Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld » Maria Agnes "Mieeke" Dohmen (1856-1930)

Persönliche Daten Maria Agnes "Mieeke" Dohmen 


Familie von Maria Agnes "Mieeke" Dohmen

Sie ist verheiratet mit Andreas Adamus Diederen.

Hun huwakte is ondertekend door de bruidegom en de bruid en de vader van de bruid. De moeder van de bruid heeft verklaard niet te kunnen schrijven. De huwakte vermeldt dat de bruidegom aan zijn verplichting omtrent de Nationale Militie heeft voldaan.
Het echtpaar vestigde zich na hun huwelijk aan de Heidestraat (woning 118, later 124) in Schinveld en beheerden daar een boerderijtje. Op 15 maart 1898 verhuizen ze naar de (toen nog gepachte) Onderste Molen (wijk A 65) in Schinveld en nemen de exploitatie ervan ter hand. Dit is misschien de reden dat Andreas op 31 maart 1898 op een openbare veiling en verkoping van roerende goederen van Christiaan Joseph Dohmen, oom van zijn vrouw, die tot dan toe de molen exploiteerde, nogal wat huishoudelijke artikelen koopt [bron notaris Lienaerts te Merkelbeek 1898 akte 77]. De watermolen zorgde voor de nodige energie ten behoeve van de graanmolen en de oliemolen. "Met plezier werden de eerste klanten ontvangen en draaide de oliemolen op volle toeren en de stampers zongen van pampardepam". Daarnaast had men ook nog een landbouwbedrijf.
In 1904 kopen ze voor dfl 7000.- de molen van de ooms van Maria Agnes. Oom Christiaan, de schuttekeizer en zouaaf, blijft bij hen inwonen. Het eerste vervoermiddel was een zogenaamde koewagen op vier wielen en bespannen met drie koeien of twee koeien en een os. Vanaf 1904 werden de klanten bezocht met paard en wagen. Het eerste paard, een oud grijs paard, bleek na aankoop al veel ouderdomsgebreken te vertonen. Het tweede paard, een bruine merrie, schopte en beet en weigerde zelfs licht werk. Pas het derde paard, gekocht bij de famile Lowis in Hillensberg, was ideaal.
De keuken van de molen was het woonvertrek, met een vloer van kiezelspecie vol met gaten. De grote schouw in de keuken bood plaats aan drie personen en was de lievelingszitplaats van oom Christiaan, de zouaaf. In het kleine kamertje naast de keuken was de olie-bergplaats, waar raapolie per liter werd verkocht. De wc was buiten in de tuin, circa 60 meter van het woonhuis.
Na het overlijden van Andreas Adamus werden de nodige verbeteringen in en rondom het huis (de Onderste Molen) in gang gezet. De mestvaalt werd gedempt en in de weiden werden fruitbomen geplant. In de keuken werden de vloer en de wanden betegeld. De kelder werd waterdicht gemaakt. Er werd een gierkelder gebouwd, een dorsmachine met manege gekocht en de oliemolen werd gesloopt. Omstreeks 1910 werd een nieuw woonhuis gebouwd aan de Heidestraat (vermoedelijk op de plaats van het boerderijtje waar Andreas en Maria Agnes na hun huwelijk tot 1898 gewoond hebben; waarschijnlijk is Maria Agnes op latere leeftijd in dit nieuwe huis gaan wonen). Dit huis kwam later in het bezit van zoon Antoon, als onderdeel van de erfenis.
In 1913/14 werd het waterrad vervangen door een waterturbine en werd een houtzagerij gebouwd, die eveneens door waterkracht werd aangedreven. Maria Agnes kon zich slecht verenigen met de toenemende industrialisatie en mechanisatie door haar zonen en voelde meer voor het landbouwbedrijf. Zij stuurde haar oudste zoon Sjang er op uit om landerijen van haar broer Anton Dohmen te kopen. Toen Sjang thuiskwam van de verkoop en vertelde dat hij aan haar verzoek geen gevolg had gegeven, wierp ze woedend een koffiekop aan diggelen. Akte nr 109 uit 1918 van notaris Lienaerts te Merkelbeek handelt over de verkoop van percelen grond door Antoon Dohmen. Hieruit blijkt dat Sjang van de 8 percelen grond die te koop waren er één heeft gekocht.
Later, door toenemende handel en bedrijvigheid, moest aanvullend elektrische energie worden toegepast en werd de houtzagerij afgesplitst. Er kwam naast de meelmolen, die door zoon Joseph geëxploiteerd ging worden, een aparte, elektrisch aangedreven houtzagerij geëxploiteerd door zoon Arnold. Arnold ging bij zijn trouwen in een nieuw gebouwd huis wonen, naast de Onderste Molen, waar ook de houtzagerij en de houthandel naartoe werden verplaatst. De voormaamste bron van bovenstaand verhaal is: Diederen, Jean 1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld.
MEER INFORMATIE OVER HET GEZIN VAN ANDREAS ADAMUS EN MARIA AGNES
Nakomelingen van Andreas Adamus en Maria Agnes zijn zeer actief geweest in het Schinveld's harmoniegezelschap St Caecilia. In het programmaboekje van een familiereunie in 1989, Diederiade geheten, in het voormalige Franciscanessen-klooster te Schinveld, is over deze muzikale band het volgende geschreven:
