Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein (????-< 1353)

Personal data Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein 

Source 1

Household of Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein

(1) He is married to Bertha Peters Grauwert.

They got married


Child(ren):



(2) He is married to Mechteld van Zuijlen.

They got married.


(3) He is married to Nn Nn.

They got married


Notes about Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein

www.gironet.nl/home/philip40/amstel.htm

VIIIb. Otto van IJsselstein, overl. voor 1.3.1353,
tr. 1) Berta Grauwert,
tr. 2) Mechteld van Zuilen, zij hetrouwt voor 7.8.1354 Zweder van Vianen (zie 2. Van Vianen van Beverweerd).
14.8.1311: Gijsbert van IJsselstein, ridder, en zijn vrouw Berte, wijzen hun zoon Otte toe als erfdeel 59 morgen land in Rijpwiker Weert, 2 morgen aan de Oederdike, 11 morgen in Wittebollencamp, 11 morgen in Vladewijc, 8 morgen in de Hoghe Weert, 6 morgen in het Watersant, 6 ½ morgen in het Hoghesant, en een hofstede in de Wijrse, om er door zijn broeder Arnold mee beleend te worden als met een onversterfelijk leen[282].
11.4.1330: Graaf Willem geeft Otte van IJsselstein tot een onversterflijk leen: 4 ½ morgen land in Wijc in het gerecht van heer Sweder van Abcoude, 5 viertel in Marchenveen, 8 viertel aldaar, 6 morgen in het gerecht van Sweder van Vianen, 6 morgen in het gerecht van Albert Honderdmark, 5 morgen 2 hond in het gerecht van Willem van Vleuten, 10 morgen in Wielreveld, 4 morgen 1 hond, 5 morgen 1 hond en 3 morgen in Heijnstmade, 1 hoeve in het gerecht van Dirk van Jutphaes, 6 morgen in Heijnscop in het gerecht van Willem van der Maerne, 9 morgen in Marchen in het gerecht van de bisschop van Utrecht, 1 viertel in het Veen in het gerecht van de domproost en nog 1 viertel aldaar [283].
13.11.1335: Otte van IJsselstein, knaap, belooft zijn vader, de heer van IJsselstein, schadeloos te houden voor de schuld van zijn broer, Jan van IJsselstein, thesaurier van St. Marie in Utrecht, op voorwaarde, dat hij van zijn vader de brieven krijgt, die Jan heeft netreffende de tienden in Erichem [284].
15.6.1341: Arbiters doen uitspraak tussen heer Otto van IJsselstein, ridder, ener-, en Sweder, heer van Abcoude, ridder, anderzijds, over het patronaatsrecht van de kerk van Ankeveen, dochterkerk van die van Nederhorst, waarvan Otto van IJsselstein het patronaatsrecht heeft, en beslissen dat deze ook het patronaatsrecht heeft van de kerk te Ankeveen, thans vacerende door overlijden van Theodorus van Tollenbrugge[285].
21.10.1343: Jan van Henegouwen, heer van Beaumont, beleent heer Otte van IJsselstein erfelijk met 12 morgen en 4 ½ morgen in Benschop, waarmee Hildegond Brands dochter van den Vene beleend was[286].
28.10.1343: Lude Albarensz., schout, Johan van den Rijn, Jacob Costwijnsz. en Arnoud Mouwerkijn, schepenen van IJsselstein, oorkonden dat heer Otto van IJsselstein, ridder, afstand doet van alwat hij van zijn ouders geërfd heeft, ten behoeve van zijn broer Arnold, heer van IJsselstein, behoudens het goed, dat hij van deze in leen houdt, hetgeen hij eveneens voor schout en landgenoten van Benschop gedaan heeft[287].
16.11.1343: Otto van IJsselstein, ridder, scheldt zijn broer heer Willem van IJsselstein de 100 pond kwijt, die deze beloofd had aan jonkvrouwe Bertrade van den Hove[288]
1.12.1343: Arnold, heer van IJsselstein, beleent zijn broer heer Otte van IJsselstein, ridder, met alwat zijn ouders deze als erfdeel hebben toegwezen, nl.: 59 morgen in Rippicker weert, 2 morgen aan de Oeterdijc, 11 morgen in Wittebollencamp, 11 morgen in Vladewijc, 8 morgen in de Hoghe Weert, 6 morgen in het Watersant, 6 ½ morgen in het Hoghe Zant en een hofstede in de Woerse, als met een onverstrefelijk leen[289].
21.7.1346: Margriet, gravin van Henegouwen en Holland, enz., gelast Willem Hasekinsz. om heer Otte van IJsselstein met het goed te belenen, dat hij van haar houdt[290]; zulks gebeurt op 21.8.1346[291].
17.10.1350: Margriet, gravin van Henegouwen, Holland, enz., beleent heer Otte van IJsselstein erfelijk met het land dat hij van haar vader in leen hield, nl.: 4 ½ morgen te Wijc, 8 viertel in Maarssenveen, 6 morgen in Odijk, 6 morgen in Albert Honderdmarks gerecht, 5 morgen 2 hond in het gerecht van de heer van Vleuten, 5 morgen 1 hond aldaar, 3 morgen aldaar op Horstmade, een viertel op Trechterveen in het gerecht van de domproost en nog 1 viertel land aldaar[292].
1.10.1351: Jan, bisschop van Utrecht, beleent Mechteld, vrouwe van Beverweerd, met een viertel land bij Eiteren over de IJssel met een daaraan grenzende kil, na opdracht door haar echtgenoot heer Otte van IJsselstein, ridder.

