Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld » Joannes Antonius Dohmen (1819-1880)

Persönliche Daten Joannes Antonius Dohmen 

  • Alternative Namen: Jan Antoon (auch bekannt als /alias), Antoon (auch bekannt als /alias)
  • Er wurde geboren am 19. Januar 1819 in Schinveld, Limburg, Nederland.
    getuigen: Joannes Beckers, akkerman en Joannes Henricus Beckers, landbouwer; beiden wonende te Schinveld. Gabriel Beckers, "maire/amptenaar van den burgerlijken staat"
    Datum: "ten een ure s' naarmiddags"
  • Beruf: molenaar, landbouwer.
  • Er ist verstorben am 8. August 1880 in Schinveld, Limburg, Nederland, er war 61 Jahre alt.
    Adamus Andreas Diederen, schrijnwerker, schoonzoon van de overledene en Jan Adam Deumens, secretaris, kennsse van de overledene, beiden wonende te Schinveld. J. S(?) Beckers, ambtenaar van den burgerlijken stand
    Datum: "ten vier ure voormiddag, in nummer 124"
  • Ein Kind von Joannes Josephus Dohmen und Maria Elizabeth Paulissen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 28. Juli 2023.

Familie von Joannes Antonius Dohmen

Er ist ein Partner von Anna Elizabeth Verhooren.

De huwakte is ondertekend door de bruidegom, de bruid en de vader van de bruid. De moeder van de bruid verklaarde niet te kunnen schrijven. Joannes Antonius "heeft aan zijne verpligting omtrent de Nationale Militie voldaan" meldt de huwakte.
Het echtpaar woonde op huisnr 52 en 124 in Schinveld.
In de huwakte van dochter Maria Agnes worden beiden landbouwer genoemd.
In 1880 op de zesde augustus verklaart Joannes Antonius Dohmen, landbouwer, weduwnaar van Anna Elizabeth Verhooren, te verpachten en in huur te geven aan Adam Andries Diederen, landbouwer, in huwelijk met zijn dochter Maria Agnes Dohmen, de navolgende goederen onder Schinveld gelegen: een huis met tuin groot zes aren en vijftig centiaren en 14 aren boomgaard en voorts nog 21 percelen grond Het betreft hier w.s. het huis aan de Heidestraat achter de Onderste Molen te Schinveld, waar Joannes Antonius was gaan wonen nadat hij zich in 1878 als molenaar uit de Onderste Molen had teruggetrokken. De pachter verklaarde deze goederen zeer goed te kennen en geen verdere beschrijving ervan te verlangen. Adam Andries was tenslotte de schoonzoon van Joannes Antonius. De jaarlijks pachtprijs was vastgesteld op dfl 192,- Boven op de pachtprijs moet de pachter ook nog de algemene grondbelasting betalen.
Joannes Antonius sterft echter al 2 dagen na het opstellen van deze akte en op18 augustus 1880 wordt "een getrouwe beschrijving van alle roerende en onroerende goederen, titels en papieren gehoorende tot de nalatenschap van wijlen de echtelieden" gemaakt.
Deze beschrijving geschiedt op verzoek en in tegenwoordigheid van dochter Maria Agnes Dohmen en haar man Adamus Andries Diederen, de laatstgenoemde handelt mede als toeziend voogd van de beide minderjarige kinderen Johannes Franciscus Antonius en Maria Paulina Dohmen. Ook de voogd van deze kinderen, hun oom Jan Mathijs Dohmen, wethouder en molenaar is aanwezig. De minderjarige kinderen wonen bij hun voogd in de Onderste Molen.
De waardering der roerende goederen werd gedaan door Adrianus Jacobus Verhooren, landbouwer en oom van de erfgenamen van moederszijde.
De roerende goederen werden in totaal geschat op dfl 784,45. De goederen bevonden zich "in de kamer, in de keuken, in den kelder, op den zolder, buiten het huis (17 hennen), in de stallen (een koe en een rund), in de schuur, op de slaapkamers".
Als onroerende goederen werden beschreven: huis en tuin met schuur, erf en boomgaard; 18 percelen grond in Schinveld en 1 perceel bouwland in Merkelbeek.
Andreas en Maria Agnes bewoonde het huis al ten tijde van het opmaken van de inventarisatie.
Op 25 augustus 1880 vindt in dit huis een openbare verkoop plaats van mobilaire goederen ten behoeve van de erfgenamen Maria Agnes Antoon en Paulien Dohmen. .
Door vreemden wordt gekocht ter waarde van dfl 138,35. Door Andreas Diederen en Maria Agnes Dohmen wordt ter waarde van dfl 251,10 gekocht, waaronder de koe en het rund. Zij krijgen hierop dfl 83,70 korting, omdat zij samen een van de drie erfgenamen zijn.

