Stamboom Hobers » Dirk Hobers (1709-1770)

Persoonlijke gegevens Dirk Hobers 


Gezin van Dirk Hobers

(1) Hij is getrouwd met Anna Roos.

Toestemming voor het huwelijk is 8 mei 1733 verkregen te Amsterdam.Bron 5

"Dirk Hoobers van Koeverden, oud 24 jaar op de Princegraft geass. met sijn moeder Elisabeth Kramer ende Anna Roos van Ameland, oud 28 jaar woond als vooren, ouders dood, geassisteerd met haer broeder Dirk Roos."

Opmerkelijk dat zijn moeder Elisabeth Harmelingh hier als "Kramer" vermeld wordt.

(2) Hij is getrouwd met Maria Boom.

Toestemming voor het huwelijk is 14 december 1742 verkregen te Amsterdam.Bron 5

"Vrijdagh den 14 Decembr 1742
Drik (!) Hobers van Am[sterdam] Wedr Anna Roos opde haarlemerdijk
& Maria Boom van Am oud 27 Jaar opd Rapenburgh geasst met haar moeder Liedia jansz"

Het echtpaar betaalt trouwbelasting in de op twee na hoogste klasse:
"onder de Classis van Ses Guldens Ao 1742 12 Dcb. Dirk Hobers en Maria Boom | 12:--"

Kind(eren):

  1. Reijnier Hobers  1744-1748


(3) Hij is getrouwd met Sijbrecht Franke.

Toestemming voor het huwelijk is 16 oktober 1744 verkregen te Amsterdam.Bron 5

"Vrijdag den 16 october 1744
Dirk hoobers van Coeverden Laast wedr maria Boom opde haarlemerdeijk X
Sijbregt Franken van a[msterdam], oud 25 jaar op de Gelderse Caaij geasst met haar moeder Aaltje Abrahams de voogel"

Het echtpaar betaalt trouwbelasting in de op twee na hoogste klasse:
"onder de Classis van Ses Guldens Ao 1744 14 dito Dirk Hobus & Sijbra Franken | 12:--"

Kind(eren):

  1. Alida Hobers  1745-1805 
  2. Elisabeth Hobers  1747-1772 
  3. Isaak Hobers  1749-1752
  4. Christiaan Hobers  1751-1752
  5. Isack Hobers  1753-1753
  6. Frederik Hobers  1754-1757
  7. Tobias Hobers  1755-1755
  8. Abraham Hobers  1757-1818
  9. Hillegonda Hobers  1759-< 1780
  10. Johanna Hobers  1761-> 1805 


Notities over Dirk Hobers

Dirk Hobers speelt een sleutelrol voor veel Hobersen in Amsterdam. Dit interessante leven van deze man moet nog helemaal uitgewerkt worden. Ik heb nog veel materiaal liggen ( testament, koopaktes, weeskamer) dat ik nog moet transcriberen. Hier staat een voorlopig, zeer summier begin van het verhaal.

Van Coevorden naar Amsterdam
Het is donderdag 5 september 1709. Hoedemaker Frederick Hobers en zijn vrouw Lijsbeth Harmelingh lopen naar de kerk in Coevorden om hun jongste kindje te laten dopen. Het jongetje is zoals gebruikelijk vernoemd naar zijn grootvader van moeders kant: Dirk Harmelingh. Zijn oudere broertje was namelijk al vernoemd naar opa Egbert Hobers op 't Erve Hobers in Ane. Het doopboek vermeldt "Den 4 september een kind gedoopt van Frerik hobers genaamt Derk; Elisabet Harmelins als moeder".
In dit vestingstadje groeit Dirk met zijn oudere zussen Johanna, Margrietje en zijn broer Egbert op. Twee jaar voor Dirks geboorte hadden zijn ouders het burgerschap van Coevorden gekocht. Als Dirk 6 jaar is krijgt hij er nog een broertje bij, Jan Hendrik genaamd.

Hier komt verhaal over Coevorden en de reis naar Amsterdam

In 1729 maakt moeder Elisabeth Harmelingh de reis van Coevorden terug naar Amsterdam om daar getuige te zijn bij het huwelijk van haar oudste dochter Johanna met een jongeman uit Coevorden. Het is goed mogelijk dat Dirk en wellicht het hele gezin is meegereisd. Of ze in Amsterdam gebleven is, of dat ze voor de bruiloft op en neer reist, is niet bekend. We komen echter haar naam na 1730 in Amsterdam geregeld tegen als getuige bij de doop van één van haar kleinkinderen. Ze woont weer definitief in Amsterdam op de Fluwele Burgwal. Het laatste stukje van de huidige Oudezijds Voorburgwal werd in de volksmond 'Fluwelenburgwal' genoemd. Het was een chique gedeelte en de mensen waren veelal gekleed in het fluweel: een zeer duur stukje Amsterdam. Dirk gaat op de Prinsengracht wonen waar ook een zekere Anna Roos woont.

