Arbre généalogique Diederen Gielen Schinveld » Joannes Josephus Dohmen (1792-1871)

Données personnelles Joannes Josephus Dohmen 

  • Noms alternatifs: Jan Joseph (également connu sous le nom de / alias), Jean Joseph (également connu sous le nom de / alias)
  • Il a été baptisé le 6 février 1792 dans Schinveld, Limburg, Nederland.
    getuige: Christianus Josephus Dohmen, Maria Elisabetha Bex, loco Maria Helena Palmen
    Datum:
  • Profession: dagloner, metselaar, landbouwer, grondeigenaar, molenaar.
  • Il est décédé le 22 février 1871 dans Schinveld, Limburg, Nederland.
    getuigen: Dohmen, Jan Mathijs, landbouwer, zoon van den overledene en Deumens, Jan Adam, secretaris, kennisse van den overledene; beiden wonende te Schinveld. J. L. Beckers, ambtenaar van de burgerlijke stand.
    Datum: "ten acht ure voormiddag, te Schinveld in nummer twee en vijftig"
  • Un enfant de Leonardus Theodorus Damen et Maria Helena Bex
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 2 août 2023.

Famille de Joannes Josephus Dohmen

Il est marié avec Maria Elizabeth Paulissen.

Hun huwakte is ondertekend door bruidegom en bruid, de vader van de bruidegom en de stiefvader van de bruid. De moeders van bruid en bruidegom konden niet schrijven.

Ils se sont mariés le 19 octobre 1816 à Merkelbeek, Limburg, Nederland.

getuigen: Gerard Lindemans; Henricus Schrijen, landbouwer en Nicolaes Lienaerts, herbergier; allen uit Merkelbeek en Lambertus Wenmaeker(?), daglooner uit Schinveld. Joannes Arnoldus Lienaerts burgemeester en ambtenaar van de burgerlijke stand.

Enfant(s):

  1. Maria Helena Dohmen  1817-1863
  2. Maria Clara Dohmen  1821-1903
  3. Martinus Dohmen  1832-1882 
  4. Nn Dohmen  1838
  5. Johannes Dohmen  1839-???? 


