Stamboom Rogier » Michiel van DOORN (1688-1771)

Persoonlijke gegevens Michiel van DOORN 

Bron 1
  • Alternatieve namen: Michael Leonardi DOREMANS (variation), Michiel van DOREN (variation), Michael Leonardi van DOREN (religious)
  • Hij is geboren op 30 juli 1688 in Dinther, Gemeente Bernheze, North Brabant, Nederland.
  • Hij werd gedoopt op 30 juli 1688 in Dinther, Gemeente Bernheze, North Brabant, Nederland.Bron 2
  • Bevestiging van kerklidmaatschap op 2 november 1756 in Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland.Bron 3

    Index schepenprotocol Heeswijk (7613.21)
    Getuigenverklaring van Migiel van Doorn en Hendrik Peijnenborg schepenen van Heeswijk en Jan Jan Corsten en Claas Dirx van Weert, schepenen van Dinther, op verzoek van Cornelis Speelman, m.b.t. de grens tussen Heeswijk en Dinther.
    Getuigenverklaring
  • Beroepen:
    • op 8 augustus 1750 Eigenaar BierbrouwerijParochiekerk in Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland.Bronnen 4, 5

      "... Migiel van Doorn heeft een Bierbrouwerije waar ob te coop werdt gebrouwen aan sijn huijsinge staande omtrent de kerk, waarvan den selven behoorlijk octrooij van haar ed môg de Heere Raade van Staate in so den elfde februarije 1700 agten dertig heeft geobtineert welke brouwerije altans wert gebruijkt bij Willem s'Jungers..."

      Index schepenprotocol Heeswijk (7613.21)
      Brouwerijen
      Lijst gemaakt door schepenen op verzoek van de heren Lillie van Willen en Essenius ontvangers der gemeene middelen te weten: Theresia Cornelis Dobbelsteen weduwe van Adriaan Martens van Loon heeft een coop bierbrouwerij (op 31-8-1717 geijkt door Gerardus de Jong ten overstaan van Jan Ouwers en Francis Hoevenaars); Mighiel van Doorn heeft een bierbrouwerij in gebruik bij Willem sJ ungers.

      Adriaan Reijnder Boekholt ijkmeester der meijerij van ’s-Bosch en Pieter van Venrooij, bierbrouwer te ’s-Bosch verklaren t.o.v. schepenen, te hebben gewaterijkt de nieuwe brouwerij van Migiel van Doorn staande aan zijn huis aan de parochiekerk. De ketel is 16 amen en werkkuip 14 amen.
    • in het jaar 1752 President Schepen in Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland.Bron 6

      Michiel van Doorn en Hendrick Peijnenborgh, schepenen van Heeswijk verklaren op verzoek van Cornelis Speelman, dat zij op 26 sept. ll. hebben geassisteerd bij de schouw der wegen in de akkers op de grens van Heeswijk en Dinther, gedaan door de rentmeester Philip W. de Schmeling en twee leenmannen Daniel de Lobell en Abraham Bastidé.
  • Hij is overleden op 30 maart 1771 in Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 82 jaar oud.
  • Hij is begraven op 30 maart 1771 in Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland.Bron 1
  • Testament op 16 januari 1772 naar Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland.Bron 7

    7613.23 Index schepenprotocol Heeswijk (7613.23)
    54 Opening van besloten testament van wijlen Michiel van Doorn gehuwd met Jenneken Martens van Loon. Testament aangereikt door Leendert van Doorn en zijn zwagers Gerit Hanegraaf en Johannes van Heeswijk. Erfgenamen: de onmondige kinderen van wijlen Willem Michiel van Doorn gehuwd met Maria Willem Pennings; Aard Paulus Bunthof gehuwd met Adriana Michiel van Doorn; Hendrik Michiel van Doorn; Johannes van Heeswijk gehuwd met Eerke Michiel van Doorn; Leonardus Michiel van Doorn; Gerrit Hanegraaf gehuwd met Hendrina Michiel van Doorn; Jan van Delft gehuwd met Johanna Michiel van Doorn. Goederen o.a.: hooiland in den gemeenen beemt; teulland in het Heeswijkse kerkveld; teulland opden Flieracker in het kerkveld; de halve balledonk langs de revier de Aa; Peter Goossens veldjens, de sandacker; de groote slagvonder; colen campken; het hopveld in den muggenhoek.
    testament van wijlen Michiel van Doorn
    Oorzaak: Overlijden
  • Een kind van Leonardus Egidius van DOREN en Adriana Wilbert Adriaan TIMMERS
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 september 2021.

