rokus clootwyck aenlegger contra cornelis voppen geinsinueerde d aenlegger eysscht den zelven geinsinueerde te commen teyt kennen alzulcke coopcedulle van alsulcke huyssinge als hy aende zelven cornelis voppens heeft vercocht heemraden wysen voor vonnis dat paryen by den anderen zullen compaereren nemende elcx een goet man op hope van accoort ende zoo zy niet ende accorderen zullen ter naester vierschaer wysen ofte staegen als recht is
    12 verso #023#
    rechtdach gehouden den XVIen juny 1605 by den schout ende t volle collegie vande heemraeden cornelis rochusz clootwyck aenlegger contra cornelis voppen verweerder d eysscher persisteert by zynnen voorgaende eyssch ende concludeert tot condempnatie cum expensis als voren heemraden verclaeren dat alzoo partyen geen nader bewys hebben gebracht datze voor dese reyse geen vonnisse daer van en connen wysen maer dat partyen zullen compaereren van huyden ende XIIII dagen ende zullen alsdan wysen ende staegen als recht is mits elcx inne brengende tgunt haer tot deffentie is diennende
    13 recto – 13 verso #026#
    rechtdach gehouden den 30sten juny anno 1605 by den schout ende t volle collegie
    cornelis rochusz aenlegger contra cornelis voppensz geinsinueerde den voorsegde eysscher persisteert by zynnen voorgaende eysch ende conclusie cornelis rokusz eysscher contra pieter cornelisz wagenmaecker eysscht de somme van XXXIII pond IX stuyvers uutwysende zijn bouck ende hanteycken van voorsegde pieter cornelisz concludeert tot condempnatie cum expensis heemraden wysen voor vonnis mits non comparitie als gedaagde dat hy zal wesen gecondempneert int eerste deffault
    13 verso #027#
    rechtdach gehouden by den schout ende t volle collegie van heemraeden den XVen julyus anno 1605
    cornelis rochusz clootwyck aenlegger contra pieter cornelisz wagenmaecker den eysscher persisteert by synnen voorgaende eyssch ende conclusie heemraden condempneren den gedaagde int IIe deffault ende uut crachte vandien versteken van allen exceptien dilaitoir.
    14 recto #029#
    rechtdach gehouden by den schout ende t volle collegie opten 28en july anno 1605
    cornelis rochusz clootwyck aenlegger contra pieter cornelisz wagenmaecker d eysscher persisteert by zynnen voorgaende eysschs ende conclusie cum expensis heemraden gehoort hebbende den eysschs des aenleggers persisterende by zynnen voorgaende eyssch ende daerenboven verclaeringe van zyn bouck ende daer tegen geinsinueerde antwoort condemneren den gedaagde inden eysschs des aenleggers mitte costen daeromme gedaen ende te doenne
  • Record starting around 1606: ongedateerd, kan 1606 of 1607 zijn.Source 4
    "rechtdach gehouden den eersten february by jan jansz int velt schout ende t volle collegie van heemraeden cornelis roochusz clootwyck eysscher contra pieter foppen moelennaer gedaechde d eysscher eyscht de somme van acht gulden eennen stuyver van verschote penningen volgens zynne declaratie doch affslaende solutum concludeert dat de gedachde zal worden gecondemneert binnen staende vierschaer ofte dat hy zal recht hebben volgende den keure ende ordonnantien van suytdt hollandt ende maecken d eyschs van costen d eysscher sustineert oock voor zyn dachgelden ende vacantien tot correctie van mynheeren heemraden heemraden gehoort hebbende eys ende andtwoordt van partyen ende de saecke met rype diliberatie overwoghen wysen voor vonnis dat partyen byden anderen sullen compareren nemende elcx een goedt man daer toe op hope van accoordt ende mits non accordatie sullen heemraden ter naester vierschaer wysen ofte staegen als recht is."

