Kwartierstaat Scheijven-Koch » Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer (± 1505-± 1572)

Persoonlijke gegevens Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer 


Gezin van Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer

(1) Hij had een relatie met Lijsken NN.


Kind(eren):

  1. Catharijn de Hoppenbrouwer  ± 1540-± 1600 
  2. Jenneken de Hoppenbrouwer  ± 1545-± 1620 


(2) Hij had een relatie met Catalijn Ansems.


(3) Hij had een relatie met NN NN.


Kind(eren):



Notities over Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer

R.A. Oirschot Jan Toirkens 6 september 1555
82) 309 Meester Henrick van Delft, Henrick Willem Jacops, Goijaert Goijaerts van den Heuvel, Willem Aert Custers, Aert Sgraets, Aert van Essen, Rutgert Driessen, Goijaert die Brauwer, Rutger Willenmmszoon van der Vleuten, Peter Jan Haecks, Henrick Dirck Hermans, Jan Jan Haecks, Rutger Dirck Timmermans, Willem Daniel Smetsers, Jan Baijens, Joost van Croonenburg, Henrick Willem Andriessen, Jan Henrick Pauwels, Peter Jan Corstens, Jan Bauwen Gijsels, Dirck Janssen van Waelre, Geerlick Dirck Hoppenbrouwers, Henrick Jan Geerits, Rutger Rutgers van der Hoeven, Arien van den Sande, Aert Dircks van Dormalen, Leenert Jacops, Jan van den Eckere, Daniel die Hoppenbrouwere, meester Jan Haecks, Jan Joosten Wijnen, Henrick Janssen, Mathijs Jan Dircks, allen inwoners van herdgang Verrenbest, verder Matheeuws Joost Driessen, Geerit Henricks van Best, Joost Michiels, Matheeus Henricks, Jan Geerit Stijnen, Cornelis Mathijssen, Corsten Henricks, Willem Thomis Michiels, Jan Corstiaens, Dielis Roelofszoon, Jan Dirck Jacops, Peter Henrick Gijsbrechts, Evert Adriaensen, Willem Jacops, Vranck Goijaert Lemmens, Jan Gerit Mercks, Geerit Petersoon van den Laeck, Jacop Goijaerts, Henrick Goijaert Jacops, Jan Aert Sceijntkens, allen inwoners van herdgang Naastenbest, verder Joerden die Metsere, Henrick van den Heuvel, Adam Weijlaerts, Marten Verheijen, Jan Aeps, Willem Henrickszoon van den Maerselaer, Dirk Aert Stockelmans, Geraerd Marcelissen, Gerit Henricks Roijen en Peter Henricks van Kerkoerle, allen inwoners van herdgang Aerle, en allen inwoners van Oirschot hebben als hun gemachtigde benoemd Henrick Gijsbrecht Meliszoon, die daarbij
82-v) opdracht van hen krijgt om het proces te voeren inzake de gevraagde goedkeuring vanwege bisschop van Luik om in Best een eigen parochiekerk te mogen hebben en verder daarbij alles te doen wat in hun belang kan zijn. De opdrachtgevers beloven de gemachtigde voor diens handelen te zullen vrijwaren. Datum 6 september 1555, getuigen Velde en Jan Gijsbrechts.(ca. 70 inwoners van deze 3 herdgangen, JT)
310 Genoemde opdrachtgevers uit de vorige akte machtigen deze genoemde Henrick ook nog ook namens de St. Odulphuskapel om alle schulden, jaarrentes, bescheiden m.b.t. deze kapel ook namens hen te innen, daarvoor kwijting te geven en daarbij alles te doen wat nodig is, behoudens dat de gemachtigde daarvoor later wel rekening en verantwoording moet afleggen. Datum en getuigen als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 20 april 1570
vervolg 124 43) 125
Geerlick zoon wijlen Dirck die Hoppenbrouwer weduwnaar van Lijsken, wil met instemming van Cathelijn dochter van Jan Ansems, zijn huidige vrouw, op grond van het testament dat hij en Lijsken eerder gemaakt hebben voor heer Frans Paridaans vicecureijt te Best d.d. 28 juni 1558, zoals ons voldoende is gebleken, zijn bevoegdheid gebruiken als langstlevende. Hij maakt
43-v) hierbij het volgende codicil voor zijn testament. Hij wil als hij is komen te overlijden dat zijn lichaam in gewijde grond wordt begraven. Voor eventueel begaan onrecht etc. vermaakt hij aan de St. Janskerk in Den Bosch voor het onderhoud daarvan en de 4 biddende ordes elk een stuiver eens, na zijn dood te betalen. Verder vermaakt hij al zijn bezittingen waarover hij beschikkingsmacht heeft voor een helft aan Jan zoon Jan Goossens en diens vrouw Jenneken, dochter van genoemde Geerlick de Hoppenbrouwer en voor de andere helft aan Catelijnen zijn dochter, echtgenote van Joost Sweers, waarbij Cathelijn het vruchtgebruik krijgt en haar wettige kinderen verwekt of nog te verwekken bij deze Joost, het erfrecht. Hij sluit hierbij deze Joost uit vanwege redenen die voldoende bekend zijn. Genoemde Cathelijn en haar kinderen zijn verplicht genoemde Jan Jan Goessens en Jenneken te vrijwaren voor de belofte die Jan voor de genoemde Joost heeft gedaan. Verder zullen Jan en Cathelijn uit alle bezittingen na het overlijden van Geerlijck, diens natuurlijke kind een bedrag van 16 gulden geven en zij moeten ook toestaan dat Cathelijn de echtgenote van de testateur zolang ze leeft mag blijven wonen
44) in het huisje en het tuintje naast zijn huis staande te Best voor zover Cathelijn daar in wenst te wonen. De testateur verklaart dat dit zijn uiterste wil is waarbij hij handelt op grond van de macht die hem in zijn eerder testament was verleend en hij wenst dat dit zal worden nagekomen. Hij behoudt zich het recht voor om later te wijzigen en wil dat er schepenbrieven worden gemaakt voor diegenen die er belang bij hebben. Datum 20 april 1570, getuigen Joerden die Brouwer en Corsten.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 20 oktober 1572
145 205) Vandaag op 20 oktober 1572 heeft Cathelijn dochter van Geerlick de Hoppenbrouwer met haar voogd de volgende percelen zoals ze die heeft geerfd en toebedeeld heeft gekregen, laten verpachten voor een periode van 8 jaar waarbij met 4 jaar de pacht mag worden beeindigd, mits de pacht dan in de kersttijd vooraf is opgezegd. De percelen zijn aanvaardbaar per a.s. Allerheiligendag en moeten ook weer met Allerheiligen worden achtergelaten. De huurprijs wordt middels een openbare veiling vastgesteld en dient op Allerheiligendag te worden voldaan en de eerste termijn zal zijn per a.s. Allerheiligendag over een jaar en verder van jaar tot jaar. De pachter is verplicht gedurende de huurperiode de percelen af te doen rasteren zonder nadeel voor de verhuurder.
Daarna is verschenen Jan Henrick Willem Andriessen en heeft een bod gedaan voor de beemd genoemd Tsonsteren, voor een bedrag van 10 gulden per jaar en hij heeft 4 slagen gedaan en heeft het perceel toegewezen gekregen. Getuigen Henrick Boelaerts, Jan Jan Goessens, Henrick Willems en Mathijs Jonkers.
Daarna is verschenen Gerit zoon Geerit Sroijen en heeft een bod gedaan voor de beemd genoemd het Raefbroek, voor een huur van 7 gulden per jaar en hij heeft 3 slagen gedaan en heeft daarna de beemd toegewezen gekregen.
Ondertekend : R. van der Ameijden, Jan Goessens, Mathijs Hanricks

