Kwartierstaat Scheijven-Koch » Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers (± 1460-± 1518)

Persoonlijke gegevens Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers 


Gezin van Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers

Hij heeft/had een relatie met Mechteld Voet.


Kind(eren):

  1. Thomas Hoppenbrouwers  ± 1490-± 1542
  2. Jan Hoppenbrouwers de Oudste  ± 1491-± 1561 
  3. Margriet Hoppenbrouwers  ± 1493-????
  4. Oda Hoppenbrouwers  ± 1494-± 1525
  5. Mechteld Hoppenbrouwers  ± 1495-± 1531
  6. Heijlwich Hoppenbrouwers  ± 1500-????


Notities over Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1464
249 P 81-v) Verschenen zijn Aernt en Jan, broers en kinderen van wijlen Goijaert Crommen, voor henzelf handelend en ook voor hun zuster Agneese, en ze verkopen hierbij aan Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, zijnde hun zwager, die een eeuwsel, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Dirck Huijskens, de gemeenschappelijke straat, de kinderen van wijlen Jan van Baest. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve wat betreft de gronchijns. Datum 16 december 1464, getuigen Wolf en Onstaden.
250 Verschenen zijn Aernt en Jan en hebben beloofd aan hun zwager Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers die voortaan een mud rogge, Oirschotse maat, te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een stuk beemd genoemd de Mortel, groot ca. een bunder, gelegen in Oirschot onder Ameijden, b.p. Heijlwich Scencks en haar kinderen, Goessen Maes, Dirck die Cuijper, Dirck Zijkens, de gemeijnte, genoemde Aernt en Jan zelf. Ze beloven het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht en ze mogen deze pacht aflossen per a.s. Maria Lichtmisdag over 5 jaar, tegen betaling van 28 peters samen met de achterstallige termijnen. Afspraak hiermee is verder dat Gijsbrecht vanwege zijn vrouw geen verdere aanspraken in de erfenis van zijn vrouw zal hebben. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1470 vader en zoon
325 56-v) Verschenen is Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers en heeft zijn achterstallige vordering aangetoond van een mud rogge per jaar, Oirschotse maat, die 2 jaar onbetaald is gebleven. Dat mud rog had hij voor de helft verkregen van zijn broer Gielis Bertken (Gijsberten?) en de andere helft van Korstiaen Willem Scomakers dien men ook wel de Volder noemt en van diens wettige broer Willem. Genoemde Bertken had de pacht met schepenbrief verkregen van Jan Goijaert Slouwers en de pacht vervalt steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Straten nabij de molen van Straten, b.p.de waterloop daar zoals is afgepaald. De brief daarover is van 18 december 1441. Daarop hebben wij als schepenen bij vonnis bepaald dat Dirck zijn vordering op het bezit mag verhalen maar moet wel de rechten van anderen daarin respecteren. Daarna heeft Dirck het bezit uitgewonnen en Dirck heeft het verkocht aan zijn zoon Dirck de Hoppenbrouwer, junior. Datum de dag na Pinksteren 1470, getuigen Jacop en Dirck Huijskens.
326 Verschenen is Dirck de Hoppenbrouwer junior uit de vorige akte en verkoopt het bezit weer terug aan zijn vader Dirck de Hoppenbrouwer. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 10 juli 1470, getuigen Jacop Dormalen en Dirck Huijskens.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1487
P 63-r) 188 Johanna natuurlijke dochter van Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij Hillegonden Schepens, geeft machtiging aan haar wettige broer Gijsbrecht om namens haar haar vorderingen etc. te innen en eventueel met rechtsmiddelen in te vorderen. Datum 1 mei 1487, getuigen Ven en Jan Dircks.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1518
43-r) 259 Thomas, Jan de oudste en Jan de jongste, broers, verder Margriet, Oda, Mechteld, gezusters en allen wettige kinderen van Gijsbrecht Dircks Hoppenbrouwers verwekt bij Mechteld dochter van wijlen Jan Voet, waarbij genoemde Margriet, Oda en Mechteld en Jan de jongste handelen met hun oom en voogd Gielis Dirck Hoppenbrouwers, hebben een deling gemaakt van het bezit, hierin met instemming van hun vrienden en familie.
Genoemde Thomas en Jan (de oudste, JT) als broers en kinderen van wijlen Gijsbrecht en Mechteld krijgen een huis, tuin, samen met het nieuwe huis daar, groot 18 lopenzaad gelegen in herdgang Straten, b.p. de gemeijnte, het erf genoemd Bijsterveld, Jan Schepens, Jan Goossens. Lasten hieruit zijn 14 lopen rogge per jaar aan de zusters van Orten, als lijfpacht te betalen aan Jenneke natuurlijke dochter van Dirck de Hoppenbrouwer (is ze dan in het klooster daar?, JT) en waarvan de wettige kinderen van Dirck Hoppenbrouwers het erfrecht krijgen. Nog als last een mud rogge aan de erfgenamen van Margriet Belaerts en de grondchijns zijnde 6 stuivers en een half oort. Verder kijgen ze zelf nog een pacht van 9 Bossche zesters rogge te ontvangen in Os en nog een Bosch mud rogge per jaar te ontvangen te Schijndel.
