He is married to Badeloch van Muiden.
They got married
Child(ren):
http://www.wazamar.org/Familiewapens/hist-famwpn/hs-49.htm
Cornelis van Beveren (de Bevere), geb. Dordrecht 1524, overl. Dordrecht 1585. Burgemeester van Dordrecht.
Wapen: In rood een dwarsbalk van zilver, beladen met een bever van zwart, gekroond en genageld van goud.
Het geslacht Van Beveren is voortgekomen uit dat van de Van Amstel en het voerde eertijds ook hetzelfde wapen, echter met verwisselde kleuren. Diderik, broer van Egbert, Heer van Amstel (begin 12e eeuw) huwde n.l. Anna, dochter van Boudewijn, Heer van het Land van Aalst en Waas, die hem het Land van Beveren bij het huwelijk aanbracht. Hij en zijn opvolgers noemden zich daarna "Heren van Beveren". Roelof van Beveren (midden 13e eeuw) nam het wapen van de Van Lovens, (het geslacht van zijn moeder) aan, zijnde: In rood een zilveren dwarsbalk. Zijn kleinzoon Daniel plaatste op die dwarsbalk als sprekend wapenfiguur de gekroonde bever. Ook het devies van de familie "Per Mare, Per Terras" (ter zee en te land) doelt op dit wapenfiguur.
==================================
rob_gomes.ged
Ministeriaal van de bisschop van Utrecht. Vermeld als getuige voor bisschop Andreas in 1131, nogmaals in 1131; getuige voor bisschop Hartbert in 1143. In 1145 als getuige vermeld in de oorkonde waarin koning Koenraad volgens rechterlijke uitspraak de Utrechtse kerk bevestigt in het bezit van het graafschap Oostergo en Westergo. In hetzelfde jaar als getuige vermeld in de oorkonde waarbij koning Koenraad aan de kapittelen van de Dom en Oudmunster het uitsluitende recht schenkt, om bij vacature een nieuwe bisschop te kiezen. Getuige voor het kapittel van St. Pieter in 1147. In 1156 herstelt keizer Frederik het kapittel van St. Marie te Utrecht in het bezit van enige tienden en andere goederen, hun door Egbert van Amstel, ministeriaal van St. Maarten, wederrechtelijk ontnomen, nadat Egbert van Amstel tevoren ten overstaan van bisschop Hartbert (Herbert van Hoorn) het recht van het kapittel daarop erkend had en bepaalt verder de grenzen van de wederzijdse landen. Als getuige vermeld in de oorkonde van 1165 waarbij keizer Frederik vergunt, dat door de Nude een waterleiding gegraven zal worden tot afvoer van het water van de Rijn naar zee, en dat een dam, bij Wijk in de Rijn gelegd, zal blijven bestaan, en beveelt de dam te Zwammerdam, door de graaf van Holland ten onrechte daar aangelegd, op te ruimen. In 1169 oorkondt bisschop Godfried, dat hij door de bemoeiingen van aartsbisschop Philips van Keulen met Egbert van Amstel, die in de rijksban gevallen was, verzoend is, en wel op voorwaarde, dat Egbert de goederen die hij zich wederrechtelijk als leenman had roegeëigend en nu teruggegeven heeft, als dienstgoed van het schoutambt (van Amstel) heeft terugontvangen, en dat hij verder afstand heeft
gedaan van het Bijlmerbroek en de halve tiend van Weesp, die hij zich eveneens wederrechtelijk had toegeëigend. In 1171 als getuige vermeld als keizer Frederik bisschop Godfried bevestigt in het bezit der door keizer Otto II geschonken goederen. Voor het laatst vermeld in 1172, als getuige voor bisschop Godfried, samen met zijn zoon Hendrik.
Volgens Van Spaen had Egbert reeds ten tijde van bisschop Hartbert een geschil met het kapittel van St. Marie te Utrecht. Egbert, dienstman en ministeriaal van St. Maarten, had onenigheid met het kapittel van St. Marie over het rechtsgebied, de tinsen en tienden van zeker nieuw ontgonnen land, dat Egbert, hoewel het door bisschop Heribert aan het kapittel was toegewezen, zich toegeëigend had. Keizer Frederik verplichtte Egbert echter in 1156 afstand te doen en bepaalde tevens de grenzen van deze 'novalia'. Voorts bracht Egbert nadeel toe aan de kerk van St. Maarten, door zich alle diensten en dienstgelden in Amstel en omliggende gerechten toe te eigenen, terwijl deze eigenlijk de bisschop toekwamen. Hij werd daarvoor in de kerkelijke ban gedaan. Door bemiddeling van Philip, aartsbisschop van Keulen, kwam in 1169 een verzoening tot stand tussen de bisschop en Egbert. Egbert moest afstand doen van alle rechten, die volgens Egbert hem als leenrecht toebehoorden, maar ontving die van de bisschop 'in officium villicationis', als meijer (ambtman, stedehouder), voor zich ,en na zijn dood voor zijn zoon, terug. Tevens droeg Egbert het veen Bijlmerbroek en de halve tiend van Weesp over aan de bisschop.