Notes par Joannes Josephus Dohmen

Van zijn overlijden is de aangifte gedaan en ondertekend door zijn zoon Jan Mathijs.
In zijn jongere jaren woonde Joannes Josephus aan "de Heide nr.52" te Schinveld. Hij was geschikt bevonden voor militaire dienst en was dagloner bij de nationale militie in de Franse tijd [bron Dohmen-genealogie Schinveld in jaarboek van De Veersjprunk 2002]
Joannes Josephus Dohmen brengt door aankoop de Onderste Molen te Schinveld in de familie.
PWAE Van Bussel [in 1991 De Molens van Limburg pag.297] schrijft: De Onderste Molen werd in 1771 gebouwd door en voor rekening van de Schinveldse aannemer Peter Antoon Bex. Na Bex was molenaar F.Th Dortrans eigenaar. Hij verkocht de molen bij akte van 28 december 1825 aan Math. Linssen uit Berg. Linssen bleef er zeven jaar molenaar en verkocht de molen bij akte van 26 januari 1832 aan Jan Joseph Dohmen te Schinveld. Na deling werd in 1871 Jan Antoon Dohmen eigenaar en in 1878 na boedelscheiding Jan Mathijs Dohmen, wethouder in Schinveld. Mede-eigenaar werd de landbouwer Christiaan Joseph Dohmen, eveneens uit Schinveld. In 1903 vond een boedelscheiding plaats en werd Andreas Diederen, gehuwd met Maria Agnes Dohmen, eigenaar. Na zijn overlijden in 1908 zetten zijn vrouw en kinderen het bedrijf voort. Bij boedelscheiding in 1919 werd Christiaan Joseph Diederen, gehuwd met Maria Gielen, eigenaar van de molen.
Jean Diederen [in 1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld] schrijft dat Dortants de molen omstreeks 1800 gekocht had van Peter Antoon Bex, de bouwer. Dortants ging failliet en Joannes Josephus Dohmen kocht de molen.
JHW Bosch [in 1974 Bijdrage tot de Geschiedenis van Schinveld pag.295] gaat er van uit dat op 31 januari 1826 de molen eigendom is van Peter Antoon Bex, de gelijknamige zoon van de bouwer. Zie hiervoor de informatie bij Peter Antoon Bex, de zoon.
A Scherpenzeel [in 1870 Schets over den Politieken Toestand der Gemeente Schinveld 1849-1869] schrijft: De molen van Dorthang te Schinveld wordt door de Arrondissements Rechtbank publiek verkocht aan een zekeren Heer Linssen; deze draagt ze verder in eigendom over aan den heer J.J. Dohmen, den tegenwoordigen bezitter.
De Dohmen-genealogie in jaarboek 2002 van De Veersjprunk zegt dat Joannes Josephus Dohmen de molen kocht van Anton Bex en Anna Reijnders.
Hoe dit alles zich verhoudt tot het gegeven dat Van Bussel (pag.297) vanaf ca 1800 tot 1832 achtereenvolgens Dortrans (=Dortants=Dorthang) en Linssen als eigenaar van de molen noemt en dat Bosch (pag.295) ook nog de zoon Peter Antoon Bex als mogelijke eigenaar beschouwt in die periode, is onduidelijk. Wel is het zo dat Dortants een schoonzoon is van Peter Antoon Bex de bouwer (hij is getrouwd met diens dochter Joanna Maria Bex) en daarmee een zwager van Peter Antoon Bex, de zoon van de bouwer. Misschien waren Dortants (en zijn vrouw) en zijn zwager Peter Antoon gezamenlijk eigenaar van de molen.
Jean Diederen (1960) vertelt dat Joannes Josephus al spoedig verwikkeld raakte in een procedure met de familie Beckers (van het Schinvelder Huuske) over het eigendom van de dam/dijk rondom de molenvijver, waar zware Canadassen op stonden. Deze procedure heeft jaren geduurd en volgens Jean's groottante Marleene (Maria Helena, dochter van Joannes Josephus) een schoot vol geld gekost. De procedure is uiteindelijk gewonnen door Joannes Josephus, omdat zijn advocaat met een voorbeeld uit de praktijk, namelijk met een soepbord, aan de rechtbank duidelijk maakte, dat een vijver geen vijver is zonder dam/dijk.
Bosch (pag.297) schrijft: Toen de Onderste Molen werd gebouwd was bij de molen een "wijer" (bassin) nodig, waardoor echter het water in de beek steeg, zodat er "in den Duker" (=een eind stroomopwaarts) een brug over de beek moest worden gelegd, hetgeen dan ook door de bouwer van de molen gedaan werd. In 1837 moest die brug hersteld worden en het gemeentebestuur eiste dat herstel van de toenmalige eigenaar der molen Jan Jozef Dohmen. Dohmen weigerde en het gemeentebestuur daagde hem voor het gerecht te Tongeren. De rechtbank stelde de gemeente in het ongelijk en toen vroeg Dohmen aan de Proviciale Raad te Hasselt om de gemeente te dwingen zijn onkosten bij dit proces te betalen. Op zijn beurt weigert het gemeentebestuur nu te betalen, als de Gedeputeerde Staten van Hasselt, op advies van de Districtscommissaris van Maastricht, de gemeente hiertoe verplichten. De zaak komt in hoogste instantie bij de Koning en op 20 september 1839 ontvangt het gemeentebestuur van Schinveld de volgende beslissing (gesteld in het Frans): "Nous, Leopold, premier Roi des Belges ..., Wij, Leopold, eerste Koning der Belgen, bevelen dat de gemeente Schinveld binnen 48 uur de kosten moet betalen of anders met alle rechtsmiddelen daartoe zal gedwongen worden".
Dat de Belgische koning in deze zaak het laatste woord had komt omdat van 1830 tot 1839 ook Nederlands Limburg zich beschouwde als onderdeel van het nieuwe land België.
Volgens de Belgische wet hadden alleen de zogenaamde notabelen stemrecht. Dat waren grondbezitters die minstens f.15,- grondbelasting betaalden. In Schinveld waren dat er 31 in 1836. Jan Joseph Dohmen, molenaar, was daar in 1836 de voornaamste van met f 96,15 grondbelasting [Bosch pag.268].
Scherpenzeel (1870) zegt over bovenbeschreven affaire dat de molenaar J.J. Dohmen in een juridische procedure verwikkeld raakt met de toenmalige burgemeester Gabr. Beckers, die door Joannes Josephus wordt gewonnen en de gemeente 1320 fr. gekost heeft.
Burgemeester Beckers is de zoon van Jan Beckers die de "Bovenste Molen" in Schinveld gepacht had - de concurrent toen van de "Onderste Molen" - en die als pachter in de "Hof ter Heide", later "Schinvelder Huuske" genoemd, woonde [bron Bosch pag.165; Van Bussel pag. 295].
Scherpenzeel (1870) noemt Joannes Josephus "een zeer achtbaar en edelmoedig heer, die steeds als raadslid, gedurende lange jaren, met alle kracht het welzijn der gemeente behartigde en zich altijd en overal als de gezworen bestrijder der Beckers' (later pastoor's) partij onderscheidde", dit in tegenstelling tot Joannes Josephus' zoon Jan Mathijs Dohmen, die "een geheel ontaarde zoon van zijnen vader" genoemd wordt. Zie voor de redenen van deze uitval naar Jan Mathijs.Dohmen de informatie bij zoon Joannes Matthias/Mathijs/Matthieu van Joannes Josephus Dohmen. Scherpenzeel zelf was zéér anti burgemeester Beckers en zéér anti de latere pastoor Joors.
Is Joannes Josephus ook het raadslid J.J.Dohmen dat met andere raadsleden in 1855 tegen de salarisverhoging van de burgemeester, wethouders en secretaris stemt? [Bosch pag.298].
In 1852 vergezelt Joannes Josephus burgemeester J.P.Buysers naar de graaf d'Ansembourg in Amstenrade om de graaf duidelijk te maken dat niet hij maar de gemeente Schinveld eigenaar was van het Vosbroek [Scherpenzeel 1870].
Bosch (pag.38) zegt dat molenaar J.J.Dohmen halverwege de 19e eeuw samen met de toenmalige burgemeester Buijsers door de gemeente Schinveld werd aangewezen om mee te doen aan het kiezen van afgevaardigden voor de Nationale Vergadering van de Duitse Bond in Frankfurt am Main, waar het Hertogdom Limburg (de latere provincie Limburg) tot 1868 lid van was.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Joannes Josephus Dohmen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Joannes Josephus Dohmen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Joannes Josephus Dohmen