43-v) Genoemde Jan de jongste en zijn zuster Oijken krijgen samen een huis, tuin etc. gelegen onder Ameijden hier, b.p. ( de erfgenamen van Rutger van der Hoeven is doorgehaald, JT), Wouter Leenen, Peter Bierkens, Ansem Goossens, de gemeijnte, Margriet Boeijens. Nog krijgen ze een stukje land, krap een lopenzaad groot, b.p. genoemde Jan en Oijken, Willem Peter Seeldreijers, heer Jasper van Esch priester, het hopveld van hierna. Nog krijgen ze een hopveld, b.p. Ansem Goossens, Willem Peter Seeldraaiers, de Meijenhovel, het stukje land van hiervoor van krap een lopenzaad. Nog krijgen ze een beemd genoemd de Haestenbeemd, gelegen onder Oudenhoven hier, b.p. Ervaert Willem Rutgers, Adriaen Vos, Heijn Gijsbrechts van der Dwerten, de erfgenamen van Daniel van der Ameijden, de gemeijnte. Nog zullen ze jaarlijks anderhalf Bosch mud rogge ontvangen te Nistelroij en nog 8 lopen van Coman Aerts (?) en een lopen rogge van Jan Gijben Hoppenbrouwers. Lasten uit dit erfdeel zijn een mud rogge per jaar aan de H. Geest van Oirschot, 3 pond paijment aan het kapittel in Den Bosch, een hoen als chijns aan de heer van Petershem en nog 4 nieuwe penningen als chijns aan de hertog.
Genoemde Heijlken en Metken, gezusters, krijgen samen een akker en toebehoren gelegen onder Ameijden, b.p. Willem de Decker, de gemeijnte, de Heerstraat daar. Nog krijgen ze een akker daar tegen- over de Heerstraat, met twee beemdjes erachter, b.p. Gerart van de Venne, Henrick van Best, Gerard Gerard Mathijssen, de lopende straat. Nog krijgen ze 2 heivelden gelegen in de Castaert met het akkertje erachter en het hoge eeuwsel naast het heiveld, b.p. Henrick van Best, hun zuster Margriet waarvan wordt afgedeeld, Henrick Janssen die men ook wel de Coninck noemt, de erfgenamen van Rutgher van der Hoeven, Gielis de Hoppenbrouwer waarvan is afgedeeld. Nog krijgen ze een akker, genoemd het Haverland gelegen in de Castaert, b.p. de weg, Jan Goossens en meer anderen, Heijmerick Claes Scepens, de erfgenamen van Heijn Gerards. Nog krijgen ze de helft van een beemd genoemd de Monnink, waarvan Gielis de Hoppenbrouwer de andere helft heeft,
44-r) b.p. voor de hele beemd, de erfgenamen van heer Aert de Crom en diens zusters, Roelof Roelofs te Liempde, het Nederbroek daar, de Verdonk. Nog krijgen ze een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge te ontvangen van Daniel de Metser, nog 4 lopen uit een pacht van 20 lopen die men jaarlijks heft te Beerze en die hun zuster Margriet vandaag is toebedeeld. Lasten uit dit erfdeel zijn een pond paijment per jaar aan heer Franck de Haest priester, nog 2 pond aan het kapittel te Oirschot en nog 3 blanken en 3 Hollandse penningen aan het zelfde kapittel, nog een mud rogge aan Engelken Verheijden en 6 nieuwe penningen aan de hertog. Nog krijgen ze een jaarlijkse pacht van een Bosch mud rogge te ontvangen in Teefelen, en nog een Bosch nmud rogge te ontvangen te Gemonde.
Genoemde Margriet krijgt een hopveld gelegen in herdgang Straten,
b.p. Aert van Dorne, Katarijn dochter van Jan Sjongen, de gemeenschappelijke straat, de gemeijnte. Nog krijgt ze een stuk land aan het Moleneinde daar, b.p. Goijart Hoppenbrouwers, Heijlwig dochter van Aert Cremers, de erfgenamen van heer Aert Crommen, de gemeijnte. Nog krijgt ze een stuk land genoemd de Donk gelegen in de Castaert, b.p. het erf van Peter Ruelens genoemd de Breempt, hun zusters Heijlken en Metken waarvan is afgedeeld, Willem Dirck Cortten, Aleijt dochter van Wouters van den Dijck. Er moet overpad aan anderen worden verleend. Nog krijgen ze een beemd genoemd de Meijenbeemd, b.p. Henrick van Best, Willem Gerard Seelmakers, Dirck Jan Seijkens, Aert Gijsbrecht Hoppenbrouwers, waarover recht van overpad is. Lasten uitd dit erfdeel zijn 2 oude groten en een half oort en 3 obolen en driekwart van een hoen aan de heer van Petershem. Nog krijgt ze een jaarlijkse pacht van 20 lopen rogge te ontvangen in Beerze, waarvan haar zusters Heijlich en Metken 4 lopen rogge krijgen.
Datum 20 juni 1518, getuigen Jan Goossens en Dirck Corstens.
Voetnoot :
De brieven van de divers kavels van hiervoor, die door de schout zijn geloot, worden aan Goijaert Hoppenbrouwers in bewaring gegeven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbrecht Hoppenbrouwers

Hadewich Cremers
± 1410-± 1480
Jan van Baest
± 1391-± 1460
Liesbeth die Cromme
± 1400-± 1470
Oeden van Baest
± 1435-± 1510

Gijsbrecht Hoppenbrouwers
± 1460-± 1518


Mechteld Voet
± 1465-± 1518

Thomas Hoppenbrouwers
± 1490-± 1542
Oda Hoppenbrouwers
± 1494-± 1525

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Hoppenbrouwers


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I9752.php : benaderd 16 juni 2024), "Gijsbrecht Dirck Dirck Hoppenbrouwers (± 1460-± 1518)".