Stamboom Voorhaar » Dirkje Voorhaar (1872-1966)

Persoonlijke gegevens Dirkje Voorhaar 


Gezin van Dirkje Voorhaar

Zij is getrouwd met Hermanus van de Velden.

Zij zijn getrouwd op 15 november 1895 te Kortenhoef, zij was toen 23 jaar oud.Bron 6


Kind(eren):

  1. Dirk van de Velden  1895-1896
  2. Izak van de Velden  1897-????
  3. Arie van de Velden  1901-1966 
  4. Dirk van de Velden  1904-1975 
  5. Hermanus van de Velden  1908-1970 
  6. Johannes van de Velden  1910-± 1972 


Notities over Dirkje Voorhaar

De Kortenhoefse kroniekschrijver Krijn Spaan besteedt in zijn boekenserie met verhalen uit het prachtige Kortenhoef uitgebreid aandacht aan Hermanus van de Velden en zijn vrouw Dirkje Voorhaar. Dit in deel 3 dat als titel heeft 'Vanaf De Grote Beer tot en met de familie Hagen' (uitgever TONK). Op de pagina van Hermanus staat een uittreksel van het hoofdstuk over deze bijzondere mensen, hieronder alleen de passage die betrekking heeft op Dirkje Voorhaar:
‘Dirkje van Manus’
Het domein van Dirkje was haar huisje. In het knusse kamertje, waar alles van helderheid glom als een spiegel, heb ik in het schemeruurtje wat gekout met de oudjes, die zich gelukkig voelden in hun eenvoud, als het snorrende kacheltje de geur van brandend turf door het vertrek verspreidde, het scheidende licht de contouren van de meubeltjes deed vervagen, de petroleumlamp boven de tafel, met daarop het theeblad voor het raampje, noodde tot opsteken, het klokje aan de wand de tijd wegtikte en het maanlicht speels bewoog door het vertrekje. Ik mocht met mijn vader vaak mee om de boodschappen bij Manus te bezorgen en ik kan me dat kamertje met de prachtige lamp en de twee oudjes nog herinneren als de dag van gisteren en ik vind het een voorrecht dat ik dit meegemaakt heb.
‘Ja jonge’, was een vaste uitdrukking van Dirkje, ook als ze niet aan het gesprek deelnam. Een andere uitdrukking was altijd ‘jij rotdonder’.
Dirkje werd te Loosdrecht geboren. Na de schooljaren ging zij op de blekerij van de firma Hafkamp in ’s-Graveland werken, waar zij bekend stond om de uitstekende verzorging van de was. Dit streven naar reinheid openbaarde zich later ook bij de verzorging van haar gezin. Zij liep naar ’s-Graveland via Kortenhoef en zo leerde zij haar toekomstige man kennen. Toen zij wilden gaan trouwen, weigerde haar vader toestemming te geven omdat hij meende dat Manus de kost niet kon verdienen. Maar het huwelijk ging toch door. Op uitnemende wijze heeft Dirkje in het huisje aan het Moleneind zich van haar taak, een gezin met zes kinderen te verzorgen, gekweten ook al was de ruimte hiervoor eigenlijk te klein.
(bron: boek 'Vanaf De Grote Beer tot en met de familie Hagen' [schrijver Krijn Spaan - uitgever TONK])
=
Citaten uit artikel in de Gooi- en Eemlander/Gooi- en Eembode bij 55-jarig huwelijk van Dirkje en Hermanus uit 1950 (Bruidspaar tussen goud en diamant. Feest bij opa en oma v.d. Velden):