Gezin van Michiel van DOORN

Hij is getrouwd met Joanna Martini Henrici van LOON.

Zij zijn getrouwd op 24 mei 1716 te Heeswijk, Gemeente Bernheze, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.Bron 8


Voor de volle kerk. Na van te voren een ondertrouw te hebben gesloten. Opheffen door dispensatie wegens bloedverwantschap in de 4e graad. In tegenwoordigheid van mij Folcoldus Smidts pastor, Godefridus Lenarts Doremans en Guilielmi Jan Daendels

Kind(eren):

  1. Adriana van DOORN  1717-1789 
  2. Henrica van DOREN  1722-1770 
  3. Leonardus van DOORN  1724-1796 
  4. Henricus van DOORN  1728-1805 
  5. Joanna van DOORN  1731-± 1798 


Notities over Michiel van DOORN


9-7-1766
Index schepenprotocol Dinther (7603.100)

Schepenakte 34
Rut van Gogh weduwnaar van Johanna Claese van Boekel, wonende te Dinther verkoopt twee stukken teulland op het Retzel, hem aangekomen bij koop van de heer Tijbosch, aan de heer G. van Bronkhorst; twee stukken teulland op het Retzel, aangekomen bij erfmangeling tegen Matheus Bunthoff aan Mighiel van Doorn; kampke hooi- en weiland in den Doijenhoek aan Mighiel van Doorn.

7342.50 Index schepenprotocol Nuland (7342.50)

Schepenakte 70
Ondervraging door Willem Aenhuijs van Michiel van Doorn inwoner van Heeswijk, president van Heeswijk, die verklaart niet te weten van de vechtpartij van Hendrik Vorstenbosch te Heeswijk op 30 september, kermis te Heeswijk. Hij kan ook niet bevestigen dat Vorstenbosch met een mes Jan den Backer uit Schijndel met een mes zwaar gekwetst heeft. Op de vraag of hij niet weet dat enige dagen later Hendrik Vorstenbosch en zijn broer Willem Vorstenbosch niet bij hem zijn gekomen om te vragen om voorspraak in die kwestie, “omdat met de drossaard in alle sivilijteijt van genoemd verzoek, wie wie zulk verzoek gedaan heeft, antwoord van Doorn: dat Hendrik Vorstenbosch bij hem is geweest, maar hij weet niet meer op welke dag, dat het verzoek door een ander is gedaan die hij niet kent. Op de vraag of Claas Suijskens uit Dinter het verzoek niet heeft gedaan antwoord hij: dat hij met Vorstenbosch van Heeswijk naar Dinter is gegaan ten huijse van vorster Rijtserbergh en daar Suijskens hebben gevonden. Hij verklaart geholpen te hebben bij het maken van een accoord over de verbeurde boete voor Vorstenbosch. Van Doorn verklaart dat hij dit gedaan heeft. Het is geschied in het huijs van Vorster Rijsterbergh tot Dinter, waar Hendrikus Vorstenbosch en Claas Suijskens bij waren. Hij weet niet welke discoursen daarover gedaan zijn in die dagen. Hij heeft niet gehoord dat de genoemde Vorstenbosch door de drossaard van Nuland al was becalangeert geworden, maar hij weet zeker dat het accoord niet is gesloten om van de drossaard van Nuland af te wesen. . Tekenen: Jan Baers, Peeter van der Ven, J de Booij, secr.