"Daer de schaapherder in de gevel staat"
In het voorjaar van 1733 trouwt de 24-jarige Dirk Hobers met de van Ameland afkomstige Anna Roos. In het ondertrouwregister wordt zijn moeder Elisabeth 'Kramer' genoemd. Het ondertrouwregister vermeldt:
"Dirk Hoobers van Koeverden, oud 24 jaar op de Princegraft geass. met sijn moeder Elisabeth Kramer ende Anna Roos van Ameland, oud 28 jaar woond als vooren, ouders dood, geassisteerd met haer broeder Dirk Roos"

In de jaren die volgen bouwt Dirk een carriëre als koopman op. Later blijkt hij in de wijnhandel te zitten. Het gaat hem financieel zo goed dat hij groot pand kan kopen, waar hij zowel zijn bedrijf kan uitvoeren als kan wonen.

Op de hoek van de Haarlemmerdijk (soms Haarlemmerstraat genoemd) en de Binnen Wieringerstaat staat een huis met een gevelsteen met een schaapherder. Huisnummers bestaan nog niet; gevelstenen met afbeeldingen dienen als aanduiding voor het huis. Dit huis is te koop en Dirk verkrijgt in een drietal aktes het eigendom.
Op 1 juni 1737 zet Dirk Hobers voor de eerste keer bij notaris Ardinois zijn handtekening onder de koop van "vier vijftiende parten in een huijs en erve staende en gelegen op de hoek van de haerlemmerdijk en de binne wieringenstraat - daer de schaapherder in de gevel staat.". Op 2 oktober van datzelfde jaar koopt Dirk "voor een somme van zevenduijsend guldens contant geld, agt vijftiende parten in een Huijs en Erve staende en leggende op de haerlemmerstraat - op de noorderhoek van en de binne wieringer straat ". Op 14 mei 1738 verkrijgt Dirk het hele pand: voor "een somme van ses duijsend een hondert vijf entwintig guldens" koopt hij het resterende deel van het huis. Nu is het zijn volledige eigendom. Op 6 september 1740 bezegelen twee Amsterdamse schepenen met hun zegels in de warme rode lak de koop; Dirk Hobers is nog maar 31 jaar en nu al eigenaar van dit enorme pand. In datzelfde jaar zitten zijn twee nichtjes Grietje en Johanna Hobers al 12 jaar in het Weeshuis van de Diaconie. Zijn inmiddels 7-jarige huwelijk met Anna Roos is nog niet gezegend met kinderen en zal ook kinderloos zal blijven. Financieel boert hij blijkbaar zo goed dat hij al op zo'n jonge leeftijd zich een dergelijke aankoop kan permitteren. In de akte bij de schepenen op het stadhuis staat als locatie: "aan Dirk Hobers, distillateur, een Huijs en Erve staande en leggende op de Haerlemmerstraat op de noorderhoek van de binne Wieringerstraet : belende binnen Wieringerstraet aan de oostzijde". Op grond van de verschillende beschrijvingen weten we dus dat het pand van Dirk Hobers op de Haarlemmerdijk (straat) op de noordoost hoek van de Binnen Wieringerstraat stond, met in de gevel een gevelsteen met een schaapherder. (Dit huis staat er nog steeds en bij de afbeeldingen vind je een foto van dat pand in de 60-jaren van de 20e eeuw."
De schepenen die de akte opstellen beschrijven dan gedetailleerd wat de bij dit perceel behorende grenzen en rechten zijn. Zij baseren dit op zo'n 140 (!) jaar oude "brieven” (schuldbewijzen). De schuldbewijzen zijn al gedateerd op 10 september 1626, dus zo oud is dit pand al. Er is toen o.a. vastgesteld dat het pand van de buren geen recht heeft op het water in de "Regenwatersbak" die binnen het huis van Dirk staat, ook al loopt het water van de buren ook in die bak. Als alle voorwaarden zijn opgesteld en de schepenen "den 6 September 1740 deze brieve met onze zegelen bezegelt" hebben, heeft Dirk een eigen huis.
Dat het pand niet alleen is aangekocht als pakhuis maar ook als woonhuis blijkt uit het testament dat Dirk Hobers en zijn vrouw Anna laten opstellen op 4 april 1741, opnieuw bij notaris Jan Ardinois. Als woonadres noteert de notaris het eerder genoemde huis met de schaapherder. Het testament is 'voorgedrukt' omdat het een gewoon testament op de langstlevende is. Aan het eind wordt er door de notaris bijgeschreven, mocht Dirk eerst overlijden zonder dat er kinderen zijn: "in dat cas zijne moeder te institueren tot mede erfgename". De clausule wordt nooit geëfectueerd, Dirks moeder Elisabeth Harmelingh overleeft haar schoondochter Anna Roos. Anna heeft maar twee jaar van dit huis kunnen genieten. In september 1742 overlijdt ze zonder kinderen na te laten op 37-jarige leeftijd Ze wordt begraven in de Eilandskerk:
"den 12 Sepbr: Anna Roos huijsvrouw van Dirk Hobers op Harelemmerdijk op de hoek van de binnenWieringerstraat; Eilandskerk Middelvak No 20"

