Stamboom I.D.M. de Vries » Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning) (± 1044-1110)

Persoonlijke gegevens Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning) 


Gezin van Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)

Hij is getrouwd met Richesca van Lotharingen (van Richterich).

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)

In het jaar van de menswording des Heren 1109 kochten de priester en broeder Embrico een hove van zestig morgen van een zekere Ansfried van het stenen huis dat aan de andere kant van de Anstel ligt. Dit stenen huis wordt bij zijn zoon Kasteel genoemd en moet dus aan de Anstel gelegen hebben en was het oude kasteel Haus Heiden. (kasteel Anstelen was 1150 bewoond door Meiner van Anstel.)
De hove ligt gedeeltelijk tussen de visvijvers en het snelle beekje dat Vrouwenzief wordt genoemd ( De Vrouwezief is een bosje tussen het huidige Berenbos en Rolduc in. Er ontspringt een beekje dat bergaf stroomt naar de Worm toe, waarin het uitmondt. In dat beekje is op een vooralsnog onbekende plek in de Vrouwezief een put gegraven waarin een waterram is geplaatst. Met behulp van deze waterram worden de veedrinkbakken in de omringende weilanden van water voorzien. Een alternatieve (oorspronkelijke) benaming voor Vrouwezief is Frohen Siffe) , maar stroomafwaarts van het kreupelbos gaat dit land het beekje over en strekt zich uit tot aan het lager gelegen riviertje. Het andere deel van de hove ligt tussen Berenbroek en Meinweide; ook het stroomopwaarts gelegen kreupelbos van het moeras dat Berenbroek heet, is er onderdeel van. En de tienden van deze hove schonk de graaf aan het kloosteren Graaf van Saffenberg krijgt de tienden.
Te oordelen na deze bezittingen en kasteel Anstelen en de tienden die weer naar de Graaf van Saffenberg gaan moet hij zeer waarschijnlijk met een dochter van Saffenburg gehuwd zijn geweest.
Ansfried had vele eigendommen in Limburg.
Annales Rodensis 1152, Anfried, de zoon van Anfried van Tuddern, is gestorven in het kasteel en hier (Rolduc) begraven. 1144 wordt Ansfried van Tuddern met broer Theodor van Tuddern genoemd in een akte bij Lacomblet over goederen van de abdij te Susteren bij Millen waar ook de plaats Tuderen is gelegen.
Voor zijn ziel schonken de broers van Ansfried het klooster de hoeve te "Haren", (curtim aput Haren), die veertien penningen betaalt (als cijns) aan het klooster Rolduc. Lacomblet schrijft dat Haren als Laren moet worden gelezen. Een beter mogelijkheid is Borgharen.
1144 in Lacomblet wordt een Ansfried genoemd bij een schenking te Kesteren (Kessel of Kessenich)
Ansfried had ook goederen te Seffent in het kirchspiel te Laurensberg. Lacomblet aktenr. 79
We weten dat de Graaf Saffenberg een nakomeling is van de Phaltsgraaf van Lotharingen te Richterich was en daardoor in het bezit van vele gronden tussen Richterich en Kerkrade.
Het Stenen huis ligt volgens deze beschrijving aan de zijde van de Wurm en niet aan de Anstel zoals nu wordt beweerd met met burg Ehrenstein!
We weten van burg Ehrensteijn dat een eerste bevestiging dat de heer van Ederensteyn deze burg heeft gebouwd die waarschijnlijk ook de naam aan de burg heeft gegeven.
In de Annales Rodenses wordt Anfried II van Tuderen vermeld als zoon van Anfried I.
Hypothese over afkomst; Ansfried I was mogelijke de zoon van Hendrik *1005 van Kessel als nakomeling van de graven van de Betuwe, zij voerden de namen Ansfried.
Op 7-10-1054 wordt als begunstigde Clericus van Koningin Richenza in haar schenkingsakte aan de Abdij Brauweiler, Ansfridus met XIIII mansis ad te Lutterade beloond.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I37810.php : benaderd 23 april 2024), "Ansfried I van Tudderen (Heer van Tudderen, Anstel Stenen Huis Heyden, Seffent, Lutterade en Haren, Clericus van de Koning) (± 1044-1110)".