Kwartierstaat Scheijven-Koch » Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer (± 1437-± 1510)

Persoonlijke gegevens Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer 


Gezin van Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer

(1) Hij is getrouwd met Oeden van Baest.

Zij zijn getrouwd rond 1460.Bron 2


Kind(eren):

  1. Gijsbrecht Hoppenbrouwers  ± 1460-± 1518 
  2. Dirck de Hoppenbrouwer  ± 1465-± 1505 
  3. Dielis Gielis de Hoppenbrouwer  ± 1470-± 1530 


(2) Hij heeft/had een relatie met Hillegonden Schepens.


Kind(eren):

  1. Johanna de Hoppenbrouwer  ± 1470-????


Notities over Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer

Bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8761.php dd 14-04-2013

Woont herdgang Straten (Messerstat). Verkrijgt dit op 31-12-1469 (vermeld in 1470). erf de Heedonk.
Schepen van Oirschot:1472, 1477, 1489, 1493

BP 1229 (Oirschot) okt 1458 - sept 1459 folio 251v
Dirck Dirck Hoppenbrouwers
Aert Janss van der Heijden

BP 1233 (Oirschot) okt 1463 - sept 1464 folio 77r
Heijmerick Danielss die Crom
Dirck Dirck Hoppenbrouwer
Broeder Harman van Venlo, onderprior van 't Kruisherenklooster te Luik

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1465
Datum 23 januari 1465, getuigen Laeck en Huijskens.
P 90-v) 006 Verschenen is Ijda dochter van wijlen Jan Roefs met haar voogd en belooft hierbij voortaan aan Dirck de Hoppenbrouwer de jonge ten behoeve van diens hierna genoemde kinderen, zijnde Jan, Dirck, Gielis en Gijsbrecht, kinderen van genoemde Dirck Dirckde Hoppenbrouwer, die voortaan een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van een stuk beemd genoemd de Hool, gelegen in Oirschot onder Ameijden hier, zoals haar is toebedeeld, b.p. de kinderen van Goijaert Crommen, Goessen Maes, Lisbeth Brouwers en haar kinderen, de gemeijnte, Dirck Zijkens en diens kinderen. Ijda belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rogpacht. Verder is afspraak dat Jan, Dierk, Gielis en Gijsbrecht deze pacht niet eerder zullen ontvangen dan na de dood van genoemde Ijda, zijnde hun tante. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1469 in 1470
2-r) 006 Verschenen is hier Dirck Jan Henrick Roefs van Baest en doet afstand ten behoeve van Dirck Dirck Hoppenbrouwers inzake een huis met hofstad etc, en een tuintje en de helft van de ?messerstat? gelegen in Oirschot herdgang Straten, nog inzake een stukland ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Jan Roefs waarvan is afgedeeld, de gemeijnte, Margriet Jan Henrick Roefs.. Hij doet afstand ten behoeve van zijn zwager Dirck de Hoppenbrouwer de jonge. Datum 31 december 1469 (Kerststijl, JT) getuigen Dirck Ellaer en Dirck Huijskens.
007 Verschenen is Dirck de Hoppenbrouwer de jonge als man van Oeden dochter van wijlen Jan Henrick Roefs uit de vorige akte en doet afstand van zijn rechten ten behoeve van zijn zwager Dirck Jan Henrick Roefs, inzake een kamer staande aan het huis van hiervoor. Dirck zal die afbreken maar het bakhuis mag hij laten staan. Verder doet hij afstand van aanspraken op alle eikenhout rondom het huis en dat zal hij omkappen per a.s. Pinketersn over een jaar. Nog doet hij afstand van een driesje waar het bakhuis op staat, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Dirck Hoppenbrouwers, waarvan is afgedeeld, de gemeijnte. Nog inzake een stuk land ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Hoppenbrouwers waarvan is afgedeeld. Het land van het bakhuis vanaf de sloot daar naar achteren toe zal even groot zijn aan de kant van de straat naarde sloot toe, welk sloot daarin niet meegerekend zal worden. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1470 vader en zoon
325 56-v) Verschenen is Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers en heeft zijn achterstallige vordering aangetoond van een mud rogge per jaar, Oirschotse maat, die 2 jaar onbetaald is gebleven. Dat mud rog had hij voor de helft verkregen van zijn broer Gielis Bertken (Gijsberten?) en de andere helft van Korstiaen Willem Scomakers dien men ook wel de Volder noemt en van diens wettige broer Willem. Genoemde Bertken had de pacht met schepenbrief verkregen van Jan Goijaert Slouwers en de pacht vervalt steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Straten nabij de molen van Straten, b.p.de waterloop daar zoals is afgepaald. De brief daarover is van 18 december 1441. Daarop hebben wij als schepenen bij vonnis bepaald dat Dirck zijn vordering op het bezit mag verhalen maar moet wel de rechten van anderen daarin respecteren. Daarna heeft Dirck het bezit uitgewonnen en Dirck heeft het verkocht aan zijn zoon Dirck de Hoppenbrouwer, junior. Datum de dag na Pinksteren 1470, getuigen Jacop en Dirck Huijskens.
326 Verschenen is Dirck de Hoppenbrouwer junior uit de vorige akte en verkoopt het bezit weer terug aan zijn vader Dirck de Hoppenbrouwer. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 10 juli 1470, getuigen Jacop Dormalen en Dirck Huijskens.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1472
Schepenen 1472 :
1. Claes Maes (van Oudenhoven, JT)
2. Frank (Gerards) de Haest
3. Gerard Mathijssen (Huijskens, JT)
4. Gielis (Jan) Snellaerts
5. Dirk de Hoppenbrouwer de jonge
6. Loijwich van Hersel
7. Henrick (Meeus) de Crom
8. Gielis Janssen (Rogielen, alias Hap? JT)

