Stamboom I.D.M. de Vries » Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach) (± 1083-1130)

Persoonlijke gegevens Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach) 


Gezin van Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)

Zij is getrouwd met Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach).

Zij zijn getrouwd rond 1110.


Kind(eren):



Notities over Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)

Regewindis of Reinwindis (verkorte Naam) moeder was van Kessel uit het geslacht van Kleef zoals de stichter van de abdij Thorn Bisschop Ansfried van Utrecht zijn moeder ook uit het geslacht van Kleef was. Doordat Graaf Ansfried II van Utrecht (Teisterband, Maasgou en (Toxandrie) ca 995 div. bezittingen aan zijn gestichte klooster Thorn overdroeg vanwege het aantreden als Bisschop te Utrecht, kreeg de familie met name Graaf Balderic van Kessel ook de Voogdij rechten over het gebied van Ubach Oostelijk en Westelijk aan de Worm gelegen te Landgraaf. Het geslacht Kessel stierf in mannelijke lijn uit waardoor hun Graafschap met hun rechten en voogdijen aan Hendrik I van Krieckenbeck vielen. Hendrik II der oudste broer van Regiwindis overleed vroegtijdig voor zijn vader waardoor de erfelijke voogdij van Ubach naar Regiwindis ging.
Folmerus de Rueremunde komt later voor in een Keulse akte gedateerd tussen 1135 en 1180 hij is de eerste bekende persoon die de naam van Roermond heeft aangenomen en was een zoon van Reiner van Krieckenbeck en Millendonk.
Aangezien het voogdijschap erfelijk was mogen we stellen dat Folmerus de voogdij van Roermond weer van zijn vader Reiner van Krieckenbeck heeft overgenomen, het is wellicht aan te nemem dat de van Krieckenbecks een verblijf in Roermond hadden.
In de tijd van Regiwindis was Hendrik I van Krieckenbeck gehuwd met ene vrouwe van Kessel en was hij graaf van Krieckenbeck en Kessel.
Zowel Krieckenbeck als Kessel droegen hetzelfde familiewapen de Lelie.
Het eerste wapen dat van een familielid van Ubach bekent is ,was ook een Lelie gelijk aan dat van Hendrik I Heer van Kriekenbeck-Kessel en Roermond.
Door Habets wordt in een akte (1127) in het boek van Thorn Regiwindis van Ubach verklaart dat zij en haar nakomelingen verschillende jaarrenten en bij overlijden een keurmede aan de abdij van Thorn verschuldigd is.
Zij en haar echtgenoot beheerde en bestuurde de goederen van het klooster Thorn te Ubach die Ansfried het Klooster te Thorn had geschonken. Aangrenzend aan de landerijen van Ubach lag Randerath dat beheerd werd door de nakomelingen van Immo van de Betuwe (Graaf van Sponheim) en zwager van Ansfried.
Adelbert wordt beschreven in 1151 als Comitis Predicta Readensis en Ministeriaal te Valkenberg va.ca 1119, dit verklaard waarom hij ook nog een villa te Houthem-Valkenburg had. Akte van 1140 september 20.
In de Analen Rodensis kom ik Aldelbert tegen die gehuwd was met Reginwindis en 2 zussen had Aleidis en Wendelburgis, genoemd bij dezelfde schenking van een Villa te Houthen bij Meersen.
Reinwindis is ook dezelfde persoon en adelige dame uit Rurmunde die haar laatste dagen te Rolduc verblijft zoals in deze akte beschreven met villa te Houthem..
His diebus dedit ecclesie mansum terre et dimidium Reinwidis, matrona nobilis de Ruregemunde, facta altari - ut mos est - traditione et ingressa locum suscipiens habitum inclusa est iuxta sanctuarium, in dextro sanctuarii latere versus meridianum. Sed quia femina non potest sola sine feminis habitare, necesse duxit sibi feminas ministrare; unde sunt exorte fratribus creberrime conturbationes et molestie. Qua ex re defuncta Reinwide non permissa est ibi amplius includi aliqua vel habitare. Terra hec sita est aput Holtzheim iuxta Mersene
