Genealogy Eikenboom » Karel De Grote (742-814)

Personal data Karel De Grote 

  • He was born on April 2, 742 in Herstal (nabij Luik).Source 1
  • Occupations:
    • from 768 till 814 Koning der Franken.
    • from 788 till 814 Hertog van Beieren.
    • from 800 till 814 Keizer van het Heilige Roomse Rijk.
  • He died on January 28, 814 in Aken (Duitsland), he was 71 years old.
  • He is buried in Aachener, Dominican Republic.
  • A child of Pippijn De Korte and Berthe Van Laon
  • This information was last updated on February 20, 2010.

Household of Karel De Grote

(1) He is married to Desidirata.

They got married about 770.


(2) He is married to Hildegard Vintzgau (Van Zwaben).

They got married on April 30, 771, he was 29 years old.


Child(ren):

  1. Lothar De Grote  778-779
  2. Lodewijk De Vrome  778-840 

The couple were divorced in 783.


(3) He is married to Luitgardis Van Allemanië.

They got married in the year 779, he was 36 years old.


Notes about Karel De Grote

Notitie: Karel de Grote was de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen. In 771 werd hij koning van het rijk der Franken, dat ook de latere Nederlandenomvatte. Zijn gehele regeringsperiode door trok Karel ten strijde: tegen de islamitische heersers van het Iberische schiereiland, tegen deLangobarden in het zuiden, en tegen de Denen en de Saksen in Noordwest-Europa. En met succes, want Karel wist het Frankische rijk uit te breiden toteen rijk dat grote delen van het huidige Europa omvatte. Op kerstdag van het jaar 800 werd Karel door de paus tot keizer over het Westen gekroond.

Om zijn enorme rijk te kunnen besturen, maakte Karel gebruik van ‘vazallen’ of leenmannen, die hem met ‘raad en daad’ dienden bij te staan. Zijmoesten hem adviseren in allerlei bestuurlijke kwesties en als krijger dienen in oorlogen. In ruil daarvoor kregen zij van hem een ‘leen’ ofwel hetbestuur over en de inkomsten van een groot gebied. Vaak beleenden zij op hun beurt dat land aan achterleenmannen. Aanvankelijk vervielen deafspraken bij de dood van de leenman, maar in de loop van de tijd beschouwden de vazallen hun lenen als erfelijk bezit en stelden zij zich steedsonafhankelijker tegenover hun leenheer op.

Karel had overal in zijn rijk paleizen, die ‘paltsen’ werden genoemd. Hij reisde van palts naar palts en regelde ter plekke zijn zaken met zijnbelangrijkste leenmannen. Ook in Nijmegen had Karel een palts, de Valkhof. Daar hield hij zich onder andere bezig met de situatie inhetFriezenbisdom en volgde hij de verrichtingen van zijn legers tegen deheidense Saksen. Karels eerste biograaf, de monnik Einhard, beschouwde deze33 jaar durende strijd als ‘de langdurigste, gruwelijkste, en voor het volk van de Franken inspannendste oorlog die hij ooit voerde’.

Karel hechtte groot belang aan onderwijs, cultuur en wetenschap. Hoewel hij zelf nauwelijks zijn eigen naam kon schrijven, was hij wel bedreven inrekenen en sterrenkunde, en sprak hij verschillende talen. Hij richtte scholen op waar jonge edelliedenwerden opgeleid voor de staatsdienst. Karellegde ook contacten in de islamitische wereld met de kalief van Bagdad, Haroen al-Rasjid. Die gaf hem een olifant ten geschenke.

In de laatste jaren van zijn leven vestigde Karel zich in zijn palts in Aken, waar hij in 814 ook begraven werd. Zijn palts vormde de basis voor dehuidige domkathedraal, waar zijn troon en zijn rijk versierde grafkist nog altijd te bezichtigen zijn.

Over Karel gingen al in zijn eigen tijd indrukwekkende verhalen rond, die na zijn dood alleen nog maar werden uitgebreid en aangedikt. Hij werd ereen heilige door, die tot de grootste vorsten uit de geschiedenis werd gerekend.

Gedoopt door Bonefacius aartsbisschop van Mayence; Karel en zijn broerCarloman volgen hun vader Pippijn samen op, waarbij Karel in hoofdzaakNeustrië, Bourgondië en de Provence, en Carloman in hoofdzaak Austrasië krijgen; beiden worden gezalfd op 9.10.768, Karel te Noyon en Carloman teSoissons; na de dood van Carloman in 771 en onder het passerenvan diens minderjarige zonen, wordt Karel de enige koning der Franken; hij wordt danwederom gezalfd als zodanig te Corbeny; na een geslaagde veldtocht tegen zijn ex-schoonvader de koning der Longobarden, volgt in 774 zijnproclamatie tot koning der Longobarden; Karel was reeds met zijn vader Pippijn gezalfd tot koning, Saint-Denis 28.7.754, en tevens door pausStephanus II verheven tot ‘patricius Romanorum’, maar deze titel voert hij pas na zijn overwinning op de Longobarden; door paus Leo III tot keizergekroond, Rome 25.12.800; laat dan zijn ‘patricius’-titel vallen; zijn uiteindelijke titulatuur wordt: ‘Karolus serenissimus augustus a Deocoronatus magnus et pacificus imperator Romanum gubernans imperium et per misericordiam Dei rex Francorum et Longobardorum’; zijn (westers)keizerschap wordt in 812 door de Oostromeinse ‘basileus’ Michael I Rhangabe erkend; overl. Aken 28.1.814, begr. ald. (Dom).

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Karel De Grote?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Karel De Grote

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Karel De Grote


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Karel De Grote



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Dagblad de Limburger

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    About the surname De Grote

    • View the information that Genealogie Online has about the surname De Grote.
    • Check the information Open Archives has about De Grote.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De Grote.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Henry Eikenboom, "Genealogy Eikenboom", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_eikenboom/I3809.php : accessed May 11, 2024), "Karel De Grote (742-814)".