genealogieonline

Stamboom Voet-Evers » Cornelis Stans van Beurden

Persoonlijke gegevens Cornelis Stans van Beurden Mannelijk


Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Stans van Beurden


Gezin van Cornelis Stans van Beurden

Hij is in de kerk getrouwd met Jenneken Wouter Andries Cuypers op 28 februari 1673 te Tilburg (tilbörg) (Noord-Brabant).


Notities bij Cornelis Stans van Beurden

Getuige bij:
23-06-1676 doop Constans van Heeswijck | Hesewijck (1676-1743) [oom moederszijde]

In 1676 koopt hij eenvijfde deel van de Creijtemolen in Udenhout (RO 370 II,f.11), later dat jaar nog een vijfde part (RO 370II,f.29). In 1690 koopt hij wederom een vijfde deel (sH.R. 1654,f.389v). Hij bemaalt de molen niet zelf: op 14 jan 1690 verhuurt hij tweevijfde part aan Niclaes van Reijmelant voor vier jaar (RO 707). Vanaf 4 mei 1677 voor drie jaar pachter van de helft van de nieuwen moolen gestaen aen Heycant binnen de heerlijckheyt van Tilborgh (RO 371,f.101r). Hij betaalde hiervoor jaarlijks 38 mudden rogge aan eigenaar jonker Matthijs van Cannart. De andere helft werd dezelfde dag verhuurd aan Gerrit Jans de Jonge. Vanaf 1705 is hij molenaar op de Zandkantse molen te Udenhout, waarvoor hij een recognitiecijns van jaarlijks zes ponden betaalt aan de rentmeester der Domeinen.

"De kleine Meierij" Nr.1 1992: In 1676 koopt CORNELIS STANS CORNELIS VAN BEURDEN 1/5 part in "eene coorenwindtmoolen ende inde gerechtigheijt van den rosmolen en de moolenhoff, appendentie ende depondentie daetoe behoorende en genoemt den Crijtenmoolen" van Aart Nauwen, weduwnaar vvan Willemke Hessels.
Als lasten van dit gedelte worden dan genoemd 1/5 in vijf zakken rogge en een cijns van 25 gulden jaarlijks. CORNELIS hoeft geen koopsom te voldoen maar hij moet wel een aantal schulden aflossen die Aart Nouwens heeft aangegaan en die de molen als onderpand hebben. In hetzelfde jaar koopt hij nog een vijfde part in deze molen van een aantal familieleden van Aart Hessels. ook hier moet hij de schulden lossen.

In een acte van 1688 worden als eigenaars van de Crijtenmolen aangegeven : CORNELIS VAN BEURDEN voor 2/5, de kinderen van Jacob Hessels en de kinderen van Adriaan van der Sterre samen voor 2/5. De eigenaar voor het overige 1/5e part is onbekend. (RO. 58, 28.6.1688)

In 1690 verkrijgt CORNELIS nog 1/5e part in de Creijtenmolen als hij als evicteur of uitwinner van dat vijfde part optreedt. Deze molen was een standaardmolen en was gelegen op de huidige plaats van de boerderij op de Kreitenmolenstraat 25, even buiten Udenhout aan de rand van de Kreitenhei. Aan de andere kant van deze hei stond de Kerkhovense molen op het gebied van Oisterwijk. Deze molen werd tot zijn dood in 1696 bemalen door zijn vader Constans en daarna door zijn stiefmoeder Willemke.

"De Kleine Meijerij" nr.2 1992 pag. 31: Cornelis bemaalt de Creijten molen niet zelf maar verhuurt zijn aandeel in 1690 aan Niclaes van Reijmelant, 2/5 parten voor een termijn van 4 jaar en voor de prijs van negentien en een halve zak rogge waarvan elk kwartaal een kwart geleverd moet worden. als bijzondere voorwaarde wordt opgenomen dat Nicolaes geen meel onder het kwartier van de nieuwe molen van Tilburg (de Heikantse molen die door de familie van Beurden zelf bemalen werd) zal ophalen. Deze Niclaes van Reijmelant bemaalde deze molen reeds sinds ongeveer 1665 toen hij de weduwe Peterken Hamels van de vorige molenaar van der Sterre had getrouwd. Hij had zelf 1/5 part in vruchtgebruik dat Adriaan van der Sterre en Maria Nouwens tijdens hun huwelijk gekocht hadden.
Niclaes van Reijmelant was regelmatig verwikkeld in processen o.a voor een vechtpartij in 1688. In 1690 tegen CORNELIS VAN BEURDEN over een niet nader genoemde kwestie. Hij moet aan CORNELIS fl.200 in vier termijnen betalen.

In 1692 wordt het huurcontract vernieuwd. Nu huurt van Reijmelant 4/5 parten van de molen. De huurtermijn is weer 4 jaar met 2 jaar optie en 26 mudden rogge per jaar te leveren ten huize van CORNELIS VAN BEURDEN.

Na de dood van Nicolaes van Reijmelant rond 1705 volgt zijn stiefzoon Jan van der Sterre hem op als molenaar. Jaren later moeten zij de aandelen van de van Beurden familie weer opgekocht hebben want in 1735, na de dood van Jan van der Sterre verhuren zijn kinderen de Crijtenmolen aan Wouter van Heeswijk.

"De kleine Meierij" nr.2 1990: Van 1705 toten met 1713 is CORNELIS, die tevens de Kreitenmolen te Udenhout voor 4/5 bezat, molenaar op de Zandkantse molen te Udenhout. CORNELIS betaalt een z.g. recognitiecijns van 6 ponden per jaar voor de Zandkantse molen aan de rentmeester der domeinen. Een recognitiecijns is een cijns die vanouds aan de heer (na 1648, de vrede van Munster, aaan het gemene land in de persoon van de rentmeester der domeinen) betaald moest worden voor een verkregen octrooi. Het hier bedoelde octrooi is dat van de wind en het bestaansgebied van de molen.

Tijdbalk Cornelis Stans van Beurden

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Beurden


    ?


De publicatie Stamboom Voet-Evers is samengesteld door (neem contact op).