Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld » Joannes Josephus Dohmen (1792-1871)

Persönliche Daten Joannes Josephus Dohmen 

  • Alternative Namen: Jan Joseph (auch bekannt als /alias), Jean Joseph (auch bekannt als /alias)
  • Er wurde getauft am 6. Februar 1792 in Schinveld, Limburg, Nederland.
    getuige: Christianus Josephus Dohmen, Maria Elisabetha Bex, loco Maria Helena Palmen
    Datum:
  • Beruf: dagloner, metselaar, landbouwer, grondeigenaar, molenaar.
  • Er ist verstorben am 22. Februar 1871 in Schinveld, Limburg, Nederland.
    getuigen: Dohmen, Jan Mathijs, landbouwer, zoon van den overledene en Deumens, Jan Adam, secretaris, kennisse van den overledene; beiden wonende te Schinveld. J. L. Beckers, ambtenaar van de burgerlijke stand.
    Datum: "ten acht ure voormiddag, te Schinveld in nummer twee en vijftig"
  • Ein Kind von Leonardus Theodorus Damen und Maria Helena Bex
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 2. August 2023.

Familie von Joannes Josephus Dohmen

Er ist verheiratet mit Maria Elizabeth Paulissen.

Hun huwakte is ondertekend door bruidegom en bruid, de vader van de bruidegom en de stiefvader van de bruid. De moeders van bruid en bruidegom konden niet schrijven.

Sie haben geheiratet am 19. Oktober 1816 in Merkelbeek, Limburg, Nederland.

getuigen: Gerard Lindemans; Henricus Schrijen, landbouwer en Nicolaes Lienaerts, herbergier; allen uit Merkelbeek en Lambertus Wenmaeker(?), daglooner uit Schinveld. Joannes Arnoldus Lienaerts burgemeester en ambtenaar van de burgerlijke stand.

Kind(er):

  1. Maria Helena Dohmen  1817-1863
  2. Maria Clara Dohmen  1821-1903
  3. Martinus Dohmen  1832-1882 
  4. Nn Dohmen  1838
  5. Johannes Dohmen  1839-???? 


