Genealogie Eikenboom » Karel De Grote (742-814)

Persönliche Daten Karel De Grote 

  • Er wurde geboren am 2. April 742 in Herstal (nabij Luik).Quelle 1
  • Berufe:
    • von 768 bis 814 Koning der Franken.
    • von 788 bis 814 Hertog van Beieren.
    • von 800 bis 814 Keizer van het Heilige Roomse Rijk.
  • Er ist verstorben am 28. Januar 814 in Aken (Duitsland), er war 71 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Aachener, Dominican Republic.
  • Ein Kind von Pippijn De Korte und Berthe Van Laon
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 20. Februar 2010.

Familie von Karel De Grote

(1) Er ist verheiratet mit Desidirata.

Sie haben geheiratet rund 770.


(2) Er ist verheiratet mit Hildegard Vintzgau (Van Zwaben).

Sie haben geheiratet am 30. April 771, er war 29 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Lothar De Grote  778-779
  2. Lodewijk De Vrome  778-840 

Das Ehepaar wurde 783 geschieden.


(3) Er ist verheiratet mit Luitgardis Van Allemanië.

Sie haben geheiratet im Jahr 779, er war 36 Jahre alt.


Notizen bei Karel De Grote

Notitie: Karel de Grote was de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen. In 771 werd hij koning van het rijk der Franken, dat ook de latere Nederlandenomvatte. Zijn gehele regeringsperiode door trok Karel ten strijde: tegen de islamitische heersers van het Iberische schiereiland, tegen deLangobarden in het zuiden, en tegen de Denen en de Saksen in Noordwest-Europa. En met succes, want Karel wist het Frankische rijk uit te breiden toteen rijk dat grote delen van het huidige Europa omvatte. Op kerstdag van het jaar 800 werd Karel door de paus tot keizer over het Westen gekroond.

Om zijn enorme rijk te kunnen besturen, maakte Karel gebruik van ‘vazallen’ of leenmannen, die hem met ‘raad en daad’ dienden bij te staan. Zijmoesten hem adviseren in allerlei bestuurlijke kwesties en als krijger dienen in oorlogen. In ruil daarvoor kregen zij van hem een ‘leen’ ofwel hetbestuur over en de inkomsten van een groot gebied. Vaak beleenden zij op hun beurt dat land aan achterleenmannen. Aanvankelijk vervielen deafspraken bij de dood van de leenman, maar in de loop van de tijd beschouwden de vazallen hun lenen als erfelijk bezit en stelden zij zich steedsonafhankelijker tegenover hun leenheer op.

Karel had overal in zijn rijk paleizen, die ‘paltsen’ werden genoemd. Hij reisde van palts naar palts en regelde ter plekke zijn zaken met zijnbelangrijkste leenmannen. Ook in Nijmegen had Karel een palts, de Valkhof. Daar hield hij zich onder andere bezig met de situatie inhetFriezenbisdom en volgde hij de verrichtingen van zijn legers tegen deheidense Saksen. Karels eerste biograaf, de monnik Einhard, beschouwde deze33 jaar durende strijd als ‘de langdurigste, gruwelijkste, en voor het volk van de Franken inspannendste oorlog die hij ooit voerde’.

Karel hechtte groot belang aan onderwijs, cultuur en wetenschap. Hoewel hij zelf nauwelijks zijn eigen naam kon schrijven, was hij wel bedreven inrekenen en sterrenkunde, en sprak hij verschillende talen. Hij richtte scholen op waar jonge edelliedenwerden opgeleid voor de staatsdienst. Karellegde ook contacten in de islamitische wereld met de kalief van Bagdad, Haroen al-Rasjid. Die gaf hem een olifant ten geschenke.

In de laatste jaren van zijn leven vestigde Karel zich in zijn palts in Aken, waar hij in 814 ook begraven werd. Zijn palts vormde de basis voor dehuidige domkathedraal, waar zijn troon en zijn rijk versierde grafkist nog altijd te bezichtigen zijn.

Over Karel gingen al in zijn eigen tijd indrukwekkende verhalen rond, die na zijn dood alleen nog maar werden uitgebreid en aangedikt. Hij werd ereen heilige door, die tot de grootste vorsten uit de geschiedenis werd gerekend.

Gedoopt door Bonefacius aartsbisschop van Mayence; Karel en zijn broerCarloman volgen hun vader Pippijn samen op, waarbij Karel in hoofdzaakNeustrië, Bourgondië en de Provence, en Carloman in hoofdzaak Austrasië krijgen; beiden worden gezalfd op 9.10.768, Karel te Noyon en Carloman teSoissons; na de dood van Carloman in 771 en onder het passerenvan diens minderjarige zonen, wordt Karel de enige koning der Franken; hij wordt danwederom gezalfd als zodanig te Corbeny; na een geslaagde veldtocht tegen zijn ex-schoonvader de koning der Longobarden, volgt in 774 zijnproclamatie tot koning der Longobarden; Karel was reeds met zijn vader Pippijn gezalfd tot koning, Saint-Denis 28.7.754, en tevens door pausStephanus II verheven tot ‘patricius Romanorum’, maar deze titel voert hij pas na zijn overwinning op de Longobarden; door paus Leo III tot keizergekroond, Rome 25.12.800; laat dan zijn ‘patricius’-titel vallen; zijn uiteindelijke titulatuur wordt: ‘Karolus serenissimus augustus a Deocoronatus magnus et pacificus imperator Romanum gubernans imperium et per misericordiam Dei rex Francorum et Longobardorum’; zijn (westers)keizerschap wordt in 812 door de Oostromeinse ‘basileus’ Michael I Rhangabe erkend; overl. Aken 28.1.814, begr. ald. (Dom).

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Karel De Grote?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Karel De Grote

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Karel De Grote


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Karel De Grote



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Dagblad de Limburger

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen De Grote

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Grote.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Grote.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Grote (unter)sucht.

    Die Genealogie Eikenboom-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Henry Eikenboom, "Genealogie Eikenboom", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_eikenboom/I3809.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Karel De Grote (742-814)".