Stamboom Voorhaar » Johannes Marinus "Joop" Voorhaar (1912-1970)

Persoonlijke gegevens Johannes Marinus "Joop" Voorhaar 


Gezin van Johannes Marinus "Joop" Voorhaar

Hij is getrouwd met Johanna Doornekamp.

Zij zijn getrouwd op 28 maart 1940 te Batavia (Nederlands Indië), hij was toen 27 jaar oud.Bron 2

In de huwelijksakte wordt Johanna Doornekamp aangeduid als 'Indonesische Christenvrouw'. Opvallend is dat de akte aangeeft dat haar ouders onbekend zijn. Mogelijk is hiervoor de verklaring dat zij na het overlijden van haar moeder (van haar 12e tot haar 27e jaar) in een klooster heeft gezeten (bron: Joop Voorhaar).

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)


Notities over Johannes Marinus "Joop" Voorhaar

Fragmenten uit het leven van Johannes Marinus (Joop) Voorhaar – door zijn zonen Joop en Frits Voorhaar:
Joop Voorhaar zijn leven begon in Duitsland, speelde zich voor een deel af in Nederlands-Indië en eindigde op tragische wijze in Naarden. Hij werd 57 jaar.
In 1935 vertrok Joop vanuit Amsterdam als KNIL-militair naar Nederlands-Indië. Daar ontmoette hij, in het huis van zijn vriend Broer Laurens, Johanna Doornekamp. Zij trouwden in 1940 in Batavia.
Na de capitulatie voor Japan in 1942 werd hij op 8 maart in Bandoeng gevangen genomen en naar Siam (nu Thailand) getransporteerd om aan de beruchte Birma-spoorweg te werken. In één van de kampen daar ontmoette hij Wim Kan. Nadat de spoorweg was voltooid werd hij naar Japan overgebracht om tot het einde van de oorlog in de kopermijnen te werken. Op 15 augustus 1945 is hij uit krijgsgevangenschap bevrijd in kamp Nakama (Japan – zie voor informatie over dit kamp link: http://www.japansekrijgsgevangenkampen.nl/Fukuoka%2021B.htm ).
Van daar uit is hij naar Manilla op de Filippijnen gebracht om (getraind en van een uitrusting voorzien door de Amerikanen) terug te keren naar Java. Joop heeft aan zijn kinderen indrukwekkende verhalen over het krijgsgevangenschap verteld. Bijvoorbeeld over de executie van veroordeelden die wat hadden gestolen of probeerden te ontsnappen (de kunstenaar Charles Burki maakte vele tekeningen in en over de kampen – zie link: http://www.tweede-wereldoorlog.org/charlesburki.html )
Binnen Nederlands-Indië heeft Joop op verschillende eilanden en in meerdere plaatsen gewoond: op Celebes (o.a. in een plaatsje in de bergen), in Batavia, aan de haven in Massakar, in de bergen van Sengkang, in Pontianak op Borneo, etc.
Een verlof in 1948 in Nederland was van korte duur. Binnen 4 maanden moest hij terugkeren om te worden ingezet bij de 2e politionele acties.
Na de definitieve terugkeer in Nederland in 1950 werd hij - zoals velen die terugkeerden uit Nederlands-Indië - met zijn gezin eerst gehuisvest in Hotel Iepenhove in Bloemendaal.
Joop kreeg in 1969 een hartaanval. Hij herstelde en hervatte zijn werk bij de PTT op 2 maart 1970. Die middag was hij vrij en ging met zijn vader (ook een Johannes Marinus Voorhaar) en een zus van zijn vader uit Bussum (Johanna Voorhaar) op bezoek bij een andere zus van zijn vader in Hilversum (Marretje Oranje-Voorhaar). Zij kregen in Naarden een ongeluk: Joop was op slag dood. Zijn vader werd uit de auto geslingerd en is enige maanden later overleden. Johanna Voorhaar, achter in de auto, werd gewond.
Joop en zijn vrouw liggen in Amsterdam begraven op de Nieuwe Ooster begraafplaats.
=
Uit de inschrijving in het militieregister blijkt o.a. dat Joop:
- als opleiding 6 jaar lager onderwijs heeft genoten
- op 2 maart 1931 is vrijgesteld van de dienstplicht (broederdienst)
- op 22 maart 1935 vrijwillig is verbonden aan de Koloniale Reserve
(bron: www.militieregisters.nl).
=
Johannes Marinus en zijn broer Rutger staan van april tot mei 1916 én van juni tot juli 1922 ingeschreven in het Vrouwen en Kinderen Tehuis van Vereeniging Hoop (hulp voor ombehuisden) aan de 2e Constantijn Huijgensstraat 35 in Amsterdam. Beide keren is het adres van inschrijving na hun vertrek dat van hun vader.
(bronnen: bijzondere registers en bevolkingsregister 1853-1863 [verkregen via Stadsarchief Amsterdam])
=
Het Bataviaasch Nieuwsblad d.d. 27 juli 1935 vermeldt J.M. Voorhaar op de passagierslijst van de Johan de Witt. Dit schip heeft als gezagvoerder : J. G. H. Leffers. De boot is op 17 Juli 1935 van Amsterdam vertrokken, en wordt 16 Augustus te Tandjong-Priok verwacht.
(bron: Bataviaasch Nieuwsblad)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Marinus "Joop" Voorhaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Marinus "Joop" Voorhaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Marinus "Joop" Voorhaar

