Deze genealogie betreft afstammelingen van Samuel Ferdinand Flu en Johan David Flu, de eerste Surinaamse naamdragers en stamvaders van dit geslacht in de periode 1750-1950. Vooralsnog bestond geen genealogie van het Surinaamse geslacht Flu; het huidige onderzoek probeert daar verandering in te brengen. Ook zijn naamdragers in Suriname, Nederland en de VS opgenomen waarvan het genealogisch verband met de stamvaders nog niet is vastgesteld. Tenslotte zijn andere Surinaamse geslachten opgenomen waarbij de nadruk ligt op de relatie tussen tot-slaaf-gemaakten en hun eigenaren. Het bestand is voor meer dan drie-kwart [78%] gebaseerd op DTB-archieven en vergelijkbare bronnen. Tevens werden gegevens beschikbaar gesteld door Cynthia Brand Flu, Paul Flu, Nalini Sriram, Jean Jacques Vrij en via de genealogiën van Iwan de Vries† en Mirjam Antonius† (Geneanet). Speciaal veel dank aan de collega-vrijwilligers van Het Volk, die de Burgerlijke Stand van Paramaribo bewerkten.
De naam Flu
De Surinaamse geslachtsnaam Flu komt voor het eerst voor bij de doop van Samuel Ferdinand Flu (1783-1841) op 4 juli 1799. Hij was de zoon van Annaatje van Friderici (±1763-1826), waarschijnlijk uit een relatie met Alexander Mozes Eliazer Süskind (±1750-1812). Annaatje kreeg daarna een relatie met Augustin Ulff (1749-1808), die Samuel Ferdinand in 1792 vrijkocht en hem de geslachtsnaam Flu gaf, ontstaan door naamomkering zoals vrij gebruikelijk na manumissie in Suriname.
Het geslacht Ulff stamt uit Noord Duitsland en Zweden (zie genealogie Iwan de Vries) en vestigde zich in Suriname in de tweede helft van de 18e eeuw. Een klein deel van Augustin Ulff's nageslacht (5 pers.) voerde de vader's geslachtsnaam. De naam Flu werd gevoerd door het nageslacht van Samuel Ferdinand en zijn broer Johan David plus door anderen die op de één of andere wijze verbonden waren met de stamvaders (±280 pers.). Het geslacht Brand Flu is geparenteerd via Antoinette Adriana Mendes (1791-1832), echtgenote van Samuel Ferdinand en eerder getrouwd geweest van Frederik Willem Brand.
Vergelijkende genealogie: slaafgemaakten en eigenaars
In deze genealogie wordt ook gepoogd een verband te leggen tussen tot-slaaf-gemaakten en hun eigenaars. Dit is mede mogelijk gemaakt door de publicatie van de Slavenregisters Suriname waar zowel op 'slavennaam', als op de naam van de eigenaar kan worden gezocht. In eerste instantie werden tot-slaaf-gemaakten opgenomen van plantage-administrateur Nicolaas Box(1785-1864) , Ferdinand Hendrik Flu(1815-1879), Jansje van Johan David Flu(±1790 - ± 1855, zelf een voormalig tot slaafgemaakte) en haar dochter Anna Magdalena Box - Flu(1807-1891). Daarna zijn aanverwante- en andere geslachten opgenomen van tot-slaaf-gemaakten en hun eigenaars. Het hiermee een van de eerste vergelijkende genealogieën van tot-slaaf-gemaakten en hun eigenaars. De focus is beperkt in tijd [1750-1950], plaats [vooral Paramaribo] en door digitale beschikbaarheid van gegevens [nationale archieven, Delpher en dergelijke].
Eén van de problemen in deze analyse is de naamgeving van personen. Aangezien 'slaven' geen achternaam mochten voeren en het vaderschap niet formeel werd erkend of aangegeven, is in het beste geval slechts de 'slavennaam' van de moeder bekend. Het is mogelijk dat bepaalde personen die niet verwant waren, bij manumissie de achternaam Flu ontvingen of aannamen. In deze genealogie zijn ±250 naamdragers opgenomen; een relatie met de stamvaders is vastgesteld voor meer dan de helft. In de literatuur komt daarnaast de naam Flu in namen voor, van personen die op de één of andere wijze gerelateerd waren aan de stamvaders of hun afstammelingen, zoals Floed, Flow, Flugger, Fluur, Ful, Van Flu.
Het geslacht Flu is om diverse redenen boeiend. Allereerst door de voorname rol die personen als Samuel Ferdinand, Johan David en zijn dochter Anna Magdalena in de Surinaamse samenleving van de 19e eeuw speelden. Binnen één generatie werden zij deel van een stedelijke elite en waren bv. betrokken bij de oprichting van maatschappelijke organisaties. Ten tweede bracht het geslacht bekende personen voort in de Surinaamse en Nederlandse samenlevingen, zoals Prof. Paul C. Flu, hoogleraar geneeskunde en rector van de Universiteit Leiden en recent Ray Flu (Amsterdammer van het jaar 2017). De tak in de VS bracht onder andere een bekende filmactrice voort: Henriette Arnoldina Tepper Flu, alias Diane Sinclair.
Andere geslachten
Ook zijn deelgenealogiën van de volgende Surinaamse geslachten opgenomen: Abbensetz, Baarn*, Beeldsnijder, Bergen*, Bern*, Best*, Boskoop*, Brunet de Rochebrune, Buschman, Carbin, Comvalius, Da[a]len*, Dosch*, Ferrier, de Friderici, Getrouw*, Gravenberch, Groenemeij, Guicherit, Halfhide, de Hoij, Hoth, van de Leuv, van Lier, Kenswil, Koenders, Lalieu, Leijsner, Lobbrecht, Krieger, Matroos, van Meerten, Meinertzhagen, Meriba, Meurs, Naarden*, Nepveu, Noordbergh, Oosterling, Pichot, Randon*, Smilde*,Tiendalli, Tyndall, Vereul, Vlier, Wijngaard[e][n], Wilkens. In totaal zijn ±1750 geslachtsnamen opgenomen die op de een of andere wijze met Suriname te maken hadden, van ±8400 personen in rond 3500 families. Het onderzoek beperkt zich tot de periode 1750-1950 en is primair gericht op voorouders en nakomelingen in Suriname. Het 'verwantschapscluster' Flu omvat meer dan de helft van de personen in deze genealogie. De hiervoor met <*> gemerkte geslachtsnamen betreffen voormalig tot-slaaf-gemaakten van A.M.Flu en N.Box.
Een overzicht van gebruikte afkortingen en de opzet van het onderzoek is beschikbaar op aanvraag bij de auteur. Het is 'werk in uitvoering' waardoor nieuwe inzichten kunnen worden opgenomen; zo stond in vorige versies van deze genealogie dat het geslacht Flu afstamde van Augustin Ulff. Onderzoek door J.J.Vrij toont aan dat deze veronderstelling onjuist is en werd dus aangepast in de huidige versie.
Veel dank aan de talloze personen die gegevens beschikbaar stelden en correcties aanbrachten; ook aan de collega-vrijwilligers die de Burgerlijke Stand gegevens van Paramaribo bewerkten en wiens resultaten zijn verwerkt in deze versie voor wat betreft naamdragers Baarn, Bergen, Bern, Best, Boskoop, Da[a]len, Dosch, Flu, Kenswil, Naarden, Randon en Smilde.
Opmerkingen over de aanpak van het onderzoek en bijdragen zijn van harte welkom!
Louk Box
Leiden, 27 x 2023
Probeer de service vrijblijvend
meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!