Family tree Kroon en Telleman » Jorisje Bastiaens Arijswager (1588-< 1638)

Personal data Jorisje Bastiaens Arijswager 

  • She was born in Bolnes op Rijsoord.Source 1
    20-11-1588 Jorisijen V: Bastiaen Adriaensz, M: Elisabeth Jans
    G: Cornelis Pieters, Ploentijen Heijndric @r
  • She was christened on November 20, 1588 in Ridderkerk.Source 2
  • Record starting 1588: Leven Willem Bastiaensz van Nes van J.K. Slijkerman.Source 3
    WILLEM BASTIAENSZ. VAN DEN NES, ged. (als bastaard) Rijsoord 17 december 1592, j.g. van den Nes in Rijsoord (1617), boer te Nieuw Reierwaard, landeigenaar te Ridderkerk en Rijsoord, overl. tussen 1644 en 9 augustus 1649. Hij huwde (1e gebod of tr. Ridderkerk) 1617 met Jorisken Bastiaensdr. (Aryswager), ged. Ridderkerk 20 november1588, j.d. van Bolnes in Ridderkerk (1617), overl. voor 29 mei 1638, dochter van (Se)Bastiaen Aryensz. Saentgen (Aryswager), boer te Bolnes onder Ridderkerk, heemraad van Ridderkerk, en Elisabeth (Lijsken) Jansdr.

    In het kohier der 1000e penning van Ridderkerk over 1626 werd Willem Bastiaens van den Nes aangeslagen voor 4 pond; dus 4000 pond gegoed. Pieter Pietersz., schout van Ridderkerk, nomine uxoris (als echtgenoot) en als bloedvoogd van de kinderen van Maertgen Bastiaensendr. geprocreëerd bij Lenert Jan Jorissen, alsmede van de kinderen van Maertgen Symonsendr., Cornelis Roochussen Clootwijck vanwege zijn huisvrouw, en Symon Thonissen met Pieter Tonissen Craenendonck, voor hen zelf, en nog genoemdeSymon als bloedvoogd nevens de schout als oppervoogd van dezelve broeder en twee zusterskinderen van zaliger Soetgen Symonsendr., allen respektievelijk kinderen en erfgenamen zo van volle als halve bedde van zaliger Bastiaen Aryensen Saentgen en Elisabeth Janssendr., transporteerden op 20 mei 1626 aan Willem Bastiaensen van den Nes hun partijen, nevens de koper zijn aandeel, in de ‘wooninge, berch, schuyre, boomgaert en telinge’ van 400 en nog enige roeden eigen land en nog de bruiklanden en het koren te velde aan de noord- en westeinden van ‘den Doncxenwech’, zoals nagelaten bij het voornoemde echtpaar en dat conform gemaakte wettige conditiën op 21 maart 1626.
    Willem Bastiaensen van den Nes, wonende te Ridderkerk, transporteerde op 20 mei 1626 aan (zijn zwager) Pieter Pieters van Golen, dijkgraaf te IJsselmonde en schout van Ridderkerk, 4 morgen 300 roeden in Oud Reierwaard, strekkende van ‘den Droeghendijck’ tot aan de zuideinde tot de 1½ morgen lands van Van den Nes. Westelijk was dit land belend aan Van den Nes ‘mit sijne broeders’. Dit land was hem aangekomen bij een akte van ‘bedeelinge’ voor schout en gerechten te Rijsoord van 25 februari 1611(niet bewaard gebleven), welke bij dit transport ook vertoond werd. Dezelfde dag transporteerde Van den Nes aan Vinck Jansen, schepen in de heerlijkheid Rijsoord, 400 roeden met ‘wooninge, keete, boomgaert ende betelinghe daer aen clevende’, zoals hij dit zelf bewoond had en gelegen aan de westzijde van ‘den Rijsoortse Stege’, met nog de bruikwaar van 6 morgen 350 roeden land.
    Bij het transport werden ‘den oude brieven van eygendomme mit desen getransfixeert’. Het is merkwaardig dat deze transportakte voor schout en heemraden van Ridderkerk werd opgemaakt, daar deze boerderij in de jurisdictie van Rijsoord lag en derhalvedaar ook het transport had moeten plaatsvinden.
    Blijkens het verpondingskohier van Ridderkerk over 1627 bezat Willem Bastiaensen van de Nes in de hoef ‘Cornelis Pietersen Negentien Mergen’ in Nieuw-Reierwaard een huis op 8 morgen 300 roeden, terwijl hij het restant van die hoef in huur had. Daarnaast had hij met Harman Lenertsen in genoemde polder nog 9 morgen huurland in gebruik.

