Stamboom Bernouw-Jaarsveld » Frederik Cornelis (Freek) Bernouw (1920-2004)

Persoonlijke gegevens Frederik Cornelis (Freek) Bernouw 

Bron 1

Gezin van Frederik Cornelis (Freek) Bernouw

Hij is getrouwd met Alida Adriana (Ali) Jaarsveld.

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1945 te Maasdriel, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Nn Bernouw  1947-1947
  2. (Niet openbaar)
  3. Lida Bernouw  1959-2011


Notities over Frederik Cornelis (Freek) Bernouw

 

Boter bij de vis

 

In huize Bernouw verscheen in het verleden nogal eens een visje, in de Maas gevangen door ome Gert Jaarsveld. Voor de letterlijke en figuurlijke 'boter bij de vis' zorgde pa Freek Bernouw, want hij werkte 28 jaar bij de boterfabriek van Van den Bergh & Jurgens in Rotterdam.

 

De fabriek maakt nu deel uit van het Unilever-concern. Dit bedrijf is voortgekomen uit de activiteiten van de twee Nederlandse concurrerende margarineproducenten Anton Jurgens en Simon van den Bergh. Zij besloten in 1927 hun krachten te bundelen en samen te gaan in de Margarine Unie.

De derde pijler werd gevormd door William Hesketh Lever, een groothandelaar in kruidenierswaren, die o.a. Sunlight zeep op de markt bracht.

Het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers besloten in 1930 te fuseren. Unilever was geboren. De fusie was zinvol, omdat beide bedrijven elkaar beconcurreerden
om dezelfde grondstoffen, beide zich bezighielden met marketing op grote schaal van producten voor huishoudelijk gebruik en beide gebruik maakten van soortgelijke distributiekanalen.

 

Unilever groeide uit tot een wereldconcern, als het grootste bedrijf in 'fast moving consumer goods' in de Benelux. In Nederland brengen ze zo’n 40 bekende merken op de markt. Deze merken vertegenwoordigen een uiteenlopend assortiment producten onder merknamen als Axe, Becel, Bertolli, Biotex, Blue Band, Calvé, Cif, Conimex, Dove, Glorix, Hertog, Knorr, Lipton, Neutral, OLA, OMO, Prodent, Unox, Zendium en Zwitsal.

Tot 2008 had Unilever zes fabrieken in Nederland. Dat zijn er in 2015 nog drie, waaronder de Blue Band & Calvé aan de Nassaukade te Rotterdam, de fabriek voor productie van margarine en pindakaas. Het opvallende kantoor bovenop de fabriek werd overigens pas in 2004 gerealiseerd.

Bij Unilever in Nederland werken ruim 3.100 mensen.

 

Freek Bernouw werkte vanaf 6 juli 1954 bij Van den Bergh & Jurgens. Volgens een boekje dat ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum werd gemaakt was hij 'insteker retourmargarine' bij de Afdeling Filterpersen. Zijn werkgever stuurde een afvaardiging naar Hoenzadriel om een jubileumgeschenk te overhandigen. 

De werkzaamheden werden uitgevoerd in een 3-ploegendienst. Dat kostte af en toe wel eens wat moeite, maar Freek deed het niet echt met tegenzin.  Menigmaal fietste hij fluitend naar Kerkdriel, om vandaar met de bus naar het westen te reizen. Hij keek er later ook met veel plezier op terug. "Ik heb daar veel verdiend en weinig hard gewerkt."

Naast zijn werk in Rotterdam verkocht hij in Hoenzadriel een tijd olie en klompen. Verder bewerkte hij verspreid liggende stukken grond voor groente en bloemen. En daar waren er ook nog eens varkens, geiten en kippen. Ook konijnen, wiens afgestroopt vel wel eens wat lang in de schuur bleef hangen tot de opkoper ze kwam halen. Van de extra 'boter bij de vis' kon gespaard worden, bijvoorbeeld voor het opknappen van het huis of voor de aanschaf van een elektronisch orgel.

