Stamboom Van de Ven » Jan Geraert Jansse Goossens (± 1561-± 1646)

Persoonlijke gegevens Jan Geraert Jansse Goossens 


Gezin van Jan Geraert Jansse Goossens

Hij heeft/had een relatie met Elizabeth Geraert Lenaerts van Gestel.

De relatie startte


Kind(eren):

  1. Elizabeth Jan Geraerd Goossens  ± 1595-± 1650 
  2. Judocus Goossens  ± 1600-± 1650 
  3. Niclaes Jan Gerits Goossens  ± 1610-± 1675 


Notities over Jan Geraert Jansse Goossens

Heeft een lange gerechtelijke procedure over de erfenis van zijn vrouw, met haar zus Anna en haar broer Dirck; zie procuratie d.d. 28-9-1626 en 14-5-1627 (ging over verdeling raapzaadoogst).
Meestal Jan Gerit Goossens genoemd. Gezien attestatie 30-08-1646
Woonachtig in Boxtel; maakte gebruik van 'n voetpad in het Conijnshool.
Volgens akte uit 28-8-1609 : schepen in Boxtel. In 1636 gezworene in Oirschot.
Waarschijnlijk na de dood van Gerardus Goossens op 4-2-1646: enige tijd Secretaris van Oirschot, ook gezien akte van 4-11-1647 waarin Goyart Andries Gerits Goossens als momboir optreedt (gaat over een huis in Breugel dat Jan -in leven Secretaris- had geërfd van zijn oma Margriet van Deursen.)
Had volgens akte van 29-6-1655 nog een akker: (In de Helle) herdgang Kerkhof.
Sch. v. O. d.d.: okt. 1583 ==================037=======================
Op 13 september anno 1583 zijn alle erfgenamen van wijlen Jan Joorden Jan Joerdens (Brouwers, JT) ter ener zijde en Marie dochter van Wilbert Daniels bij elkaar geweest in vergadering om een boedelverdeling te maken met Jan Geerit Jan Goessens vanwege de nalatenschap van genoemde Joorden en Marie in de stad Den Bosch, waar deze Jan Geerit Jan Goossens aldaar beslag op had laten leggen door Philipsen Zanders en ook in andere plaatsen. Genoemde erfgenamen hebben daarom beloofd dat ze degene die terzake daarvan naar Den Bosch zal reizen zullen vrijwaren voor diens handelen daarin, ook al zou die gevangen worden genomen door soldaten van de ene of de andere kant, waarvoor deze erfgenamen een akte daarvoor door mij als notaris hebben willen laten maken om daartoe te dienen. Getuigen Daniel van de Schoot en Wouter Scrommen en anderen. Datum als boven. Getekend R. van der Ameijden
Sch. v. O. d.d.: 21-7-1626 ==================281=======================
Andries Geraert Goossens (=vader van Gerard Goossens, secretaris van Oirschot, JT ) heeft zich borg gesteld voor zijn broer Jan Gerart Goossens ( gehuwd met Elisabeth Gerart Lenaerts van Gestel, JT ) en hij belooft daarbij alles te zullen voldoen wat Dirk en Anna als kinderen van Gerart Leonaerts ( van Gestel, JT ) middels een vonnis te vorderen zullen hebben op deze Jan Gerart Goossens. Op zijn beurt belooft Jan Gerart Goossens deze Andries voor diens belofte te zullen vrijwaren. Datum 21 juli 1626, getuigen Aelbrechts en Verachter.
Sch. v. O. d.d.: 18-1-1628 =================019=======================
Al diegene die deze brief zullen zien, gegroet! Wij, Adriaen Jan Joris, Jan Stockelmans en Willem Niclaes Schepens, schepenen van Oirschot verklaren hierbij dat vandaag voor ons zijn verschenen de geachte Bartel Ariens van der Achter en Jan Jan Houbraken in hun tijd beiden schepenen en thans raadsleden in Oirschot en ze hebben op verzoek van Jan Gerit Goossens als man van Elisabeth dochter van Gerit Lenaerts van Gestel, de volgende verklaring afgelegd. Het is hen bekend dat Dirk en Anna, zijndebroer en zus van vermelde Elisabeth met twee deurwaarders op grond van een executoriaal