Family tree Kroon en Telleman » Rochus Cornelisz Klootwijk (± 1616-1680)

Personal data Rochus Cornelisz Klootwijk 

  • He was born about 1616 in IJsselmonde.Source 1
  • Record.Source 2
    Rochus Cornelisz. Clootwijck, geb. ca. 1616 (ca. 1613 kan niet juist zijn), j.g. van IJsselmonde / wonende Charlois (1637), weduwnaar uit Charlois (1653), smid te Smitshoek (sedert 1637) en in het huis 'de drie ringe' op het dorp Charlois (sedert 1650), gemeenlandssmid te Charlois (1663), overl. tussen 22-6-1679 en wellicht 12-9-1683, tr. Brielle (ook vermelding trouwboek Poortugaal) 20-12-1637 Maertge Caspers, j.d. van Den Briel / wonende in het Zuideinde te Brielle (1637), begr. Charlois (in de voorkerk) 8-7-1651, tr. 2e (Ie gebod Barendrecht 5-9) 1653 Soetie Pieters, ged. Barendrecht 13-10-1624, j.d. uit West-Barendrecht (1653), begr. Charlois (in de kerk onder het kruiswerk) 10-11-1653,6* dochter van Pieter Willemsz. en Maritge Ariensdr., tr. 3e naar schatting ca. 1655 Lijntje Clementsdr., overl. na 22-6-1679, dochter van Clement Jan Gijse, inwoner van Charlois.
    Blijkens een akte van attestatie van d.d. 7-4-1663 was Rochus Corneliss. Clootwijck, gemeenlands smid in Charlois, toen ca. 50 jaar oud. Hij zou dan ca. 1613 geboren moeten zijn, maar zijn ouders -hij stamde pertinent van de tweede vrouw van zijn vader- trouwden pas in 1616. Hij zou dan voorechtelijk geboren moeten zijn, maar met opgave van leeftijden werd in die tijd niet altijd even nauwkeurig omgesprongen en hij kan net zo goed in 1616 het levenslicht hebben aanschouwd.
    Voor schout en schepenen van Charlois verklaarden op 12-10-1637 de voogden over de nagelaten weeskinderen van Jacop Heyndrickxe van der Linden en zijn huisvrouw Maddelena Ingens aan Rokus Cornelis verkocht te hebben voor 1550 gld. een huis met erf, 'berch, schuyer, boomgert' etc. onder de jurisdictie van Charlois, alsmede aambeelden, blaasbalgen en allerhande smidsgereedschappen, welke op 400 gld. waren getaxeerd. Rokus betaalde 300 gld. kontant en alle jaren 200 gld.
    Op 9-12-1637 compareerde voor schout en schepenen te Charlois Adriaen Corneliss., smid van Poortugaal, als gemachtigde van Cornelis Heyndrickxe van der Linde, smid van Rhoon, en van Cornelis Ingenss., wonende te Bleiswijk, als voogden van de nagelaten weeskinderen van Jacop Heyndricken van der Linde en zijn vrouw Maddalena Ingens, beiden zaliger. Hij transporteerde aan Rochus Corneliss. Clootwijck, smid, geassisteerd met Pieter van Golen, dijkgraaf tot IJsselmonde, zijn bloed- en oppervoogd wegens zijn zaliger moeder, een 'huys, berch, schuyer, boomg(ae)rt' etc. in Charlois op Smitshoek. Zuidelijk was deze hofstede belend aan 'den heer pad van de charloyssen dijck'. Hij voldeed 300 gld. kontant, dat door Van Golen namens Clootwijck werd betaald en dezelfde dag werd er een schuldbrief opgemaakt van 1250 gld. of pond.72 Deze akte geeft het bewijs dat de toen nog onmondige Clootwijck een zoon uit het tweede huwelijk van zijn vader was. Pieter van Golen, tevoren o.a. schout van Oost-IJsselmonde, was namelijk gehuwd met een zuster van Clootwijck's moeder en derhalve zijn bloedvoogd. De gemachtigde van de voornoemde erfgenamen Van der Linde was derhalve Adriaen Cornelisz. Clootwijck te Poortugaal, die namens hen bemiddelde en de hofstede te Smitshoek overdroeg op wellicht zijn jongere halfbroer of neef Rochus Cornelisz. Clootwijck. Enige weken later trad Rochus Clootwijck te Brielle in het huwelijk met een meisje dat in het Zuideinde aldaar woonde, evenals Rochus en Leendert Cornelisz. Clootwijck!
    Opmerkelijk is dat Clootwijck niet genoemd is in het in 1640 opgestelde kohier van het hoofdgeld over Charlois. Wel is daar de dan al jaren tevoren overleden Jacob Hendrickse smit (= Van der Linde) genoemd, in wiens woning Clootwijck was gaan wonen!"
