Genealogy Spaak » Jan Albert Sichterman (1692-1764)

Personal data Jan Albert Sichterman 


Household of Jan Albert Sichterman

He is married to Sybilla Volkera Sadelijn.

They got married on March 20, 1721 at Hooghly, Bengal, India, he was 28 years old.


Child(ren):

  1. Jan Albert Sichterman  1733-± 1750


Notes about Jan Albert Sichterman

Afkomstig uit een familie van bestuurders en regenten, afgestudeerd jurist en nadien kolonel infanterie in Groningen had hij een goede toekomst in het vooruitzicht. Maar toen hij op 23-jarige leeftijd in een duel zijn tegenstander had doodgestoken, moest hij zich uit de voeten maken. Om de gevolgen van zijn daad te ontlopen nam hij dienst bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Als onderkoopman vertrok hij op 10 april 1716 - aan boord van de 'Generale Vrede', met schipper Willem de Leus - vanuit Texel, via Kaap de Goede Hoop, naar Batavia (Nederlands-Indië), waar hij een half jaar later (op 30-10-1716) aankwam. Sichterman's vele en goede connecties aldaar zorgden ervoor dat het VOC-bestuur in Azië hem een jaar later als onderkoopman naar Hougly Bengalen stuurde (40 km ten noorden van het huidige Calcutta, India). Twee jaar later werd hij bevorderd tot kassier en overgeplaatst naar de iets noordelijker gelegen factorij Cassimbazar, het centrum van de zijdeteelt in Bengalen.

Op 20 maart 1721 treedt Jan Albert in Hougly in het huwelijk met de schatrijke Sybilla Volkera Sadelijn, dochter van Jacob Sadelijn, de latere directeur van Bengalen. Door dit huwelijk was hij toegetreden tot de directeursfamilies van Bengalen. Deze verbintenis met Sybilla zou al gauw gunstig blijken te zijn voor zijn verdere carrière bij de VOC.
Het echtpaar kreeg acht kinderen, die echter al op jonge leeftijd naar het vaderland werden gestuurd, waar zij onder de hoede kwamen van familieleden. Jan Albert verhuisde weer van Cassimbazar naar de vestiging Hougly, waar hij toezichthouder werd over de pakhuizen (baanmeester).

Wegens onenigheden met de directeur van Bengalen, de beruchte Petrus Vuyst (1722-1724), werd Sichterman overgeplaatst naar Batavia. In 1725 werd hij echter aangesteld als koopman en fiscaal in Bengalen, waar Vuyst inmiddels was ontheven van zijn functie. De volgende jaren maakte Sichterman nog enkele malen promotie. In 1734 werd hij uiteindelijk door de Hoge Regering van de VOC in Azië benoemd tot directeur van Bengalen (1734-1744), als opvolger van Rogier Beerenaart (1731-1733), die eerder Sichterman's schoonvader Jacob Sadelijn (1727-1731) was opgevolgd. De familie Sichterman vertrok daarop wederom naar Hougly. In 1740 werd Sichterman tevens tot raad extraordinaris van de Raad van Indië benoemd.
De handelsactiviteiten van de VOC waren zeer lucratief. Daarnaast waren er talloze mogelijkheden voor particulieren om hiervan een graantje mee te pikken. Zo ook Jan Albert Sichterman, die een fortuin wist te vergaren met beleggingen en de handel in allerlei producten. Het verlangen naar vaderland en familie bleek steeds sterker te worden. Toen ook nog de binnenlandse politieke situatie in Bengalen verslechterde, deed hij een verzoek aan de heren van de Hoge Regering om terug te mogen keren naar het vaderland. Dit verzoek werd ingewilligd.

