Stamboom Donders-Antonis

Foto van D.F.A. Donders
De publicatie Stamboom Donders-Antonis is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 6.461 personen. Vanwege privacy zijn 104 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 10 juni 2024.


Het betreft hier de kwartierstaten van het echtpaar Anton Donders (Tilburg 1925-Oisterwijk 1986) en Agnes Antonis (Turnhout 1927-Oisterwijk 2016), uitgebreid met de naaste familieleden van de voorouders. De publicatie bevat vooral veel leden van de families Donders (Tilburg), Antonis (Turnhout-Reusel), van Woerkom (Geldrop), Dirkx (Turnhout-Reusel), Bogaers (Tilburg), Luijs (Weert), Joosten (Turnhout), en Bax (Weelde).


                                                        

                                                       WOORD VOORAF

 

Eind jaren 1980 raakte ik sterk geïnteresseerd in genealogie. Wie waren mijn voorouders? Mijn belangstelling werd aangewakkerd door het bestaan van een “familieboek”. In 1938 reeds publiceerde Ir. Johan van der Eerden (1886-1963) “Het Geslacht Donders”. In 1982 kwam onder het beheer van de pas opgerichte “Stichting Familiearchief Donders” een tweede verbeterde en uitgebreide editie uit onder de titel “Het Tilburgse Geslacht Donders”. De aanzet daartoe werd gegeven door Peter Donders (1908-1985). De stichting geeft sindsdien halfjaarlijks een familieblad uit, “Donders Nieuws”, heeft in 1996 en 2007 een derde en vierde uitgave van het boek verzorgd, en heeft sinds enige jaren ook een website in de lucht. Aangezien ik in die jaren archieven bezocht (nog zoekwerk met de papieren tienjarentafels!), een cursus oud handschrift volgde, en al enkele artikeltjes in Donders Nieuws had geschreven, werd ik gevraagd om bestuurslid te worden van de stichting. Van 1987 tot en met 1999 was ik bestuurslid en tevens redacteur van het familieblad, en werkte ik mee aan de derde uitgave van het boek “Het Tilburgse Geslacht Donders”.

Mijn belangstelling ging echter uit naar al mijn voorouders. Het was fascinerend om te ontdekken dat beide ouders van mijn moeder, de in Turnhout geboren en getogen Louis Antonis en Julia Dirkx, beide in mannelijke lijn afstamden van voorouders uit het Nederlandse Reusel. Veel leden van de families Antonis of Dirkx leven daar nog. Mij fascineerde ook de ontwikkeling van familienamen, zoals uit het patroniem Antonis.

Belangrijk vind ik altijd dat data van geboorte, doop, huwelijk, overlijden of begraven bewezen kunnen worden aan de hand van officiële akten of inschrijvingen in de BS of DTB-registers. Op enkele uitzonderingen na heb ik van die bronnen scans verzameld en opgenomen. In het verleden zijn door mij ook wel foto’s gemaakt van akten, waarvan de kwaliteit wellicht niet optimaal is. Wellicht dat deze in de toekomst nog vervangen zullen worden door scans. Waar met betrekking tot voorouders en hun gezinnen uit het verdere verleden soms aannames van verwantschap zijn gemaakt op grond van erfdelingen, testamenten, koopovereenkomsten enz., zijn afschriften van die stukken in mijn bezit. Nog niet alles is echter door mij al digitaal verwerkt en hier gepubliceerd. Waar anderen mij hebben geholpen aan transcripten of gegevens is dat vermeld bij de betreffende bron.

Verder wil ik hier graag verwijzen naar de verhalen hieronder, onder meer over de herkomst van het Tilburgse geslacht Donders, de beide missionarissen John Bax (onder de Amerikaanse Indianen) en Jacobus Bax (bisschop in Mongolië), en familiefoto's van Donders, Van Woerkom, Antonis, Joosten en Bax. Indien iemand aanvullingen, verbeteringen of opmerkingen heeft, hoor ik dat graag!

 

D.F.A. Donders

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.
Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie


VerhalenVandaag in het verleden


Andere publicatie van D.F.A. Donders
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!