Généalogie Eikenboom » Karel De Grote (742-814)

Données personnelles Karel De Grote 

  • Il est né le 2 avril 742 dans Herstal (nabij Luik).Source 1
  • Professions:
    • de 768 à 814 Koning der Franken.
    • de 788 à 814 Hertog van Beieren.
    • de 800 à 814 Keizer van het Heilige Roomse Rijk.
  • Il est décédé le 28 janvier 814 dans Aken (Duitsland), il avait 71 ans.
  • Il est enterré dans Aachener, Dominican Republic.
  • Un enfant de Pippijn De Korte et Berthe Van Laon
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 20 février 2010.

Famille de Karel De Grote

(1) Il est marié avec Desidirata.

Ils se sont mariés environ 770.


(2) Il est marié avec Hildegard Vintzgau (Van Zwaben).

Ils se sont mariés le 30 avril 771, il avait 29 ans.


Enfant(s):

  1. Lothar De Grote  778-779
  2. Lodewijk De Vrome  778-840 

Les époux ont divorcé en 783.


(3) Il est marié avec Luitgardis Van Allemanië.

Ils se sont mariés en l'an 779, il avait 36 ans.


Notes par Karel De Grote

Notitie: Karel de Grote was de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen. In 771 werd hij koning van het rijk der Franken, dat ook de latere Nederlandenomvatte. Zijn gehele regeringsperiode door trok Karel ten strijde: tegen de islamitische heersers van het Iberische schiereiland, tegen deLangobarden in het zuiden, en tegen de Denen en de Saksen in Noordwest-Europa. En met succes, want Karel wist het Frankische rijk uit te breiden toteen rijk dat grote delen van het huidige Europa omvatte. Op kerstdag van het jaar 800 werd Karel door de paus tot keizer over het Westen gekroond.

Om zijn enorme rijk te kunnen besturen, maakte Karel gebruik van ‘vazallen’ of leenmannen, die hem met ‘raad en daad’ dienden bij te staan. Zijmoesten hem adviseren in allerlei bestuurlijke kwesties en als krijger dienen in oorlogen. In ruil daarvoor kregen zij van hem een ‘leen’ ofwel hetbestuur over en de inkomsten van een groot gebied. Vaak beleenden zij op hun beurt dat land aan achterleenmannen. Aanvankelijk vervielen deafspraken bij de dood van de leenman, maar in de loop van de tijd beschouwden de vazallen hun lenen als erfelijk bezit en stelden zij zich steedsonafhankelijker tegenover hun leenheer op.

Karel had overal in zijn rijk paleizen, die ‘paltsen’ werden genoemd. Hij reisde van palts naar palts en regelde ter plekke zijn zaken met zijnbelangrijkste leenmannen. Ook in Nijmegen had Karel een palts, de Valkhof. Daar hield hij zich onder andere bezig met de situatie inhetFriezenbisdom en volgde hij de verrichtingen van zijn legers tegen deheidense Saksen. Karels eerste biograaf, de monnik Einhard, beschouwde deze33 jaar durende strijd als ‘de langdurigste, gruwelijkste, en voor het volk van de Franken inspannendste oorlog die hij ooit voerde’.

Karel hechtte groot belang aan onderwijs, cultuur en wetenschap. Hoewel hij zelf nauwelijks zijn eigen naam kon schrijven, was hij wel bedreven inrekenen en sterrenkunde, en sprak hij verschillende talen. Hij richtte scholen op waar jonge edelliedenwerden opgeleid voor de staatsdienst. Karellegde ook contacten in de islamitische wereld met de kalief van Bagdad, Haroen al-Rasjid. Die gaf hem een olifant ten geschenke.

In de laatste jaren van zijn leven vestigde Karel zich in zijn palts in Aken, waar hij in 814 ook begraven werd. Zijn palts vormde de basis voor dehuidige domkathedraal, waar zijn troon en zijn rijk versierde grafkist nog altijd te bezichtigen zijn.

Over Karel gingen al in zijn eigen tijd indrukwekkende verhalen rond, die na zijn dood alleen nog maar werden uitgebreid en aangedikt. Hij werd ereen heilige door, die tot de grootste vorsten uit de geschiedenis werd gerekend.

Gedoopt door Bonefacius aartsbisschop van Mayence; Karel en zijn broerCarloman volgen hun vader Pippijn samen op, waarbij Karel in hoofdzaakNeustrië, Bourgondië en de Provence, en Carloman in hoofdzaak Austrasië krijgen; beiden worden gezalfd op 9.10.768, Karel te Noyon en Carloman teSoissons; na de dood van Carloman in 771 en onder het passerenvan diens minderjarige zonen, wordt Karel de enige koning der Franken; hij wordt danwederom gezalfd als zodanig te Corbeny; na een geslaagde veldtocht tegen zijn ex-schoonvader de koning der Longobarden, volgt in 774 zijnproclamatie tot koning der Longobarden; Karel was reeds met zijn vader Pippijn gezalfd tot koning, Saint-Denis 28.7.754, en tevens door pausStephanus II verheven tot ‘patricius Romanorum’, maar deze titel voert hij pas na zijn overwinning op de Longobarden; door paus Leo III tot keizergekroond, Rome 25.12.800; laat dan zijn ‘patricius’-titel vallen; zijn uiteindelijke titulatuur wordt: ‘Karolus serenissimus augustus a Deocoronatus magnus et pacificus imperator Romanum gubernans imperium et per misericordiam Dei rex Francorum et Longobardorum’; zijn (westers)keizerschap wordt in 812 door de Oostromeinse ‘basileus’ Michael I Rhangabe erkend; overl. Aken 28.1.814, begr. ald. (Dom).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Karel De Grote?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Karel De Grote

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Karel De Grote


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Karel De Grote



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Dagblad de Limburger

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille De Grote

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Grote.
    • Afficher des informations sur De Grote sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Grote.

    La publication Généalogie Eikenboom a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Henry Eikenboom, "Généalogie Eikenboom", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_eikenboom/I3809.php : consultée 28 mars 2024), "Karel De Grote (742-814)".