genealogieonline

Genealogie Flu (Suriname, Nederland, USA 1750-1950)

Foto van Louk Box

De publicatie Genealogie Flu (Suriname, Nederland, USA 1750-1950) is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 1.485 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 277 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Deze genealogie betreft gegevens over bepaalde afstammelingen van Augustin Ulff (1749-1808) in de periode 1750-1950. Hij kwam tot stand op basis van gegevens beschikbaar gesteld door Cynthia Brand Flu, Paul Flu, Nalini Sriram en de genealogie van Iwan de Vries† en Mirjam Antonius† (Geneanet). Vooralsnog bestond geen genealogie van dit geslacht en het huidige onderzoek probeert daar verandering in te brengen.

Het geslacht Ulff stamt uit Noord Duitsland en Zweden (zie genealogie Iwan de Vries) en vestigde zich in Suriname in de tweede helft van de 18e eeuw. Een klein deel van Augustin Ulff's nageslacht (5 pers.) voerde de vader's geslachtsnaam; een groter deel (±280 pers.) voerde de naam Flu (door naamomkering, zoals vrij gebruikelijk na manumissie in Suriname). Het geslacht Brand Flu (37pers.) stamt niet in directe lijn af van Augustin, maar is geparenteerd via Antoinette Adriana Mendes, echtgenote van Samuel Ferdinand Flu (1783-1841).  [Indien de koppelingen slechts verwijzen naar OpenArchieven, svp. de URL kopiëren en via de browser oproepen.]

In deze genealogie wordt ook gepoogd een verband te leggen tussen slaafgemaakten en hun eigenaars. Dit is mogelijk gemaakt door de publicatie van het Slavenregister Suriname waar zowel op 'slavennaam', als op de naam van de eigenaar kan worden gezocht. Helaas kunnen deze relaties in GenealogieOnLine niet zichtbaar gemaakt worden, wel op Geneanet. In eerste instantie met de slaafgemaakten van plantage-administrateur Nicolaas Box(1785-1864) , Ferdinand Hendrik Flu(1815-1879), Jansje van Johan David Flu(±1790 - ± 1855, zelf een voormalig slavin), en haar dochter Anna Magdalena Box - Flu(1807-1891). 

Eén van de problemen in deze analyse is de naamgeving van personen. Aangezien slaafgemaakten geen achternaam mochten voeren en het vaderschap niet formeel werd erkend of aangegeven, is in het beste geval slechts de slavennaam van de moeder bekend. Het is mogelijk dat bepaalde personen die niet verwant waren, bij manumissie de achternaam Flu ontvingen of aannamen. Afstamming van A.Ulff is echter vastgesteld voor 132 naamdragers.

Het geslacht Flu is om diverse redenen boeiend. Allereerst door de voorname rol die personen als Samuel Ferdinand, Johan David en zijn dochter Anna Magdalena in de Surinaamse samenleving van de 19e eeuw speelden. Binnen één generatie werden zij deel van een stedelijke elite en waren bv. betrokken bij de oprichting van maatschappelijke organisaties. Ten tweede bracht het geslacht bekende personen voort in de Surinaamse en Nederlandse samenlevingen, zoals Prof. Paul C. Flu, hoogleraar geneeskunde en rector van de Universiteit Leiden en recent Ray Flu (Amsterdammer van het jaar 2017). De tak in de VS bracht onder andere een bekende filmactrice voort: Henriette Arnoldina Tepper Flu, alias Diane Sinclair. Ook zijn deelgenealogiën van de Surinaamse geslachten Van Lier en Meurs opgenomen.

Afstammelingen zijn bekend in Nederland, Suriname en USA. Geen verband is aangetoond met gelijknamige geslachten in Frankrijk, Nederland (van voor 1800) en de USA. Veel dank aan diverse afstammelingen die gegevens beschikbaar stelden en correcties aanbrachten.

Opmerkingen over de aanpak van het onderzoek en bijdragen zijn van harte welkom!

Louk Box
Leiden, 30-1-2020 

 

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!