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1473
Datum 10 februari 1473
020 P 167-r) Komen is Jan Dirck Scoeks (Snoeks?) en machtigt hierbij Dirck Dirck Hoppenbrouwers de jonge om namens hem alle jaarrentes, chijnsen en pachten te heffen die Jan in Oirschot of in Vessem heeft te vorderen. De machtiging geldt tot wederopzeggen en Dirck als gemachtigde moet later wel verantwoording van zijn ontvangsten doen. Datum als boven, getuigen Jacop Dormalen en Willem van Geldrop.
Voetnoot :
Gelijk betaald.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1473
P 204-r) 217 Koemen zijn Jan Vos en Rutger Belaerts als fabriekmeesters van de collegiale St. Petruskerk te Oirschot met bijstand hierin van schepenen en een deel van de inwoners van Oirschot en verkopen aan Dirck Dirck de Hoppenbrouwer een stuk land genoemd de Varenekker (?). gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Wolfs en diens kinderen, Jan Hanscomakers, Jan Crommen, de straat. Dat stuk land had Henrick van de Spijker en zijn vrouw Ida samen beloofd en vermaakt aan de genoemde fabriek in een testament ervan. De fabriekmeesters beloven de verkoop gestand te doen
P 204-v) en alle lasten af te handelen, behalve een rente van 2 pond paijment per jaar aan het kapittel van Oirschot en aan de 4 biddende ordes elk 4 peters eens. Datum St. Michielsdag 1473, getuigen Wolf en Huijskens.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1474
23-r) 141 Verschenen is Dirk de Hoppenbrouwer de jonge en belooft voortaan aan Hillegonden dochter van Heijmerick Schepens die een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge te geven, maat van Oirschot en in Oirschot te leveren, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Castaert, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Peter Korstiaens, Henrick van Best, Adriaen van den Doren, de kinderen van Jan Henrick Roefs zoals ze zeiden. Hillegond mag die pacht haar leven lang ontvangen en na haar dood versterft de pacht op Jenneken haar natuurlijk kind, welk kind door deze Hillegonden is verwekt bij genoemde Dirck de Hoppenbrouwer de jonge. Als het natuurlijke kind sterft zonder wettig nageslacht te hebben dan versterft deze pacht van 14 lopen rogge weer op genoemde Dirck zelf of op diens erfgenamen na hem. Hij draagt deze pacht nu over aan Jan van den Doeren ten behoeve van genoemde Hillegonden. Datum 10 oktober 1474, getuigen Hoppenbrouwer en Korstiaen.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1477
Schepenen 1477 :
1. Andries van de Laeck
2. Daniel van Vlierden
3. Henrick van de Ven
4. Dirck de Hoppenbrouwer de jonge
5. Joerden Ansems van Lieveld
6. Jan de Hoppenbrouwer
7. Jan van Dormalen