Naar het schijnt hadden de van Amstel's weinig op met de geestelijkheid, want bijna alle Amsterdamsche kloosters zijn van NA de verdrijving van dit geslacht.
===========================
Geschiedenis van Amsterdam By Marijke Carasso-Kok, Nienke Huizinga, Ester Wouthuysen, Wiard Krook
In 1126 wordt Wolfgcr voor hei laatst genoemd als getuige In een oorkonde onder de naam Wolfgerus de Amestclle.10 Zl)n opvolger was Egbcrt. genoemd tussen 1131 en 1172. Nlel langer wordt hl) sen'iens genoemd, maar mlntsterialls. hetgeen erop wijst dat Egbert opgenomen was in de kleine kring van intimi rond de bisschop. Over de opvolgers van Egbcrt. Gljsbrecht i. zijn zoon Gijsbrecht li en kleinzoon Gijs-brecht in. is weinig bekend. Zeker Is wel dat de familie In aanzien Is gestegen, getui-ge het feit dat de Gi|sbrechten zich Helen aanspreken met mlU's (ridder) en op zeker moment zelfs met domtnus (heer). Ter onderstreping van hun nieuwe sociale status was hel bewonen van een riddermatige hofslede. een kasteel, een vereiste. In 1204 wordt dll kasteel voor hel eerst genoemd. Naar aanleiding van een machlsstri|d die In Holland uitbrak na de dood van graaf Dirk VII. trok een groep Kennemers Amstel-land binnen. De Kennemers slaken eerst de dijk van Amstelland, ofwel de Amsieldljk aggerem Ameslcl), door. Daarna stichtten ze brand in het moerassige land (het 'Vene') dat aan Gl|sbrccht loebehoorde. waarbij ze ongelofelijke hoeveelheden vee en kledingstukken buitmaakten. Ten slotle verschenen de Kennemers voor het eerbied-waardig gebouwde kasicel van Gljsbrecht idomum Gtselbcrtl honorlficc sltvcture).10 Op dit huls zullen wc nog uitvoerig terugkomen.
Ongeveer dertig jaar later blijken de Amstels over een tweede huis te beschik-ken, en wel In de stad Utrecht. In 1231 schonk een Gl|sbrecht. de tweede of de derde met die naam. al of niet daartoe gedwongen, dit stenen huis aan graaf Florls iv van Holland. Gljsbrecht kreeg het vervolgens in leen terug, zodat vanaf die tijd de heren van Amstel twee heren moesten dienen: de bisschop van Utrecht en de graaf van Hol-land. Daarmee werden de Amstels spelers in het dcnlcndc-ceuwsc machtsspel over het politieke gezag in het Nedersticht.
...
Scrvlcntcs, mlnlstcrlalcs, militcs Twee siudies over de ontginningen van de veengebieden in de Vechtstreek en het Krommc-Rijngcbicd laten zien hoe de bis-schoppen van Utrecht te werk zijn gegaan bij het openleggen van de immense wil-dernissen in het Ncdcrstlcht.7 Wc beperken ons hier tot de aan Amstclland grenzen-de Vechtstreek. Dc bisschoppen bezaten vanouds op de uit zand en klei bestaande ocvcrwallcn langs dc Vecht en op oude stroomruggen 'hoven' of 'domeinen' (curies), die namens hen beheerd werden door een (hoOmeicr (rtl/jcus). Dc hofmeiers werden vaak gerekruteerd uit de onvrije boeren op het domein. Hun functie bracht met zich mee dat zij zich van dc andere onvri|cn onderscheidden. Daarom werden ze gerekend tot de xrvtentes (dienstbaren) of mlnlsieriales (medehelpers) van dc bisschop. Zij ver-richtten werkzaamheden op het domein, hielden toezicht op de horigen en fungeer-den als voorzitters van het hofgcrecht. Maar zij konden ook worden opgeroepen om als bewapende kri|gcrs dc bisschop assistentie te verlenen. Als beloning voor deze activiteiten ontvingen zij van hun heer een beneficium of dienstgocd.