    Op 26-6-1644 werd Clootwijck geboekt in het Charloisse haardstedenkohier voor twee schoorstenen.
    Clootwijck kreeg bij akte van 15-1-1650 door Lenert Bastiaenss. Sprayt, mede wonende te Charlois, een huis op het dorp aldaar, waar uithing 'de drie ringe', overgedragen. Dezelfde dag werd hiervoor een schuldbrief van 1200 gld. opgemaakt.
    Op 12-5-1650 bemiddelde de kerkeraad te Charlois in een konflikt tussen Leendert Aerienss. timmerman en zijn buurman Rokus Klootwijck. Zij hadden onenigheid over de tussen hun (op Smitshoek gelegen) huis liggende heining en het feit dat Klootwijck de door hem te beslagen paarden er aan vast bond.
    Op 7-10-1651 transporteerde Clootwijck zijn in 1637 aangekochte woning op Smitshoek aan de smid Jan Symonss. Bernert.
    Op de kerkeraadsvergadering van 20-12-1651 werd er gesproken over Rocus Klootwijck, die dagelijks ergernis gaf vanwege zijn dronkenschap. Hij had inmiddels schuldbekentenis gedaan en beterschap beloofd. Dan was er ook nog het hardnekkige gerucht dat hij bij een jonge dochter een kind zou hebben verwekt. Uiteindelijk verklaarde deze dame dat hij niet de vader van haar kind was, hetgeen zij ook schriftelijk liet vastleggen. Vervolgens werd dit -zonder de naam van Clootwijck te noemen- van de kansel afgelezen. Uiteindelijk mocht Clootwijck weer deelnemen aan het Heilige Avondmaal, hetgeen hem ontzegd was 'om sijn lichtveerdich en onchristel(ijcke) wandel, principael dronckenschap'.
    Op de te Charlois gehouden rechtdag van 19-6-1655 spande de smidsknecht Jan Jansen de Groot een zaak aan tegen zijn werkgever Rochus Cornelis Clootwijck, smid op het dorp Charlois. Met hem had de Groot een overeenkomst voor werk en huisvesting in diens huis, maar op een gegeven moment was Clootwijck 'met een gramstuyerich gemoet aengecomen' en de Groot 'wt sijn huys doen gaen', d.w.z. hem uit het huis gezet. De Groot eistte tenminste betaling voor zijn werkzaamheden. De schepenen gelastten de partijen elk met twee 'goede mannen' te komen en tot een overeenkomst te komen. Mocht dit niet lukken, dan zouden zij op de eerstkomende rechtdag moeten verschijnen en dan zouden de schepenen vonnis wijzen. Kennelijk kwamen de partijen tot een akkoord, want een vervolg van de zaak werd niet in het rechtboek opgetekend.
    Joost Joostenss., wonende te Charlois, verklaarde op 17-1-1657 aan Rochus Cornelis Clootwijck, mede wonende te Charlois, getrouwd met Lijntgen Clements, 'voordoch(ter) geprocreert bij Clement Janss.', 200 gld. schuldig te zijn. Dit was het restant van haar vaderlijke erfenis. Als zekerheid voor de inlossing stelde Joost zijn hofstede op het dorp Charlois, dat aan de zuidzijde was belend aan Clootwijck.'
    Bij akte van 24-8-1668 kreeg Clootwijck door Joost Joostens voor 500 car. gld. vijf 6e parten in een huis en erf te Charlois getransporteerd; aan de oostzijde belend aan 'sherenstraet' en zuidelijk aan Clootwijck zelf.80 Op 14-9-1668 leende Clootwijck
    66 Car. gld. van Jannetgen Pieters, weeskind van (kennelijk zijn zwager) Pieter Clements bij Neeltgen Leenderts Kerckenboom, over wie hij voogd was. Hij verzekerde de inlossing hiervan op zijn huis en erf op het dorp Charlois, oostelijk belend door 'de straet'.
    Een van ca. 1668 daterende lidmatenlijst van Charlois noemt Rocus Klootwijck, Lijntje Clements en Petronelle Rocus als lidmaten op het dorp aldaar.
    Op een op 10-3-1669 aangelegde lidmatenlijsten komen 'Rocus Clootwijck smit' en 'Lijntjen Clements smits wijff voor (de lidmaten zijn willekeurig door elkaar opgetekend).
    In het voorjaar van 1670 werden Rokus Klootwijk, zijn vrouw Lijntjen Clemens en haar 'schoondochter' (lees: stiefdochter) Ariaentjen Rocus op Smitshoek, vanwege scheldwoorden tegen Jacob Gelder van het Heilig Avondmaal uitgesloten. In mei dat jaar werden zij gedrieën weer toegelaten nadat de zaak was bijgelegd.