Huwelijk met Maria Boom
Hoewel er geen kleine kinderen zijn en er dus geen directe noodzaak is snel te hertrouwen, treedt Dirk al drie maanden na het overlijden van zijn vrouw opnieuw in het huwelijk.
"Maria Boom van Amsterdam, oud 24 jaere op Rapenburge geass. met haer moeder Lijdia jans"

"Testament van Dirck Hobers en Maria Boom"
Ruim drie maanden na hun huwelijk komt de notaris aan huis om een testament op te stellen (afbeelding):
"Den 12 maart 1743: de Testanten hebben verklaart geen f 4000:-- gld gegoed te zijn"

"In den Naeme Godes amen
In den Jare na den geboorte onses heeren en Saligmacker Jesu Christi 1743
op den 12 maart zijnde dingsdag s avonds omtrent 9 uuren
Compareerden voor mij ..... Dirck Hobers koopman in wijnen en Juffrouw Mara Boom egtelieden woonende op de haarlemmerstraat op de hoek van de binne Wieringerstraat .... beijden gesont van licham en verstant .... dewelken uijt overdenking van de sekerheijt des doots ....
en teniet gedaan alle hunne aktes voorgaande testamenten, codicillen en andere soorten van uijterste willen ..."

Vervolgens beschrijft de notaris in vijf kantjes vol juridische taal dat Dirk en Maria elkaar en hun mogelijke kinderen tot enige en algehele erfgenaam verklaren.
Het moet toch al ver na 10 uur 's avonds geweest zijn als Dirck de ganzeveer in de inkt doopt en zijn handtekening zet. De handtekening is nog niet zo zwierig en heeft minder krullen als die van jaren later. Dan is Dirk voor veel meer dan f 4000 gegoed.

Poorter van Amsterdam
Op 16 augustus 1743 wordt Dirk Hobers poorter van Amsterdam als "getrout hebbende", wat wil zeggen dat hij trouwt met iemand die het poorterschap al heeft, waardoor ook hij aanspraak mag maken op het poorterschap. Zijn bruid Maria Boom was toegelaten tot het poorterschap van de Stad Amsterdam door vererving via haar vader die poorter was.
"16 august 1743"
"Dirk Hobers van Coeverden koopman, heeft als getrout hebbende Maria Boom dogter van Rijnier Willemsz in sijn leven schuijtevoerder en poorter"

Maria's vader Rijnier is 'schuitevoerder', iemand die met een platte schuit de waren (bv. groenten) door de grachten naar de verschillende markten bracht.
Dirk Hobers is nu een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. Hij is min of meer verplicht "poorter" te worden. Om later lid van het "Wijnverlatersgilde" te kunnen worden, moet hij namelijk poorter zijn. Dirk geeft als beroep op: "Koopman". Nadat hij de eed aan de stad heeft afgelegd kijgt hij een ingezetencedel (klein poortercedel).

In 1744 krijgt Dirk Hobers zijn eerste zoon: Reijnier Hobers. Het jongetje is vernoemd naar zijn schoonvader, de schuijtevaarder. Reijnier wordt op woensdag 1 juli 1744 samen met twee andere jongetjes en drie meisjes gedoopt door pastor Cornelius van Rhijn in de Noorderkerk. Al twee maanden na de doop van Reijnier overlijdt moeder Maria. Ze wordt begraven op het Nieuwe Lutherse kerkhof:
"den 2 sept: Maria Boom huijsvrouw van Dierk Hobers op de hoek van de Wieringerstraat".