Sie wurden Partner

"ten twaalf ure in de middag, in nummer 124"
Sie haben geheiratet am 7. Mai 1851 in Schinveld, Limburg, Nederland, er war 32 Jahre alt.

getuige: Deumens, Henri Joseph, gemeentesecretaris, kennisse van de bruidegom; Buijsers, Carolus Theodorus, landbouwer, kennisse van de bruidegom; Reijnders, Peter Joseph, zonder beroep, kennisse van de bruidegom; Mevissen, Jan Willem, veldwachter, kennisse van de bruidegom; allen wonende te Schinveld. J.P.Buijsers, ambtenaar van de burgerlijke stand / burgemeester.

Kind(er):

  1. Maria Agnes Dohmen  1853-1853
  2. Maria Agnes Dohmen  1856-1930 
  3. Maria Paulina Dohmen  1869-1944 


Notizen bei Joannes Antonius Dohmen

Zijn geboorteakte is ondertekend door zijn vader. Van zijn overlijden is de aangifte gedaan en ondertekend door zijn schoonzoon Andreas Adamus Diederen.
PWEA Van Bussel [in 1991 De Molens van Limburg pag.297] schrijft; Na deling werd in 1871 Jan Antoon Dohmen eigenaar (van de Onderste Molen in Schinveld) en in 1878 na boedelscheiding Jan Mathijs Dohmen, wethouder in Schinveld. Mede-eigenaar werd de landbouwer Christiaan Joseph Dohmen, eveneens uit Schinveld.
Kleinzoon Jean Diederen [in 1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld] vertelt: Grootvader kreeg bekendheid met het verdrijven van kiespijn. Joannes Antonius neemt [de exploitatie van] de "Onderste Molen" te Schinveld van zijn vader over, bijgestaan door zijn ongehuwde broers Mathieu en Christiaan en hun zuster Marleene, die al in 1863 sterft. Mathieu en Christiaan zetten na de dood van Joannes Antonius in 1880 de exploitatie van de molen voort en als Mathieu in 1894 sterft zet Christiaan alleen de exploitatie voort, met zeer slecht resultaat. In 1898 dwingen de hypotheekhouders, de families/nakomelingen van Jean en Martin Dohmen te Brussel, Antwerpen en Luik (Jean en Martin zijn de broers van Christiaan) Christiaan de molen over te doen, te verpachten, aan Andreas Diederen (de man van zijn nichtje Maria Agnes Dohmen).
JHW Bosch [in 1974 Bijdrage tot de Geschiedenis van Schinveld pag.68] schrijft:Tussen Jan Antoon Dohmen en pastoor Joors te Schinveld ontstond er een kwestie over de beek. Men moet weten dat er in die tijd geen bruggen over de beek in Schinveld lagen. De oevers waren zo laag en het water zo ondiep dat men ook op de "Plats" (= het plein voor de kerk) droogvoets over een paar stenen dwars door de beek kon gaan. Nu had molenaar Dohmen een nieuw molenrad laten maken, maar daarvoor moest de beek uitgediept worden. Het gevolg was dat niemand meer droogvoets over de beek en in de kerk kon komen. Alle oeverbewoners deden een beroep op de pastoor en deze maakte de zaak aanhangig bij de autoriteiten. Er bleek toen dat het molenrad volgens de wet te groot was en Dohmen verloor het proces, natuurlijk niet tot zijn genoegen. Toen vervolgens met Pasen de meid van pastoor paaseieren kwam ophalen zei de molenaar dat hij geen eieren had. "De heunderkes hubbe de eier in de baek gelag".
Volgens A. Scherpenzeel [in 1870 Schets over den Politieken Toestand der Gemeente Schinveld 1849-1869] speelt deze kwestie in 1858 en is de betreffende molenaar JJ Dohmen, de vader van Jan Antoon. Het verhaal wordt als volgt verteld. "In de beek voor de pastorij had zich eene kleine zandbank gevormd, waardoor het onderwater des molens van Dohmen in zijnen geregelden afloop verhinderd werd. Het gemeentebestuur ontbied dus eenige werklieden om de beek op dat punt te zuiveren. Nu verschijnt de pastoor op eenmaal en begint de werklieden, vooral Antoon Dohmen, zoon van den molenaar Dohmen, op zulke ruwe manier te bejegenen, dat zij in haast het werk verlaten, vreezende in den kerkelijken ban geslagen te worden, bij alsdien zij nog continueerden. Het gezag van den inspecteur der buurtwegen, alstoen den heer Cremers te Bingelrade, moest ingeroepen worden. Deze heer geeft dan ook de noodige bevelen de beek voor de pastorij behoorlijk te zuiveren. De zaak was tot dusverre afgehandeld, maar de molenaar Dohmen en de heer Pastoor hadden doch nog niet afzonderlijk hunne rekening vereffend. Eenige weken later gaat de meid van Pastoor hare bedelaarsronde voor de paascheieren doen. In den molen gekomen, zegent zij het gebouw en geeft vervolgens hare zending te kennen. De molenaar bedankt haar zeer vriendelijk voor het goede, dat zij de molen wenscht, en verzoekt haar verder den eerw. heer pastoor te groeten en hem tevens te zeggen dat de hennen van den molenaar Dohmen hare eiers in de beek voor de opvaart van de pastorij leggen .... . De meid maakt rechtsomkeer en vergeet, bij haar vertrek, den molen te zegenen zoals gebruikelijk...."