    Rochus Cornelisse Clootwijck, smid op het dorp Charlois, leende op 19-5-1678 350 gld. van de erfgenamen van Dirck Claass. van Dongen te Rotterdam. Deze gehele som diende afgelost te worden bij overlijden van zijn huisvrouw Lijntje Clements of bij de verkoop van zijn huis op het dorp Charlois, hetwelk hij hiervoor op hypotheek zette. Dit huis was oostelijk belend aan 'den gemenlants straet' en zuidelijk aan Clootwijck zelf. Op 12-9-1683 werd deze rentebrief overgeboekt op Clootwijcks zoon Ary, zodat hij toen zelf niet meer in leven zal geweest.
    Op een op 21 en 22- 6-1679 aangelegd Charlois lidmatenregister worden Rokus Clootwijck, Lijntje Clemens en (hun schoondochter) Marijtje Corsten achter elkaar genoemd.81 Dit is hun laatste mij bekende levensteken.
    Op 29-4-1671 werd te Charlois een kind van Roehus Clootwijck begraven86 en op 2-3-1675 aldaar een dochter van 'de smit Clootwijck'.
  • Record starting December 9, 1637: Not akte, bloedverwanten onduidelijk, waarom erft hij van deze familie?.Source 3
    f. 12 d.d. 9-12-1637: Adriaen Cornelisz. smit van Poortugaal als gemachtigde van Cornelis Heijndricksz. van der Linde smid van Rhoon en Cornelis Ingesz. wonende tot Bleiswijk als voogden van de nagelaten weeskinderen van Jacop Heijndricksz. van der Linde en Maddalena Ingesdr. zijn huisvrouw beide zaliger hebben getransporteerd aan Rochus Cornelisz. Clootwijck die geassisteerd was met Piteter van Golen dijkgraaaf tot IJsselmonde desselfs bloed- en oppervoogd wegens zijn zaliger moeder een huis, berg, schuur en boomgaard in Charlois op Smitshoek.
  • Record starting 1643: Diverse.Source 4
    In 1643, 1644 en 1651 betaalde Rochus de kerkmeesters;
    1643 'Ontfangen van Rochus Corneliszn Clootwijk van dat sijn kint ten tijde deser rekeninge in de voorkerck begraven is: iiij L'
    1644 'Ontfangen van Rokus Cornelisz Clootwijk van dat sijn kint opten 8 july 1644 in de voorkerk begraven is: iiij L'
    1651 'Ontvangen van Rochus Cornelisz Clootwijk den 8sten july dat sijn huijsvrouw Maertge Caspers dito in de voorkerk begraven is: iiij L'
    Volgens de huwelijken te Barendrecht;
    5.9.1653 'Rocus Corn. Clootwijck, wed. van Maertie Caspers, uyt Cerloos en Soetie Pieters, jd uyt West Barendrecht'
    Volgens het 'Quoier van de schoorstenen gemaekt bij schout en de Schepenen van Charlois met de annexe polders' van 26 juny 1644 (CBG) moest Rochus Klootwijk belasting over zijn schoorsteen betalen.
    In Juni 1655 moest Rochus Corneliszoon Klootwijk voor de rechter van Charlois verschijnen in verband met een onenigheid met zijn smitsknecht Jan Janszoon de Groot (Recht.Arch.Charlois inv.nr.7):
    'Jan Jansz de Groot, smitsknecht, eijser, contra Rochus Corneliszn Clootwijck, smit alhier opt durp van Charlois, gedaechde:
    De Eijser seijt ende de waerheijt is sulce dat den gedaechde hem eijser heeft gehuijert (=gehuurd) om bij hem te wercken in het smitsampt van meij 1655 aff tot meij XVIc sesenvijftig toe (het is in die tijd gebruikelijk dat een werkman in dienst werd genomen voor een jaar en het 'werkjaar' begon altijd op 1 mei) ende dat voornoemde somme van tsestich (=60) Carolische gulden tot 40 grooten tstuck mitsgaders cost en dranck ende huijsvestinge, bovendien ende dat nu op den XIen juny XVIc vijffenvijftich naer dat hij eijser van meij aff tot sijnen huijse heeft gewerckt, den voornoemde gedaagde hem eijser met een gramstuijerich gemoet heeft aengecomen ende uut sijn huijs doen gaen sonder dat bij hem eijser nochtans sijn verdiende huijer heeft willen betalen dien volgens ende meer andere redenen concludeert bij eijser den gedaegde sal werden gecondemneert ten minste te betalen ende bij provisie te namptiseren de voornoemde sijn huijer tot tsestich guldens van XL grooten tstuck affslaende solutum cum expensis.