Binnen twee jaar verliest Dirk Hobers twee keer zijn vrouw. Het een jaar geleden testament maakt Dirck en Reijnier tot erfgenaam.

Notaris Akten
04-10-1735 Notaris: Jan Ardinois Testament van waarin Dirk Hobers erfgenaam wordt van ene Jonas Smit; "Cabinetje, Snuijfdoosje en Goden Gespen alsmde 220 gulden contant"
05-04-1737 Notaris: Jan de Vicq: Boedelinventaris van Feijtje Boom met schuld aan Dirk en Gerrit Nieuwenhuijs

01-06-1737 Notaris: Jan Ardinois Machtiging Transporteren van 4/15 part in huis op de Haarlemmerdijk, hoek Binnen Wieringenstraat daar de Schaapherder in de gevel staat
02-10-1737 Notaris: Jan Ardinois Koop 8/15 part in een huis op de Haarlemmerstraat, hoek Binnen Wieringerstraat
25-10-1737 Notaris: Jan Ardinois Machtiging Transporteren van een huis op de Haarlemmerdijk daar de Schaapherder in de gevel staat
14-05-1738 Notaris: Jan Ardinois Koop door Dirk 7/15 part in een huis in de Haarlemmerstraat hoek Binnen Wieringerstraat
06-09-1740 Kwijtschelding 06-09-1740 Huis en erf, noordhoek Binnen Wieringerstraat Verkoper Erven Klaas Joukesz de Vries; Koper Dirk Hobers
09-09-1740 Notaris: Jan Ardinois Obligatie Dirk heeft schuld van 1000 gulden aan voogd, met borg
09-12-1740 Notaris: Jan Ardinois Obligatie Schuld inzake kooppenningen van huis op de Haarlemmerdijk, hoek Binnen Wieringenstraat
09-09-1742 Notaris: Fredrik Klinkhamer Machtiging voor Dirk zwager Cornelis Roos, voor zijn vertrek naar Oost-Indië als opperstuurman met het schip Anna in dienst van de VOC, om tijdens zijn uitlandigheid zijn zaken te regelen.
15-09-1742 Notaris: Fredrik Klinkhamer Machtiging van Cornelis Roos, schipper van het schip Maria Jacoba en staande op zijn vertrek naar Oost-Indië met het schip Anna, gevoerd door schipper Christoffel Blom, in dienst van de VOC om zijn zaken te behartigen tussen hem en Gerard Pieter van der Meulen, boekhouder van dat schip.
11-06-1744 Notaris: Fredrik Klinkhamer Attestatie Gebruik van regenwaterbak van huis in de Binnen Wieringerstraat
14-10-1744 Notaris: Jan Ardinois Bewijs aan 15 weken oude zoon Reijnier Hobers
14-12-1744 Notaris: Jan Verleij Machtiging Curtius van Wijler als zaakwaarnemer
13-07-1745 Notaris: Jan Ardinois Boedelinventaris Sterfhuis in de Haarlemmerstraat op een kamer, Dirk voogd
06-10-1745 Notaris: Hermanus van Heel Testament Dirk en Sybrech tbv Reinier Hobers (Transcr.)
03-10-1746 Notaris: Fredrik Klinkhamer Peil distillateurs, tappers en herbergiers van wijn en brandewijn
05-11-1746 Notaris: Jan Verleij Tastament waarin Dirk wordt benoemd tot voogd over minderjarige kinderen van de buren.
03-01-1747 Notaris: Benjamin Phaff Kwitantie Dirk is Crediteur van overleden opvarende van het schip de Vrouw Elisabeth
19-07-1747 Notaris: Fredrik Klinkhamer Testament schoonmoeder Lydia Jans weduwe op Rapenburg voorbij de Foeliestraat voor kleinzoon Reijnier Hobers
22-02-1752 Notaris: Philippus Pot Dirk doet goed woordje voor Jan de Wit; Ondanks gevangenschap een goed burger van deze stad
24-02-1755 Notaris: Jan Ardinois Boedelinventaris van schoonvader Christiaan van Reijs op verzoek van Dirk Hobers
04-12-1759 Notaris: Hermanus van Heel; koopcontract huis in de Binnen Wieringenstraat door Dirk Hobers (Transcr.)
02-10-1766 Notaris: Jan Verleij Overleden matroos schuld voor drank aan Dirk Hobers.
12-03-1767 Notaris: Philippus Pot Kwitantie matroos , overleden, afrekening voor geleverde drank
08-09-1767 Notaris: Salomon Dorper: Kwitantie voor geleverde jenever
27-11-1771 Notaris: Philippus Pot Testament van dochter Alida Hobers; Echtpaar wonend op de Haarlemmerdijk, hoek Wieringenstraat
11-05-1780 Kwijtschelding Huis en erf, noordhoek Binnen Wieringerstraat Haarlemmerstraat; Verkoper Sijbreg Franken wed. Dirk Hobers
11-07-1780 Kwijtschelding 1/4 in 2 huizen en erven, tussen Sint Pieterspoort en Nadorststeeg (Naardersteegje) Koper Sijbregt Franke wed. Dirk Hobers
10-03-1784 Kwijtschelding Huis en erf, tussen Brouwersgracht en Roomolenstraat (Roomolensteeg) Verkoper Sijbreg Franken wed. Dirk Hobers
10-03-1784 Kwijtschelding 31/40 huis en erf, hoek gang Binnen Wieringerstraat (OZ) Verkoper Sijbreg Franken wed. Dirk Hobers
10-03-1784 Kwijtschelding 1/4 huis en erf, tussen Nadorststeeg (Naardersteegje) en Sint Pieterspoort Verkoper Sijbreg Franken wed. Dirk Hobers
10-03-1784 Kwijtschelding 1/4 huis en erf, het tweede huis benoorden het perceel in de Veilconditiën getekend met nr. 3 Verkoper Sijbreg Franken wed. Dirk Hobers

