Stamboom Heijting (heiting,heitink,heytinck,heyting,heytink) » Koenraad van Werl-Arnsberg (± 1047-1092)

Persoonlijke gegevens Koenraad van Werl-Arnsberg 

  • Hij is geboren rond 1047.
  • Hij is overleden op 10 juli 1092 in broekmerland.
  • De biologische vader is Bernhard 2 van Werl
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2019.

Gezin van Koenraad van Werl-Arnsberg

Hij is getrouwd met Mathilde van Northeim.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Koenraad van Werl-Arnsberg

Konrad II (Werl-Arnsberg)

Konrad II (* 1040, † 1092 gevallen in Friesland ) was graaf van Werl-Arnsberg en Vogt van het bisdom Paderborn . Hij bleef in tegenstelling tot andere Saksische Grote volgelingen van keizer Hendrik IV.Als dank werden hem het recht van de voorbereidende strijd tussen de Weser en de Rijn gewezen op rechten. In het binnenland begon in zijn tijd de verplaatsing van de stoel van Graf van Werl naar Arnsberg .

Familie
Konrad was de zoon van graaf Bernhard II, hij had twee broers genaamd Heinrich en Liupold . Heinrich werd bisschop in Paderborn . De andere broer verscheen weinig. In het geschil over de erfenis van Konrad behoorde hij tot het deel van de familie, dat 1102 delen van het erfgoed overdroeg aan de aartsbisschop van Keulen . Bovendien had Konrad de zus Ida. In navolging van Paul Leidinger trouwde ze met graaf Heinrich von Lauffen . Haar dochter Adelheid was vervolgens getrouwd met Adolf I. von Berg . Hij trouwde zelf met Mechthild (soms Mathilde genoemd), een dochter van de Beierse hertog Otto von Northeim en Richenza . Dit was eerder met zijn voorvader Hermann III. getrouwd geweest door Werl . Het huwelijk bracht drie zonen voort en waarschijnlijk een dochter. De zoon Hermann vergezelde zijn vader in 1092 op een militaire campagne naar Friesland en werd gedood. Henry kreeg na de dood van zijn vader, het baljuwschap van het bisdom Paderborn en het graafschap Rietberg als erfenis. De belangrijkste erfenis was de zoon Friedrich .

Life
. Henchman Henry IV
Ondanks deze hechte relatie stond Konrad ook onder leiding van Otto von Northeim Saksische adel aan de zijde van koning Henry IV.Na de overwinning van de toekomstige keizer in 1072 heeft ook Konrad geprofiteerd van de verdeling van delen van het Northeim-bezit. Na de heropleving van de vechtende Heinrich IV. 1075 werd een leger uit alle delen van het rijk opgezet. De troepen uit Friesland en Westfalen stonden vermoedelijk onder het commando van Konrad. Konrad heeft mogelijk ook deelgenomen aan de Battle of the Unstrut in 1075 .

Waarschijnlijk tegen de achtergrond van deze prominente positie tijdens de Saksische opstand, kreeg hij het recht op het voorlopige geschil tussen de Rijn en de Weser. Konrad had dus het recht om een ​​leger te leiden in het gebied van Friesland en Westfalen en had de plicht de koning een veilige escorte te geven. Deze eer bleef tot het einde van het graafschap in 1368 in handen van de graaf- familie en ging vervolgens over naar de graven van Nassau . De toekenning van het recht had ook te maken met het feit dat de Saksische hertog vocht aan de zijde van de tegenstander Henry IV. Konrad was dus een van de belangrijkste pijlers van de Saliaanse macht in de Westfaalse regio. Om deze reden hebben de antagonisten Rudolf von Rheinfelden 1078 enHermann von Salm 1082 onmiddellijk na hun koninklijke verkiezingstroepen naar Westfalen gestuurd. Tegen de achtergrond van de conflicten tussen voor- en tegenstanders van keizer Konrad begon met de overdracht van de Grafensitz van de onbeschermde Hellwegebene naar het Sauerland Arnsberg . Daar liet hij het oude kasteel bouwen.