    Schepenen pertijen in juditio present ten wedersijde gehoort hebbende ordoneren pertijen ten wedersijde elck met twee goede mannen bijden anderen te comen ende over een te comen, ist doenlijck, soo niet jegens den naesten rechtdach naerder bewijs tebrengen ende de saeck hier affgedaen te werden.'
    Dus: de ontslagen smitsknecht klaagt zijn baas aan omdat hij ontslagen is, en omdat hij nog geen geld gehad heeft. Er wordt hier geen uitspraak gedaan maar de partijen moeten elk twee (wijze) mannen benoemen en samen rond de tafel gaan zitten om hetuit te vechten. Het loon (jaarloon?) van een smitsknecht bedroeg dus in die tijd 60 gulden en kost en inwoning.
    Op 17 januari 1657 ontving Rochus Cornelisz Clootwijk, die op dat moment getrouwd was met Lijntje Clements, een schuldbrief van Joost Joosten van 200 gulden. Joost moet vanaf die dag 20 % rente perjaar gaan betalen. Uit deze akte blijkt dat de vadervan Lijntje Clements vermoedelijk Clement Janszn was.
    Bij de kinderen van Rochus en Lijntje zien we twee maal de naam Leendert, de eerste was nog in leven toen de tweede gedoopt werd. Dit kwam vroeger wel eens meer voor, maar toch zou hier een fout gemaakt kunnen zijn. Mede het feit dat in de Charloisebronnen deel II van Slijkerman over het volgende huwelijk gesproken wordt:
    otr 16-7-1673 vertoog om te Rotterdam te tr. 11-8-1673: Leendert Rokussen van der Linden, jm van Heerjansdam x Soetjen Leenders Vermolen, jd van Charlois.
    Hieruit lijkt het dat deze Leendert [59] helemaal geen Klootwijk is maar een "van der Linden"
    (bron: homepage Kees Klootwijk)
  • Record starting January 15, 1650: transport van een huis.Source 5
    f. 25v d.d. 15-1-1650: Lenert Bastiaensz. Spruijt onze inwoner heeft getransporteerd aan Rochus Cornelisz. Clootwijck mede onze inwoner een huis, erf en schuur op het dorp van Charlois daar uithangt de Drie Ringen (belend o.a. de weduwe van Sijmon Cornelisz. Bruijn).
    f. 27 d.d. 15-1-1650: Bijbehorende schuldbrief. Borgen voor Rochus Cornelisz. Clootwijck: Lenert Schilperoort en Adriaen Claesz. van Schie beide onze inwoners.
  • Record starting October 7, 1651.Source 5
    f. 93 d.d. 7-10-1651: Rokus Cornelisz. Clootwijck onze inwoner heeft getransporteerd aan Jan Sijmonsz. Bernert mede onze inwoner een huis, erf, schuur en boomgaard in Charlois op Smitshoek.
  • Record starting January 17, 1657.Source 5
    f. 285 d.d. 17-1-1657: Joost Joostensz. onze inwoner bekende schuldig te wezen aan Rochus Cornelisz. Clootwijck mede onze inwoner als in huwelijk hebbende Lijntgen Clementsdr. de comparants huisvrouwen voordochter geprocureerd bij Clement Jansz. de som van 200 gld. ter zake van rest van de voorn. Lijntgen Clementsdr. haar vaderlijke erfenis en aangetelde penningen. Tot hypotheek zijn huis, erf, berg en schuur op het dorp vanCharlois.
  • Record starting April 7, 1663: was gemeenlands smid te Charlois, 50 jaar 1n 1663, akte te Charlois.Source 6
    Clootwijck, Rochus Cornelisz
    Attestatie 7- 4-1663 3934, no. 71 comparant, oud 50 jr.; gemeenlands smid in Charlois
  • Record starting September 14, 1668.Source 5
    f. 98v d.d. 14-9-1668: Rochus Cornelisz. Clootwijck onze inwoner bekende schuldig te wezen aan Jannetgen Pietersdr. weeskind van Pieter Clementsz. geprocureerd bij Neeltgen Leendertsdr. Kerckenboom (waarvan hij comparant voogd is) de som van 66 car. gld.
  • Religion: starting 1668 Nederduits gereformeerd.Source 7
    staat met echtgenoot Lijntje in lidmatenreister te Charlois
    Rocus Klootwijk
    Lijntje Klootwijk
  • He died in the year 1680 in Charlois, Smitshoek.
  • A child of Cornelis Rochus Klootwijk and Adriaentje Bastiaens (Adriana) Arijswager
  • This information was last updated on July 6, 2022.

