Kwartierstaat Scheijven-Koch » Oeden Jan Henrick Roefs van Baest (± 1435-± 1510)

Persoonlijke gegevens Oeden Jan Henrick Roefs van Baest 


Gezin van Oeden Jan Henrick Roefs van Baest

Zij is getrouwd met Dirck Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer.

Zij zijn getrouwd rond 1460.Bron 3


Kind(eren):

  1. Gijsbrecht Hoppenbrouwers  ± 1460-± 1518 
  2. Dirck de Hoppenbrouwer  ± 1465-± 1505 
  3. Dielis Gielis de Hoppenbrouwer  ± 1470-± 1530 


Notities over Oeden Jan Henrick Roefs van Baest

Bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1344.php dd 14-04-2013

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1465
006 Verschenen is Ijda dochter van wijlen Jan Roefs met haar voogd en belooft hierbij voortaan aan Dirck de Hoppenbrouwer de jonge ten behoeve van diens hierna genoemde kinderen, zijnde Jan, Dirck, Gielis en Gijsbrecht, kinderen van genoemde Dirck Dirckde Hoppenbrouwer, die voortaan een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van een stuk beemd genoemd de Hool, gelegen in Oirschot onder Ameijden hier, zoals haar is toebedeeld, b.p. de kinderen van Goijaert Crommen, Goessen Maes, Lisbeth Brouwers en haar kinderen, de gemeijnte, Dirck Zijkens en diens kinderen. Ijda belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rogpacht. Verder is afspraak dat Jan, Dierk, Gielis en Gijsbrecht deze pacht niet eerder zullen ontvangen dan na de dood van genoemde Ijda, zijnde hun tante. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1469 in 1470
006 Verschenen is hier Dirck Jan Henrick Roefs van Baest en doet afstand ten behoeve van Dirck Dirck Hoppenbrouwers inzake een huis met hofstad etc, en een tuintje en de helft van de ?messerstat? gelegen in Oirschot herdgang Straten, nog inzake een stukland ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Jan Roefs waarvan is afgedeeld, de gemeijnte, Margriet Jan Henrick Roefs.. Hij doet afstand ten behoeve van zijn zwager Dirck de Hoppenbrouwer de jonge. Datum 31 december 1469 (Kerststijl, JT) getuigen Dirck Ellaer en Dirck Huijskens.
007 Verschenen is Dirck de Hoppenbrouwer de jonge als man van Oeden dochter van wijlen Jan Henrick Roefs uit de vorige akte en doet afstand van zijn rechten ten behoeve van zijn zwager Dirck Jan Henrick Roefs, inzake een kamer staande aan het huis van hiervoor. Dirck zal die afbreken maar het bakhuis mag hij laten staan. Verder doet hij afstand van aanspraken op alle eikenhout rondom het huis en dat zal hij omkappen per a.s. Pinksteren over een jaar. Nog doet hij afstand van een driesje waar het bakhuis op staat, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Dirck Hoppenbrouwers, waarvan is afgedeeld, de gemeijnte. Nog inzake een stuk land ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Hoppenbrouwers waarvan is afgedeeld. Het land van het bakhuis vanaf de sloot daar naar achteren toe zal even groot zijn aan de kant van de straat naarde sloot toe, welk sloot daarin niet meegerekend zal worden. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1501
203 44-v) Dirck, Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij diens vrouw Oda, geven kwijting aan hun vader Dirck en aan hun moeder Oda, vanwege de huwelijksgiften die hun ouders aan hen hadden beloofd of gegeven ten tijde toen ze huwden en wel vanwege alle bezit dat hun ouders vandaag aan de kinderen hebben overgedragen en dat ze met elkaar hebben verdeeld. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT).
204 Dirck zoon wijlen Dirck Hoppenbrouwers en diens vrouw Oda doen afstand van hun recht van vruchtgebruik ten behoeve van hun kinderen, inzake alle bezit van de volgende akte dat de kinderen met elkaar hebben gedeeld. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
205 Dirck, Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij diens vrouw Oda, hebben een deling gemaakt van de hierna volgende bezittingen waarvoor hun ouders vandaag afstand van hun recht van vruchtgebruik hebben gedaan.
Genoemde Dirck krijgt een stuk land gelegen in de Castaertakkers, genoemd de Varenakker, groot een mudzaad gelegen in herdgang Straten, b.p. de pad daar, Dirck Gijsbert Hoppenbrouwers, de kinderen van Jan Wolfs, zijn broer Gielis waarvan is afegdeeld. Nog krijgt hij een weiland genoemd de Bijvink, b.p. heer Aert Crommen en zijn zusters, Heijn Mertens van Liempde, het erf waarvan is afgedeeld, Willemke Bollen. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Uutvank, gelegen aan het Snepschuet daar, b.p. de erfgenamen van Jan Henricks van den Schoet, Jan Wouters van de Loo, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de
