Genealogie De la Rive Box

Foto van Louk Box
De publicatie Genealogie De la Rive Box is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 7.880 personen. Vanwege privacy zijn 897 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 22 maart 2023.


In dit bestand staan alle naamdragers (Molewater-)(de la Rive) Box, voorzover ge-associeerd met het geslacht dat in de 15e eeuw tussen Heeze en Leende (NB) ontstond.

Het schoolmeestersgeslacht Box te Heeze-Leende werd onderzocht door Dudok van Heel (zie Dudok van Heel, S.A.C. (1969) "Vragen en antwoorden: Box" De Nederlandsche Leeuw 86 (1): 19-27).  De relatie tussen het Brabantse geslacht Box en andere schoolmeestersgeslachten van de Meierij van Den Bosch wordt gepubliceerd op GeneaologieOnLine onder Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795.

Een deel van de gegevens verwerkt in deze nieuwe versie van het geslacht ((Molewater)De la Rive) Box werd welwillend beschikbaar gesteld door wijlen de heer A F N van Asten te Asten. Dit betreft vooral de voorouders van het geslacht die de patroniem (Jan) Claeus voerden. Veel dank ook aan de heren Carel Smit (Heeze), Matthijs Lopes-Cardozo (Reeuwijk) en mevrouw E.Meuser-Bourgognion (Heeze) voor gegevens en hulp.

De  geslachtsnaam Box (Heeze) is waarschijnlijk afgeleid van een toponiem 'den Boxerck' (De Vennen, tussen Heeze en Leende). Het valt op dat de oudst bekenden van het geslacht de naam Box niet voerden maar een patroniem Jan/Claeus.  Enkele niet-verwanten gingen de naam Box pas voeren toen zij ook in de Boxerck  gingen wonen. 

Tevens is een deelgenealogie van het geslacht De la Rive (Genève, Mondovi) opgenomen, gebaseerd op gegevens van Galiffe e.a. (zie ook www.gen-gen.ch). Een Pierre de la Rive vertrok uit Geneve naar Fort Lierort, waar hij officier werd in het Staatse leger. In 1790 werd deze geslachtsnaam toegevoegd aan die van de zoon van Ds Nicolaas W. Box en Anna Aurelia Wilhelmina de la Rive , Hans Willem stamvader van het geslacht De la Rive Box. 

Ook is materiaal opgenomen betreffende een genealogie van het Nederlandse geslacht Carabain, dat afzonderlijk wordt gepubliceerd op GenealogieOnLine en deelgenealogiëen van de geslachten Auzon [Pau; Buenos Aires]; Beijlevelt (Den Haag), Bertin (Picardie), Boeke (Zaandam; Amsterdam); Bouwens (Dordrecht), Carbin (Suriname, Nederland, USA), Flu (Suriname, Nederland), Hirschig (Amsterdam), Kersten (Den Haag), Kleijn (Arnhem), Klinkert (Zwolle), Kotte (Lüttringhausen, Amsterdam), Lasocki (Polen), De Lorme van Rossem (Amsterdam), Van der Maas (Amsterdam), Rzewuski (Polen), Sc[h]alo[n]gne(±1620-1900 te Middelburg, Leiden, Abbeville, Londen, Amsterdam en Den Haag), Scharringhausen  (Duitsland Steimbke, Groningen, Rotterdam), Stortelers (Winterswijk), Tissot de Patot [Deventer], Wesseling (Huizen), Woivré (Amsterdam/België).

Louk Box
Leiden, 11-12-2022

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Louk Box
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!