"Liefde voor muziek en chauvinisme voor Harmonie St. Caecilia zijn de nakomelingen van Andreas Diederen met de paplepel ingegoten! De feiten spreken duidelijke taal. Zijn zoon Sjang was in 1907 een der oprichters van de Harmonie en naast muzikant was hij ook eerste secretaris van de vereniging. Zoon Joëzep was mede-oprichter, muzikant en voorzitter van de vereniging. Maar ook zijn zonen Nöll en Toon bliezen een zeer verdienstelijke partij mee.
Het is alom bekend dat in de loop der tijden de kleinzonen van Andreas Diederen en wel 'de jônges oeët de muuële' en 'de jônges oeët de zaegeriej' als spelende leden c.q. bestuursleden de Harmonie gedurende een reeks van jaren hebben gediend. Zo was ook kleinzoon Nol, zoon van Joëzep, muzikant en voorzitter en hanteerde zelfs bijkomeling (=aangetrouwde kleinzoon) Sjeng Hendriks diverse jaren de voorzittershamer.
Momenteel (in 1989) zijn nog steeds meer dan tien na-en bijkomelingen aktief en inaktief betrokken bij het Harmonie-gebeuren. Daarbij dienen de inmiddels overleden Jan en Jacques, zonen van Joëzep, alsmede Jo, zoon van Nöll, met ere te worden genoemd.
Zelfs bouwde men op de plek waar nu het kantoor van de zagerij staat een eigen lokaal voor de harmonie! Tot zeer recent was het repetitielokaal van de Harmonie in de Onderste Molen gevestigd.
De Harmonie werd wel vaker door de familie Diederen als een plaag ervaren! Een plaag in de goede en de kwade betekenis van het woord! Niettemin: de Harmonie zonder Diederen is welhaast ondenkbaar!! Het blijve zo!"
In het bovengenoemde programmaboekje heeft een kleinzoon, Dré Diederen, zoon van Antoon Diederen en Fien Bosch, "Herinneringen aan vroeger" opgeschreven.
"Mijn vader (nonk Toon) was een nakomertje in het gezin Diederen en - zoals mijn moeder altijd zei - dus een verwend jongetje. 'Voetballen' en 'muziekspelen' in plaats van studeren. Dankzij de invloed van mijn grootvader (burgemeester Bosch van Schinveld) kreeg hij een baantje bij de gemeente Brunssum en zo bleef nonk Toon dus de 'arme tak' van de familie Diederen. Althans in de ogen van zijn broers. De contacten waren er echter niet minder om en als kind heb ik dan ook vele uren mijn ogen uitgekeken in de 'molen' en de 'houzagerij'.
Jammer dat al die neven en nichten zoveel ouder waren. Alleen bij nonk Nöll liepen er een paar rond die jonger waren. Maar ja, bij tant Zeef wemelde het van de kinderen en die hadden het al zo druk met elkaar. Overigens genoot ik van de houtzagerij. Het rook er altijd zo lekker naar gezaagd hout en ik raakte niet uitgekeken op de grote zaagmachines.
De gastvrijheid van tant Marie uit de molen was een extra aanmoediging om haar vaak op te zoeken. In de oorlog kwam bij ons maar een beperkt assortiment op tafel, maar tant Marie had zelfs 'schink'. Ik zie haar nog staan: het ronde witbrood op de borst om te snijden en maar roepen: 'kinjer ät'.(Voor mij moet een lekker witbrood nog steeds rond zijn). Ze was altijd goedlachs, alom tegenwoordig en je moest haar niet kwaad maken want ze kon schelden als de beste.
De beek en de molen met al zijn riemen en drijfwielen hadden een grote aantrekkingskracht op mij en van nonk Joëzep mocht ik af en toe aan het wiel draaien om de waterturbine in beweging te zetten, maar voor de hond 'Kees' was ik bang.
Dankzij de Harmonie was er ook eengoede relatie met mijn heeroom Bosch en hij was een graag geziene gast. 'Doa kömt de professor' riep tant Marie verrukt en liep hem glunderend tegemoet door de molendeur.
In Hillensberg en Nuth gingen we niet zo vaak op bezoek. Dat zal wel een praktische reden hebben gehad, want we gingen altijd te voet naar Schinveld en lopen naar Nuth of Hillensberg was wel een beetje ver, zeker met Toosje in de kinderwagen.
Een bezoek aan tant Trieneke staat me nog vaag voor de geest. Een strenge nonk Lambert en kippen op de keukentafel. Tsjonge, wat was het daar vies in de keuken. En de doodongeliukkoge tant Trieneke, toen ze door de Amerikanen van hun boerderij verdreven waren ...........
Dan was het in Nuth heel wat voornamer. Tante Fien noemde mijn moeder ook altijd Finie, wat een stuk beter klonk. Nonk Sjang had het gemaakt en dat kon je in zijn villa merken.
Jaren later, toen ik inmiddels mijn rijbewijs had behaald, hebben we daar nog van geprofiteerd. Nonk Sjang kwam graag bij ons op bezoek (vervoer geen probleem, want hij had een dure auto) en hield van reizen. Wij zijn menig weekend met hem op stap geweest. Hij reed toen al niet meer zo graag (en zo best) en dus mocht ik meestal rijden. Overigens, wat kon nonk Sjang vertellen."