Na 28 jaren in de Oost te hebben gewerkt en gewoond, beëindigde Sichterman in 1744 zijn directeurschap van Bengalen. Bij aankomst in Batavia in juli 1744 kreeg hij te horen dat hij tot Raad van Indië was benoemd. Maar uiteindelijk vertrok Jan Albert Sichterman en zijn echtgenote met enkele Bengaalse bedienden op 24 oktober 1744 uit Batavia. De retourvloot van 25 schepen, waarover Sichterman het admiraalschap voerde, zeilde in september 1745 de thuishaven binnen. Maar liefst twee schepen ervan waren nodig om alle bezittingen van Sichterman naar de Republiek der Verenigde Nederlanden te vervoeren. Via Middelburg en Den Haag arriveerde Sichterman in Groningen. In die stad had hij een gigantisch herenhuis aan de Ossenmarkt laten bouwen. Dit stadspaleis had hij in de laatste jaren van zijn verblijf in Indië laten bouwen (start van de bouw op 26 maart 1743). Het herenhuis kende een deurpartij met balkon ondersteund door twee sculpturen van een Bengaalse zwarte man en vrouw (beide nu in de collectie van het Groninger museum). De zeer grote collecties aan diverse kunstschatten (volg kunstschatten) uit alle windstreken (porseleinen serviezen, schilderijen, meubelen, munten, boeken, rariteiten en dergelijke) kregen daar hun plaats. Ook had hij een collectie van 481 schilderijen, waaronder doeken van Rembrandt, Ruysdael. Hij ontving vele buitenlandse gasten die zijn verzamelingen bewonderden.
Zijn prachtige stadspaleis aan de Ossenmarkt was de trots van alle 'Stadjers'. Zij namen hun muts of hoed af als de 'Koning van Groningen' uitreed. Zijn rijtuig, getrokken door zes paarden, ratelde over de keien. Donkere bedienden uit het verre Indië hielden de snuivende paarden aan de teugel. Ook had hij de gewoonte wekelijks vanaf zijn bordes geldstukken te strooien naar de arme bevolking, die zich op de markt voor zijn huis verzameld had.

Zoals meer gegoede Groninger families, bezat ook Sichterman een zomerverblijf buiten de stad - namelijk de buitenplaats 'Woellust' op de grens met Wildervank - dat Jan Albert in 1747 liet bouwen.
De buitenplaats lag op een langwerpig eiland, aan drie zijden omgeven door het Westerdiep. Het was gebouwd op kelders en telde twee verdiepingen. Een hoge monumentale stoep leidde naar de hoofdingang, met aan weerszijden twee ramen. Achter Jan Albert's veenpaleis lag de tuin, die zich uitstrekte tot aan Borgercompagnie. De tuin was aangelegd in de stijl van Le Nôtre, met zijn fraaie lanen, geschoren heggen en sierlijke bomen die de wandelpaden omzoomden. Op de eind- en kruispunten stonden kostbare vazen en imponerende beelden. Ieder sprak over de machtige fontein, het wonder van de Veenkoloniën. En alsof het nog niet genoeg was konden de wandelaars in dit wonderland hun ogen ook nog verwennen aan een hertenkamp, visvijvers, de verblijven van fazanten, slanke windhonden en vreemd uitziende varkens. Vóór Woellust lag een jacht met 'twee kamers'.
Na het overlijden van haar man verkocht mevrouw Sichterman 'Woellust' in 1764 voor f 14.408,- aan Nicolaas Emmen en zijn vrouw Catharina Wildervanck (kleindochter van Adriaan Geerts Wildervanck).

Een bestuurlijke functie heeft Jan Albert na zijn terugkomst in de Republiek der Verenigde Nederlanden niet meer uitgeoefend.
Op 15 januari 1764 kwam een plotselinge einde aan het leven van deze markante Groninger, 71 jaar oud geworden. Hij werd zeer waarschijnlijk begraven in de Martinikerk.
Zijn bibliotheek was niet onaanzienlijk, getuige de veilingcatalogus die na Sichterman's dood werd opgesteld door de Groningse boekverkoper Hajo Spandaw.
Enkele jaren later verkocht zijn weduwe het statige huis aan de Ossenmarkt. In 1770 werd het in tweeën verdeeld. Ook de inboedel werd geveild. Sybilla Volkera verhuisde naar de Grote Markt, waar zij in 1781 overleed. De gehele nalatenschap werd verdeeld onder de vier nog levende kinderen en de erfgenamen van de overleden kinderen.

