genealogieonline

Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795

Foto van Louk Box

De publicatie Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 6.648 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 2 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Het bestand 'Schoolmeesters in de Meierij van ’s-Hertogenbosch 1648-1795' bevat alle schoolmeesters met een officiële aanstelling door de Raad van State in de aangegeven periode.  Het bestand is gebaseerd op de indrukwekkende studie van H. Th.M.Roosenboom De dorpsschool in de Meierij van ’s-Hertogenbosch van 1648 tot 1795 Tilburg 1997. Tevens op het werk van Kooistra-Kruyf & Smit 'Schoolmeesters in de Generaliteitslanden' Genealogisch Tijdschrift voor Oost Brabant 1990 (4) 3: 193-196 en Leget-Kuylen & Leget in een artikel met dezelfde naam in hetzelfde tijdschrift (1989 (4) 3: 129-134. Ook is gebruik gemaakt van wijlen de heer A F N van Asten gemaakte Bronbewerking van de Schepenprotokollen Heeze-Leende [afgekort als "vA"], die hij welwillend ter beschikking stelde. 

Hoewel overwegend protestantse schoolmeesters werkzaam waren, zijn waar mogelijk ook katholieke schoolmeesters opgenomen voorzover deze een officiele aanstelling hadden. Begin- en eindpunt worden gevormd door de aangegeven periode, maar ook andere schoolmeesters zijn opgenomen. Hetzelfde geldt voor de betrokken dorpen; in sommige gevallen (verwantschap) zijn ook aanstellingen van buiten de Meierij meegenomen.

Het bestand vormt deel van een lopend onderzoek naar verwantschappelijke relaties onder schoolmeestersgeslachten in de Meierij. Een eerste publicatie verscheen in 1999 onder de titel 'Meesterlijke verwantschap'  Brabants Heem 1999 (51) 3: 88-99 . Doordat het bestand in de loop der jaren op verschillende computers en onder verschillende programma's [HazaData, ProGen, Gramps] werd bewerkt, doen zich 'vertaalproblemen' voor, waarvoor ik me excuseer.

Het bevat gegevens overgenomen uit genoemde bronnen  en bewerkte verwantschapsverbanden. Prioriteit lag oorspronkelijk bij Brabantse geslachten, zoals Box, Bijnen, Danckers, Deckers, Fabri, Roessingh, Wijnands en Zijnen. 'Immigranten' geslachten zoals Bell, Ente, Feylingius volgden. Tenslotte wordt gepoogd mogelijke verbanden te leggen met overige [schoolmeesters]geslachten en aldus inzicht te verkrijgen in de verwantschapsnetwerken die deze kleine protestantse gemeenschap verbonden.

Medio 2019 is ongeveer de helft van de schoolmeesters genealogisch ‘geduid’, dwz. ouders, partners en kinderen zijn vastgesteld. Hierbij hebben de bestanden of zoekmachines van BHIC, De Nederlandsche Leeuw, FamilySearch, Google, GOTB, OpenArchieven, RHCe, SALHA en WWW een belangrijke rol gespeeld. Inmiddels zijn ook de schoolmeesters en meesteressen opgenomen die te Den Bosch stonden. Het totaal omvat rond 6400 personen met rond 2040 achternamen.

Het bestand is in voortdurende ontwikkeling, mede aan de hand van opmerkingen van collega onderzoekers. Opmerkingen en suggesties zijn dus van harte welkom!

Louk Box
Leiden, 15-9-2019


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Louk Box

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van Louk Box
Terug naar de voorpagina

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7000 genealogen
gingen u voor!