 

Joop Sanner, maart 2015 

 

Bronnen:

 

Ans en Lida Bernouw

 

http://www.unilever.nl

 

http://nl.wikipedia.org

 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frederik Cornelis (Freek) Bernouw?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frederik Cornelis (Freek) Bernouw

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Frederik Cornelis (Freek) Bernouw


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Online Familieberichten - Nederlandse Overlijdensberichten - MyHeritage - Collection - 10136 - https://www.myheritage.nl/research/collection-10136/online-familieberichten-nederlandse-overlijdensberichten?s=163323241&itemId=44557&action=showRecord&indId=individual-163323241-1000005 - Frederik Cornelis BernouwOverlijden: 4 mrt 2004 - Ammerzoden, NetherlandsPartner: Alie Jaarsveld - Record - 10136:44557:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 26 februari 1920 lag tussen 4,5 °C en 8,4 °C en was gemiddeld 6,4 °C. Er was 2,6 mm neerslag. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
      • 10 januari » Verdrag van de Volkenbond(Covenant of the League of Nations) in werking getreden.
      • 4 februari » Duitsland ontruimt het Hultschiner landje
      • 1 augustus » Frankrijk roept het mandaatgebied Libanon uit.
      • 15 augustus » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Empoli FC.
      • 24 augustus » De Amerikaanse zwemmer Duke Kahanamoku scherpt in Antwerpen zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.00,4. Het oude record - 1 seconde trager - stond sinds 9 augustus 1918 op zijn naam.
      • 8 november » Bruintje Beer maakt zijn debuut in de Daily Express.
    • De temperatuur op 4 oktober 1945 lag tussen 5,0 °C en 14,7 °C en was gemiddeld 10,4 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 2,2 uur zonneschijn (19%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 3 maart » De Britten bombarderen abusievelijk de Haagse woonwijk Bezuidenhout (zie Bombardement op het Bezuidenhout).
      • 13 maart » Koningin Wilhelmina keert terug in Nederland.
      • 8 april » Zutphen is bevrijd door Canadezen en de Canadezenbrug is later naar hen genoemd.
      • 29 april » Operatie Manna gaat van start: West-Nederland wordt vanuit de lucht door de RAF van voedsel voorzien.
      • 10 juli » De Nederlandse onderzeeboot O 19 wordt door de bemanning van de Amerikaanse onderzeeboot Cod vernietigd omdat het vastzit op een rif.
      • 29 november » Hannie Schaft wordt herbegraven in Haarlem.
    • De temperatuur op 4 maart 2004 lag tussen 0.3 °C en 9,8 °C en was gemiddeld 5,1 °C. Er was 4,0 uur zonneschijn (36%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
    • In het jaar 2004: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
      • 27 februari » In de Filipijnen komen 116 mensen om bij een bomaanslag op de veerboot Superferry 14. De aanslag wordt opgeëist door Abu Sayyaf en is de ergste terroristische aanslag in de Filipijnen ooit.
      • 31 mei » Amsterdam eindigt in Barcelona als derde bij het Europa Cup I-toernooi. De hockeysters van Hockeyclub 's-Hertogenbosch daarentegen prolongeren de titel bij het 'dubbeltoernooi' door in de finale Kolos Borispol uit Oekraïne met 8-2 te verslaan.
      • 8 juni » Rens Blom brengt in Zaragoza het Nederlands record polsstokhoogspringen op 5,81 meter.
      • 17 september » De eerste uitzending van Koefnoen verschijnt op de Nederlandse televisie.
      • 26 september » Formule 1-coureur Rubens Barrichello wint de allereerste Grand Prix van Sjanghai.
      • 15 december » De Efteling opent zijn 25e sprookje in het sprookjesbos: Het meisje met de zwavelstokjes ter gelegenheid van het 200e geboortejaar van de schrijver Hans Christian Andersen in 2005.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bernouw

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bernouw.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bernouw.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bernouw (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Joop Sanner, "Stamboom Bernouw-Jaarsveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bernouw-jaarsveld/I5.php : benaderd 30 april 2025), "Frederik Cornelis (Freek) Bernouw (1920-2004)".