Huwelijk met Sijbrecht Franke
Ruim één (!) maand later, oktober 1744, treedt Dirk voor de derde keer in het huwelijk; haar naam is Sijbrecht Franke. Negen maanden later wordt hun eerste kind geboren Alida Hobers. Heeft Dirk gewacht totdat dit meisje geboren is met het laten maken van een testament? Vijf maanden na de doop van Alida gaat het echtpaar naar de notaris:
"Op den Sesden October des Jaars Seventien hondert vijf en veertig des namiddags ten drie uuren compareerden voor mij ..... De E Dirk Hobers Wijn Koper en Jufvrouw Sijbreg Francken Echtelieden, wonende op de Haarlemmerdijk op de hoek van de binnen Wieringenstraat ...., beijde gesond van lichaam, hun verstand en sinnen magtig en tot het maaken van een testament of uijterste wille ...


Als eerste verklaren ze alle eerdere testamenten , aktes enz. nietig. Vervolgens verklaart Dirk Hobers tot enige algehele erfgenamen zijn zoon Reijnier, zijn tegenwoordige huisvrouw Sijbreg Franke, het kind "'t welk hij bij haar in egt heeft verwekt mitsgaders de kinderen die hij bij haar soude mogen verwecken". Mocht Dirk Hobers overlijden zonder kinderen na te laten, dan verklaart hij tot zijn mede erfgename zijn moeder Elisabeth Harmeling weduwe van Frederik Hobers.
De testatrice Sijbreg Francken verklaart tot enige en universele erfgenaam haar man Dirk Hobers, zijn voorkind Reijnier, hun dochter Alida en ook de nog te verwekken kinderen. (het zullen er nog 10 worden). Mochten haar kinderen overleden zijn, dan verklaart ze tot haar mede erfgename haar moeder Aaltje Abrahamsz. de Vogel eerst weduwe van Tobias Jansen en nu getrouwd met Christiaan Rijs.
"Gepasseert binnen Amsteldam ten huijse van de testateur ...."
"Dirk Hobers ... Sijbrig Franke"

