Stamboom Voet-Evers » Jan Andriesz van Heeswijck (± 1684-1730)

Persoonlijke gegevens Jan Andriesz van Heeswijck 

  • Hij werd gedoopt rond 1684 in Hoogeloon, Bladel, NB.
    Groeit op in Hoogloon 1684-1696

    Was molenaar te Zeelst 1711-1715 maar woonde te Meerveldhoven.
    Deze molen was eigendom van de erfgenamen (1702) van wijlen "sijne Majesteit van Groot Brittagne" . De molen was in 1702, toen Adriaan Leijten de pachter was door de Franse legers geplundert en inwendig totaal vernield. Ook het dorp Zeelst had veelte lijden van plunderingen door de Fransen. (G.T.O.B. Juli 1997 pag.138)
    Archief van de Bosse Schepenbank, Record 1039, dossier 071-18, 1714
    Jan van Heeswijk, molenaar, wonend te Meerveldhoven en Zeelst, verschijnt voor de schepenen van Den Bosch wegens mishandelingen en beledigingen te Zeelst, Eindhoven en Blaarthem. Hij had de deurwaarder en collecteurs Lambert en Johan Verstegen, Cornelis van Hapert en Leendert Bijsens mishandeld en Johan van Hapert, molenaar te Woensel beledigd. Een jaar later (record 496, dossier 176- 10 1715) verschijnt hij weer, ditmaal wegens mishandeling van de deurwaarder Leendert Bijsens.

    R.A. Oerle 296 f598 12.1.1715 fiche 598. In deze acte worden goederen van Jan verkocht om achterstallige betalingen te kunnen innen. Hij wordt nu genoemd als "gewesen molenaar tot Zeelst en inwoonder van Meerveldhoven" De acte refereert aan een vonnis van 19 november 1714.

    RA Oerle 296 f.242v fiche 598; Hier wordt Jan's naam genoemd als een aantal inwoners van Oerle verklaren dat zij turf gehaald hebben op het land van Matheus Verstegen in het Look

    RA Oerle 297 f139 2.10.1721, fiche 904: Anthonis van Leest staat in oktober 1721 borg voor Jan van Heeswijck, molenaar te Reusel.

    RA Oerle 297 f140v 2.10.1721 Jan van Heeswijck verklaart op 2 oktober 1721 samen met zijn neef Norbertus van Heeswijck (wonend te Oerle) en met Maria van Boeijmer (Weduwe van Evert van Eygermont) "haer te stellen als conterborg en als schuldenaer principael een en al in solidium voor Anthonis van Leest inwoonder alhier, als hebbende borgh gebleven voor Jan van Heeswijck, pachter van 's Lants wintmolen tot Reusel en dat voor de termijn van zes jaeren ingaende met halff meert 1722" en dit voorde som van 570 guldens.

    RA Reusel 40, f.226 2.10.1722 In een akte van 2 oktober 1722 lezen we dat de molen van Reusel na het vertrek van de vorige molenaar (Willem Fabry) geruime tijd heeft leeg gestaan waardoor deze onbruikbaar werd. (stilstand is achteruitgang). De inwoners van Reusel moesten toen hun granen elders laten malen. Toen Jan het pachtcontract overnam bleek dat hij geen toegang kon krijgen tot de molen. Hij verklaarde: " 't is mijn leed dat den moolen van Reusel niet gangbaer is, ende den rentmeester heeft mijn broeder GERAERT VAN HEESWIJCK op de poort geset waeromme ik mijn ambacht off affairen tot HILVARENBEEK hebbe moeten verlaeten oome hier te coomen maelen en de wijle den moolen onbruickbaer was en de ligger der moolensteen op de achtermoolen geheel in stucken en mede het moolenhuysken gans ontrepareert waer in tot dato deses geen peirden of treckossen konnen worden geset immers niet voor wint en regen gewaert en worden" . De sleutel werd achtergehouden door de erfgenamen van Jan Jossten Fabry ook al kon men duidelijk zien dat de molen in slechte staat verkeerde. Slechts met hulp van de smid, Magiel Stijnen, lukte het hem om in de molen te komen om zodoende aan het werk te kunnen gaan.