Notizen bei Joannes Josephus Dohmen

Van zijn overlijden is de aangifte gedaan en ondertekend door zijn zoon Jan Mathijs.
In zijn jongere jaren woonde Joannes Josephus aan "de Heide nr.52" te Schinveld. Hij was geschikt bevonden voor militaire dienst en was dagloner bij de nationale militie in de Franse tijd [bron Dohmen-genealogie Schinveld in jaarboek van De Veersjprunk 2002]
Joannes Josephus Dohmen brengt door aankoop de Onderste Molen te Schinveld in de familie.
PWAE Van Bussel [in 1991 De Molens van Limburg pag.297] schrijft: De Onderste Molen werd in 1771 gebouwd door en voor rekening van de Schinveldse aannemer Peter Antoon Bex. Na Bex was molenaar F.Th Dortrans eigenaar. Hij verkocht de molen bij akte van 28 december 1825 aan Math. Linssen uit Berg. Linssen bleef er zeven jaar molenaar en verkocht de molen bij akte van 26 januari 1832 aan Jan Joseph Dohmen te Schinveld. Na deling werd in 1871 Jan Antoon Dohmen eigenaar en in 1878 na boedelscheiding Jan Mathijs Dohmen, wethouder in Schinveld. Mede-eigenaar werd de landbouwer Christiaan Joseph Dohmen, eveneens uit Schinveld. In 1903 vond een boedelscheiding plaats en werd Andreas Diederen, gehuwd met Maria Agnes Dohmen, eigenaar. Na zijn overlijden in 1908 zetten zijn vrouw en kinderen het bedrijf voort. Bij boedelscheiding in 1919 werd Christiaan Joseph Diederen, gehuwd met Maria Gielen, eigenaar van de molen.
Jean Diederen [in 1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld] schrijft dat Dortants de molen omstreeks 1800 gekocht had van Peter Antoon Bex, de bouwer. Dortants ging failliet en Joannes Josephus Dohmen kocht de molen.
JHW Bosch [in 1974 Bijdrage tot de Geschiedenis van Schinveld pag.295] gaat er van uit dat op 31 januari 1826 de molen eigendom is van Peter Antoon Bex, de gelijknamige zoon van de bouwer. Zie hiervoor de informatie bij Peter Antoon Bex, de zoon.
A Scherpenzeel [in 1870 Schets over den Politieken Toestand der Gemeente Schinveld 1849-1869] schrijft: De molen van Dorthang te Schinveld wordt door de Arrondissements Rechtbank publiek verkocht aan een zekeren Heer Linssen; deze draagt ze verder in eigendom over aan den heer J.J. Dohmen, den tegenwoordigen bezitter.
De Dohmen-genealogie in jaarboek 2002 van De Veersjprunk zegt dat Joannes Josephus Dohmen de molen kocht van Anton Bex en Anna Reijnders.
Hoe dit alles zich verhoudt tot het gegeven dat Van Bussel (pag.297) vanaf ca 1800 tot 1832 achtereenvolgens Dortrans (=Dortants=Dorthang) en Linssen als eigenaar van de molen noemt en dat Bosch (pag.295) ook nog de zoon Peter Antoon Bex als mogelijke eigenaar beschouwt in die periode, is onduidelijk. Wel is het zo dat Dortants een schoonzoon is van Peter Antoon Bex de bouwer (hij is getrouwd met diens dochter Joanna Maria Bex) en daarmee een zwager van Peter Antoon Bex, de zoon van de bouwer. Misschien waren Dortants (en zijn vrouw) en zijn zwager Peter Antoon gezamenlijk eigenaar van de molen.
Jean Diederen (1960) vertelt dat Joannes Josephus al spoedig verwikkeld raakte in een procedure met de familie Beckers (van het Schinvelder Huuske) over het eigendom van de dam/dijk rondom de molenvijver, waar zware Canadassen op stonden. Deze procedure heeft jaren geduurd en volgens Jean's groottante Marleene (Maria Helena, dochter van Joannes Josephus) een schoot vol geld gekost. De procedure is uiteindelijk gewonnen door Joannes Josephus, omdat zijn advocaat met een voorbeeld uit de praktijk, namelijk met een soepbord, aan de rechtbank duidelijk maakte, dat een vijver geen vijver is zonder dam/dijk.