Zeilers, schilders en fietsers die er langs kwamen hebben zeker allemaal wel eens een keer oog gehad voor dat kleine één-kamer-woninkje, Moleneind 42. In die ene kamer, een paar stappen lang en een paar stappen breed, zijn opa en oma v.d. Velden straks 55 jaar getrouwd. Bijna heel die tijd hebben ze daar gewoond en de tijd die daaraan ontbreekt woonden ze toch in Kortenhoef. In de buurt van de bakkerij van Jan Schouten, waar Hein v.d. Velden er zo'n goede 5 jaar op heeft zitten als bakkersknecht. Opa is geboren als Kortenhoever en oma, die als Dirkje Voorhaar ter wereld kwam, vond haar wieg er niet ver vandaan in Loosdrecht. ... We gingen naar binnen en wie dacht: wat zal het daarbinnen klein zijn, vond ruimte genoeg voor gezelligheid. 'Och', vertelde oma 'we hebben hier 6 kinderen groot gekregen, voor ons tweetjes is het dus groot genoeg.' In de bedstee in de kamer en boven op zolder hebben ze geslapen, de 6 die allemaal zijn uitgevlogen. ... Opa heeft heel zijn hart om de plassen liggen: tuinieren, vissen en turfmaken, daar heeft ie de kost mee verdiend en ze hebben zeker altijd eigen groente op tafel gehad. 'Ik ben hier ook nog geboren in dit huis' weet opa te zeggen 'dat was zo'n 82 jaar geleden.' En er is iets gebleven uit die goeie-ouwe-tijd-van-toen: de petroleumlamp boven de tafel. 'Electriciteit ? Nee' zegt oma 'daar doen we nog niet aan. In de oorlog hebben we er wel eens naar gevraagd, maar dat kostte 60 gulden voor de aanleg en dat was te duur....' ... Op 15 november het feest tussen goud en diamant dat half Kortenhoef en half Loosdrecht meevieren.
=
Citaten uit artikel in de Gooi- en Eemlander/Gooi- en Eembode bij 60-jarig huwelijk van Dirkje en Hermanus uit 1955 (Diamanten echtpaar v.d. Velden-Voorhaar. Dirkje in haar bruidsdagen kopje onder in de sloot): Hoe het kleine huisje aan het Moleneind alle 5 kinderen, ongeveer 15 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen zal moeten beavtten weet 't echtpaar Van der Velden-Voorhaar nog niet precies. 'Eigenlijk heb ik al dat bezoek helemaal niet zo graag, weet u, want mijn man is nu 87 en ik 83 jaar en al die drukte, nee dat kunnen wij oude mensen niet zo goed meer hebben.' ... Manus is altijd polderwerker geweest maar het laatste jaartje komt hij wat adem tekort ... Hij was één van de eersten, die uit het Loosdrechtse land veen ging steken en later in de zo ontstane watertjes het vissen beoefende. ... Boven de tafel in de kamer bungelt een statige en goed gepoetste petroleumlamp. ... 'Electriciteit wilden ze me destijds aansmeren' zegt Manus, 'maar ik moest 60 gulden neertellen. Nou reken eens uit hoeveel petroleum je daarvoor kunt kopen.' Ook het potje wordt gekookt op petroleum, want gas is er evenmin in huis. 'Allemaal veel te duur' vindt Dirkje.
=
Citaten uit artikel in de Gooi- en Eemlander/Gooi- en Eembode bij het overlijden van zijn dochter Dirkje (Uit bekend poldergeslacht. Dirkje van de Velden-Voorhaar [93] overleden):