Ancêtres (et descendants) de Joannes Josephus Dohmen


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Joannes Josephus Dohmen



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 6 février 1792 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
    • En l'an 1792: Source: Wikipedia
      • 29 mars » assassinat du roi Gustave III de Suède.
      • 2 avril » vote du Coinage Act of 1792 créant la United States Mint.
      • 21 avril » projet de décret, sur l’organisation générale de l’instruction publique, présenté à l'Assemblée constituante par Condorcet.
      • 18 juin » bataille de Zieleńce, l'armée de Józef Poniatowski repousse l'armée d'Iraklij Morkow.
      • 17 septembre » vol des joyaux de la Couronne.
      • 20 septembre » bataille de Valmy (guerre de la Première Coalition). Victoire des républicains français sur les coalisés royalistes.
    • La température le 19 octobre 1816 était d'environ 12,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken regen. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1816: Source: Wikipedia
      • 20 mars » au Portugal, Jean VI, l'empereur du Brésil depuis 1807, date à laquelle il s'était enfui du Portugal pour échapper aux troupes de Napoléon, succède à sa mère, Marie I de Bragance. Il ne reviendra dans son pays qu'en 1821.
      • 28 avril » création de la Caisse des dépôts et consignations.
      • 19 juin » bataille de la Grenouillère, opposant la compagnie de la Baie d'Hudson à la compagnie du Nord-Ouest.
      • 9 juillet » indépendance de l'Argentine.
      • 5 septembre » Louis XVIII dissout la Chambre introuvable.
      • 12 décembre » réunion des royaumes de Naples et de Sicile, création du royaume des Deux-Siciles.
    • La température le 22 février 1871 était d'environ 7,3 °C. La pression du vent était de 15 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. Le taux d'humidité relative était de 63%. Source: KNMI
    • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
    • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1871: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
      • 15 janvier » début de la bataille d'Héricourt, pendant la guerre franco-prussienne.
      • 22 janvier » soulèvement à Paris contre le gouvernement de Défense nationale. Une sanglante fusillade a lieu place de l'Hôtel de Ville à Paris. Des gardes mobiles bretons tirent sur la foule, sur l'ordre de Gustave Chaudey. On comptera 5 morts et quelques dizaines de blessés.
      • 16 mars » la révolte des Mokrani éclate en Kabylie; elle est réprimée par l'armée française.
      • 18 mars » soulèvement qui marque le début de la Commune de Paris.
      • 22 mars » l'appel du 22 mars énonce que les membres de l'assemblée municipale (Commune de Paris), sans cesse contrôlés, surveillés, discutés par l'opinion, sont révocables, comptables et responsables, et que leur mandat est impératif.
      • 4 décembre » la Loi monétaire prussienne du 4 décembre institue le mark comme monnaie unique de l'Empire allemand.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Dohmen

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Dohmen.
    • Afficher des informations sur Dohmen sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Dohmen.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jacques Diederen, "Arbre généalogique Diederen Gielen Schinveld", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I119.php : consultée 4 mai 2024), "Joannes Josephus Dohmen (1792-1871)".