45-r) Verdonk, b.p. Jan Peter Haecks, Henrick Goossens en Daniel de Brouwer, het erf van de hoeve van Heerbeeck, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Hoedonk, gelegen onder Ameijden hier, b.p. de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Dirck Mathijssen, Joerden Happen, Peter Agnesen, Aert Thijs, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Schavuijt gelegen onder Ameijden, b.p. Gielis Stans, Loijch van Hersel, Adriaen van Doren, de kinderen van Heijlwig Heijmericks en meer anderen. Lasten hieruit zijn een half oud schild, nog 2 mud rogge aan de erfgenamen van heer Aert de Crom, verder 4 pond paijment en een zester rogge te betalen aan zijn broer Gielis. Verder houdt Gielis het ∩einde∩ (soort poort, JT) bij Heijn van Best om daar de weg te mogen gebruiken zoals hun voorvaders dat steeds hebben gedaan.
Genoemde Gielis krijgt een huis, tuin etc. groot 10 lopenzaad, b.p. Aert Aert Smeeds, Heijn van Best, de gemeenschappelijke pad, het ∩einde∩ met de weg lopend tot het erf van Henrick van Best, de lopende straat. Nog krijgt hij een hei- en weiveld genoemd de Voorste Castaert, b.p. Rutger van den Stayakker, Dirck Dirck Hoppenbrouwers zijnde zijn broer, Dirck Gijben Hoppenbrouwers, Gijsbrecht Dircks Hoppenbrouwers zijnde zijn broer, een pad. Nog krijgt hij een beemdje genoemd het Cleijnbeemdeken gelegen die inde Castaertakkers, b.p. Corsten Peter Corstens, de kinderen van Jan Wolfs, de gemeenschappelijke weg. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Straatakker, b.p. Gerard Stijnen, Gielis Jan Crijns, Jan van Best, de lopende straat. Nog krijgt hij ene stuk land genoemd de Sleebosch gelegen in de Herselse akkers, b.p. Heijn Gerards, de kinderen van Joerden Gijben Hoppenbrouwers, lopend van een weg naar een andere weg. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Monnick, waarvan zijn broer Gijsbrecht de andere helft heeft, b.p. heer Aert de Crom en zijn zusters, Dirck Roelofs (van Liempde, JT), de Verdonk, het Nederbroek. Lasten hieruit zijn anderhalf mud rogge aan de erfgenamen van heer Aert de Crom, 6 Bossche zesters rogge aan de weduwe van Jacop Spijkers in Oirschot te leveren, nog 8 lopen rogge en 8 lopen gerst aan de hertog, geschat op 16 lopen rogge, nog een mud rogge aan de deken van Oirschot. Verder krijgt Gielis jaarlijks van zijn broer Dirck een pacht van 2 lopen rogge en van zijn broer Gijsbrecht een half mud rogge. Hij houdt ook het ∩einde∩ bij het erf van Henrick van Best om de weg daar te gebruiken samen met Dirck, Gijsbrecht en Gielis om daarmee op hun erven te kunnen komen zoals hun voorouders steeds hebben gedaan.
45-v) Genoemde Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten aan de Loijenhork daar, groot 15 lopenzaad, b.p. Henrick zoon meester Aert van Weijlhusen, de kinderen van Goijaert Ervaerts, Jan Goossens, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Haverland, b.p. Jan Goossens, de gemeenschappelijke weg, de kinderen van Jan Wolfs, jan van Best. Nog krijgt hij twee aan elkaar gelegen akkertjes, b.p. Henrick Janssen van Best, Peterken Goijaert Raijmakers, Adriaen van den Doren, genoemde Gijsbrecht zelf. Nog krijgt hij een heiveld genoemd de Achterste Castaert, b.p. Heijn Jan Conincks, genoemde Gijsbrecht zelf, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, zijn broer Gielis. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Monnick waarvan zijn broer de andere helft heeft, b.p. heer Aert de Crom en zijn zusters, Dirck Roelofs van Liempde, het Nederbroek, de Verdonk. Lasten hieruit zijn een mud rogge aan Engel weduwe van Steven Verheijden, een mud rogge aan Margriet Henrick Belaerts en 14 lopen rogge aan de zusters van Orthen. Verder moet hij jaarlijks aan zijn broer Gielis een half mud rogge betalen. Als de genoemde 14 lopen rogge als lijfpacht komen te versterven, dan vervalt die aan de drie broers samen.
Ieder van de broers zal het 1/3e deel van de chijns betalen die op het totale bezit drukt en zoals dat in het chijnsboek staat vermeld en ze samen zullen betalen.
Datum op St. Thomasdag 1501 ( 2 juli, JT), getuigen Cremer en Leeuw.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Oeden Jan Henrick Roefs van Baest?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Oeden Jan Henrick Roefs van Baest

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Oeden van Baest

NN NN
????-
NN NN
????-
Jan van Baest
± 1391-± 1460
Liesbeth die Cromme
± 1400-± 1470

Oeden van Baest
± 1435-± 1510

± 1460
Dirck de Hoppenbrouwer
± 1465-± 1505

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1344.php dd 14-04-2013
    2. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1344.php dd 14-04-2013
    3. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1344.php dd 14-04-2013

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam Van Baest


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I4255.php : benaderd 20 juni 2024), "Oeden Jan Henrick Roefs van Baest (± 1435-± 1510)".