Sie haben geheiratet am 3. Mai 1879 in Schinveld, Limburg, Nederland, sie war 22 Jahre alt.

getuigen: Jan Willem Snijders, schrijnwerker en Willem Suijlen, landbouwer voor de bruidegom en Jan Antoon Dohmen, arbeider en Jan Adam Deumens, gemeentesecretaris voor de bruid. J.M. Dohmen, ambtenaar van de burgerlijke stand

Kind(er):

  1. Nn Diederen  1880
  2. Nn Diederen  1896

  • Das Paar hat gemeinsame Vorfahren.

  • Notizen bei Maria Agnes "Mieeke" Dohmen

    Haar geboorteakte is ondertekend door haar vader.
    Op verzoek van de weduwe Andreas Diederen te Schinveld, zonder beroep, vindt op 8 april 1910 des namiddags om één uur een openbare veiling en verkoop van 70 kavels/items "slaghout, brandhout en palen" plaats, voor in totaal dfl 377,65 .
    Op verzoek en ten voordele van Maria Agnes Dohmen, weduwe van Andries Diederen en landbouwster te Schinveld (en op verzoek en ten voordele van Lucas Herings, landbouwer en Antoon Dohmen, landbouwer, beiden eveneens te Schinveld) worden des namiddags om drie uur ter herberge van de kinderen Herings te Schinveld 43 kavels/items van opstamstaande veldgewassen openbaar verkocht voorin totaal dfl 1921,- .
    Maria Agnes was lid van de Derde Orde van de Heilige Franciscus. "De dierbare overledene toonde zich steeds als een oprecht geloovige, droeg zorg voor hare kinderen, elk hunner van jongs af aan vermanende met kracht en wijsheid en voorgaande met haar voorbeeld" [bron haar bidprentje].Ze heeft toen ze bejaard was eerst in Douvergenhout in een bejaardenhuis gewoond en daarna in het bejaardenhuis aan de Plakstraat te Sittard.

    Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Maria Agnes "Mieeke" Dohmen?
    Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


    Zeitbalken Maria Agnes "Mieeke" Dohmen

      Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
    Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Maria Agnes "Mieeke" Dohmen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Maria Agnes "Mieeke" Dohmen



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 19. Oktober 1856 war um die 9,9 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Die relative Luftfeuchtigkeit war 95%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1856: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 17. März » In der Enzyklika Singulari quidem lobt Papst PiusIX. das mit dem Kaisertum Österreich abgeschlossene Konkordat. Er weist ferner den Klerus auf böse Machenschaften hin, die den Fortschritt der Kirche bedrohen.
    • 29. Juli » Otto Wagner gewinnt die Ausschreibung zur Errichtung des Wiener Postsparkassengebäudes.
    • 25. August » In Montevideo eröffnet das im Stil des historischen Eklektizismus erbaute Teatro Solís.
    • 1. Oktober » Das deutsche Medienunternehmen Langenscheidt wird in Berlin gegründet.
    • 2. November » Der französische Passagierdampfer Lyonnais kollidiert bei Nantucket mit einer Bark und sinkt am darauf folgenden Tag. 130 der 146 Menschen an Bord sterben.
    • 1. Dezember » Mit Malmö–Lund sowie Jonsered–Göteborg werden die ersten Abschnitte eines nationalen schwedischen Schienennetzes der SJ eröffnet.
  • Die Temperatur am 3. Mai 1879 war um die 10,9 °C. Der Winddruck war 10 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Osten. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 54%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1879: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 28. April » Nach der Loslösung aus dem Osmanischen Reich wird von der bulgarischen Nationalversammlung in Weliko Tarnowo die Verfassung von Tarnowo beschlossen. Vorbild der modernen und liberalen Verfassung, die bis 1947 gültig ist, ist die Verfassung Belgiens.
    • 2. Mai » In Spanien wird die politische Partei Partido Socialista del Trabajo (Sozialistische Arbeitspartei) gegründet, aus der durch Umbenennung im Jahr 1888 die Sozialistische Arbeiterpartei Spaniens (kurz: PSOE) werden wird.
    • 12. Juli » Um der Wirtschaft zu helfen, beschließt der Reichstag des deutschen Kaiserreichs die Einführung von Schutzzöllen.
    • 4. August » Die Enzyklika Aeterni Patris Papst Leos XIII. stellt der „falschen“ Philosophie, die Ursprung privater wie sozialer Übel sei, die „gesunde“ entgegen, die den Glauben vorbereite, seine Annahme als vernünftig erweise, ihn tiefer erfassen lasse und verteidige.
    • 31. Oktober » Am Theater an der Wien in Wien erfolgt die Uraufführung der Operette Gräfin Dubarry von Karl Millöcker, zu der F. Zell und Richard Genée das Libretto verfasst haben. Das Werk wird in der Folge noch mehrfach überarbeitet.
    • 3. November » Bei Ausgrabungen in Olympia wird das Fragment des zur Statue der Nike des Paionios gehörenden Kopfes gefunden. Die Statue entstand um das Jahr 420 v. Chr.
  • Die Temperatur am 4. September 1930 lag zwischen 6,2 °C und 19,7 °C und war durchschnittlich 13,2 °C. Es gab 10,3 Stunden Sonnenschein (77%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1930: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 7,8 Millionen Einwohner.
    • 14. Januar » Eine Gruppe Kommunisten um Albrecht Höhler überfällt den Nationalsozialisten Horst Wessel, der den Text für das SA-Kampflied Die Fahne hoch verfasst hat. Er stirbt am 23. Februar an der erlittenen Schussverletzung.
    • 23. Mai » In Berlin wird Georg Wilhelm Pabsts Antikriegsfilm Westfront 1918 oder Vier von der Infanterie uraufgeführt.
    • 18. August » In einem Micky-Maus-Trickfilm der Disney Company tritt zum ersten Mal der Hund Pluto auf. Er ist als Bluthund dem ausgebrochenen Sträfling Micky auf der Spur.
    • 1. Oktober » Das britische Pachtgebiet Weihaiwei geht in die Hoheit der nationalchinesischen Regierung über.
    • 13. Oktober » Das Frachtflugzeug Junkers Ju 52/1m, das als „Fliegender Möbelwagen“ bekannt werden wird, absolviert seinen Erstflug.
    • 3. November » Nach einem Militärputsch im Oktober übernimmt Getúlio Dornelles Vargas das anschließend mit diktatorischen Vollmachten ausgestattete Amt des brasilianischen Präsidenten. Der gewählte Bewerber für das Präsidentenamt, Júlio Prestes, wird es niemals antreten.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Dohmen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Dohmen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Dohmen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Dohmen (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jacques Diederen, "Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I7.php : abgerufen 1. Mai 2024), "Maria Agnes "Mieeke" Dohmen (1856-1930)".