beslag waarvan vonnis is uitgesproken tussen de beide partijen voor het Hof, d.d. 18 januari 1627, dat vonnis ten uitvoer wilden leggen zodat deze Jan Gerit Goossens aan genoemde Bartel zou hebben af te zonderen en te overhadingen de rogge, stro en andere gewasasen die Jan Gerit Goossen had verkregen van de oogst van het jaar 1626, afkomstig van het land dat eigendom is van de kinderen van deze Gerit Lenaerts van Gestel waarbij zij als getuigen aanwezig zijn geweest toen de secretaris namens de genoemde Jan Gerits Goossens met deze Dirck en Anna een overeenkomst hadden gemaakt op welke wijze zij deze afsplitsing zouden mogen doen. Daarbij hebben Dirck en Anna toen verklaard dat ze tevreden zouden zijn als Jan Gerit Goossens bij genoemde Bartel binnen de tijd van 6, 7 of 8 eerstkomende dagen zoveel hoeveelheid rogge zou doen afleveren, als door de knechten van Jan onder ede zou worden verklaard datdie rogge overeenstemde met het geoogste stro en het gedorste koren daarvan, en nog voor 13 vijmen stro 13 keer 24 stuivers zouden ontvangen en voor het gehaalde raapzaad ... een lopen raapzaad, voor het gehaalde vlas nog 3 en een halve steen ongehekeld vlas en nog het linnenstof die ze naar de wever hadden gebracht. De getuigen verklaren dat ze zelf bij deze overeenkomst aanwezig waren. Wij als schepenen hebben hieraan ons schepensdomszegel bevestigd. Datum 18 januari 1628.
Sch. v. O. d.d.: 1628 =================Los003====================
Jan Gerard Goossens als man van Elisabeth dochter van wijlen Geraert Lenaerts ( van Gestel, JT) verwekt bij diens vrouw Catharina, heeft een gerechtelijke procedure aangespannen om te komen tot een boedelverdeling van de ouders van zijn vrouw waarinDirck en Anna, zijnde ook kinderen van genoemde Geraert en Catharina hun deel daarin hebben gemaakt. Daarin is tenslotte de zaak door bemiddelaars in handen gegeven van 2 schepenen van Oirschot waarvoor de zaak werd voorgelegd. Na advies hierover van rechtsgeleerden is er daarbij uitgesproken, onder verbeurte daarbij van een boete te betalen door diegene die zich niet aan de uitspraak zal houden, die direkt een bedrag van 300 gulden moet betalen, alles ten behoeve van de H. Geest en de kerk van Oirschot. Nadat die uitspraak is gedaan blijkt dat genoemde Dirck en Anna deze niet wensen goed te keuren, nog af te keuren, maar hebben om nadere uitleg verzocht over enkele punten en onderwijl te kennen gegeven zich niet te willen uitlaten over goedkeuring of afkeuring. Genoemde Jan Gerard Goossens ( zijnde een oom van Gerard Goossens, secretaris, JT ), heeft opnieuw aangedrongen op hun goedkeuring danwel afkeuring in deze. Daarom is er daarna door de arbiters na overleg daarover met rechtsgeleerden, verder tekst en uitleg gegeven, die nog ongeopend is en in handen van deze arbiters. Zonder deze nadere uitleg te hebben willen afwachten hebben genoemde Dirck en Anna van het hof van de Raad van Brabant, een open brief ontvangen, om tot overdracht van de rechtszaak te komen en door dit Hof te laten behandelen, in welke open brief melding is gemaakt van de vermelde uitleg, op grond waarvan de genoemde arbiters verplicht zijn geworden om hun dossierstukken te overhandigen en de genoemde Jan Geraerts Goossens daarover ook is aangeschreven.
1. De vraag is of de arbiters gehouden zijn de gevraagde uitleg in hun brief openbaar te maken, ondanks het vermelde overdragen van de kwestie aan het hof.