Dirk zal tot zijn dood met Sijbrecht getrouwd blijven; zo'n 26 jaar. Waar het in materiële zin erg goed gaat met dit gezin, worden de jaren die volgen getekend door veel verdriet. Vrij kort achter elkaar overlijden vijf van hun kinderen. Het zijn allemaal jongetjes, de meisjes blijven leven. Ze worden vrijwel allemaal begraven in hetzelfde grafje in de Noorderkerk; grafnummer NOV 11 (Noord Oost Vak).
De eerste die overlijdt is de 3-jarige Reijnier, het zoontje uit het tweede huwelijk van Dirk. In 1752 overlijden binnen één maand twee kinderen: eerst de 2-jarige Isaac en kort erna Christiaan die nog maar 6 maand oud is. Het nieuwe jongetje Isaac wordt ook slechts 10 maanden. Als dit babytje op 7 december begraven wordt, ligt er blijkbaar zoveel sneeuw dat de familie een "slee" heeft gehuurd. Daarna overlijden nog Tobias bij zijn geboorte en de naar Dirks vader vernoemde Frederik Hobers op 2-jarige leeftijd. Het graf (NOV 11 K) waar Frederiks broertjes liggen is blijkbaar vol, want hij wordt in het graf ernaast begraven NOV 10 K.
Het is wrang te constateren dat in de eerste dertien jaar van Dirk Hobers' huwelijk met Sijbrecht Franke alle 6 mannelijke nakomelingen overlijden. Abraham, de enige zoon die nog geboren wordt, zal wel oud worden, maar kinderloos overlijden. Na Dirk Hobers wordt de naam Hobers dus niet voortgezet.

Wijnverlaters gilde
Dirk heeft tot nu toe als beroepen opgegeven "koopman", "destillateur"en "koopman van wijnen". Het is dus duidelijk dat hij een goed belegde boterham verdient aan het pruduceren en verhandelen van drank. Het gilde waar je dan lid van moet worden is het "wijnverlatersgilde", het St. Jansgilde.
Er zijn verschillende werkzaamheden die een wijnverlater verricht. De taak van een wijnverlater behelsde 'het ontvangen, afleveren, verkuipen, opvullen, afsteken, versnijden en bereiden van alle soorten wijnen, brandewijnen en wijnazijn, alsmede het overschepen, lossen en aanvullen van uit zee gekomen vaten wijn, bestemd voor andere plaatsen'. Hij is een persoon die beroepshalve wijn overhevelt om de wijn te klaren zodat er droes achterblijft, daarnaast is hij wijnhandelaar. Ook kan hij in dienst van de Schepenen geweest zijn als beambte die accijns op wijn int. Hij was dan een "gesworen" (beëedigde) wijnverlater die met behulp van een rode of zwarte (al naar gelang de soort wijn) roede of peilstok de inhoud van grote vaten wijn, olie of traan moet peilen. Hij kan daardoor in gevallen van twijfel of bij geschillen de inhoud daarvan volgens de maat der stad Amsterdam vaststellen. Particulieren die van zijn diensten gebruik maken, moeten Dirk een som gelds betalen, die hij als persoonlijke verdienste in eigen zak mag steken.
Dirk is lid van het St. Jansgilde, helaas is zijn inschrijving niet meer te vinden. Al wat rest is een alfabetisch register van de leden van dit gilde (afbeelding). Hier komt zijn naam op voor.

Een tweede huis
Begin 1760 koopt Dirk Hobers een huis in de Binnen Wieringerstraat. Uit de beschrijving valt op te maken dat het de woning betreft direct grenzend aan het grote pand dat hij in 1740 al had gekocht op de hoek van de Haarlemmerdijk en de Binnen Wieringerstraat. Dirk Hobers is intussen 16 jaar met Sijbrecht getrouwd en van hun 10 kinderen leven er nog vier. De 15-jarige Alida, de 13-jarige Elisabeth, de 3-jarige Abraham en de bijna 1 jaar oude Hillegonda. Abraham zal het ver schoppen op de maatschappelijke ladder: Hij wordt "koornwijnbrander" in Schiedam en later "Lid van het Hoog-Heemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk" met zelfs een eigen Hobers-wapen. Er zullen na de aankoop van het aanliggende pand ook nog twee meisjes geboren worden die later beiden met een "chirurgijn" zullen trouwen: Johanna en Susanna Gesina.

De overdrachtsakte van het tweede pand begint met het vermelden van de door Dirk Hobers betaalde koopsom en hoe hij betaald heeft:
"f 4000:-- Contant"