    Res. Raad van State reg.298 folio 321 9.12.1722:
    Een verzoek van Jan van Heeswijk, pachter vande koornwindmoolen te Reusel verzoekt de molen weer in bruikbare staat te brengen. Dit verzoek wordt afgewezen

    RA Reusel 40, f281v 4.4.1724: Ondanks deze slechte start verklaarde men dat Jan "int bemaelen van den voorscr. moolen de selve christelijk en vreedelijk heeft gebruykt en bemaelt"
    Hij had deze verklaring waarschijnlijk nodig toen hij in 1724 voor de Schepenbank van 's-Hertogenbosch moest verschijnen (Record 497 dossier 094-12) omdat hij als pachter van de molen te Reusel Secretaris Timmers te Reusel bedreigd had.

    RA Reusel 40 f.314v 3.3.1725: Er waren vele andere problemen, zoals in deze acte: ".......verclaeren ende attesteren bij ende mits deesen ten requisitie van Johan van Heeswijck, GEWEESENEN PACHTER en molder voor GERRIT VAN HEESWIJCK sijnen broeder van den coorenwintmoolen alhier; voor oprechte waerheyt voor waerachtig te weesen dat hij requirant alhier enigen tijt den voorscr. coorenwintmoolen heeft vermaelen en door de inwoonders geeerst ende bemint geworden, en alsoo in vreedelieventheyt bij den anderen geconserveert in welcken tijt hij hem requirant heeft gedragen ende gecomporteert als een eerlijck molenaer betaemt tot volcomen genoegen van all naeburen sonder dat aen ons noyt des weegens contrarie is gebleken, verders verclaert alsnoch den voorscr. Jan Driedonckx (schepen te Reusel) mede in qualiteyt als herbergier alhier dat den requirant in den tijt vant bemaelen vanden voorscr. coorenwintmolen ALTANTS BIJ HEM IS GELOGEERT GEWEEST met desselfs knecht ende bij denselven als een eerlijck seedigh stigtich man en molenaer heeft gedragen, mede dat hij de requirant alhier heeft geexperteert in de liefhebberije van de jacht vermits hij requirant te sijnen woonhuyse diverse maelen heeft ingecoomen met een snaphaen en wiltbrack coomende soo hij seyde van de jacht, ten oirconde der waerheyt hebben wij voorscr. schepenen dese ten protocollen Eygenhandigh ondertekend,....." Uit deze acte zou dus blijken dat Gerrit nu de officiele pachter van de molen te Reusel is.

    Was misschien ook molenaar te Bergeijk van 1723-1725

    Hoogloon R34 8.3.1725: Is een verklaring dat Joannes van Heeswijk gedurende deszelfs kintsheyt ofte jonckheyt tot sijnen ouderdom van 12 jaren in desen dorpe gewoont ende opgevoet, welken tijd hij sigh selven wel en naar behooren gecomporteerd heeft gelijk ons (=de schepenen) ende onse bueren kennelijk is, ende niet anders connen seggen, waeromme wij dese onse verclaeringe hem niet hebben willen weijgeren.
  • Beroep: Molenaar.
  • Geloof: Rooms Katholiek.
  • Hij is overleden op 2 september 1730 in Moergestel, Oisterwijk, NB.
  • Een kind van Andries Peters van Heeswijck en Cornelia Constan de Jongste van Beurden
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 27 oktober 2014.

Gezin van Jan Andriesz van Heeswijck

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Andriesz van Heeswijck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Andriesz van Heeswijck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Andriesz van Heeswijck


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


    Over de familienaam Van Heeswijck


    De publicatie Stamboom Voet-Evers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Wim Voet, "Stamboom Voet-Evers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voet-evers/I7573.php : benaderd 30 april 2024), "Jan Andriesz van Heeswijck (± 1684-1730)".