genealogieonline

Vraag/antwoord » Waar komen de coordinaten van plaatsen vandaan?

Elke publicatie op Genealogie Online heeft een tellingen pagina waar de plaatsen die voorkomen in de gegevensverzameling worden afgebeeld op een kaart van de Benelux. Door de grote van de cirkel krijgt u een indruk van de geografische spreiding van de genealogische gebeurtenissen.

Als de auteur een stamboomprogramma gebruikt dat coördinaten bij plaatsen opslaat, zoals Gens Data Pro, dan worden deze coördinaten door Genealogie Online gebruikt!

Wanneer er geen coördinaten beschikbaar zijn in het aangeleverde GEDCOM bestand dan worden deze opgezocht in een groot bestand dat Genealogie Online ter beschikking heeft. Deze methode kan onnauwkeurig zijn. Een voorbeeld: een persoon is geboren in Noordwijk. Echter in het coördinaten bestand komen 3 plaatsen voor die Noordwijk heten (in resp. Groningen, Drenthe en Zoord-Holland). De eerste Noorwijk zal dan (wellicht onterecht) worden gekozen. Als auteur kunt u de nauwkeurigheid vergroten door:

  • Een stamboomprogramma te gebruiken die coördinaten bijhoud van plaatsen en deze ook in het GEDCOM bestand stopt.
  • De plaatsnamen zo compleet mogelijk te vermelden, bijvoorbeeld: Noordwijk, Zuid-Holland, Nederland

Als uw stamboomprogramma coördinaten niet bijhoudt bij de plaatsen wijs de makers van dit stamboomprogramma op deze mogelijkheid en op deze pagina. Het beschrijven van de plaatsnamen en coördinaten is een extensie op GEDCOM voorgesteld (en gerealiseerd) door Bas Wilschut van GensDataPro. Hieronder ziet u een voorbeeld van een (stuk) GEDCOM met daarin de coördinaten genoemd (onder _PLACETABLE):

0 HEAD
1 SOUR GensDataPro
2 VER 2.4.8.5c
1 DATE 11-3-2007
1 CHAR ANSI
1 FILE C:\voorbeeld.ged
1 _PLACETABLE placename[,region,ctry]/LAT/LONG (longitude in East from Greenwich)
2 PLAC 's-Gravenhage,ZH,NLD/52.081667/4.308333
2 PLAC 's-Hertogenbosch,NB,NLD/51.691667/5.308333
2 PLAC Bloemendaal,NH,NLD/52.406667/4.620000
2 PLAC Budel,NB,NLD/51.273333/5.575000 .....Gerelateerde vragen


Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!