Dirk doet dus nog steeds goede zaken.
"Schepenen in Amsterdam oorkonden en kennen dat voor ons gecompareerd is Arent Jonk broeder en eenige Erfgenaam van wijlen Aagje Jonk. Welke Aagje en Arent Jonk zijn te samen geweest de eenige Erfgenamen ab intestato [erfopvolging zonder testament] van hun zuster Trijntje Jonk. Zijnde zij Trijntje, Aagje en Arent Jonk ook geweest de eenige Erfgenamen ab intestato van wijlen hun suster Aaltje Jonk en alzoo te samen de eenige nagelaten kinderen en Erfgenamen ab intestato van Cornelis Aartsz. Jonk en Aaltje Claasz in der tijd Echtelieden: Hebbende zij Cornelis Arentsz of Aartsz Jonk bij ordinaris brieven van opdracht Sub dato 8 februarij 1703 den Eigendom bekomen tot het nagemelde perceel .
Ende hij comparant geliede in die voegen verkocht, opgedragen en quijtgeschouden
[verkocht en overgedragen] te hebben aan Dirk Hobers een Huijs en Erve staande ende leggende in de binnen Wieringen Straat aan de oostzijde op de hoek van een gang [steeg] : En dat met zodanige belendenen, streckingen ………….en leidende Servituten vrij onvrij legden enige meenschappen als het voorgeschreven perceel is hebbende ende oude brieven van opdracht daarvan zijnde komen meede te brengen, waar aan ten deeze werd gerefereerd.
Voorts in alles… sijn het voorschreven perceel aldaar gelegen is, bekend, belend en betimmert staat.

Ende hij comparant bekende daarvan al voldaan en wel betaald te weesen, den laatste penning met den eersten, zodat hij daaromme beloofde, onder verband van alle zijne goederen, roerende, onroerende. Present en Toekomende, het voorschreven huijs en erve te vrijen en vrij te waren jaar en dag, als men in gelijken schuldig is te doen, en alle oude brieven af te nemen Sonder arg of list."
"In oirkonde den 24 Januarij 1760"

De laatste tien jaar
Op 11 december 1765 koopt Dirck aan de Herengracht "een Huijs en erf geleghen tusschen de Brouwersgracht en Roomolenstraat" (Roomolensteeg). Hij heeft nog tien jaar van zijn aankoop kunnen genieten. In deze jaren maakt hij geen enkel overlijden van een gezinslid mee. Hij maakt zelfs nog mee dat één van zijn kinderen gaat trouwen. In 1766 mag hij getuige zijn van bij het huwelijk van zijn dochter Elisabeth Hobers met Cornelis van de Does uit Delft. Hij is twee jaar daarna samen met zijn vrouw Sijbrecht getuige bij de doop van zijn eerste kleinzoon; de naar hem genoemde Dirk. Wat zal er door hem heen gegaan zijn toen hij daar stond op ... in die imposante Nieuwe Kerk naast het stadhuis op de Dam. Wat zal hij blij en trots geweest zijn.

In 1770 overlijdt Dirk Hobers, zoon van de "hoedemacker" Fredrik Hobers. Kleinzoon van Egbert Hobers die zijn hele leven niet van 't erve Hobers in Ane was afgeweest. Dirk wordt 61 jaar. Op een dinsdag in de herfst van 1770 vertrekt de begrafenisstoet vanaf de Haarlemmerdijk. Voorop 14 dragers met op hun schouders de baar, over de kist een zwarte "roef" (afbeelding). Eerst het kleine stukje door de Binnen Wieringerstraat naar de Brouwersgracht, dan rechts af de gracht volgen. Ter hoogte van de Prinsengracht oversteken over de brug waar de Noorderkerk al te zien is. Een klein stukje Prinsengracht en dan de Noorderkerk in:
"dingsdag den 6 nov. 1770: K 4 W ... Dirk Hobers op de Haarlemmerdijk op de hoek van de BinnenWieringerstraat; 14 Roef en Baar WV 19 K"

Leestips
De VOC soldaat, die vermist wordt in Azië:
Klik op zijn zus Hillegonda Hobers.

"den Amsterdamsche hoedemaecker":
Klik op zijn vader Frederick Egberts Hobers.

Abraham Hobers heeft een familiewapen:
Klik op zijn zoon Abraham Hobers.

De neef met het zeemansgraf:
Klik op zijn zus Hillegonda Hobers.

Dirks schoonzoon wordt constabel bij de VOC:
Klik op zijn dochter Elisabeth Hobers.

Abram Hobers springt overboord op de Indische Oceaan:
Klik op kleinzoon Abram Hobers Frauwenhoff *1798

Kleinzoon Dirk overlijdt op" t sieke schip" van de VOC:
Klik op zijn dochter Elisabeth Hobers.