2. Of het niet zo is dat als de interpretatie is gegeven of partijen dan niet gehouden zijn deze arbitrale uitspraak al dan niet goed te keuren en in geval men de uitleg afwijst, of een der partijen dan een beroep wil doen op genoemde brief en toestemming om deze kwestie aan het Hof over te dragen, hetzij ja danwel nee. Verder is de vraag of de H. Geest of de kerk van Oirschot niet direkt de boete kunnen opeisen van 300 gulden die door partijen was overeengekomen indien een van hen zich niet bijde uitspraak van de arbiters neer zou leggen en of het verkrijgen van een dergelijke brief van overdracht naar een ander gerechtshof als niet meer dan genoeg afwijzing daarin betekent van de uitspraak der arbiters.
3. Of de partij die de uitspraak van de arbiters respecteert niet met deze uitspraak op zichzelf mag voortprocederen, ondanks de genoemde brief van overdracht naar het Hof van Brabant.
4. Of een der partijen die de gehele kosten van de procedure van de arbiters heeft betaald, niet direkt mag overgaan tot opeisen en restitiutie van die kosten. ( Dit is duidelijk een 'dossierstuk' dat het belang van Jan Gerard Goossens bepleit, hij is degeen die de arbitrale uitspraak wel geaccepteerd heeft )
=================422=======================Zitting Dinsdag 18 januari 1628
Jan Gerit Goossens als man van Elisabeth dochter van Gerit Lenaerts van Gestel als dagvaardende partij contra Dirck en Anna, kinderen van Gerit Lenaerts van Gestel zijnde opgeroepenen in deze. De dagvaarder verzoekt de tegenpartij om op de volgende genechtdag 'te employeren generalia juris pro in plaats van salvatie' en tegen de dagvaarder 'toon ten reporoche' te doen, danwel dat men daar afstand van doet ( zijn en blijven versteecken ), onder appointement cum expenses.
Akkoord, op de volgende genechtdag 'alias versteecken' en dat de zaak wederzijds als gesloten kan worden beschouwd en recht gedaan kan worden.
Sch. v. O. d.d.: 17-8-1630 ==================210====================
Onlangs is verordoneerd dat Jan Gerit Goossens als man van Elisabeth dochter van wijlen Gerit Lenaerts van Gestel als partij ter ener zijde en Dirck en Anna, ook kinderen van deze Gerit Lenaerts van Gestel als partij ter andere zijde, op 17 juli 1630 in aanwezigheid van meester Johan Pelgrom en van Joris van Bernage, schepenen van de stad Den Bosch, als bemiddelaars tussen beide partijen besloten, dat ze samen in goede vriendschap al het bezit zouden laten taxeren dat is nagelaten door hun beider moeder na haar dood en wel dat te laten doen door Jan Dirk Huiskens, Dirk Goijaerts van Loon als schepenen en door Jan Stockelmans als raadsman naast ook de secretaris van Oirschot en wel van perceel tot perceel. Daarop hebben deze Huiskens, Loon, Stockelmans en de secretaris zich vandaag met de partijen verstaan en hebben alles opgetekend, n.l. de 6 lopenzaad land bij het huis, de drie en een halve lopenzaad genoemd de Hesendriessen, de twee lopenzaad genoemd Hennekens akker, de drie en een halve lopenzaad genoemd de Leurpt, de 5 lopenzaad genoemd de Bieren Leurpt, waarbij elke lopenzaad even hoog getaxeerd zal worden en tegen de prijs die door partijen zal worden afgesproken. Verder wordt gesteld dat de voorste hooibeemd en de achterste hooibeemd, elk van 5 lopenzaad voor elk lopenzaad evenveel waard zijn per lopenzaad. Het weiland van ca. 10 lopenzaad iss per lopenzaad overal evenveel waard, behoudens dat degene die het stuk krijgt aan het einde naast Henrick Aelberts daaruit vanwege het 