genealogieonline

Eemslandboekweitboerenimmigratie

Foto van Pauline Berens

De publicatie Eemslandboekweitboerenimmigratie is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 19.967 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 431 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina.


Het accent in m'n stamboomverzameling ligt op de grensstreek Barger-Compascuum, Hebelermeer, Rütenbrock in de 19de eeuw. Centraal staat de immigratie van veelal katholieke boekweitboeren uit Duitsland rond 1870. Als bronnen gebruik ik vooral de kerkboeken van Wesuwe en werk van m'n vader, zoals Ortsfamilienbuch Rütenbrock, Ortsfamilienbuch Hebelermeer, Eerste bewoners Nieuw-Dordrecht en Barger-Oosterveld, Barger-Compascuum 1872 en Barger-Compascuum / Zwartemeer 1873-1900, wiewaswie.nl en online-ofb.de.

M'n stamboomverzameling is te vinden op Rootsweb, Genealogieonline, Geneanet en Stamboomonderzoek. Zo kun je de mooiste functionaliteit van elke site gebruiken. De kracht van Genealogieonline zit voor mij vooral in de integratie met forums en aanknopingspunten. Het wordt gemakkelijk gemaakt om samen te werken. Verwantschap bepalen via de Korste Weg van geneanet.org vind ik momenteel 't leukst. Vervolgens klikken op de link Volgende verwantschap is helemaal kicken. Fascinerend juist doordat alle mensen in m'n database onderling gerelateerd zijn. Gerelateerdheid kan ook via aangetrouwden en aangetrouwden van aangetrouwden etc. lopen.

Mooi aan stamboomonderzoek.com is 't tonen van eventuele verwantschap tussen 2 willekeurige mensen in 'n verzameling binnen 20 generaties, bijv. 2 tantes zijn op 5 manieren verwant. Ikzelf ben aan 1 van beiden zelfs op 7 manieren verwant. Verwantschap is hier bloedverwantschap, geen gerelateerdheid via aangetrouwden. Op zoek naar een maat voor onderlinge verwantschap in m'n genealogie-database nog een bug ontdekt ook. Lees het hele onderzoek op http://fjmblom.home.xs4all.nl/collectie_broer_berens/functie_Verwantschap_Stamboomonderzoek.html

Om de onderlinge gerelateerdheid te verbeteren selecteer ik voor elke update eerst in Progen alleen gerelateerden van m'n zus, laat Rootsweb levenden eruit  filteren (cutoff year 100 jaar geleden), selecteer nog 'ns alleen gerelateerden van m'n zus in Progen en upload de GEDCOM naar resp. Rootsweb, Genealogieonline, Geneanet en Stamboomonderzoek. Dat laatste nadat ik alle speciale tekens uit de GEDCOM heb gefilterd en in Progen met tekenset ANSEL geëxporteerd. 

Kinship View: Zien wie je neven/nichten etc. tot in de zoveelste graad zijn, dat leek me leuk. Daar heb ik de Kinship View voor geschreven. Hier een voorbeeld: oma van vaders kant Anna Grietje Wilken self=proband/ik-figuur, F13=nummer gezin, I5877=id, 2=graad, 50=% gedeelde genen, siblings=broers/zussen. Je vindt een link naar de Kinship View onder Notities van de volgende mensen: oma van moeders kant Maria Margaretha Wubbenopa van moeders kant Bernard Lucas Hake​opa van vaders kant Johan Bernard BerensSimme van der MeerMaria Helena SchleperJohann Gerhard Specken Vergelijkbare functionaliteit zit inmiddels ook in geneanet, neven/nichten t/m de 5de graad kun je laten weergeven.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verledenProbeer de service vrijblijvend

meer dan 6000 genealogen
gingen u voor!