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1483
P 372-r) 328 Komen is Loijch Goijaert Loijen en heeft onder ede in handen van Gerard Gruijters namens de ∩heer∩ met opgeheven hand gezworen om aan deze schout of aan de heer van Oirschot, in Oirschot terecht te zullen staan en het vonnis daarover ten uitvoer te laten brengen en alles te voldoen. Hij belooft zich nimmer meer te zullen onttrekken aan het recht of zich te behelpen met petities etc., en alleen volgens Oirschots recht te zullen handelen. Als hij zich daaraan niet geheel houdt, treden als zijn borgen voor hem op Dirck Dirck Hoppenbrouwers en Loijch Loijch Timmermans van Berze en zij beloven alles te zullen voldoen waartoe Loijch veroordeeld mag worden als Loijch daar zelf niet aan zou voldoen. Datum de dag na St. Katarinadag 1483, getuigen Jacob Dormalen, Jan Dormalen en Joerden Ansems.
329 Komen zijn Loijch en Roelof, kinderen van Goijaert Loijen en beloven aan Dirck Hoppenbrouwers en Loijch Loijch Timmerman die voor hun belofte uit de vorige akte te zullen vrijwaren en ze zullen geen beroep doen op poorterschap en andere privileges. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
330 Genoemde Loijch belooft nog zijn broer Roelof voor diens belofte te zullen vrijwaren. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1483
P 337-r) 007 Er is op de laatste dag van april 1483 vonnis gewezen in de zaak tussen Dirck de Hoppenbrouwer en Willem van der After door de leenmannen op aanwijzing door de rentmeester van Den Bosch. De eisende partij is Dirck de Hoppenbrouwer en de verdedigende partij is Goossen en Willem van der After cum suis. Na getuigenverhoor hierover is bepaald dat het beslag wordt opgeheven dat Dirck de Hoppenbrouwer heeft gedaan op bepaald hout waarover de kwestie handel, gezien de ∩erfelijkheid∩en de schepenbrief. Hierbij waren aanwezig Vlierden, Dormalen, Loijch, Heerbeek, Claes Thomaessen en Everaert Marcelis als leenmannen en Dirck heeft onmiddellijk beroep aangetekend tegen dit vonnis en Willem wenst direkt een kopie van het proces en de beslissing te hebben, voorzien van een
zegel zoals het hoort en dat is door de leenmannen toegestaan.

BP 1254 (Oirschot) okt 1484 - sept 1485 folio 253r
Jan Gieliss van Helvoirt
Dirck Dirx Hoppenbrouwer
Henrick Henrix van Best

BP 1257 (Best) okt 1487 - sept 1488 folio 192v
(Airle, "t huis van Postel")
Heer Aert die Crom, kanunnik in Oirscot
Mr. Dirck die Cromme, kanunnik in Sint Oedenrode
Dirck Dirx Hoppenbrouwer
Wouter Janss van Acht

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1488
P 87-r) 023 Jan Jan Peter Haecks als man van Jenneken dochter van Dirck van van Baest verkoopt aan Dirck Dirck Hoppenbrouwers een stuk land genoemd de Gansbraeck, groot ca. een half mudzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Goijaert Ervaerts Loijen, Margriet dochter van Jan Henrick Roefs (=van Baest, JT) waarvan is afgedeeld, de gemeijnte. Nog zijn 1/4e deel in de Castaert, in totaal wel 3 bunders groot, b.p. Rutger van de Stayakker, Dirck Hoppenbrouwers, de kinderen van Heijmerick Schepens. Dat bezit hadhij geerfd van zijn wettige dochter Dirck Jan Henrick Roefs. Nog verkoopt hij de helft van een stuk land genoemd de Heedonk gelegen onder Ameijden hier, b.p. de kinderen van Goijaert Crommen waarvan is afgedeeld, Dirck Happen, de kinderen van Dirck Seijkens. De verkoper belooft alle lasten af te handelen, behalve de grondchijns, nog 15 lopen rogge per jaar aan de kinderen van Jan Crommen, nog 1 mud rogge aan de kinderen van Henrick Belaerts, nog 2 lopen rogge lijfpacht aan de kinderen van Henrick Belaerts, nog een half pond oud geld, nog zijn deel van 14 lopen rogge uit de Heedonk aan de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers. Dat bezit had zijn vrouw eerder verkregen van haar tante Iden Jan Roefs. Genoemde Dirck als koper belooft alle genoemdepachten die op het bezit drukken jaarlijks voortaan zo te gaan betalen dat Jan en zijn erfgenamen daarvoor gevrijwaard blijft. Datum als boven, getuigen Haest en Claes Maes.