Datering:16 februari 1732

Bron: Schepenbanken
Pagina: 262
Plaats: Nuland
Toegangsnummer: 7342
Inventarisnummer: 50

Organisatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

8-10-1766
Index schepenprotocol Dinther (7603.101)
Andries Penninx, wonende te Dinther voor 1/3 part; Mighiel Hendrix, wonende te Puijffelik gehuwd met Goortje Pennings voor 1/3 part; Joost Gosens van Dreumel gehuwd met Elisabeth Jan Janze, Ariaantje en Maria, meerderjarige kinderen van Jan Janze bij Dirske Pennings, Mighiel van Doorn en Andries Peter Weelen als voogden over Henderina en Thomas, minderjarige kinderen van Jan Janze en Dirske Pennings voor resterende 1/3 part, verkopen een huis, hof en aangelag in het Santrot met een zijde en een eind de erve van Jan en Willem Voets, andere zijde Johannes Spierinx schietende met andere eind tot op de straat en teulland op het Retzel genaamd de Lijnacker, hen aangekomen bij successie van hun moeije Henderien Penninx en oom Dirk Clase Wassenberg, aan Johannes Albert Spierinx met als borgen Jan Jan Wanders en Rut van Gog; hooi- en weiland onder Heeswijk over de Hoge Vonder aan Andries Peter Weelen met borgen Martinus van Heijnsbergen en Joost Hanegraff.

Philippus de Bergh gemachtigde van W. van Wolfsbergen rentmester van Adam van Mierden’s Arme Mannen Fundatie binnen ’s-Bosch, om beslag te leggen op de vaste goederen van Jan Wanders, Mighiel van Doorn, weduwe Jan Pennings en Geerling sJongers, tot verhaal van een rente van 13 gulden en 10 stuivers.
Datering:24-03-1779
Pagina: 309 -310
Soort akte: Beslaglegging
Plaats: Heeswijk
Toegangsnummer: 7613
Inventarisnummer: 24

Philippus de Bergh, ’s lands deurwaarder verklaart in arrest te nemen de vaste goederen van Jan Wanders; Mighiel van Doorn; de weduwe Jan Penninx en Geerling Sjongers te Dinther.
Datering: 24-3-1779
Pagina: 209 -211
Soort akte: Arrest
Plaats: Dinther
Toegangsnummer: 7603
Inventarisnummer: 86

Leonardus van Doorn, wonende te ’s-Hertogenbosch; Johannis van Heeswijk wonende te Heeswijk; Gerit Hanegraav, wonende te Dinther voor zich en zich sterk makend voor zijn meerderjarige en minderjarige kinderen erfgenamen van Michiel van Doorn; Willem Sjongers voor zich en voor de erfgenamen van Geerling Sjongers; Dirk Penninx als erfgenaam van de weduwe Jan Penninx geven te kennen, dat zij aan de Randmeester van Adam van Mierden van de arme mannenfundatie te ’s-Hertogenbosch genoodzaakt waren geweest 121 gulden en 10 stuivers te betalen.
Datering: 22-4-1779
Pagina: 212 -216
Soort akte: Machtiging
Plaats: Dinther
Toegangsnummer: 7603
Inventarisnummer: 86

Mighiel van Doorn verhuurt aan Rut Willems van Uden (wonende te Dinther), om door zijn schoonzoon Willem Sjongers bewoond te worden, een huis, hof en brouwerije, omtrent de parochiekerk; hooiland in den gemeenen beemt; teulland genaamt Smitsveldje, in den boontuijn; teull. op het kerkveld, gen’t de vlieracker; hooil. gen’t Peter Goossens veldje, in de ballendonke; teull. achter de kerk, gen’t den halven sandacker; teull. over de sandacker, gen’t Ariaan Rutte stukjens.
Datering:07-06-1769
Pagina: 133 -137
Soort akte: Huurovereenkomst
Plaats: Heeswijk
Toegangsnummer: 7613
Inventarisnummer: 23