Onderzoek:17

4 oktober 1735; Testament; Notaris Jan Ardinois
Gerrit Nagel, Dirk Hobers, Jan Steur, Hendrikje ..., Eyff de Ruijter, Jonas Smit, Jan Nagel, Pieter Kerkhoven, Dina Everts, Kaatje Romp
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00813000019

5 april 1737; Boedelinventaris; NotarisJan de Vicq
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA02240000188

1 juni 1737: Machtiging: NotarisJan Ardinois
Jacobus Pekstok, Nicolaas de Horn , Dirk Hobers
ransporteren van 4/15 part in huis op de Haarlemmerdijk, hoek Binnen Wieringenstraat daar de Schaapherder in de gevel staat
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00816000232

2 oktober 1737; Koop; Notaris Jan Ardinois
Jacob Pekstok, Dirk Hobers, Grietje de Horn, Nicolaas de Horn, Johannes Wigman
8/15 part in een huis op de Haarlemmerstraat, hoek Binnen Wieringerstraat
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00818000164

25 oktober 1737; Machtiging; NotarisJan Ardinois
Grietje de Horn, Johannes Wigman, Jacobus Pekstok, Nicolaas de Horn, Dirk Hobers
Transporteren van een huis op de Haarlemmerdijk daar de Schaapherder in de gevel staat
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00818000434

14 mei 1738; Koop; NotarisJan Ardinois
Cornelis Heerega, Dirk Hobers, Paulus Rauwenhoff, Reijnhard Johannes Wiltens
7/15 part in een huis in de Haarlemmerstraat
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#KLAC02362000231,

9 september 1740: Obligatie; NotarisJan Ardinois
Arent Haakma, Grietje de Horn, Dirk Hobbers, Christiaan Schult
Schuld aan voogd, met borg
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#A34136000111

9 december 1740 ; Obligatie: NotarisJan Ardinois
Maria Herega, Paulus Rauwenhof, Henrica Antonia Herega, Dirk Hobers
Schuld inzake kooppenningen van huis op de Haarlemmerdijk, hoek Binnen Wieringenstraat
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00833000289

4 april 1741; Testament; Notaris Jan Ardinois.
Anna Roos, Dirk Hobers
Wijnkoper en echtgenote wonend op de Haarlemmerdijk, hoek Binnen Wieringerstraat
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#KLAB05059000391

14 oktober 1744; Bewijs aan minderjarigen: Notaris Jan Ardinois.
Reijnier Hubers, Dirk Blok, Dirk Hobers, Abel Bonink, Jacob Sickes, Maria Boom
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00850000369

14 december 1744; Machtiging: Notaris Jan Verleij
Curtius van Wijler en Dirk Hobers
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#KLAB05426000439

13 juli 1745; Boedelinventaris ; Jan Ardinois
Boedelinventaris; Sterfhuis in de Haarlemmerstraat op een kamer, tevens kwitantie
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00854000028

5 november 1746; Testament; Notaris Jan Verleij;
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#KLAB05532000193

22 februari 1752; Attestatie; NotarisPhilippus Pot
Ondanks gevangenschap een goed burger van deze stad
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#NOTD00914000119

20 augustus 1765; Kwitantie; Jan Verleij
Schip de Sonneblom; Genoemde locaties Suriname
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#KLAB06471000404

2 oktober 1766; Kwitantie; Notaris Jan Verleij
Schip de Hendrik. Genoemde locatiesBerbices
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#KLAB06467000121

8 september 1767; Kwitantie; Notaris Salomon Dorper
Schip De Susanna. Genoemde locatiesSurinamen
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#KLAB04261000109

27 november 1771; Testament; NotarisPhilippus Pot
Geertruij Wennink, Sijbregtje Franken, Dirk Hobers, Gerrit-Jan ter Veer, Alida Hobers, Abraham ter Veer
Echtpaar wonend op de Haarlemmerdijk, hoek Wieringenstraat

Dirk Hobers 21
Dirk Hoberts 4
Dirk Hobbers 1
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075x.nl.html#NOTD00941000590

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Hobers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Hobers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Dirk Hobers

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Hobers

Dirk Hobers
1709-1770

Dirk Hobers

(1) 

Anna Roos
± 1704-1742

(2) 

Maria Boom
1715-1744

(3) 
Alida Hobers
1745-1805
Isaak Hobers
1749-1752
Isack Hobers
1753-1753
Tobias Hobers
1755-1755
Johanna Hobers
1761-> 1805

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Coevorden
    2. Kwijtscheldingen Amsterdam
    3. Testament
    4. Ledenlijst wijnverlatersgilde
    5. Ondertrouwregister Amsterdam
    6. Middel op Begraven; Amsterdam
    7. Begraafregister Amsterdam

    Over de familienaam Hobers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hobers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hobers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hobers (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I996.php : benaderd 30 april 2024), "Dirk Hobers (1709-1770)".