Bosch (pag.297) schrijft: Toen de Onderste Molen werd gebouwd was bij de molen een "wijer" (bassin) nodig, waardoor echter het water in de beek steeg, zodat er "in den Duker" (=een eind stroomopwaarts) een brug over de beek moest worden gelegd, hetgeen dan ook door de bouwer van de molen gedaan werd. In 1837 moest die brug hersteld worden en het gemeentebestuur eiste dat herstel van de toenmalige eigenaar der molen Jan Jozef Dohmen. Dohmen weigerde en het gemeentebestuur daagde hem voor het gerecht te Tongeren. De rechtbank stelde de gemeente in het ongelijk en toen vroeg Dohmen aan de Proviciale Raad te Hasselt om de gemeente te dwingen zijn onkosten bij dit proces te betalen. Op zijn beurt weigert het gemeentebestuur nu te betalen, als de Gedeputeerde Staten van Hasselt, op advies van de Districtscommissaris van Maastricht, de gemeente hiertoe verplichten. De zaak komt in hoogste instantie bij de Koning en op 20 september 1839 ontvangt het gemeentebestuur van Schinveld de volgende beslissing (gesteld in het Frans): "Nous, Leopold, premier Roi des Belges ..., Wij, Leopold, eerste Koning der Belgen, bevelen dat de gemeente Schinveld binnen 48 uur de kosten moet betalen of anders met alle rechtsmiddelen daartoe zal gedwongen worden".
Dat de Belgische koning in deze zaak het laatste woord had komt omdat van 1830 tot 1839 ook Nederlands Limburg zich beschouwde als onderdeel van het nieuwe land België.
Volgens de Belgische wet hadden alleen de zogenaamde notabelen stemrecht. Dat waren grondbezitters die minstens f.15,- grondbelasting betaalden. In Schinveld waren dat er 31 in 1836. Jan Joseph Dohmen, molenaar, was daar in 1836 de voornaamste van met f 96,15 grondbelasting [Bosch pag.268].
Scherpenzeel (1870) zegt over bovenbeschreven affaire dat de molenaar J.J. Dohmen in een juridische procedure verwikkeld raakt met de toenmalige burgemeester Gabr. Beckers, die door Joannes Josephus wordt gewonnen en de gemeente 1320 fr. gekost heeft.
Burgemeester Beckers is de zoon van Jan Beckers die de "Bovenste Molen" in Schinveld gepacht had - de concurrent toen van de "Onderste Molen" - en die als pachter in de "Hof ter Heide", later "Schinvelder Huuske" genoemd, woonde [bron Bosch pag.165; Van Bussel pag. 295].
Scherpenzeel (1870) noemt Joannes Josephus "een zeer achtbaar en edelmoedig heer, die steeds als raadslid, gedurende lange jaren, met alle kracht het welzijn der gemeente behartigde en zich altijd en overal als de gezworen bestrijder der Beckers' (later pastoor's) partij onderscheidde", dit in tegenstelling tot Joannes Josephus' zoon Jan Mathijs Dohmen, die "een geheel ontaarde zoon van zijnen vader" genoemd wordt. Zie voor de redenen van deze uitval naar Jan Mathijs.Dohmen de informatie bij zoon Joannes Matthias/Mathijs/Matthieu van Joannes Josephus Dohmen. Scherpenzeel zelf was zéér anti burgemeester Beckers en zéér anti de latere pastoor Joors.
Is Joannes Josephus ook het raadslid J.J.Dohmen dat met andere raadsleden in 1855 tegen de salarisverhoging van de burgemeester, wethouders en secretaris stemt? [Bosch pag.298].
In 1852 vergezelt Joannes Josephus burgemeester J.P.Buysers naar de graaf d'Ansembourg in Amstenrade om de graaf duidelijk te maken dat niet hij maar de gemeente Schinveld eigenaar was van het Vosbroek [Scherpenzeel 1870].
Bosch (pag.38) zegt dat molenaar J.J.Dohmen halverwege de 19e eeuw samen met de toenmalige burgemeester Buijsers door de gemeente Schinveld werd aangewezen om mee te doen aan het kiezen van afgevaardigden voor de Nationale Vergadering van de Duitse Bond in Frankfurt am Main, waar het Hertogdom Limburg (de latere provincie Limburg) tot 1868 lid van was.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Joannes Josephus Dohmen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Joannes Josephus Dohmen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Joannes Josephus Dohmen