BP 1258 (Oirschot) okt 1488 - sept 1489 folio 263v
Andries den Moller
Dirck Andries Smollerss
Dirck Dirx die Hoppenbrouwer

BP 1258 (Oirschot) okt 1488 - sept 1489 folio 263v
Gielis Gielis Cremerss
Gijsbert Peter Gijbensoen
Dirck Gieliss van der Straten
Dirck den Hoppenbrouwer

BP 1261 (Oirschot) okt 1491 - sept 1492 folio 190v
Jorden Gielis Karijns
Jan van Baest
Jan Daniel Hillen soen
Dirck Dirx Hoppenbrouwer

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1499
18-v) 113 Dirck Dirck Hoppenbrouwers de oudste verkoopt aan zijn wettige zoon Gijsbrecht vanwege huwelijkse voorwaardes (akte is niet afgemaakt en doorgestreept, JT)

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1501
203 Dirck, Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij diens vrouw Oda, geven kwijting aan hun vader Dirck en aan hun moeder Oda, vanwege de huwelijksgiften die hun ouders aan hen hadden beloofd of gegeven ten tijde toen ze huwden en wel vanwege alle bezit dat hun ouders vandaag aan de kinderen hebben overgedragen en dat ze met elkaar hebben verdeeld. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT).
204 Dirck zoon wijlen Dirck Hoppenbrouwers en diens vrouw Oda doen afstand van hun recht van vruchtgebruik ten behoeve van hun kinderen, inzake alle bezit van de volgende akte dat de kinderen met elkaar hebben gedeeld. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
205 Dirck, Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij diens vrouw Oda, hebben een deling gemaakt van de hierna volgende bezittingen waarvoor hun ouders vandaag afstand van hun recht van vruchtgebruik hebben gedaan.
Genoemde Dirck krijgt een stuk land gelegen in de Castaertakkers, genoemd de Varenakker, groot een mudzaad gelegen in herdgang Straten, b.p. de pad daar, Dirck Gijsbert Hoppenbrouwers, de kinderen van Jan Wolfs, zijn broer Gielis waarvan is afegdeeld. Nog krijgt hij een weiland genoemd de Bijvink, b.p. heer Aert Crommen en zijn zusters, Heijn Mertens van Liempde, het erf waarvan is afgedeeld, Willemke Bollen. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Uutvank, gelegen aan het Snepschuet daar, b.p. de erfgenamen van Jan Henricks van den Schoet, Jan Wouters van de Loo, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Verdonk, b.p. Jan Peter Haecks, Henrick Goossens en Daniel de Brouwer, het erf van de hoeve van Heerbeeck, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Hoedonk, gelegen onder Ameijden hier, b.p. de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Dirck Mathijssen, Joerden happemn, Peter Agnesen, Aert Thijs, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Schavuijt gelegen onder Ameijden, b.p. Gielis Stans, Loijch van Hersel, Adriaen van Doren, de kinderen van Heijlwig Heijmericks en meer anderen. Lasten hieruit zijn een half oud schild, nog 2 mud rogge aan de erfgenamen van heer Aert de Crom, verder 4 pond paijment en een zester rogge te betalen aan zijn broer Gielis. Verder houdt Gielis het ∩einde∩ (soort poort, JT) bij Heijn van Best om daar de weg te mogen gebruiken zoals hun voorvaders dat steeds hebben gedaan.
Genoemde Gielis krijgt een huis, tuin etc. groot 10 lopenzaad, b.p. Aert Aert Smeeds, Heijn van Best, de gemeenschappelijke pad, het ∩einde∩ met de weg lopend tot het erf van Henrick van Best, de lopende straat. Nog krijgt hij een hei- en weiveld genoemd de Voorste Castaert, b.p. Rutger van den Stayakker, Dirck Dirck Hoppenbrouwers zijnde zijn broer, Dirck Gijben Hoppenbrouwers, Gijsbrecht Dircks Hoppenbrouwers zijnde zijn broer, een pad. Nog krijgt hij een beemdje genoemd het Cleijnbeemdeken gelegen die inde Castaertakkers, b.p. Corsten Peter Corstens, de kinderen van Jan Wolfs, de gemeenschappelijke weg. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Straatakker, b.p. Gerard Stijnen, Gielis Jan Crijns, Jan van Best, de lopende straat. Nog krijgt hij ene stuk land genoemd de Sleebosch gelegen in de Herselse akkers, b.p. Heijn Gerards, de kinderen van Joerden Gijben Hoppenbrouwers, lopend van een weg naar een andere weg. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Monnick, waarvan zijnbroer Gijsbrecht de andere helft heeft, b.p. heer Aert de Crom en zijn zusters, Dirck Roelofs (=van Liempde, JT), de Verdonk, het Nederbroek. Lasten hieruit zijn anderhalf mud rogge aan de erfgenamen van heer Aert de Crom, 6 Bossche zesters rogge aan de weduwe van Jacop Spijkers in Oirschot te leveren, nog 8 lopen rogge en 8 lopen gerst aan de hertog, geschat op 16 lopen rogge, nog een mud rogge aan de deken van Oirschot. Verder krijgt Gielis jaarlijks van zijn broer Dirck een pacht van 2 lopen rogge en van zijn broer Gijsbrecht een half mud rogge. Hij houdt ook het ∩einde∩ bij het erf van Henrick van Best om de weg daar te gebruiken samen met Dirck, Gijsbrecht en Gielis om daarmee op hun erven te kunnen komen zoals hun voorouders steedshebben gedaan.
Genoemde Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten aan de Loijenhork daar, groot 15 lopenzaad, b.p. Henrick zoon meester Aert van Weijlhusen, de kinderen van Goijaert Ervaerts, Jan Goossens, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Haverland, b.p. Jan Goossens, de gemeenschappelijke weg, de kinderen van Jan Wolfs, jan van Best. Nog krijgt hij twee aan elkaar gelegen akkertjes, b.p. Henrick Janssen van Best, Peterken Goijaert Raijmakers, Adriaen van den Doren, genoemde Gijsbrecht zelf. Nog krijgt hij een heiveld genoemd de Achterste Castaert, b.p. Heijn Jan Conincks, genoemde Gijsbrecht zelf, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, zijn broer Gielis. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Monnick waarvan zijn broer de andere helft heeft, b.p. heer Aert de Crom en zijn zusters, Dirck Roelofs van Liempde, het Nederbroek, de Verdonk. Lasten hieruit zijn een mud rogge aan Engel weduwe van Steven Verheijden, een mud rogge aan Margriet Henrick Belaerts en 14 lopen rogge aan de zusters van Orthen. Verder moet hij jaarlijks aan zijn broer Gielis een half mud rogge betalen. Als de genoemde 14 lopen rogge als lijfpacht komen te versterven, dan vervalt die aan de drie broers samen.
Ieder van de broers zal het 1/3e deel van de chijns betalen die op het totale bezit drukt en zoals dat in het chijnsboek staat vermeld en ze samen zullen betalen. Datum op St. Thomasdag 1501 ( 2 juli, JT), getuigen Cremer en Leeuw.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1506
P 180-r) 200 Jan Jan Peter Haecks als man van Jenneken dochter van wijlen Dirck Jan Roefs verwekt bij Lisbeth van Esp, verklaart dat hij door Gielis en Gijsbrechts als kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers is betaald voor een pacht van 2 mud rogge die Margriet dochter van Jan Roefs in haar testament had vermaakt aan haar nicht Jenneken dochter van Dirk Roefs, te ontvangen na de dood van Oda dochter van Jannes Roefs zijnde de zuster van genoemde Margriet en niet eerder. Genoemde Jan Jan Peter Haecks verklaart dat hij is voldaan voor het geld van die pacht van 2 mud en geeft daarvoor kwijting aan Gielis en aan Gijsbrecht en aan de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, zijnde de broer van Gielis en Gijsbrecht voor zover die kinderen ook daarin bijleggen en betalen voor hun aandeel ervan. Datum op St. Leonardusdag 1506, getuigen Dirck en Jan van Beeck.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1508