'voorhoofd'( beplanting ) en het eikehout aldaar, een jaarlijkse rente van 3 gulden en 3 stuivers moet voldoen, te betalen staande aan Henrik den Becker in Den Bosch. Het grote huis met het brouwhuis en de varkenskooi met de boomgaard, eikebomen, houtopstand etc. dat daarbij staat is geschat op 1200 gulden en de schuur is getaxeerd op 100 gulden. Degene die de tuin en de grond van het huis krijgt zal zulks moeten doen tegen de waarde van 1200 gulden en dat bedrag aan de erfgenamen moeten vergoeden al naar rato. Degene die de Hesendriessen krijgt moet ook de schuur overnemen voor een bedrag van 100 gulden en die schuur moet in maart na de boedelverdeling worden afgebroken en zijn andere mededelers die 100 gulden betalen. Verder hebben partijen afgesproken dat de hofstad met de tuin, het Hesendriesken en de Hennekensakker niet samen in een lot terecht zullen komen, maar in verschillende en dat met het achterste stuk in de 6 lopenzaad land die bij het huis liggen en de beide Leurpen, de erfdelen daarmee even groot gemaakt zullen worden, zoals men dat gebruikelijk is te doen bij een erfenis.
Aldus gewaardeerd op 17 augustus 1630.
Bron
Soort akte Attestatie
Datum akte 30-08-1646
Notaris Henrick Leermakers (sr.) ,Oirschot, Inventarisnummer 64, Folio 139v
Inhoud
Andries Goossens verklaart ter instantie van de weduwe en de kinderen van Jan Goossens, dat zijn broeder Jan en daarvoor hun ouders altijd gebruik hebben gemaakt van de weg, gelegen in Conijnshool en een voetpat om op hun wei of beemd te komen.
Opmerkingen
Personen Beroep Woonplaats Opmerking
1 Andries Geraert Goossens Oud kerkmeester Oud ca 80 jaren
2 Jan Geraerts Goossens Kinderen weduwe van
3 Peeter Wouters
4 Jan Geraert
5 Wouter van Breedenen
6 Aert Henricx Buckincx Getuige
7 Henrick Aerts Sijkens Getuige
Toponiemen: Ligging: Plaatsnaam: Opmerking:
Conijnshool Boxtel
Bron
Soort akte Transport
Datum akte 04-11-1647
Notaris Henrick Leermakers (sr.) ,Oirschot, Inventarisnummer 65, Folio 165v
Inhoud
Goiart Andries Gerits Goossens machtigt zijn mede momboir Jan Jansse Roeffen om een huis etc. gelegen te Breugel voor schepenen over te dragen aan Cornelis de Loose. Dit huis etc. behoorde toe aan Jan Goossen die het geërfd had van zijn grootmoeder.
Opmerkingen
Personen Beroep Woonplaats Opmerking
1 Goiart Andries Gerits Goossens
2 Jan Goossens Zoon van 3
3 Jan Goossens In leven secretaris Wijlen
4 Jan Jansse Roeffen
5 Cornelis de Loose Lakenkoopman St. Oedenrode
6 Margriet van Deuren Grootmoeder van 1
7 Sebastiaen de Vrise Getuige
8 Jaspar Anthonisse Getuige

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Geraert Jansse Goossens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Geraert Jansse Goossens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Geraert Jansse Goossens

Jan Jan Goossens
± 1485-1551
Geerit Jan Goossens
± 1518-± 1580

Jan Geraert Jansse Goossens
± 1561-± 1646


Judocus Goossens
± 1600-± 1650

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Goossens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Goossens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Goossens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Goossens (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Van de Ven is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geert van Vugt, "Stamboom Van de Ven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I49552.php : benaderd 8 mei 2024), "Jan Geraert Jansse Goossens (± 1561-± 1646)".