Strijd om het bisdom Paderborn
Zelfs tijdens het investeringsgeschil bleef hij aan de zijde van de keizer. Konrad nam toen waarschijnlijk ook deel aan de Italiaanse trein van Henry IV van 1081 tot 1084. Maar het kan ook zijn dat hij later volgde met zijn broer Heinrich. Beiden waren aan de keizerlijke kant tegen de hoofdrolspelers van de Gregoriaanse strijdkrachten in de strijd om het bisdom Paderborn in 1084/85. Na de dood van bisschop Poppo van Paderborn kwam de tegenkoning Hermann von Salm 1083 zelfs naar Paderborn om zich voor te stellen als de nieuwe pauselijke bisschop Heinrich I von Assel . Dit kwam uit het kathedraalhoofdstukook wettelijk gekozen. Van zijn broer Heinrich von Werl kon Konrad zijn erfenis kopen, zodat de broer met het geld van de keizer het episcopaat van Paderborn kon verwerven. Konrad zelf voerde campagne voor zijn broer tijdens het beleg van Rome bij de keizer van Henry. Naar Heinrich vom Kaiser en (tegen-) Paus Clemens III. Omdat een bisschop eindelijk was erkend, steunde Konrad zijn broer in de uitwijzing van Henry van Assel. Waarschijnlijk had hij het oude kasteel Rietberg gebouwd in het grensgebied met Paderborn .

Friese Oorlog
Voor de oorlog tegen Friesland in 1092 richtte hij een Reichsheer op in het gebied tussen Corvey in het oosten en Kloster Werden in het westen. Enerzijds ging het om het onderwerpen van de Friezen aan de keizer. Anderzijds wilde Konrad de belangen van Werler op dit gebied vrijwaren. In deze oorlog waren er drie grote veldslagen in het land van de Morseten, Eckern en Sethe. Al in het eerste gevecht vielen Konrad en zijn zoon Hermann. In de volgende twee veldslagen werd het Westfaalse leger in slechts tien dagen bijna volledig uitgeroeid. Opvolgers waren zijn zonen Heinrich en Friedrich.

De gevolgen van de nederlaag waren aanzienlijk voor het Werler Haus. De keizer, die toen vast zat in Noord-Italië, probeerde van daaruit de omstandigheden in het noorden te regelen. Hij versterkte de positie van de Northeim-graaf Hendrik van vetten en droeg de eerdere rechten van Werler County in Friesland over aan het aartsbisdom Bremen-Hamburg . Deze rechten zijn dus voor altijd verloren gegaan aan de Werlern. De Northeimers keerden zich onmiddellijk na de dood Conrad naar Westfalen, waarschijnlijk om de voorheen verloren bezittingen Richenza terug te winnen. Delen ervan verlieten later de Northeimer, het Keulen-erts, om zich terug te trekken, zodat Friedrich von Werl-Arnsberg op de lange termijn moeite had met eigendom.

Literatuur
Karl Féaux de Lacroix : Geschiedenis van Arnsberg. HR Stein-Verlag, Arnsberg 1895, p. 1ff. (Herdruk: Stein, Werl 1983, ISBN 3-920980-05-0 ).
Paul Leidinger : The Counts of Werl and Werl-Arnsberg (ongeveer 980-1124): Genealogie en aspecten van hun politieke geschiedenis in de Ottonische en Saliaanse tijd. In: Harm Klueting (ed.): Het hertogdom Westfalen. Deel 1: Het Turkse hertogdom Westfalen vanaf het begin van de Colognische overheersing in Zuid-Westfalen tot de secularisatie 1803. Aschendorff, Münster 2009, ISBN 978-3-402-12827-5 , pp. 119-170, hier 149-156.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Koenraad van Werl-Arnsberg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Koenraad van Werl-Arnsberg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Koenraad van Werl-Arnsberg

Herman 2 van Werl
± 980-± 1025
Bernhard 2 van Werl
± 1005-± 1070

Koenraad van Werl-Arnsberg
± 1047-1092



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Koenraad van Werl-Arnsberg



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Werl-Arnsberg


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Y. Zijlstra-Heijting, "Stamboom Heijting (heiting,heitink,heytinck,heyting,heytink)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-heijting/I1129.php : benaderd 5 mei 2024), "Koenraad van Werl-Arnsberg (± 1047-1092)".