    Cornelis Rochus komt eveneens in een financieel conflict met anderen, op 15 mei 1607 schrijft de schout van IJsselmonde een arrest uit, zijn koeien worden in beslag genomen ten behoeve van Jan Jan Bruls. Een paar maanden (ongedateerde akte) eist hij weer geld van Jacob Anthonis.
  • Record starting February 5, 1609: bagger op zijn erf.Source 4
    34 recto #111#
    compareerde voor ons jan jansz int velt schoudt pieter dircxsz verschoor ende pieter woutersz heem raden int oost ambacht van iselmonde cornelis roochusz clootwyck onse mede innewoonnende buyrman ende verclaerde dat het graven vande sloot by hem bestaen inden aenwas gelegen recht over zyn huys ende erve staende alhier binnen den dorpe voornoemdt thoecommende onsen genadige ambachtsheer ofte zynne vrouw moeder onse genadige ambachtsvrouwe ende t vervoeren vande aerde daaruut gegraven qualyk ende t onrecht by hem gedaen te zyn ende zulcx hare genadige in hare vredelicke possessie vanden selven aenwas geturbeert te hebben bekennende daeromme gehouden te zyn deselve vervoerde aerde weder op zyne behoorlicke plaetse te moeten brengen ende te betaelen alle de costen schaeden en intreste door t voorsegde graeven ende vervoeren by hare genadige gehadt ende geleden ende noch te hebben ende te lyden dan versoeckende wel ootmoedelyck dat hare genadige believen wil niet ten harsten ende ten rigoureusten jegens hem te procederen belooft den haren genadige te betalen ende te voldoen van allen den costen schaeden ende intresten door t graven van de sloot ende t vervoeren vande aerde by haere genadige eenichsins gehadt ende geleden ende noch te hebben ofte te lyden ende niet meer sulcx te attenten te vreden zynde by ons daerinne gecondempneert te werden mitte costen gehoort welcx consent ende t versoeck van gysbrecht van arckel rentmeester van hare genadige die begeerde dat zulcx soude geschieden condempneren den voornoemde cornelis roochusz clootwyck in alle de costen schaden ende intresten by ons genadige ambachsvrouwe ofte heere door t graven vande voorsegde sloot ende t vervoeren vande aerde daer van gehadt ende geleden ende noch te hebben ende te lyden interdicerende den selven clootwyck diergelyken meer te beginnen mitsghaders inde costen van desen gedaen in onse vierschaer op huyden den Vden february 1609 my present als secretaris p pietersz
  • He died.Source 5
    In december 1648 is Cornelis Rochus begaven in de ADRIAEN JANSZKERK te IJsselmonde. Op de zerk in de noordbeuk is te lezen:
    HIER L YT
    CORNELIS RO(CUS)
    CLOOTWYCK
    (L)EVEN HIEM TOT
    YSELMONDE
    DE 70 YAREN ST RFT
    DESEMBER 1648

    vóór 19 december van het jaar 1648 overleed hij, aangezien zijn begraven vóór die datum
    in de kerkrekeningen is geboekt:
    Rek. 21-12-1647 tot 19-12-1648:
    Cornelis Roochusz. Clootwijck (in het koor)
  • He is buried December 1648 in IJsselmonde, Adriaen Janszkerk.Source 6
  • A child of Rochus Cornelisz Klootwijk and NN
  • This information was last updated on July 6, 2022.

Household of Cornelis Rochus Klootwijk

(1) He is married to Ariaentje Pieters.

They got married


(2) He is married to Adriaentje Bastiaens (Adriana) Arijswager.

Permission for the marriage has been obtained in Ridderkerk on January 17, 1616.Source 7

They were married in church on February 21, 1616 at Ridderkerk.Source 8

Cornelis Rochus Clootwijk Smit te IJsselmonde? wed van Ariaentge Pieters &
Adriaentje Basriaens j.d. van Ridderkerk
hier.. de 17 januarij
Bevestigt Ridderkerk den 21 February

Child(ren):

  1. Rochus Cornelisz Klootwijk  ± 1616-1680 
  2. Neeltje Cornelis Klootwijk  ± 1620-< 1691

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Cornelis Rochus Klootwijk?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Cornelis Rochus Klootwijk

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Cornelis Rochus Klootwijk

NN
????-1653

Cornelis Rochus Klootwijk
± 1578-????

(1) 
(2) 1616

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. http://www.familiedenboer.nl/TNG/getperson.php?personID=I482&tree=denBoer
    2. http://www.klootwijk.net/zoek.asp?command=resgeb&pos=1&act=first
    3. DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEELI door K.J. Slijkerman
    4. Dingboek Oost-IJsselmonde 1603-1640 Stadsarchief Rotterdam – Toegang No 8 – Inventarisnummer 158, Michel G.A. Ball
    5. BEGRAVENEN TE IJSSELMONDE 1585 TOT 1700 VOLGENS DE JAARREKENINGEN DER KERKMEESTERS door KJ. Slijkerman OV 2014 febr.
    6. http://www.familiedenboer.nl/TNG/getperson.php?personID=I482&tree=denBoer, BEGRAVENEN TE IJSSELMONDE 1585 TOT 1700 VOLGENS DE JAARREKENINGEN DER KERKMEESTERS door KJ. Slijkerman
    7. FS 553/638, https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QV-9K9H?i=552&cc=2037907
    8. FS 553/638, trouwlijst Ridderkerk via Hogenda

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1616: Source: Wikipedia
      • January 12 » The city of Belém, Brazil is founded on the Amazon River delta, by Portuguese captain Francisco Caldeira Castelo Branco.
      • February 26 » Galileo Galilei is formally banned by the Roman Catholic Church from teaching or defending the view that the earth orbits the sun.
      • March 20 » Sir Walter Raleigh is freed from the Tower of London after 13 years of imprisonment.
      • May 3 » Treaty of Loudun ends French civil war.
      • July 11 » Samuel de Champlain returns to Quebec.
      • October 25 » Dutch sea-captain Dirk Hartog makes the second recorded landfall by a European on Australian soil, at the later-named Dirk Hartog Island off the West Australian coast.

    About the surname Klootwijk


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Ineke Kroon, "Family tree Kroon en Telleman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I7775.php : accessed May 22, 2024), "Cornelis Rochus Klootwijk (± 1578-????)".