    Willem Bastiaensen van den Nes transporteerde op 30 januari 1627 aan (zijn zwager) Pieter Pietersen van Golen, schout van Ridderkerk, 965 roeden in Oud-Reierwaard. Dit perceel werd zuidelijk belend door de 4½ morgen die Van Golen op 20 mei 1626 van Van den Nes had gekocht. Willem van Oversteech transporteerde op 12 mei 1635 met procuratie van jonkheer Heyman van Blijenburch, kapitein van een compagnie voetknechten, aan Willem Bastiaensen van den Nes en zijn kinderen 7 morgen 257 roeden in Nieuw-Reierwaard en gelegen in een weer van 19 morgen 300 roeden, strekkende van ‘den Zeedijck’ tot aan de ‘Kieviten wech’. Dezelfde dag verklaarden Van den Nes en (zijnnzwager) Pieter van Golen, als voogd van zijn kinderen, 2066 pond 13 schellingen aanjonkheer van Blijenburch schuldig te zijn, als zijnde het restant van de koopsom voor het genoemde land.
    .
    Blijkens het kohier der 200e penning van Ridderkerk over 1638 was Van den Nes 4000 pond gegoed. De te Ridderkerk wonende Willem Bastiaensen van den Nes met schout Pieter van Golen als bloed- en oppervoogd van de kinderen van Van den Nes geprocreëerdbij Jorisken Bastiaensdr., transporteerden op 29 mei 1638 aan ‘joncffrou’ Catrina Adriaen Rijsersdr., weduwe van Eeuwout Prins, ‘brouster int Lam’ binnen Rotterdam, 10 morgen 49 roeden in het huisweer van Van den Nes in Nieuw-Reierwaard. Tot waarborg voor deze overdracht stelde Van den Nes ca. 5 morgen land dat aan de noordzijde aan het verkochte perceel grensde en waarop de woning stond. Dit alles conform de meting die mr. Jan Stampioen op 21 mei 1638 had verricht. De ‘gerechtsluyden’ van Ridderkerk hadden toestemming gegeven om de opbrengst van deze verkoop te gebruiken voor betaling van schulden en beredding van de boedel.
    In het kohier der 200e penning van Ridderkerk over 1644 staat het volgende genoteerd:
    ‘Willem Bastiaensen van den Nes te vooren begroot op 4000 pond versmaldeelt over vijff handen soo dat elck geen duysent gulden heeft behouden’. Sinjeur Pieter van Golen, rentmeester tot IJsselmonde etc., als oom en voogd van moederszijde van de drieweeskinderen van zaliger Willem Bastiaensen van den Nes bij Jorisjen Bastiaensdr., alsmede Lenert Bastiaensen van den Nes, Aryen Bastiaensen van den Nes en Bastiaen Cornelissen Groenevelt, ‘oomen ende neeff ‘ van vaderszijde der weeskinderen, stelden zich bij akte van 9 augustus 1649 als borgen voor de betaling van de erfenis ofwel het vaderlijk- en moederlijk goed van de voornoemde weeskinderen, welke de weeskinderen door hun broer Bastiaen Willemsen van den Nes volgens zekere uitkoop beloofd was en dat volgens het die dag opgemaakte en overlegde ‘staetjen’. Het betrof een bedrag van 1284 Car. gld., die uit de verkoop van de woning en landerijen aan Cornelis Leeuwenburch in mei 1650 betaald zou moeten worden. Verder bleef er nog een uit te keren restantbedrag van ruim 1200 Car. gld., waarvoor Bastiaen Willemsen van den Nes zich verbond. Clement Bastiaensen van den Nes, oom en mede-voogd van vaderszijde van de weeskinderen, werd ontlast van alle aanmaningen en ook de voornoemde Cornelis Leeuwenburch werd hiervan gevrijwaard
  • Record starting August 10, 1649: Akte te Ridderkerk, Willem is ovl.Source 4
    Overeenkomst
    1277_14 Engelbrecht Cornelisz van der Grijp te Ridderkerk, 01-Jan-1645 t/m 31-Dec-1659
    Notariële akte 131 overeenkomst 10-Aug-1649
    Pieter van Golen, rentmeester te IJsselmonde etc., als oom en voogd aan moederszijde van de onmondige kinderen van Willem Bastiaensz van den Nes zaliger en Jorisjen Bastiaens, tezamen met Lenert Bastiaensz - Arijen Bastiaensz v.d. Nes en Bastiaen Cornelisz Groenevelt, ooms en neef resp. van vaderszijde zullen tezamen borg zijn voor de betalingen van de erfenis of vaderlijk of moederlijk deel aan de voornoemde kinderen.
  • She died before 1638.
  • A child of Bastiaen Arijensz (Sebastiaen) Saentgen Arijswager and Elisabeth (Lijsken) Jansdr.
  • This information was last updated on March 18, 2023.

Household of Jorisje Bastiaens Arijswager

She is married to Willem Bastiaensz van den Nes.

They were married in church in the year 1617 at Ridderkerk.Source 5

exacte datum ondertrouw en huwelijk niet vermeld, tussen 31 april en 22 oktober
Willem Bastiaensz j.g. van de Nes in Rijsoord
Jorisje Bastiaens j.g. op bolnes te Rijsoord
Bevestigt.

Child(ren):



Notes about Jorisje Bastiaens Arijswager

kopie huwelijk kerkboek aanwezig

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jorisje Bastiaens Arijswager?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jorisje Bastiaens Arijswager

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. geboorteplaats is bij huwelijk vermeld
  2. Dooplijst Ridderkerk via Hogenda https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=11240&type=source
  3. http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1038&type=genealogy
  4. http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/archieven?mistart=16&mivast=184&mizig=365&miadt=184&milang=nl&misort=dt%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=syn%3A%22van%20den%20nes%22&mibj=1600&miej=1750
  5. FS 555/638 Ridderkerk, https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QV-9V1V?mode=g&i=554&cc=2037907

Historical events

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1588: Source: Wikipedia
    • May 28 » The Spanish Armada, with 130 ships and 30,000 men, sets sail from Lisbon, Portugal, heading for the English Channel. (It will take until May 30 for all ships to leave port.)
    • May 30 » The last ship of the Spanish Armada sets sail from Lisbon heading for the English Channel.
    • July 19 » Anglo-Spanish War: Battle of Gravelines: The Spanish Armada is sighted in the English Channel.
    • July 31 » The Spanish Armada is spotted off the coast of England.
    • August 8 » Anglo-Spanish War: Battle of Gravelines: The naval engagement ends, ending the Spanish Armada's attempt to invade England.
    • October 1 » Coronation of Shah Abbas I of Persia.

About the surname Arijswager


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ineke Kroon, "Family tree Kroon en Telleman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I2386.php : accessed May 17, 2024), "Jorisje Bastiaens Arijswager (1588-< 1638)".