Bron: o.a. Hans Stienstra (RHC Groninger Archieven)

Zie ook:
- De Koning van Groningen: Jan Albert Sichterman [https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-koning-van-groningen-jan-albert-sichterman-1692-1764]
- Jan Albert Sichterman : een imponerende Groninger liefhebber van kunst [http://docplayer.nl/13086295-Jan-albert-sicht-erman-1692-1764.html]
- Wikipedia: Woellust (Wildervank) [https://nl.wikipedia.org/wiki/Woellust_(Wildervank)]
- Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. Jaargang 27 [http://www.dbnl.org/tekst/_med009200401_01/_med009200401_01_0005.php]

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan Albert Sichterman?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan Albert Sichterman

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Jan Albert Sichterman


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. biografischportaal.nl, nr 88884831
  2. Algemeen doopboek 1676-1705 Kerkelijke gemeente - Groningen ; Collectie DTB (toegang 124) ; Inventarisnummer 148

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was from 1672 till 1702 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1692: Source: Wikipedia
    • February 13 » Massacre of Glencoe: Almost 80 Macdonalds at Glen Coe, Scotland are killed early in the morning for not promptly pledging allegiance to the new king, William of Orange.
    • March 1 » Sarah Good, Sarah Osborne and Tituba are brought before local magistrates in Salem Village, Massachusetts, beginning what would become known as the Salem witch trials.
    • June 2 » Bridget Bishop is the first person to be tried for witchcraft in Salem, Massachusetts; she was found guilty and later hanged.
    • June 10 » Salem witch trials: Bridget Bishop is hanged at Gallows Hill near Salem, Massachusetts, for "certaine Detestable Arts called Witchcraft and Sorceries".
    • August 19 » Salem witch trials: In Salem, Province of Massachusetts Bay, five people, one woman and four men, including a clergyman, are executed after being convicted of witchcraft.
    • October 12 » The Salem witch trials are ended by a letter from the governor of the Massachusetts Bay Province.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was from 1672 till 1702 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1692: Source: Wikipedia
    • February 13 » Massacre of Glencoe: Almost 80 Macdonalds at Glen Coe, Scotland are killed early in the morning for not promptly pledging allegiance to the new king, William of Orange.
    • March 1 » Sarah Good, Sarah Osborne and Tituba are brought before local magistrates in Salem Village, Massachusetts, beginning what would become known as the Salem witch trials.
    • June 2 » Bridget Bishop is the first person to be tried for witchcraft in Salem, Massachusetts; she was found guilty and later hanged.
    • June 7 » Port Royal, Jamaica, is hit by a catastrophic earthquake; in just three minutes, 1,600 people are killed and 3,000 are seriously injured.
    • September 22 » The last hanging of those convicted of witchcraft in the Salem witch trials; others are all eventually released.
    • October 12 » The Salem witch trials are ended by a letter from the governor of the Massachusetts Bay Province.
  • The temperature on March 20, 1721 was about 3.0 °C. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1721: Source: Wikipedia
    • January 6 » The Committee of Inquiry on the South Sea Bubble publishes its findings, revealing details of fraud among company directors and corrupt politicians.
    • March 24 » Johann Sebastian Bach dedicated six concertos to Margrave Christian Ludwig of Brandenburg-Schwedt, now commonly called the Brandenburg Concertos, BWV 1046-1051.
    • April 4 » Sir Robert Walpole becomes the first British prime minister.
    • April 26 » A massive earthquake devastates the Iranian city of Tabriz.
    • August 18 » The city of Shamakhi in Safavid Shirvan is sacked.
    • October 22 » Russian Empire is proclaimed by Tsar Peter I after the Swedish defeat in the Great Northern War.
  • The temperature on January 15, 1764 was about 5.0 °C. There was 4 mm of rainWind direction mainly south-southwest. Weather type: regen omtrent helder. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) was from 1759 till 1766 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1764: Source: Wikipedia
    • January 19 » Bolle Willum Luxdorph records in his diary that a mail bomb, possibly the world's first, has severely injured the Danish Colonel Poulsen, residing at Børglum Abbey.
    • January 19 » John Wilkes is expelled from the British House of Commons for seditious libel.
    • February 15 » The city of St. Louis is established in Spanish Louisiana (now in Missouri, USA).
    • September 7 » Election of Stanisław August Poniatowski as the last ruler of the Polish–Lithuanian Commonwealth.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Sichterman


The Genealogy Spaak publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Wim Spaak, "Genealogy Spaak", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaak/I508.php : accessed May 22, 2024), "Jan Albert Sichterman (1692-1764)".