R.A. Oirschot Jan Toirkens 28 februari 1593
91) 085 Elisabeth natuurlijke dochter van wijlen Geerling de Hoppenbrouwer, echtgenote van Jan Cornelissen, bakker in Den Bosch, geassisteerd door haar hierbij gekozen voogd en handelend op grond van een machtiging afgegeven door schepenen van Den Bosch d.d. 20 februari j.l., verklaart hierbij dat ze volledig is voldaan door Jenneke dochter van genoemde Geerling de Hoppenbrouwer, welke Jenneken weduwe was van Jan Jan Goessens en wel inzake een bedrag van 68 gulden afkomstig van een rente van 4 gulden per jaar welke rente etc. genoemde Geerling in zijn testament had vermaakt aan deze Elisabeth. Elisabeth geeft hierbij volledige kwijting. Maar omdat Daniel de Hoppenbrouwer genoemde Elisabeth ( of Jenneken?, JT) ook middels een testament haar ook nog een bedrag van 32 gulden had vermaakt, zodat het totaal nu uitkomt op 100 gulden, zal genoemde Jenneke ( of Elisabeth??, JT) dit bedrag van 32 gulden ook nog betalen ( of ontvangen??, JT ) mits dat er door Elisabet de procuratie brieven uit Den Bosch vanwege haar man zullen worden getoond. Datum 28 februari 1593, getuigen Hoeven en Ekerschot.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geerlinck de Hoppenbrouwer

Oeden van Baest
± 1435-± 1510
Gerart van de Melcroth
± 1450-± 1504
Mechteld Keijsers
± 1445-± 1520
Dirck de Hoppenbrouwer
± 1465-± 1505

Geerlinck de Hoppenbrouwer
± 1505-± 1572

(1) 

Lijsken NN
± 1515-± 1560

(2) 

Catalijn Ansems
± 1520-± 1580

(3) 

NN NN
????-


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam De Hoppenbrouwer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I6063.php : benaderd 27 mei 2024), "Geerlinck Dirck de Hoppenbrouwer (± 1505-± 1572)".