Vorfahren (und Nachkommen) von Joannes Josephus Dohmen


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Joannes Josephus Dohmen



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 6. Februar 1792 war um die 3,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1792: Quelle: Wikipedia
      • 17. Februar » Mit großem Erfolg wird in London die Sinfonie Nr. 93 D-Dur von Joseph Haydn uraufgeführt.
      • 20. März » Die französische Nationalversammlung gestattet den Einsatz der Guillotine.
      • 20. April » Die französische Nationalversammlung erklärt den Monarchien Österreich, Preußen und Piemont-Sardinien den Krieg.
      • 19. Mai » Die Uraufführung der Komödie Les Deux Sous-lieutenants ou Le Concert interrompu von Henri Montan Berton erfolgt an der Opéra-Comique in Paris.
      • 30. Juli » Ein Freiwilligenbataillon aus Marseille zieht in Paris ein und singt dabei das Marschlied Chant de guerre pour l’armée du Rhin, das zum Kampflied der Revolution avanciert und daraufhin unter dem Namen Marseillaise bekannt wird.
      • 17. Dezember » Im Fürstbistum Basel wird die Raurakische Republik als französische Tochterrepublik errichtet.
    • Die Temperatur am 19. Oktober 1816 war um die 12,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1816: Quelle: Wikipedia
      • 21. Februar » Der niederländische Kronprinz Wilhelm heiratet in Sankt Petersburg die Großfürstin Anna Pawlowna, eine Tochter des bereits gestorbenen Zaren Paul I. und seiner Frau Sophie Dorothee von Württemberg.
      • 17. März » Das erste Dampfschiff überquert den Ärmelkanal. Die Élise fährt von Newhaven nach Le Havre, wo sie zum Passagierverkehr in Frankreich dienen soll.
      • 2. Mai » Leopold von Sachsen-Coburg geht mit Charlotte Augusta von Wales die Ehe ein.
      • 3. August » Am Staatstheater am Gendarmenmarkt in Berlin findet die Uraufführung der Oper Undine von E. T. A. Hoffmann statt. Das Libretto stammt von Friedrich de la Motte Fouqué nach dessen eigener gleichnamiger Erzählung.
      • 18. Oktober » Die Konstitutionsergänzungsakte, Verfassung der Freien Stadt Frankfurt, wird in einer feierlichen Bürgerversammlung auf dem Römerberg beschworen. Der 18. Oktober bleibt bis zum Ende der Freien Stadt 1866 Frankfurter Nationalfeiertag.
      • 5. November » Im Palais Thurn und Taxis in Frankfurt am Main wird der Bundestag des Deutschen Bundes eröffnet.
    • Die Temperatur am 22. Februar 1871 war um die 7,3 °C. Der Winddruck war 15 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Die relative Luftfeuchtigkeit war 63%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 4. Juni 1868 bis 4. Januar 1871 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Bosse - Fock mit als erste Minister Mr. P.P. van Bosse (liberaal) und Mr. C. Fock (liberaal).
    • Von 4. Januar 1871 bis 6. Juli 1872 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke III mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1871: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
      • 17. Januar » Die Schlacht an der Lisaine in der Nähe des belagerten Belfort sieht im Deutsch-Französischen Krieg Preußen und seine Verbündeten als Sieger. Minustemperaturen, unzureichende Verpflegung, Widerstand des Gegners und vorsichtiges Vorgehen erschöpfen nach zwei Tagen die starke französische Armee und führen zum Rückzug des von General Charles Denis Bourbaki befehligten Heeres.
      • 8. Mai » Im Streit um die nach dem Kaperschiff Alabama benannte Alabamafrage einigen sich die Vereinigten Staaten und das Vereinigte Königreich von Großbritannien und Irland im Vertrag von Washington auf den Spruch eines internationalen Schiedsgerichtes.
      • 10. Mai » Der auf dem Vorfrieden von Versailles vom 26. Februar basierende Friede von Frankfurt beendet den Deutsch-Französischen Krieg. Frankreich muss das Elsass und Teile Lothringens abtreten. Sie kommen als Reichsland Elsaß-Lothringen an das Deutsche Kaiserreich.
      • 28. Mai » Der 72 Tage anhaltende Aufstand des „Nationalkomitees der Nationalgarde“ und der mit ihr verbündeten Pariser Bevölkerung (Pariser Kommune), der unter anderem durch die Ablehnung der Waffenstillstandsbedingungen nach dem Deutsch-Französischen Krieg begonnen hat, endet nach sechswöchigem Beschuss von Paris in der „Blutwoche“ vom 21. bis 28. Mai. Bei den Kämpfen und den darauf folgenden Massenexekutionen verlieren 20.000–30.000 Menschen ihr Leben. 147 führende Aktivisten des Aufstands werden an der Mauer des Friedhofs Père Lachaise erschossen.
      • 10. November » In Udschidschi am Tanganjikasee trifft Henry Morton Stanley, von der New York Herald ausgesandt, auf den als verschollen geltenden Missionar und Afrikaforscher David Livingstone.
      • 4. Dezember » Im Deutschen Reich wird die Goldmark zu 100 Pfennig als einheitliche Währung eingeführt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Dohmen

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Dohmen.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Dohmen.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Dohmen (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jacques Diederen, "Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I119.php : abgerufen 1. Mai 2024), "Joannes Josephus Dohmen (1792-1871)".