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Marinus Voorhaar


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Johannes Marinus "Joop" Voorhaar



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie) - begraafregister (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - www.online-begraafplaatsen.nl
    2. persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
    3. www.militieregisters.nl
    4. Frits Voorhaar
    5. gezinskaart (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
    6. persoonskaart Johannes Marinus Voorhaar (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
    7. brief notaris i.v.m. afhandeling nalatenschap G. Voorhaar -begraafregister (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie) - Frits Voorhaar - www.online-begraafplaatsen.nl
    8. begraafregister (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - www.online-begraafplaatsen.nl

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 december 1912 was gemiddeld 3,8 °C. Er was 0,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 17 januari » De Brit Robert Falcon Scott bereikt de Zuidpool, meer dan een maand na zijn rivaal Roald Amundsen.
      • 28 februari » Boven de Amerikaanse staat Missouri maakt Albert Berry de eerste parachutesprong uit een vliegtuig
      • 14 maart » Arthur de Bruyne, Belgisch historicus († 1992)
      • 5 mei » De Pravda verschijnt voor het eerst als bolsjewistisch partijblad.
      • 4 augustus » De 53-jarige Noorse schrijver Knut Hamsun voltooit zijn romantrilogie De Zwerver.
      • 19 september » In Breda wordt voetbalclub NAC opgericht na een fusie tussen NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning).
    • De temperatuur op 28 maart 1940 lag tussen -1.2 °C en 5,8 °C en was gemiddeld 2,0 °C. Er was 1,8 mm neerslag gedurende 1,3 uur. Er was 4,4 uur zonneschijn (35%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
      • 11 mei » De Duitse invallers bereiken het Albertkanaal.
      • 15 mei » Tweede Wereldoorlog: Capitulatie van het Nederlandse leger.
      • 15 juni » Sovjet-troepen vallen Litouwen binnen.
      • 29 juni » WO II: Anjerdag, Nederlanders geven in groten getale uiting aan hun onvrede over de Duitse bezetting.
      • 24 juli » De Nederlandsche Unie, geleid door J. de Quay, L. Einthoven en J. Linthorst Homan, presenteert zich. Men zoekt samenwerking met de Duitse bezetter.
      • 7 september » Zwaar bombardement op Londen tijdens de Slag om Engeland.
    • De temperatuur op 2 maart 1970 lag tussen 0.4 °C en 6,2 °C en was gemiddeld 2,4 °C. Er was 4,0 mm neerslag gedurende 2,6 uur. Er was 4,6 uur zonneschijn (42%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 4 maart » De Eurydice, een Franse onderzeeboot, lijdt schipbreuk in de Middellandse Zee. 57 opvarenden vinden daarbij de dood.
      • 1 oktober » Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid in Bilthoven neemt proeven met een vaccin tegen rodehond
      • 1 november » Oprichting van de Priesterbroederschap Sint Pius X van traditionalistische priesters door aartsbisschop Marcel Lefebvre in het Bisdom Fribourg in Zwitserland.
      • 11 november » Zendschip MV King David van Capital Radio strandt op de kust bij Noordwijk.
      • 17 november » De Lunokhod 1 landt op de Maan. Het is de eerste op afstand bestuurde robot die op een ander hemellichaam landt.
      • 3 december » Bezoek van Paus Paulus VI aan Jakarta in Indonesië.
    • De temperatuur op 6 maart 1970 lag tussen -1 °C en 4,6 °C en was gemiddeld 0.7 °C. Er was 1,0 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 5,4 uur zonneschijn (48%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 7 januari » Oprichting van de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Kaizer Chiefs.
      • 17 april » Veilige terugkeer Apollo 13, na een bijna-ramp in de ruimte.
      • 25 april » Tijdens een nachtconcert in het Amsterdamse Concertgebouw treden onder meer Wanda Jackson, Buck Owens en Billie Jo Spears op.
      • 17 juli » Op last van de Nederlandse regering wordt besloten de wagonfabriek Werkspoor Utrecht te sluiten.
      • 5 oktober » De Boliviaanse president, generaal Alfredo Ovanda Candia, treedt af.
      • 26 november » Begin van een tiendaagse reis van paus Paulus VI naar Azië en Oceanië. De paus maakt een tussenlanding in Teheran voor een ontmoeting met Sjah Mohammed Reza Pahlavi van Iran.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Voorhaar

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Voorhaar.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Voorhaar.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Voorhaar (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I2986.php : benaderd 9 mei 2024), "Johannes Marinus "Joop" Voorhaar (1912-1970)".