Akte 1130 Klooster Rolduc.
Sloet nr. 224. Regesten Roermond.
Arnold I, Aartsbischop van Keulen, bevestigt de abdij Rolduc in haar bezittingen. Als schenkers worden o.a. genoemd Regenwidis en haar man Adelbert (van Saffenberg) en haar zuster Wendelburgis en Adeleidis. Getuigen: o.a. Walterus, proost van Wassenberg, Gozwinus van Heinsberg.
Op de berg waar nu de kerk staat bij het centrum van Ubach Dld. heeft vroeger de burg van de heren van Ubach gelegen.
Het Ubach in Dld en Ubach over de Worm was voordat het geschonken werd aan de Abdij het bezit van Heinsberg, het land dat door de fam Ubach in de loop der jaren als een soort voogdijschap van de Abdij van Thorn werd gepacht en was tevens de bedoeling dat dit ook door de heer als zodanig werd verdedigd.
Het beheer en de verdediging van de goederen te Ubach van Thorn werd door Adelbert en zijn nakomelingen uitgevoerd.
Zo zien we bij een latere generatie dat bij de verdediging de Heer van Ubach het leven laat en haar echtgenote met kinderen een vergoeding ontvangt.
Op 25 Juni 1299 wordt in een akte van Thorn vermeld over Gertrudis de weduwe van Gerlachus van Ubach en haren 4 zonen, Johannes, Wilhelmus III, Theodoricus en Gerlacus bekennen door abdis en klooster van Thorn voldaan te zijn van de schade der gevangenschap door Gerlachus ter wille van het Klooster geleden.(vlgs Habets boek over Thorn).
Het zegel dat voor de handelingen van Thorn gebruikt werd m.b.t. Ubachse goederen waren 2 gekruiste goudskleurige leliescepters met boven in het midden de T van Thorn op een blauwe ondergrond.
Het wapen van de fam. Ubach is uit het Boek Aachener Wappen. Op 9-10-1394 zegelt Clois von Ubach (zie Lelie) bij een rente quittung en hij zou tevens de Oom zijn van Clois von Rode.Zo komen we ook Willem als burggraaf van Rode tegen.
Aanvang 1225 zien we ook dat ander nakomelingen van Kessel de heren Van Bruche (Husen) in het naburig dorp Baesweiler door vererving de overhand krijgen.
In het necrolegium van Burtscheid wordt ook ene Jutta von Kessel zu Ubach met haar zoon Macherius genoemd.
Reinwidis was de rijke adelige dame die zich aan het einde van haar leven eenzaam liet opsluiten in het klooster Rolduck, en op 12 maart 1130 sterft, mede gezien de anderhalve hove land en Villa aan het klooster geschonken en gelegen te Houthem bij Meersen, waarbij de overdracht aan het altaar op de gebruikelijke manier geschiedde.
Zij stierf12 maart het jaar waar Paus Honarius III stierf en dat was 18-3-1127.
Citaat van de opsluiting aan het eind van Reinwindis hare levensjaren " En zij kwam naar deze plek, nam het habijt aan en is ingesloten naast het koor, aan de rechterkant daarvan naar het zuiden toe. Maar omdat een vrouw alléén niet zonder vrouwen kan leven, vond zij het noodzakelijk dat vrouwen haar bedienden.
Daaruit ontstond bij de broeders herhaaldelijk beroering en ergernis.
Daarom is het na het overlijden van Reinwidis geen vrouw meer toegestaan zich hier te laten opsluiten of er te wonen.
Zuster Reinwidis (zo genoemd te Rolduc, mogelijk de verkorte roepnaam of de G. vergeten schrijffout) stierf op 12 maart 1127.
OPMERKING, tot het jaar 1450 is de tussenliggende periode van deze genealogie van Ubachs op basis van beperkte voorhande gegevens deels Chronologisch samengesteld!

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I30990.php : benaderd 13 mei 2024), "Regewindis "Reinwindis" van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach) (± 1083-1130)".