Op bijna 93-jarige leeftijd overleed dezer dagen Dirkje van de Velden-Voorhaar in rusthuis Oostereinde te 's-Graveland waar zij de laatste vijf jaar van haar leven werd verpleegd. ... Dirkje werd in Loosdrecht geboren. Na de schooljaren ging zij op een blekerij te 's-Graveland werken. Zij liep daarheen via Kortenhoef en leerde zo Hermanus van de Velden kennen. Haar vader gaf geen toestemming tot het huwelijk daar hij meende dat Manus de kost niet kon verdienen. Het huwelijk ging toch door. Na aanvankelijk in de Kerkbuurt gewoond te hebben trokken zij na het overlijden van de moeder van Manus bij diens vader in. In het kleine huisje aan het Moleneind. Manus verdiende zijn brood met wat uit de polder kwam waaraan hij zozeer verknocht was. Geen polderwerk was hem vreemd. Vele jaren heeft Dirkje met haar man nog aan het Moleneind gewoond. Geen dag ging voorbij of kinderen kwamen 's avonds even aanlopen. 'Ja jongen' was een steevaste uitdrukking van Dirkje, ook als zij niet in een gesprek gewikkeld was. Tenslotte werd Dirkje hulpbehoevend; tijdelijke verzorging bij familie werd vervangen door onderdak in het rusthuis. Manus overleed daar vrij spoedig.
=
- het krantenartikel over het 55-jarig huwelijk dat spreekt over 6 kinderen telt mogelijk het bij huwelijk erkende kind mee.
- het krantenartikel over het 60-jarig huwelijk is niet compleet. O.a. het verhaal waar de kop naar verwijst (kopje onder in de sloot) is niet bekend.
- kijk voor een ander smeuïg citaat uit één van de artikelen bij Dirkje's vader: Izak Voorhaar...
- bron van krantenartikelen: Nella van de Velden (achterkleindochter van Hermanus en Dirkje)
=
nummer van op 09-09-1941 afgegeven persoonsbewijs PB 1368
=
bij huwelijk met Hermanus van der Velden 1 erkend kind.
=
Uit de geboorteakten van de kinderen van Dirkje blijkt dat deze op diverse adressen nabij hun eigen woning is bevallen (aangeduid als nummer 7, nummer 26, nummer 29, nummer 31). De verklaring zal zijn de kleine behuizing van het gezin en de erg kleine bedstee.
=
Op de foto 'Dirkje Voorhaar temidden van familie Van de Velden - versie met nummering (bron Historische Kring In de Gloriosa) staan de volgende personen afgebeeld:
1. Feijtje de Kloet (geb. 1904), vrouw van Dirk van de Velden
2. Dirk van de Velden (geb. 1904)
3. Hendrika Rijff (geb. 1909), vrouw van Arie van de Velden
4. Arie van de Velden (geb. 1901)
5. Hermanus van de Velden (geb. 1908)
6. Jacoba Tuin (geb. 1929)
7. Theo Bult, man van Jacoba Tuin
8. Gerrit Tuin (geb. 1923)
9. Sibbeltje Bosch (geb. 1926), vrouw van Gerrit Tuin
10. Alida Leeflang (geb. 1930), vrouw van Hermanus van de Velden
11. Hermanus van de Velden (geb. 1926)
12. Izaak Tuin (geb. 1931)
13. ?
14. ?
15. ?
16. Janna Johanna van de Velden (geb. 1899)
17. Hermanus van de Velden (geb. 1868)
18. Dirkje Voorhaar (geb. 1872), vrouw van Hermanus van de Velden
19. Izak van de Velden (geb. 1897)
20. Ger, vrouw van Izak van de Velden
21. Jacoba van de Velden (geb. 1863)
22. ?
23. ?
24. ?
25. ?