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Joannes Antonius Dohmen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Joannes Antonius Dohmen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Joannes Antonius Dohmen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Joannes Antonius Dohmen



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 19. Januar 1819 war um die 5,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt . Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1819: Quelle: Wikipedia
    • 15. Februar » Der Kongress von Angostura beginnt, auf dem sich am 17. Dezember die aus dem früheren spanischen Vizekönigreich Neugranada hervorgegangenen Staaten Venezuela und Kolumbien zu Großkolumbien vereinigen werden.
    • 2. August » In Würzburg beginnen die Hep-Hep-Unruhen. Antijüdische Demonstrationen und Ausschreitungen greifen in den folgenden Tagen auf andere Städte in Deutschland über.
    • 16. August » Beim Peterloo-Massaker, einer Kavallerieattacke auf eine Protestkundgebung gegen die Corn Laws auf dem St. Peter's Field bei Manchester, werden elf Personen getötet und über 400 verletzt.
    • 26. August » Das erste Denkmal des Generalfeldmarschalls Gebhard Leberecht von Blücher wird in seiner Geburtsstadt Rostock enthüllt (Blücherdenkmal (Rostock)).
    • 19. November » Das Museo del Prado wird in Madrid eröffnet.
    • 17. Dezember » Simón Bolívar erklärt auf dem Kongress von Angostura im heutigen Ciudad Bolívar die Bildung der Republik Kolumbien und damit die Unabhängigkeit von Spanien.
  • Die Temperatur am 7. Mai 1851 war um die 10,0 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 76%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1851: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 1. Mai » Im von Joseph Paxton eigens dafür errichteten Crystal Palace im Londoner Hyde Park wird die Great Exhibition, die erste Weltausstellung, feierlich eröffnet.
    • 6. Mai » Der US-amerikanische Arzt John Gorrie erhält ein Patent auf die von ihm erfundene Kältemaschine. Er wird verlacht und hat keinen wirtschaftlichen Erfolg damit.
    • 26. Mai » In London beginnt im Rahmen der Great Exhibition das von Howard Staunton organisierte erste internationale Schachturnier, das bis zum 15. Juli dauern wird. Das Turnier hatte schließlich sechzehn Teilnehmer, darunter auch Adolf Anderssen, Marmaduke Wyvill, József Szén und Lionel Kieseritzky.
    • 15. Juni » Der Milchhändler Jacob Fussell aus Baltimore nimmt seine weltweit erste Fabrik zur Herstellung von Speiseeis in Betrieb.
    • 18. September » Die Erstausgabe der US-amerikanischen Tageszeitung The New York Times erscheint unter dem Titel The New York Daily Times.
    • 18. Oktober » Der Roman Moby Dick von Herman Melville, den dieser seinem Vorbild Nathaniel Hawthorne gewidmet hat, erscheint erstmals bei Richard Bentley in London.
  • Die Temperatur am 8. August 1880 war um die 14,8 °C. Es gab 8 mm Niederschlag. Der Luftdruck war 74 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1880: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 13. Februar » Thomas Alva Edison beobachtet erstmals die thermische Emission von Elektronen aus einer geheizten Kathode, später Edison-Richardson-Effekt genannt.
    • 14. Juli » Reichskanzler Otto von Bismarck lenkt im Kulturkampf gegen die katholische Kirche ein: Das Brotkorbgesetz wird aufgehoben und die Bischöfe werden vom Eid auf preußische Gesetze befreit.
    • 1. Oktober » Zwischen den beiden Gemeinden Kleinblittersdorf und Großblittersdorf, die seit dem Deutsch-Französischen Krieg beide zum Deutschen Reich gehören, wird erstmals eine Bogenbrücke für Fußgänger über die Saar eröffnet.
    • 20. Oktober » Im neu erbauten Salamonski-Zirkus findet in Moskau die erste Vorstellung statt. Er wird Jahrzehnte später zum Nikulin-Zirkus umbenannt.
    • 6. November » Der französische Militärarzt Charles Louis Alphonse Laveran entdeckt in einer Blutprobe den Malariaerreger Plasmodium falciparum.
    • 16. Dezember » Die Burenrepublik Transvaal erklärt unter dem Namen Südafrikanische Republik ihre Unabhängigkeit von Großbritannien. Im beginnenden Burenkrieg fallen die ersten Schüsse.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Dohmen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Dohmen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Dohmen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Dohmen (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jacques Diederen, "Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I98.php : abgerufen 1. Mai 2024), "Joannes Antonius Dohmen (1819-1880)".