Michiel van Doorn, wonend te Heeswijk, borgen: Leendert van Doorn, horlosiemaker, Hendrik van Doorn, de laatste 2 zonen van de eerste en wonend te Den Bosch, hebben een schuld aan Heer Adriaan Schoonhees/ Schoneus, van 400-0-0 a 4%. Den Bosch 28 augustus 1754, tekent F Chatvelt. Registratie Nuland, tekent Jan wolfs, Hendrik Meijers, JD Cremers.
In marge: voldaan Den Bosch 29 augustus 1768, tekent Frans van Heurn, registratie Nuland, dd 26 oktober 1771, tekent Hendrik van Bakel, Lambert van Boxtel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Michiel van DOORN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Michiel van DOORN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Michiel van DOORN



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. "Netherlands, Noord-Brabant, Church Records, 1473-1965," images, FamilySearch (https://familysearch.org), Rooms Katholiek > Heeswijk > image 172 of 258; Nederlands Rijksarchiefdienst, Den Haag (Netherlands National Archives, The Hague)., 172 / Familysearch
  2. DTB Dinther, Rooms-Katholiek doopboek 1673-1709, Archiefnaam: Brabants Historisch Informatie Centrum, Archiefnummer: 1432, Inventarisnummer: 1, scan 39 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
  3. Schepenbank Heeswijk, Protocol van diverse akten 29 maart 1752 - 4 november 1760, Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 7613 Schepenbank Heeswijk, 1652-1811, inventarisnummer 21, BHIC, 7613 Schepenbank Heeswijk, inv.nr. 21, 240 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
  4. Schepenbank Heeswijk, Protocol van diverse akten 29 maart 1752 - 4 november 1760, Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 7613 Schepenbank Heeswijk, 1652-1811, inventarisnummer 21, BHIC, 7613 Schepenbank Heeswijk, inv.nr. 21, 174 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
  5. Schepenbank Heeswijk, Protocol van diverse akten, 22 november 1744 - 28 maart 1752, Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 7613 Schepenbank Heeswijk, 1652-1811, inv.nr. 20, BHIC, 7613 Schepenbank Heeswijk, inv.nr. 20, 324 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  6. Schepenbank Heeswijk, Protocol van diverse akten 29 maart 1752 - 4 november 1760, Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 7613 Schepenbank Heeswijk, 1652-1811, inventarisnummer 21, BHIC, 7613 Schepenbank Heeswijk, inv.nr. 21, 33 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
  7. Schepenbank Heeswijk, Vrijwillige rechtspraak, Protocol van diverse akten 7 november 1767 - 31 maart 1775, Toegangsnummer 7613, Inventaris 23, 252 -265 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
  8. doop-, trouw- en begraafboeken | Heeswijk | 1693-1791 | Abdij van Berne trouwboek 1693-1791, Toegangsnummer 1441, deelnummer 12, Scannaam: 1576-003-15 / Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1688: Bron: Wikipedia
    • 4 augustus » Keizer Leopold I verheft de graven George August Samuel van Nassau-Idstein en Walraad van Nassau-Usingen tot Rijksvorst.
    • 5 november » Stadhouder Willem III landt in het Engelse Brixham, waarmee de 'Glorious Revolution' begint en Willem koning van Engeland wordt.
    • 26 november » Lodewijk XIV verklaart de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de oorlog.
  • De temperatuur op 2 november 1756 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1756: Bron: Wikipedia
    • 18 februari » Een zware aardbeving bij Düren met een beving van 6,1 op de schaal van Richter, richt grote schade aan.
    • 15 mei » Begin van de Zevenjarige Oorlog.
    • 9 juni » De vijftien koningen, keizers en regenten van Timor, Roti, Solor en Soemba tekenen een verdrag waardoor het Nederlandse gouvernement de soevereiniteit verkrijgt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van DOORN


De publicatie Stamboom Rogier is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
P. Rogier, "Stamboom Rogier", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rogier/I9915921.php : benaderd 30 april 2024), "Michiel van DOORN (1688-1771)".