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirkje Voorhaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirkje Voorhaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Dirkje Voorhaar


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Dirkje Voorhaar



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  2. doopboek Herv. Gemeente te Oud-Loosdrecht 1813 - 1876 - via Historische Kring Loosdrecht
  3. boek 'Vanaf De Grote Beer tot en met de familie Hagen' (schrijver Krijn Spaan - uitgever TONK)
  4. gezinskaart Hermanus van de Velden-Dirkje Voorhaa
  5. krantenartikelen
  6. Noord-Hollands Archief - boek 'Vanaf De Grote Beer tot en met de familie Hagen' (schrijver Krijn Spaan - uitgever TONK)

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 augustus 1872 lag rond de 17,3 °C. Er was 6 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In het jaar 1872: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 26 maart » Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.
    • 9 april » Samuel R. Percy verkrijgt octrooi op melkpoeder.
    • 10 mei » Victoria Woodhull wordt de eerste vrouw die wordt genomineerd voor president van de Verenigde Staten.
    • 30 november » Eerste voetbalinterland ooit, gespeeld op Hamilton Crescent, Glasgow, tussen Schotland en Engeland, eindigt in 0-0 ten overstaan van 4.000 toeschouwers.
    • 9 december » P.B.S. Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat.
  • De temperatuur op 7 september 1872 lag rond de 21,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 7 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In het jaar 1872: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 26 maart » Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.
    • 9 april » Samuel R. Percy verkrijgt octrooi op melkpoeder.
    • 10 mei » Victoria Woodhull wordt de eerste vrouw die wordt genomineerd voor president van de Verenigde Staten.
    • 30 november » Eerste voetbalinterland ooit, gespeeld op Hamilton Crescent, Glasgow, tussen Schotland en Engeland, eindigt in 0-0 ten overstaan van 4.000 toeschouwers.
    • 9 december » P.B.S. Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat.
  • De temperatuur op 15 november 1895 lag rond de 6,3 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 13 februari » De gebroeders Lumière verkrijgen in Parijs patent op hun cinematograaf.
    • 22 maart » Eerste film wordt gedraaid in een privévoorstelling van de gebroeders Lumière.
    • 16 april » Hockey en Bandy Club "Haarlem & Omstreken" wordt opgericht, een van de voorlopers van het huidige HC Bloemendaal.
    • 7 mei » Aleksandr Popov demonstreert radiotelegrafie voor leden van de Russische Sociëteit Natuurkunde en Chemie.
    • 11 juli » De Gebroeders Lumière vertonen een eerste film aan wetenschappers.
    • 10 november » Eerste voorstelling van de cinematograaf van de gebroeders Lumière in Brussel.
  • De temperatuur op 25 februari 1966 lag tussen 9,0 °C en 12,3 °C en was gemiddeld 10,2 °C. Er was 9,6 mm neerslag gedurende 8,9 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 april 1965 tot 22 november 1966 was er in Nederland het kabinet Cals met als eerste minister Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • Van 22 november 1966 tot 5 april 1967 was er in Nederland het kabinet Zijlstra met als eerste minister Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
  • In het jaar 1966: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,4 miljoen inwoners.
    • 3 april » De Russische Loena 10 brengt voor de eerste keer een ruimtesonde in een baan om de maan.
    • 19 april » De Amerikaanse chirurg Michael DeBakey voorziet een patiënt van een plastic kunsthart. De patiënt overlijdt enkele dagen later.
    • 12 augustus » De vulkaan Awu barst uit en blijft actief tot oktober 1966; bij de uitbarsting komen 39 mensen om het leven.
    • 15 oktober » Bisschopswijding van Theodorus Zwartkruis, Nederlands bisschop van Haarlem.
    • 4 november » Grote overstromingen in Venetië en Florence.
    • 30 november » Barbados wordt onafhankelijk.
  • De temperatuur op 2 maart 1966 lag tussen -1.7 °C en 11,1 °C en was gemiddeld 6,9 °C. Er was 3,6 mm neerslag gedurende 5,2 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 april 1965 tot 22 november 1966 was er in Nederland het kabinet Cals met als eerste minister Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • Van 22 november 1966 tot 5 april 1967 was er in Nederland het kabinet Zijlstra met als eerste minister Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
  • In het jaar 1966: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,4 miljoen inwoners.
    • 28 februari » De Cavern Club in Liverpool, waar de Beatles hun carrière begonnen, gaat failliet.
    • 4 maart » Een uitspraak van John Lennon, "We (The Beatles) are more popular than Jesus", doet later veel stof opwaaien in de VS.
    • 31 maart » De Sovjet-Unie lanceert Loena 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan komt.
    • 7 april » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Deportivo O'Higgins.
    • 26 mei » Oprichting van de Turkse voetbalclub Denizlispor.
    • 6 september » In Kaapstad wordt de Zuid-Afrikaanse architect van de Apartheid, premier Hendrik Verwoerd, vermoord door Dimitri Tsafendas in een steekpartij tijdens een parlementaire bijeenkomst.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Voorhaar

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Voorhaar.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Voorhaar.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Voorhaar (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I111.php : benaderd 4 mei 2024), "Dirkje Voorhaar (1872-1966)".