Kwartierstaat Scheijven-Koch » Dirck Dirck de Hoppenbrouwer (± 1465-± 1505)

Persoonlijke gegevens Dirck Dirck de Hoppenbrouwer 


Gezin van Dirck Dirck de Hoppenbrouwer

Hij had een relatie met Katalijn van de Melcroth.


Kind(eren):

  1. Geerlinck de Hoppenbrouwer  ± 1505-± 1572 


Notities over Dirck Dirck de Hoppenbrouwer

R.A. Oirschot Jan Toirkens 30 april 1532
43-v) 167 Geerlack, Daniel en Jan, broers en kinderen van wijlen Dirck Hoppenbrouwers, waarbij Daniel voor zichzelf optreedt en ook voor zijn broer Dirck, en verder is hierbij aanwezig Thomas Hoppenbrouwers die optreedt namns Gerard Jan Martens als man van Elisabeth dochter ook van genoemde Dirck Hoppenbrouwers, en verkopen hierbij aan heer Joest
44-r) Belaerts, priester, hun aanspraken en rechten in een jaarpacht van 5 mudde rogge die hen werden vermaakt in een testament na het overlijden van Geetruij van der Straten, weduwe van Willem van Sittart. Datum 12 maart 1530, getuigen Belaert en Esch.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 30 april 1532
50-v) 174 Geerlick, Dirck, Daniel, en Jan broers en Elisabeth hun zuster, allen wettige kinderen van wijlen Dirck de Hoppenbrouwer verwekt bij Katalijn dochter dochter van wijlen Gerart Geerlincks van den Melcroth, hebben met elkaar een verdeling gemaakt van bepaald bezit dat ze bij de dood van hun ouders hebben geerfd.
Genoemde Geerlick krijgt een stuk land met een pad daar, genoemd de Verrenakker met recht van overpad daar,
51-r) gelegen in Oirschot herdgang Straten in de Castaert, b.p. Pauwels van Zeelst, Aert van Zeelst, en meer anderen, Dielis de Hoppenbrouwer, Jan Joerden Sbrouwers. Hieruit jaarlijks 2 mud rogge te betalen, Oirschotse maat aan meester Jan de Crom, priester, nog 2 pond per jaar aan aan het kapittel te Oirschot. Verder krijgt hij een pacht van 12 lopen rogge Oirschotse maat, jaarlijks te ontvangen van de weduwe van Jacop Keijmps. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Beemdekker, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Henrick Aelbrechts, Katalijn dochter van Willem Monen, de gemeenschappelijke weg daar. Verder krijgt hij een stuk land groot ca. een zesterzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de gemeenschappelijke straat, de kinderen van Jan Haecks, Thomas Denis Peters, de kapel van St. Odulphus. Hieruit jaarlijks aan de St. Odulphuskapel te Best 3 kwarten mout leveren. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Schuijfuijt, gelegen onder Ameijden hier, met recht van overpad over het erf van Dirck Crijns, driehoekig, b.p. Willem de Decker, Rutger van de Velde, Aert Verhoven en meer anderen. Hieruit jaarlijks 2 pond te betalen aan het gasthuis van Oirschot.
Verder verklaren Geerlick en Daniel dat het in de toekomst kan lijken dat het erfdeel van Geerlack beter is dan het erfdeel van Daniel vanwege de genoemde Verrenekker die aan Geerlick is toebedeeld, maar dat daar geen acht op dient te worden geslagen. Want die akker behoorde Geerlick eerder slechts voor de helft toe en de andere helft was in handen van Daniel en zulks was toen gebeurd met een ruilovereenkomst lang voordat deze boedeldeling is gemaakt, hetgeen was vastgelegd met schepenbrieven en dat ze dat nog steeds handhaven, want daarvoor krijgt Daniel 7 gulden per jaar van Geerlick. (de logica ontgaat me, JT)
51v) Genoemde Daniel krijgt een pacht van 23 lopen rogge per jaar uit een pacht van 5 en een halve mud rogge per jaar te ontvangen van Marcelis Jan Celen en van meer anderen. Nog krijgt hij een stuk akkerland genoemd de Rust met recht van overpad daar het gebruikelijk is, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Dirck Verhoeven (of Verheijden?, JT) , de weduwe en kinderen van Gijb Henricks, Michiel Dielis Lucassen, de gemeenschaplijke weg daar. Hieruit jaarlijks een brasdenier als chijns aan het kapittel te betalen, nog 2 lopen rogge per jaar aan de rector van het St. Antoniusaltaar te Oirschot. Verder krijgt hij nog een beemd genoemd de Uijtfank, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Katalijn weduwe van Jan Wouters van de Loo, de gemeenschappelijke straat, Dirck Stans, Dielis Hoppenbrouwers. Verder krijgt hij een pacht van 6 lopen rogge maat van Oirschot te ontvangen uit het bezit van Jan Cornelis Daniels. Verder krijgt hij een jaarlijkse pacht van 6 lopen rogge, Oirschotse maat te ontvangen van Jan Jan Crijns. Verder dient men te zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Dirck krijgt een beemd, hei en weide zijnde, genoemd de Hoedonck gelegen in Oirschot nabij