288 59-v) Gielis Dirck Hoppenbrouwers als gemachtigde voor zijn vader Dirck heeft zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van 14 lopen rogge die 4 en een half mud achterstallig is, welke pacht Dirck had verkregen van Jacop Wouter Thijs Backs als man van Heijlwich dochter van wijlen Joerden Willem Everaerts, uit een pacht van 18 lopen rogge. Die pacht van 18 lopen had Lisbet dochter van Willem Everaerts eerder aan haar broer Joerden beloofd, op onderpand van de helft van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Aert van der Achter, de gemeijnte, Gijsbrecht Hacken, Henrick Goijaerts, de gemeenschappelijke straat, conform de schepenbrief d.d. 24 augustus 1487. Melis als vorster heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Henrick Henricks van Best voor de 4 en een half mud rogge eens en de kosten van de uitwinning. Datum 15 december 1508, getuigen Jan Colen en Jan Goossens.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1512
P 175-r) 051 Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van wijlen Dirck de Hoppenbrouwer, verder Geerlick en Dirck, broers, Lijsken hun zuster met Cornelis Smeets als haar voogd, kinderen van wijlen Dirck Dirck de Hoppenbrouwer (= zoon van de eerstgenoemde Dirck de Hoppenbrouwer, JT) die deze had verwekt bij Katalijn dochter van Geerlicks van den Melcroth, voor henzelf handelend en voor Daniel en Jan, hun jonge minderjarige broers, hebben een deling gemaakt van al het bezit dat ze van hun vader Dirck de Hoppenbrouwers en hun moeder hebben geerfd.
Genoemde Gielis Dirck de Hoppenbrouwer krijgt een beemd genoemd de Cuijterman, b.p. rondom inde gemeijnte daar genoemd de Verdonk. Nog krijgt hij een zesterzaad land genoemd de Venakker, gelegen in herdgang Straten in de Herselakkers, b.p. Peter Goijaert Raijmakers, Metten Alaerts. Nog krijgt hij een jaarlijkse pacht van een mud rogge te ontvangen van Aernt van Seelst, nog een pacht van 23 lopen rogge uit een pacht van 5 en een halve mud, maat van Beerse die men jaarlijks in Beerse ontvangt. Datum 15 september 1512, getuigen Jan van Beeck en Velde.
Genoemde Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers krijgt een beemd genoemd de Meijenbeemd, gelegen onder Ameijen hier, b.p. Goijaert en Aert kinderen van wijlen (er is dus een dubbelganger met de zelfde naam?, JT) Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, de kinderenvan Gielis Stans. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Streep, gelegen in herdgang Straten, b.p. de kinderen van Gielis Cremers, Goijaert en Aert kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog ontvangt hij een pacht van 14 lopen rogge te ontvangen van de erfgenamen en het bezit van Henrick Peter Agnesen, nog een pacht van een lopen rogge te ontvangen van Gielis Dirck Cremers, nog een pacht van 20 lopen rogge uit een pacht van 5 en een half mud rogge, maat van Beerse in Beerse te ontvangen.
P 175-v) Genoemde Geerlick, Dirck en Lijsken, wettige kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij Katarijn dochter van wijlen Geerlick van den Melcroth, ten behoeve van hen en ten behoeve van Daniel en Jan hun jonge broers, krijgen een beemd genoemd de Nageldonk, gelegen in herdgang Straten, b.p. de kinderen van Jan Gijben Hoppenbrouwers, de gemeijnte. Nog krijgen ze een eeuwsel genoemd het Casterlandken, b.p. Henrick Henricks van Best, een pad daar. Nog krijgen ze een pacht van een mud rogge teontvangen van Jacop Willem Keijmps, nog 23 lopen rogge uit een pacht van 5 en een half mud rogge te Beerse te ontvangen. Datum 15 september 1512, getuigen Jan van Beeck en Velde.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer

NN NN
????-
NN NN
????-
Hadewich Cremers
± 1410-± 1480

Dirck Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer
± 1437-± 1510

(1) ± 1460

Oeden van Baest
± 1435-± 1510

Dirck de Hoppenbrouwer
± 1465-± 1505
(2) 

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8761.php
    2. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1344.php dd 14-04-2013

    Over de familienaam Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I4251.php : benaderd 21 juni 2024), "Dirck Dirck de Jonge Hoppenbrouwers de Hoppenbrouwer (± 1437-± 1510)".