Vooral vanwege hun aandeel in het militaire bedrijf en hun optreden als milt-les - ridders te paard - gingen de minlsterialcn zich steeds meer profileren als een aparte, zclfbewusic maatschappelijke groep. Hen groep die minder dienstbaar was en
zich een status probeerde toe te eigenen vergelijkbaar met die van dc adel. Egbcrt van Amtd Is hiervan een mooi voorbeeld. In de jaren zestig van dc twaalfde eeuw raak-te hl| In conflict met zl|n heer. bisschop Godfried van Rhcncn. Egbcrt weigerde dc inkomsten uit Amstclland af te staan en stak ze In eigen zak. De bisschop was op dat moment niet bi| machte zijn ongehoorzame dienstman tot dc orde te roepen. De Duit-se koning en dc aartsbisschop van Keulen moesten te hulp schieten om Egbcrt en Godfrtcd met elkaar te verzoenen. Egbcrt deed afstand van al zijn aanspraken op de inkomsten int Amstclland. maar werd in ruil daarvoor hersteld in zijn functie van hof-meier. Zolang hij cn zijn opvolgers zich als trouwe meiers gedroegen, zou het hof-meierschap erfelijk in dc familie blijven *
...
Amstclland cn dc heren van Amstcl
Keten we terug naar Wolfger. dienaar van dc bisschop en schout van Amstcl. Hoewel wc nagenoeg niets over hem en zijn opvolgers (Egbcrt ca. 1105-1172, Gijsbrecht i ca. 1145-na I 188. Gi|sbrccht ii ca. 1175-ca. 1230, Gi|sbrccht tn 1200-1252 en Gijsbrecht iv ca. 1230-1303) weten, mogen we, naar analogie van de resultaten van voornoem-de studies over de Vechtstreek en het Krommc-Rijngcbicd. bepaalde conclusies trek-ken over hun rol in de ontginningen van Amstclland cn de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam.
Wolfgers titel, servlens, wijst erop dat hij behoorde tol hel gevolg van de bis-schop. Hl| had hoogstwaarschijnlijk een onvrije status, voerde wellicht het beheer over een bisschoppcli[k domein, werd Ingezet bij de ontginningen van dc woeste gronden rond deze bisschoppelijke hof en was namens zijn heer. de bisschop, belast met de rechtspraak, ordehandhaving en andere overheidstaken in de nieuwe neder-zetting die bij of naast de oude bisschoppelijke hof was ontstaan aan beide oevers van de Amstel.
Wolfger resideerde waarschijnlijk in de nederzetting Amstel (later Ouderkerk geheten), gelegen op dc plek waar Holendrccht en Bullewijk uitmondden in de Amstel. Een aanwijzing hiervoor zijn enkele aantekeningen In de latere rekeningen van de grafelijke rentmeester van Amstclland. Dat het gebied in deze rekeningen wordt genoemd, komt doordat de graaf van Holland aan het einde VOT dc dertiende eeuw tijdelijk het bezit en de rechten erover had. Hij had die geconfisqueerd van een van dc opvolgers van Wolfger. heer Gijsbrecht van Amstcl. dlc In 1296 medeplichtig was bevonden aan dc moord op graaf Florls V. In de oudst bewaarde grafelijke reke-ning van Amstclland, uit 1308. blijkt dat dc graaf in Ouderkerk jaarlijks 25 pond inde
Mn pacht "van den Hoflant". dc traditionele benaming van domaniaal bezit.0 Nog later, in 1363. worden wi) over dit hofland nader ingelicht. In dat (aar werd Willem van Kronenburg door hertog Albrccht. graaf van Holland, beleend met zestig morgen land "bi den bergh dat men li lot 'I Hoflant. leggende ter Oudt Aemstel".1'1
Een tweede aanwijzing voor dc woonplaats van Wolfger is de kerk win Ouder-Amstel. Opgravingen onder de huidige hervormde kerk te Ouderkerk hebben tufste-nen muurrestcn en eikenhouten grafkisten uit hel einde van dc elfde of de vroege twaalfde eeuw aan hel licht gebracht. Dal de Amstels waarschijnlijk dc bouwheren en dc financiers van dit kerkje zijn geweest, blijkt uit een grafelijke oorkonde uil 1324. Daarin stelt dc Hollandse graaf Willem in op grond van zijn collatlercchi |an van Katingen aan tol pastoor van dc parochiekerk van Oudcr-Amstel." Nel als alle ande-re rechten was blijkbaar ook dit recht na 12°g overgegaan van de heren van Amsicl op de grafelijkheid.