52-r) Heerbeeck, b.p. de weduwe en kinderen van Joerden Happen, de kinderen van Gijb Janssen. Hieruit jaarlijks 15 en een halve stuiver te moeten betalen volgens de brieven daarover, nog 6 stuivers een oort als gronchijns aan de hertog. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd TZonderen, in totaal groot ca. 2 bunder, die 'rijdend' is, gelegen In Oirchot herdgang Verrenbest, b.p. de kantorij van Oirschot, Claes van Delft, Dirck Verheijden, Bernart Wellens. Uit deze helft jaarlijks een oude grote te betalen en nog 6 oude groten als grondchijns aan de hertog. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Verdonck, gelegen in Oirschot in de Verdonk daar, b.p. Peter Jan Haecks waarvan is afgedeeld, Daniel de Brouwer, het erf van Heerbeeck, de gemeenschapplijke straat. Verder krijgt hij een jaarlijkse pacht van 9 lopen rogge uit een pacht van 7 mud rogge maat van Woensel volgens de brieven daarover. Verder krijgt hij 10 lopen rogge per jaar te ontvangen van Aleijt Colen. Hieruit moet hij zelf weer 6 lopen rogge per jaar betalen aan Henrick Belaerts. Verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Jan krijgt een stuk beemd genoemd de Bevink (?), gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. meester Jan die Crom, Henrik Neuwarts, Goijaert Bollen. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Nageldonck, gelegen in Oirschot aan de Sengdonk, b.p. de kinderen van Gijb Janssen, de gemeijnte,
52-v) Henrick Hoppenbrouwers, de gemeijnte. Verder krijgt hij een heiveld genoemd de Heegd, met recht van overpad daar, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Cornelis Daniels, Jacop Lippen. Verder krijgt hij een stuk land met een heiveld en een vijver erbij, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. de kinderen van Jan Leemans, Mathijs Wouters, Aleijt Colen, de Broekstraat. Nog krijgt hij een stuk land genoemd dat Cleijn Akkerken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Mathijs Wouters, Aleijt Colen, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een stuk beemd genoemd dat Marien Reijcken (?) met een houtveld genoemd de Houtsteegde, samen aan elkaar met recht van overpad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Gerart Henricks van Best, de kinderen van Denis Jan Daniels, Aleijt COlen, de kinderen van Jan Leemans, het gemeenschappelijke broek. Daaruit moet hij jaarlijks 2 en een half mud rogge betalen aan Thomas Glavimans, Oirschotse maat en in Oirschot te leveren, nog 7 lopen rogge per jaar, maat van Den Bosch en in Den Bosch te leveren uit een pacht van 2 mudde rogge aan Dominicus Colen. Verder krijgt hij in de plaats van zijn grootvader Gerard Geerlicks het totale recht waar diens broers en zusters recht op hebben inzake 3 malders rogge te ontvangen in Aerlebeek (Aerle-Rixtel, JT) in de pacht van de laatstgenoemde 2 mud rogge, voor welke 3 malder rogge, Jan weer de verplichting op zich nemen voor het leveren van
53-r) een andere pacht van 3 malder rogge in Den Bosch aan Dominicus Colen of aan de houder van de brief, zodat dat samen met de laatste 7 lopen rogge in total 2 mudde rogge vormt. ( ?, JT) Verder krijgt Jan in de plaats van zijn grootvader Geerlick het deel van diens broer en zusters in een pacht van 2 mud rogge per jaar die men jaarlijks ontvangt te Cromvoirt en waarvoor Jan dan weer verplicht is aan de rector van het St. Lambrechtsaltaar in de kerk van St. Jan in Den Bosch twee andere muddes rogge te leveren. Verder krijgt Jan een pacht van een mud rogge die men jaarlijks ontvangt van Aert Dirck Hermans. Verder moet men zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Elisabeth krijgt een huis, tuin, grond etc., gelegen in Oirschot herdgang Straten, dat thans wordt bewoond door Gijsbrecht Verheijen. Hieruit moet ze jaarlijks een mud rogge betalen aan Jacop Ketelaer. Verder krijgt ze een stuk land genoemd dat Casterlendeken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Henrick Henricks van Best, Heijmerick Scepens, Gijb Gijben. Nog krijgt ze een pacht van 9 lopen rogge te ontvangen van Henrick Gijben, nog een pacht van 7 lopen rogge per jaar te ontvangen van Willem Loijwijchs van Herzele. Verder moet ze zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat het erfdeel van de andere daarvoor gevrijwaard blijft. Indien iemands erfdeel minder waard wordt of dat er meer lasten op blijken te drukken dan nu bekend is, dan zullen ze dat gezamenlijk betalen en ze keuren ook alle kontrakten
53-v) goed zowel verkopen als aankopen die ze eerder tussen elkaar hebben gemaakt. Verder keurt Elisabeth met haar voogd ook de eerdere deling goed die haar broers met hun halfbroers bij afwezigheid van haar persoon toen hebben gemaakt voor schepenen van Oirschot en ze geeft hen daarin ook kwijting voor hun handelingen daarbij. Datum 30 april 1532, getuigen Hoppenbrouwer, Leeman en Ven.
175 Jan Dirck Hoppenbrouwers heeft als schuldenaar beloofd om aan zijn zuster Elisabeth die 60 gouden Karolusguldens te gaan betalen, tusseen nu en afgelopen Maria Lichtmisdag over een jaar, samen met een rente tegen de penning 18 en wel naar tijdsgelang. Actum als boven.
In marge :
Met instemming van partijen doorgehaald.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck Dirck de Hoppenbrouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck Dirck de Hoppenbrouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck de Hoppenbrouwer

Hadewich Cremers
± 1410-± 1480
Jan van Baest
± 1391-± 1460
Liesbeth die Cromme
± 1400-± 1470
Oeden van Baest
± 1435-± 1510

Dirck de Hoppenbrouwer
± 1465-± 1505



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam De Hoppenbrouwer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I6064.php : benaderd 27 mei 2024), "Dirck Dirck de Hoppenbrouwer (± 1465-± 1505)".