Household of Rochus Cornelisz Klootwijk

(1) He is married to Maertge Caspers.

Permission for the marriage has been obtained in Brielle on December 20, 1637.Source 8

They got married at Brielle.

1637 20 dec. (otr., tr. Brielle) Rochus Cornelisz. Klootwijk, j.g. van IJsselmonde x Maartje Casparsdr., j.d. van Den Briel
They were married in church on December 20, 1637 at Brielle, inschrijving in het trouwboek van Poortugaal.Source 8


Child(ren):



(2) He is married to Soetie Pieters.

Permission for the marriage has been obtained in Barendrecht on .

They were married in church on September 5, 1653 at Barendrecht.Source 4

Op onbekende datum vond te Barendrecht de ondertrouw plaats (van het type kerkelijk).(de ondertrouw) Info : Kees Mazee.
Volgens de huwelijken te Barendrecht;
5.9.1653 'Rocus Corn. Clootwijck, wed. van Maertie Caspers, uyt Cerloos en Soetie Pieters, jd uyt West Barendrecht'

(3) He is married to Lijntje Clements.

They were married in church after August 1655.Source 2


Child(ren):

  1. Clement Rochusz Klootwijk  ± 1652-< 1737 
  2. Arij Rochusz Klootwijk  ± 1654-????


Notes about Rochus Cornelisz Klootwijk

1643 Ontfangen van Rochus Cornelisz Clootwijck van dat sijn kint tentijde deser rekeninge inde voorkerck begraven is iiij£.
1644 Ontfangen van Rokus Cornelisz Clootwijck van dat sijn kint opten 8(sten)Julij 1644 inde voorkerck begraven is iiij£.
https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1940&type=source

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Rochus Cornelisz Klootwijk?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Rochus Cornelisz Klootwijk

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. geboorteplaats bij huwelijk vermeld
  2. DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEELI door K.J. Slijkerman
  3. Oud rechterlijk archief: Transporten en schuldbrieven van Charlois 1628–1637, GA Rotterdam – ora Charlois inv.nr. 14,door Vorm, T. van der
  4. http://www.familiedenboer.nl/TNG/getperson.php?personID=I1129&tree=denBoer
  5. Transporten en Schuldbrieven van Charlois 1648-1657, (GA Rotterdam – ora Charlois inv. 16)
  6. Index Archief van Dirck Cornelisz van der Spuij, notaris te CHARLOIS(1660-1664) Not. Arch. Charlois 3934 (Stadsarchief Rotterdam) Archiefcode 18, J. Heemskerk
  7. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=11961&type=source
  8. trouwlijst Poortugaal https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=12120&type=source

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1653: Source: Wikipedia
    • January 3 » By the Coonan Cross Oath, the Eastern Church in India cuts itself off from colonial Portuguese tutelage.
    • February 2 » New Amsterdam (later renamed The City of New York) is incorporated.
    • February 23 » The Ballet Royal de la Nuit is first performed at the Salle du Petit-Bourbon in Paris.
    • April 20 » Oliver Cromwell dissolves the Rump Parliament.
    • June 12 » First Anglo-Dutch War: The Battle of the Gabbard begins, lasting until the following day.
    • December 16 » English Interregnum: The Protectorate: Oliver Cromwell becomes Lord Protector of the Commonwealth of England, Scotland and Ireland.

About the surname Klootwijk


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ineke Kroon, "Family tree Kroon en Telleman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I7774.php : accessed May 1, 2024), "Rochus Cornelisz Klootwijk (± 1616-1680)".