Ouderkerk dus. toentertijd nog gewoon Amsicl gehelen, was In dc twaalfde eeuw het bestuurlijke, economische en kerkelijke ontmoeilngspuni van dc ontgin-ners. die Inmiddels langs de oevers van dc Amstcl. dc Holendrccht en de Waver hun stek hadden gevonden. Zij groeven hun kavelslotcn oostwaarts, richting Winkel cn
Angstcl. waar ook ontglnners vanuil Abcoude bezig waren: zuidwaarts, waar inmiddels onder leiding van hel Kapittel van Sint-Ian de uitgestrekte wildernis van Mijdrecht cn Wilnls werd opengelegd: westwaarts, richting het toen nog betrekkelijk kleine Haarlemmermeer en Kcnncmerland. het machtsgebied van dc graven van Hol-land; cn natuurlijk noordwaarts, dc Amstcl volgend tot het II.
Ouder- Amstcl cn Nieuwer- Amstcl Aangezien dc ontgin ningsgesch leden is van Amstclland nog steeds niet systematisch Is onderzocht, ontbreekt vooralsnog het Inzicht in de chronologie cn dc precieze aanpak van dc ontginningen.12 Voor dit betoog Is vooral van belang hoe dc wildernis van wat later dc Amstclvencr-ban zal gaan heten, is opengelegd. Dat Is het gebied dat aan de oostzijde omsloten Is door de Amstcl. dc noordelijke ringvaart van dc Watergraafsmeer cn het Nieuwe Diep. In het zuiden door dc Hollandse Dijk cn dc Randweg bi) Uithoorn. In het westen door dc LcgmccrdIJk, Bovenkerk, het Kamemclksc Gat. het Nieuwe Meer. dc Schinkel cn dc Kostvcrlorcnvaart cn In het noorden door het I).
Waarschijnlijk zijn de eerste ontginners begonnen met het aanleggen van ccn primitieve voorkade langs dc westoever van dc Amstel om zich te beschermen tegen hoge waterstanden In dc rivier. Ze zullen ook terpjes hebben opgeworpen om er vei-lig eenvoudige boerderijen op tc kunnen bouwen. Aan beide zijden van dc ontgin-
ningshocvcn groeven zi) vervolgens - haaks op de Amsicl - sloten, diep het veen In. Deze sloten hadden een meervoudige functie. Dc uitgegraven grond diende voor het opwerpen van terpen, terwijl dc sloten zelf ervoor zorgden dat de grondwaterstand daalde en de grenzen tussen de verschillende kavels duidelijk werden gemarkeerd. Üp zo'n 1500 meter afstand van dc ontginnlngsbasts werd. parallel aan dc voorkadc cn dc Amstel. een brede sloot gegraven, dc Boeren we tering, om het water van de kavclslotcn tc verzamelen en af te voeren naar een lager gelegen punt. Daar waar de wetering de Amstel het dichtst naderde, kon het water via een 'spui' of 'verlaat' geloosd worden op de rivier.
De volgende stap was het opwerpen van een achterkade op zo'n tweeënhalf d drie kilometer afstand van dc oorspronkelijke ontginningsbasis om het ontgonnen gebied te beschermen tegen het achterliggende veen. Deze achierkade Is nog steeds herkenbaar In het tracé AmstelveenseMmsierdamscweg. Dorpstraat. Handsiraat. Boven kerke rweg en Thamcrdljk. Op zijn beurt werd deze achierkade een nieuwe ont-ginningsbasis om verder westwaarts te trekken. Langs de kade ontstonden nieuwe nederzettingen, met namen als Smcdcman. Roemersdorp en Middeldorp. Kind der-tiende eeuw is waarschijnlijk op lasi van de bisschop het hele gebied ten westen van dc Amstcl afgescheiden van het gerecht Amsicl en onder een eigen bestuur geplaatst. Ter onderscheiding van hei oudere Amstel aan de andere kant van de rivier kreeg dll nieuwe rechtsgebied dc naam Nicuwer-Amstel. Amstel zelf werd omgedoopt lol Oudcr-Amstel.
===========
https://www.dbnl.org/arch/_nav001185101_01/pag/_nav001185101_01.pdf#page=6
===========
Twee zoons van Egbert zijn bekend. gys-b R. k c h t , die na zijns vaders dood het Meijer-fchap van S. Maarten zou ontvangen , en hen-drik, die met zijnen vader in 1171 getuige was. Van dezen laatften weet men niets meer, maar ...
https://books.google.nl/books?id=ZZpAAAAAcAAJ&pg=PA94&lpg=PA14
===========