Uit het eerste huwelijk:
a. Gijsbert, overl. 1397, tr. NN, waaruit een zoon Gijsbert, vermeld in 1397, in 1399 kinderloos overleden. Mogelijk is hij rentmeester en baljuw van Amstelland, Waterland en Zeevang voor de graaf van Holland geweest[293].
6.5.1355: Hertog Willem van Beieren, graaf van Holland, enz., oorkondt dat hij op 1.3.1353 te Dordrecht Gijsbert van IJsselstein beleend heeft met het goed dat heer Otte van IJsselstein, zijn vader, van Holland in leen hield[294].
17.3.1357:Jan van Blois, heer van Schoonhoven en van der Goude, beleent Gijsbert, zoon van heer Otte van IJsselstein, met 12 en 4 ½ morgen land in Benschop, gelijk Otte er mede beleend was door Jan’s grootvader, heer Jan van Henegouwen, heer van Beaumont[295] (idem op 1.4.1359[296]).
1.4.1359: Jan van Blois, heer van Schoonhoven en van der Goude, beleent Gijsbert van IJsselstein, zoon van heer Otto, met 12 en 14 ½ morgen land in Benschop, zoals heer Otto er mede beleend was door heer Jan van Henegouwen, heer van Beaumont, Jan’s grootvader[297].
20.2.1361: Arnold, heer van IJsselstein, verzoekt de vrouwe van Voorne, daar hijzelf op een desbetreffende vraag van zijn neef, Gijsbert van IJsselstein, het antwoord schuldig heeft moeten blijven, hem in te lichten aangaande het land dat zijn broer heer Otte, Gijsbert’s vader, van haar vader in leen had, al is hem wel bekend, dat haar vaderheer Otte voor geleend geld en dienst in de krijgstocht van de hertog van Gelre naar Vollenho land in Asperen heeft toegewezen[298].
1.3.1361: Willem van Snellenberch, knaap, getuigt dat heer Otte van IJsselstein als vergoeding voor krijgsdienst, de heer van Voorne bewezen te Vollenhove in diens tocht tegen de hertog van Gelre, een stuk land in Asperen gekregen heeft en dat daarna de heer van Valkenborch hem in Dordrecht er mede beleend heeft om het te houden, zoals hij het van de heer van Voorne hield[299].
4.4.1371: Albrecht, hertog van Beieren, ruwaard van Henegouwen en Holland, beleent Gijsbert van IJsselstein, zoon van heer Otto, met 10 morgen land in het gerecht van de heer van Abcoude, gekocht van zijn neef Gijsbert van Ruwiel, en met het erf en de renten, hem aanbestorven en gegeven door heer Gijsbert van Ruwiel, zijn half-broer[300].
ca. 1375, voor de 17de maart: De vrouwe vanEgmond en IJsselstein ontkent tegenover (Jan van Blois), dat zij Gijsbert van IJsselstein het leen, fat hij van hem beweert te houden, afhandig gemaakt heeft, verzekerende, dat het haar vaderlijk erfdeel is en nooit aan de heer van Beaumont, grootvader van Jan van Blois heeft toebehoort, en dat zij Gijsbert meermalen het land van Ghesemalen, waarvan zij de lijftocht heeft, heeft aangeboden, wanneer hij zijn aanspraken daarop kan bewijzen[301].
ca. 1375: (Gijsbert van IJsselstein) antwoordt (heer Jan van Blois) op diens raad om naar Polsbroek te komen en daar gezamenlijk met enige raden van Jan van Blois zijn recht te bewijzen op een zeker leengoed, dat hem betwist wordt door de vrouwe van Egmond, dat hij weliswaar met dat goed beleend is door heer Jan van Blois, maar niet weet, hoe deze aan het goed gekomen is[302].
ca. 1375: (Gijsbert van IJsselstein) verzoekt zijn neef Frederik van der Zevender om de voorspraak te zijn van Jan van der Goude, brenger van deze brief, bij heer Jan van Blois, opdat deze hem toestemming geeft tot de verkoop van een halve hoeve land, die Jan van der Goude van hem in leen houdt[303].
b. Berta, tr. Jan van Egmond.
c. Agnes, geestelijke.
d. Christina, tr. Willem van Tuijll.
16.10.1361: Gijsbert van IJsselstein beleent zijn zuster Kerstine, vrouw van Willem van Tule, als huwelijksgift met 9 morgen land in Benschop op de Noordzijde, die hij als leen heeft van jonker Jan van Blois[304]. Dit wordt op 21 okt. d.a.v. door Jan van Blois bevestigt[305].

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein?
The author of this publication would love to hear from you!


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein

Sources

  1. http://vandermerwede.net/
    http://vandermerwede.net/
    / n/a

About the surname Amstel

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Amstel.
  • Check the information Open Archives has about Amstel.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Amstel.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I61255.php : accessed June 8, 2024), "Otto van Amstel Ridder, Heer van IJsselstein (????-< 1353)".